Nuffnang

Isnin, 30 Ogos 2010

shopping raya

salam...

sabtu lepas, kakak ajak shoping suar raya huby dia, so dengan kebetulan aku kami ni mengekoq la... en somi dpt gak baju, saya? area ladies langsung tak kona (sbb tau dah tak leh nak pakai baju raya) yang patut saya beli tshirt n kain batik baru.. kekekeke... shoping baju baby tuk cik wani (anak maklang) tuk en baby? tak der yang mama bekenan... dah banyak, lagi pun mama dah terbabas beli 3 pasanga lagi.. nanti en papa marah hokeh...


masa kat C4 plak en somi dapat lagi baju raya lagi, mama? mama beli mama bra 2 helai n barang2 dapur...

rasa raya tahun ni macam tak berapa terrasa la.. myb sbb dok standby nak beranak kot no... kalo en baby kuar sebelum posa @ selepas raya kita tetap beraya ber3 kan...

ok layan pic sikit ni yer.. besa la, kalo tak dikepilkan dengan gambar itu bukan blog irenedahayu.. :D

dari sebelum kawin, kalo nak test baju mesti saya nak tengok.. leh ambik gambo sekali.. kuikuikui...
asyik pakai baju ni jek.. sbb baju ni ja yang cerlusss....

kenapa ada pic susu nih??? rasanya inilah kotak susu peknen terakhir tuk sepanjang peknen ni setelah berbelas2 kotak saya minum...

makan-makan

wah... tak sangaka KAKAK saya pamdai buat siakap 3 rasa.. saya tolong potong tomato ajek... memang simple je buat kalo dah tau... insyallah benda ni senang, nak buat lagi nanti boleh la... saja buat makan banyak sikit kebetulan kakak balik n buat makan-makan sempena hari lahir arwah abang...




Moved


Nak pindah... barang kat rumah metua dah siap pack, cuma tunggu en lori ja mai ambik. kat rumah mak belum, sbb saya berpantang kat rumah mak, so sepanjang beberapa bulan ni boleh la buat pelan2 kan...

tapi lambat lagi nak duduk, silap2 bulan 11 @ 12... tak sabar nak dok rumah sendiri... tapi dok ngan mak lagi best.. hehehehe...

Khamis, 26 Ogos 2010

37w

Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

alhamdulillah syukur kpd Allah SWT, sepanjang menghitung hari untuk menanti my big day sya sihat (sakit sikit2 boleh tahan lagi) en baby pun semakin aktif, tapi sekarang ni mungkin tempat en baby dah sempit, saya dapat rasakan en baby mcm tak berapa selesa....

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing. (saya rasa yang ni masa 35w dah sampai sekarang)

sejak dok rumah mak, saya sekarang menjadi seorang yang kuat makan... hehehe...

Rabu, 25 Ogos 2010

Abang...

Al-Fatihah & ayat suci Al-Quran buat abang tersayang semperna Hari Lahirnya pada hari ini 25-08-2009, cukup umurnya 32 tahun...

Selamat Hari Lahir Abang...

Abang, sayu hati mak pagi sahur tadi... adik memang ingat hari ni hari jadi mak, lepas dah makan, mak tanya kat adik "kak, ingat tak hari ni hari apa?" Tuhan saja yang tahu hati kami masa tu, adik tengok mak, berlenang air mata mak.. adik cakap "ingat mak hari ni hari jadi abang.." (semalam dah seminggu adik dok ingat bahawa hari ni hari jadi abang) untuk tak bagi mak mengis panjang adik sembang dengan dia, tanya umur abang tahun ni (padahal adik tau) lari sikit bab lain supaya dia tak lagi sedih...

bukan niat adik untuk dia melupakanmu abang, tapi untuk mengurangkan kesedihannya... dan abang, kami tak pernah lupakan abang walaupun sehari...
Ya Allah Maha Esa
Kau Syurgakanlah tempat Arwah abang,
Ya Allah Maha Pengampun
Kau ringankanlah hukuman ke atas Arwah Abang,
Ya Allah Maha Mengetahui
Kau lindungilah Arwah Abang dari api neraka,
Ya Allah Maha Penyayang
Hanya padaMu aku memohon....
Ya Allah Maha Pengasih
Dari Engkau kami datang
Kepada Engkaulah kami kembali...
Amin....

Happy Women's Day...

untuk semua wanita-wanita di luar sana...

terutama buat mak tersayang, kakak, mak metua, saya, kawan2 baik & orang2 yang rajin menjeguk blog saya...

WE CAN DO IT!!!!

Selasa, 24 Ogos 2010

Double GCB

makan lagi.. nih nak cita jumaat lepas, tingin sangat nak makan GCB, so en somi ambil keputusan makan hari jumaat, memandangkan sabtu nak ke rumah abg ipar di SP, ahad nak berbuka ramai2 kat rumah metua memangdangkan i dah nak bersalin, tak leh buka posa ramai dah sbb i balik dok kat kg ngan mak...


makan double lagi kami laki bini, (qupaya en somi tingin gak, kalo tak asyik big mac je) makan dua orang GCB 2 + air rebena + milo + mineral + f.frice + lime ice crem <--- boley la, semua sekali RM50??? nampak mcm besa jek kan... alah 50 jek, yang abis beratus makan kat merata tak pa no... kekeke.. puas la makan sampai temoyeh, nak bangun pun tak larat...


pn peknen yang tersandar sambil tengok bil 50 hengget.. kekekeke...

pas tu dah alang2 ada kat autocity, singgah terus kat shop-in-park nak tengok baju baby, banyak weh.. rambang mata tengok, memang banyak saiz baby NB, baju baby girl lagi rambang mata... tengok suar levies comey jek, rasa mcm nak sambaq je, nasib di'sabarkan' en somi, tunggu baby boleh jalan baru beli... jadi sambanr 1 jek baju GAP merah nih... RM19 jek, kalo beli online dengan diut pos lagi RM25, kalo baju mahal lagi, lagi la banyak duit, untung gak ada OFO kat tempat sendiri kan...

en lembu pun nak pakai gak.. kekekekeke...

Puding Roti


salam...

tengah syok nih... puding yang kununnya nak buat cuti lepas.. tapi tak kesampaian, so saya buat petang kemarin dalam kul 6...

alhamdulillahah, projek kemarin menjadi. pas balik keja beli susu cair + roti + kismis nak buat , jadi la!!!(seronok tak hengat sbb saya ni manusia yang jarang sangat nak masak) sedap sbb ada sosnya, saya pakai susu cair fnn...

semua puji kata sedap... (benda sikit memang sodap.. kekekekeke) adik2 lagi la, benda2 mcm ni memang depa suka..

cuba la, sat je, main tauk2, sos saya tak panaskan atas dapur, saya pakai oven jg, suhu 100c dlm 10minit, lagi 2 minit nak berbuka baru tuangkan sos atas puding... rasa rangup atas roti, manis susu + kismis...

Isnin, 23 Ogos 2010

Biskut Raya


awal tak kalo dikatakan "kami dah buat biskut raya..." hehehehe... ni adalah idea en somi yang beria sangat beli barang nak buat biskut masa kat C4 ari tu... dah siap 4 jenis, 1 hari 1 jenis... resepi ciplak dari blog2 kat gugel... sedap gak... tahniah ye suk berjaya membuat kuih yang sodap sangat....

Samprit yang montel...
Mazola (sedap... peberet kami)
tart nenas ..
biskut koko, resepi dari mak terchenta...

nak buat lagi ke en bufuk? nanti cuti2 kita buat lagi no....

New baby born

1st sekali nak ucapkan TAHNIAH buat shin & reena (geng forum cari-borak) dah seamat besalin...
baby shin, boy, Muhammad Akif, dilahirkan pada 18-08-2010, di pusrawi, secara pembedahan... shin dah terlebih hari, patutnya bersalin pada 10-08-2010 sbb dia kata tak da rasa apa...
ni pula baby girl reena, Puteri Aleesya Damia, dilahirkan pada 20-08-2010...

giliran aku plak sbb mek 2 orang ni dah lepas... (--")

Jumaat, 20 Ogos 2010

Rumah

salam... hai.. halo.. petang..
1st sekali syukur kp Allah SWT kerana memurahkan rezeki kami... wah macam ucapan yb plok.. alhamdulillah dapat membeli rumah habuan saya, suami & anak2 berteduh... terima kasih tak terhingga juga buat suamikus terchenta kerana memberikan kesenangan ini kepada kami... walaupon rumah bukan 2 thengkat, tak da tanah beso kat tepi, bagi ku ini adalah yang paling tebaik...

eleh... pasai rumah pun nak cita ka? org ada 3 4 biji rumah beso tak cita pun.. ala suka ati la... huhuhuhuhu... berita gembira saya suka berkongsi kat BLOG SAYA... kalo yang tak suka, minta sangat la jangan buka blog saya, kurang pahala nanti...

bukan saya dah beli ka rumah dulu?? (--") eeeuuu bila nak cita balik mcm nak muntah (saja-saja) ja tau... rumah tu tak jadi sbb 'cikgu' tipu kami... abaikan lah no, janji rumah ni lagi ELOK dari rumah 'cikgu' tu tau...

bawah ni gambonyer... tak buat apa pun, pakai 'standat' jek.. tak pecah apa pun... nanti dah otw nak dok saya upload gambar lain k...

Puding Roti

monin.... ari ni pagi2 masuk forum kat makanan & resepi.. carik puding, ingat nak buat sabtu or ahad ni... tengok resepi kak leenn sedap sangat, teliur wes.... ni saya copy resepi dia paste kat sini.. rasanya ada yang berminat kot sbb ada sos dia yang yum yum... nanti saya dah buat saya paste kat sini plak ok... selamat mencuba...



Puding Roti Bersos

Bahan-bahan:-
6 keping roti dikoyak 4
650 ml Susu Segar – guna susu cair lagi sedap
3 sudu makan Gula
28 gm Kismis hitam – lebih pun sedap
3 biji Telur
1 sudu the Esen Vanilla

Bahan Sos:-
250ml Susu Segar / Susu cair
2 biji Kuning Telur
30gm Gula Pasir – saya ganti dgn 4 sudu makan Madu
1 sudu the Esen Vanilla

Cara-cara:-
1.Rendam roti bersama susu selama 15minit didalam mangkuk tahan panas atau Loyang (guna Loyang 6.5x6.5")
2.Dalam bekas lain, campurkan gula, telur, kismis dan esen vanilla, kacau sebati.
3.kemudian tuangkan campuran tadi ke dalam Loyang berisi rendaman roti tadi.
4.Bakar hingga masak selama 30minit – (bergantung oven masing2, I baked at 170c for 30-40minutes)
5.Untuk sos, masak kesemua bahan dengan api yang perlahan atau sangat perlahan
6.Setelah mendidih dan sebati, tapis dan hidangkan bersama pudding roti tadi.

Khamis, 19 Ogos 2010

Jus


tadi tengok rancangan apa tah kat tv1, artis cina masuk islam yg nama adam tu, ala yang ajar org menari tu, yang belakot kekadang jadi jahat tu, nama cina dia tak tau apa...

Jus Carrot Kurma (untuk 2 Gelas)

Bahan-bahan;

Kurma 10 biji (hiris halus)

carrot dlm 2 biji (belender dgn 1 suku gelas air)

Susu 2 cawan (ikut la nak susu apa, fresh milk, low fat, full krim lagi sodap)

Cara-cara;

ambik kurma potong + susu belender, pas tu masukkan dalam gelas. pas tu masukkan air carrot yang belender tadi. kalo nak sejuk campurkan ais batu yer..

haaa.. dah siap... boleh buat tuk minuman bebuka nanti...

SELAMAT MENCUBA...

36w = 9m

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah (berehat?? "banyak cantik muka hang" rasanya tu ayat bos) tak mo la nanti gaji adok. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan (letih tu tidak tapi asyik mengantok aje). Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal atau pun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki (yang ni time tido je boleh buat, time lain tak sempat, tapi dlm tido pun tak perasan mana lari bantal tebal tu.. kekeke). Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini (anak mama memang sehat, suka buat perut mama herot... dok la mcm mana pun syg janji sihat). Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan. (ia tepat sekali... dah mengiring, nak kalih memang susah sikit, jln pun mcm adik peradik penguin dah)

saya peknen dah cukup 9 bulan!!!

apa pun terjadi saya bersyukur sangat kepada Allah SWT, ALHAMDULILLAH sangat2, Tuhan beri saya masih sihat, masih kuat (naik tangga kat opis 3 tingkat hari2 mai keja + kat rumah metua), kuat jugak bab berjalan2, masih lagi mampu senyum kat org walopon letih gila. muka berminyak sangat2 dah sekarang, 1 hari 2 tisu minyak (seb) kompom kena buang, bab mkn jangan risau saya memang lalu makan...

masa carik kat gugel tadi 36w banyak picca jugak... tengok la kat bawah nih...






semua baby dalam belly comel2 belaka.... baby kan memang comel...
entry saya tak sah kalo tak da gambar khen... nah... gambar mama yg semakin montel pas shopping kat C4 tunggu time bebuka ke bangkok station... sedap... (terlupa nak ambik gambaq sbb lapar sangat + sedap sangat + kenyang sangat + puas sangat) tq ti... :D

Selasa, 17 Ogos 2010

Mama Gemok!!

terasa sunyi plak blog, hanya 2 3 hari tak update.. apa pun nak letak jugak apa2 cita...

seperti kata di tshit kat atas nih...
kenapa? baju peknen saya ada yang dah ketat, tapi boleh pakai lagi, tapi ketat, tapi nak pakai jugak... S untuk sendat, M untuk muat, L untuk lebar XL???? huwaaaaa... adakah saya kelihatan gemok? motel? atau comey? cute?

apa pun saya tetap rasa comey sepanjang peknen nih... kan suk... kan en baby... sapa lagi yang selalu puji melainkan insan ini sahaja... tak lama slim la kan...

yang saya perasan sekarang perut saya dah jatuh sikit, masa mandi, saya selalu perhati perut, 2 3 hari ni perut yang tinggi sudah turun... saya nak beranak dah ka??? emmmm makmetua pun ckp perut saya dah 'jatuh', tapi mentain tinggi... nak tengok tv pun jenuh lapik bantal...

sekarang ni pun jalan mcm penguin dah, dah la bufuk peluh, malam tengkok ni tok sah cakap la, berpeluh memanjang... tapi yang penting baby lembu sentiasa menemanku...


pi hospital nanti nak bawak ke baby lembu?? sat ni org kata "eeeuuuu dah tua2 main anak patung lagi?" emmmm kena tinggal kat rumah la.. jangan nak mengada2 mengeko mama hokeh...

Khamis, 12 Ogos 2010

35w

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

alahamdulillah.... dah menjangkau 9month en baby kat dalam ni... 9 bulan??? cepatnya... memang cepat yer, pengiraan bulanan untuk orang peknen lain hokeh... 1 bulan = 4 minggu = 28 hari, kalo ikut bulanan kita ada 5 minggu kan... tu yang kiraan peknen cepat..
stretch mark!!!! mencik!!! tapi nak tak nak saya kena lalui semua ini.. lagi pun sebelum kawain lagi ada la 2 3 line bawah perut, saya seorang yang gemok hokeh sbb tu la ada... peknen ni lagi la ada, memang gila2 @#$%^&* geram nih, sapu bio oil pun cam tu jugak... tapi nak buat mcm mana kan, nak buang pun tak boleh, nak pecah pun pecah la... nanti peknen lagi dia nak pecah jugak kan...
tadi pagi pi klinik check mcm biasa... emmm air kencing kotor, tak sakit apa, cuma saya ni dari nak dares dulu memang prob KEPUTIHAN sampai sekarang... keputihan saya memang dah teruk, dah kehijauan+bertepung.. ari tu pakai ubat masuk dalam tut, pas tu ok la 2 hari ni jadi balik... so tadi saya dapat lagi ubat tu 1pcs. doc cakap memang pun, lagi kita nak bersalin lagi banyak keputihan akan keluar jika seseorang itu mengalami salah keputihan & jangan risau... tapi kena jaga betul, 100 kali ganda dari selalu...

Rabu, 11 Ogos 2010

Akar Siti Fatimah

apa yang nak buat tuk senang bersalin??? salah 1 yang saya dapat tau air dari akar siti fatimah yang hanya ada di Mekah....

saya ada 1, pemberian dari aida, mekasih laling...

saya dah rendam ahad lepas, saja je... nak tengok 'perkembanggan' akar tu. org cakap kalo rendam akar tu bila ia kebang mcm bunga maknanya tanda kita dah nak beranak...

tengok bawah yer...

ni yang fresh, tak kena iar ka apa ka...
saya rendam dlm air bioaura, besen tu ada lebar dalam 30cm. tengok, baru letak ada 1 tangkai dah kebang... masa ni tengahari...
saya tutup, petang saya tengok, mcm ni lah qupenye... mak aiiiiiii kembnag sungguh... eeerrrkkkk saya nak beranak dah ker? (--") air pun dah bertukar mcm teh o ceroi..

saya tak mula minum sepenuhnya laki, kemarin petang saya ambik dlm 1 camca, campur dengan 1 botol air mineral kecik... emmmm rasanya? ok jek, cuma rasa akar kayu sikit, ada yang kata bau hanyir, tapi yang ni saya campur dengan iar lain kan, rasanya mungkin kurang sikit...

bila yang boleh minum???

mak cakap dah boleh minum, mak minum dari perut 7 bulan & ada yang kata boleh minum mula 8-9 bulan...

dalam 1 blog, saya baca di blog kongxi "Caranya mudah..rendamkan akar siti fatimah, beberapa hari sebelum tarikh EDD anda..akar ni susah skit nak dapat kat Malaysia..tapi paling mudah didapati di Tanah Suci Mekah..so kalau ada terdengar orang pergi Mekah ke, umrah ke..kirim-kirimlah pada mereka ek..rendam tau, bukan rebus ke apa ke..rendam je..lepas tu, ambil air rendaman tu, letak la dalam botol kecik..kenapa kena letak dalam botol kecik?..yela, untuk senang dibawa kemana-mana..kita bukan tahu kan bila kita akan bersalin kan?..air rendaman ini dikatakan dapat membantu mengembangkan bukaan jalan , maksudnya bukaan jalan untuk ke 10 cm tu, akan lagi cepat..air nya takde la rasa pelik-pelik ..rasa macam air kosong je..air ini juga boleh digunakan sebagai air selusuh..selain daripada itu, amalan membaca zikir Nabi Yunus jangan dilupakan ya!"

so, yang ni mengantakan masa kita kat spital baru minum... yg mana 1 nak ikut ek??? tapi yang saya minum semalam mcm ada kesan.. kesan apa?? rasa perut saya semacam ja kemarin petang, rasa berat semacam, cara jalan pun semacam ja... tak tau la kesan dari air tu atau perubahan en baby yang semakin menbesar...

so saya ambik keputusan tuk bawa masa pegi hospital la....

shopping raya

salam...

sabtu lepas, kakak ajak shoping suar raya huby dia, so dengan kebetulan aku kami ni mengekoq la... en somi dpt gak baju, saya? area ladies langsung tak kona (sbb tau dah tak leh nak pakai baju raya) yang patut saya beli tshirt n kain batik baru.. kekekeke... shoping baju baby tuk cik wani (anak maklang) tuk en baby? tak der yang mama bekenan... dah banyak, lagi pun mama dah terbabas beli 3 pasanga lagi.. nanti en papa marah hokeh...


masa kat C4 plak en somi dapat lagi baju raya lagi, mama? mama beli mama bra 2 helai n barang2 dapur...

rasa raya tahun ni macam tak berapa terrasa la.. myb sbb dok standby nak beranak kot no... kalo en baby kuar sebelum posa @ selepas raya kita tetap beraya ber3 kan...

ok layan pic sikit ni yer.. besa la, kalo tak dikepilkan dengan gambar itu bukan blog irenedahayu.. :D

dari sebelum kawin, kalo nak test baju mesti saya nak tengok.. leh ambik gambo sekali.. kuikuikui...
asyik pakai baju ni jek.. sbb baju ni ja yang cerlusss....

kenapa ada pic susu nih??? rasanya inilah kotak susu peknen terakhir tuk sepanjang peknen ni setelah berbelas2 kotak saya minum...

makan-makan

wah... tak sangaka KAKAK saya pamdai buat siakap 3 rasa.. saya tolong potong tomato ajek... memang simple je buat kalo dah tau... insyallah benda ni senang, nak buat lagi nanti boleh la... saja buat makan banyak sikit kebetulan kakak balik n buat makan-makan sempena hari lahir arwah abang...




Moved


Nak pindah... barang kat rumah metua dah siap pack, cuma tunggu en lori ja mai ambik. kat rumah mak belum, sbb saya berpantang kat rumah mak, so sepanjang beberapa bulan ni boleh la buat pelan2 kan...

tapi lambat lagi nak duduk, silap2 bulan 11 @ 12... tak sabar nak dok rumah sendiri... tapi dok ngan mak lagi best.. hehehehe...

37w

Bila sudah tiba minggu ke-37, kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.

alhamdulillah syukur kpd Allah SWT, sepanjang menghitung hari untuk menanti my big day sya sihat (sakit sikit2 boleh tahan lagi) en baby pun semakin aktif, tapi sekarang ni mungkin tempat en baby dah sempit, saya dapat rasakan en baby mcm tak berapa selesa....

Pada minggu ke-38, puan tentu akan dapat merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kita kerap mahu membuang air kencing. (saya rasa yang ni masa 35w dah sampai sekarang)

sejak dok rumah mak, saya sekarang menjadi seorang yang kuat makan... hehehe...

Abang...

Al-Fatihah & ayat suci Al-Quran buat abang tersayang semperna Hari Lahirnya pada hari ini 25-08-2009, cukup umurnya 32 tahun...

Selamat Hari Lahir Abang...

Abang, sayu hati mak pagi sahur tadi... adik memang ingat hari ni hari jadi mak, lepas dah makan, mak tanya kat adik "kak, ingat tak hari ni hari apa?" Tuhan saja yang tahu hati kami masa tu, adik tengok mak, berlenang air mata mak.. adik cakap "ingat mak hari ni hari jadi abang.." (semalam dah seminggu adik dok ingat bahawa hari ni hari jadi abang) untuk tak bagi mak mengis panjang adik sembang dengan dia, tanya umur abang tahun ni (padahal adik tau) lari sikit bab lain supaya dia tak lagi sedih...

bukan niat adik untuk dia melupakanmu abang, tapi untuk mengurangkan kesedihannya... dan abang, kami tak pernah lupakan abang walaupun sehari...
Ya Allah Maha Esa
Kau Syurgakanlah tempat Arwah abang,
Ya Allah Maha Pengampun
Kau ringankanlah hukuman ke atas Arwah Abang,
Ya Allah Maha Mengetahui
Kau lindungilah Arwah Abang dari api neraka,
Ya Allah Maha Penyayang
Hanya padaMu aku memohon....
Ya Allah Maha Pengasih
Dari Engkau kami datang
Kepada Engkaulah kami kembali...
Amin....

Happy Women's Day...

untuk semua wanita-wanita di luar sana...

terutama buat mak tersayang, kakak, mak metua, saya, kawan2 baik & orang2 yang rajin menjeguk blog saya...

WE CAN DO IT!!!!

Double GCB

makan lagi.. nih nak cita jumaat lepas, tingin sangat nak makan GCB, so en somi ambil keputusan makan hari jumaat, memandangkan sabtu nak ke rumah abg ipar di SP, ahad nak berbuka ramai2 kat rumah metua memangdangkan i dah nak bersalin, tak leh buka posa ramai dah sbb i balik dok kat kg ngan mak...


makan double lagi kami laki bini, (qupaya en somi tingin gak, kalo tak asyik big mac je) makan dua orang GCB 2 + air rebena + milo + mineral + f.frice + lime ice crem <--- boley la, semua sekali RM50??? nampak mcm besa jek kan... alah 50 jek, yang abis beratus makan kat merata tak pa no... kekeke.. puas la makan sampai temoyeh, nak bangun pun tak larat...


pn peknen yang tersandar sambil tengok bil 50 hengget.. kekekeke...

pas tu dah alang2 ada kat autocity, singgah terus kat shop-in-park nak tengok baju baby, banyak weh.. rambang mata tengok, memang banyak saiz baby NB, baju baby girl lagi rambang mata... tengok suar levies comey jek, rasa mcm nak sambaq je, nasib di'sabarkan' en somi, tunggu baby boleh jalan baru beli... jadi sambanr 1 jek baju GAP merah nih... RM19 jek, kalo beli online dengan diut pos lagi RM25, kalo baju mahal lagi, lagi la banyak duit, untung gak ada OFO kat tempat sendiri kan...

en lembu pun nak pakai gak.. kekekekeke...

Puding Roti


salam...

tengah syok nih... puding yang kununnya nak buat cuti lepas.. tapi tak kesampaian, so saya buat petang kemarin dalam kul 6...

alhamdulillahah, projek kemarin menjadi. pas balik keja beli susu cair + roti + kismis nak buat , jadi la!!!(seronok tak hengat sbb saya ni manusia yang jarang sangat nak masak) sedap sbb ada sosnya, saya pakai susu cair fnn...

semua puji kata sedap... (benda sikit memang sodap.. kekekekeke) adik2 lagi la, benda2 mcm ni memang depa suka..

cuba la, sat je, main tauk2, sos saya tak panaskan atas dapur, saya pakai oven jg, suhu 100c dlm 10minit, lagi 2 minit nak berbuka baru tuangkan sos atas puding... rasa rangup atas roti, manis susu + kismis...

Biskut Raya


awal tak kalo dikatakan "kami dah buat biskut raya..." hehehehe... ni adalah idea en somi yang beria sangat beli barang nak buat biskut masa kat C4 ari tu... dah siap 4 jenis, 1 hari 1 jenis... resepi ciplak dari blog2 kat gugel... sedap gak... tahniah ye suk berjaya membuat kuih yang sodap sangat....

Samprit yang montel...
Mazola (sedap... peberet kami)
tart nenas ..
biskut koko, resepi dari mak terchenta...

nak buat lagi ke en bufuk? nanti cuti2 kita buat lagi no....

New baby born

1st sekali nak ucapkan TAHNIAH buat shin & reena (geng forum cari-borak) dah seamat besalin...
baby shin, boy, Muhammad Akif, dilahirkan pada 18-08-2010, di pusrawi, secara pembedahan... shin dah terlebih hari, patutnya bersalin pada 10-08-2010 sbb dia kata tak da rasa apa...
ni pula baby girl reena, Puteri Aleesya Damia, dilahirkan pada 20-08-2010...

giliran aku plak sbb mek 2 orang ni dah lepas... (--")

Rumah

salam... hai.. halo.. petang..
1st sekali syukur kp Allah SWT kerana memurahkan rezeki kami... wah macam ucapan yb plok.. alhamdulillah dapat membeli rumah habuan saya, suami & anak2 berteduh... terima kasih tak terhingga juga buat suamikus terchenta kerana memberikan kesenangan ini kepada kami... walaupon rumah bukan 2 thengkat, tak da tanah beso kat tepi, bagi ku ini adalah yang paling tebaik...

eleh... pasai rumah pun nak cita ka? org ada 3 4 biji rumah beso tak cita pun.. ala suka ati la... huhuhuhuhu... berita gembira saya suka berkongsi kat BLOG SAYA... kalo yang tak suka, minta sangat la jangan buka blog saya, kurang pahala nanti...

bukan saya dah beli ka rumah dulu?? (--") eeeuuu bila nak cita balik mcm nak muntah (saja-saja) ja tau... rumah tu tak jadi sbb 'cikgu' tipu kami... abaikan lah no, janji rumah ni lagi ELOK dari rumah 'cikgu' tu tau...

bawah ni gambonyer... tak buat apa pun, pakai 'standat' jek.. tak pecah apa pun... nanti dah otw nak dok saya upload gambar lain k...

Puding Roti

monin.... ari ni pagi2 masuk forum kat makanan & resepi.. carik puding, ingat nak buat sabtu or ahad ni... tengok resepi kak leenn sedap sangat, teliur wes.... ni saya copy resepi dia paste kat sini.. rasanya ada yang berminat kot sbb ada sos dia yang yum yum... nanti saya dah buat saya paste kat sini plak ok... selamat mencuba...



Puding Roti Bersos

Bahan-bahan:-
6 keping roti dikoyak 4
650 ml Susu Segar – guna susu cair lagi sedap
3 sudu makan Gula
28 gm Kismis hitam – lebih pun sedap
3 biji Telur
1 sudu the Esen Vanilla

Bahan Sos:-
250ml Susu Segar / Susu cair
2 biji Kuning Telur
30gm Gula Pasir – saya ganti dgn 4 sudu makan Madu
1 sudu the Esen Vanilla

Cara-cara:-
1.Rendam roti bersama susu selama 15minit didalam mangkuk tahan panas atau Loyang (guna Loyang 6.5x6.5")
2.Dalam bekas lain, campurkan gula, telur, kismis dan esen vanilla, kacau sebati.
3.kemudian tuangkan campuran tadi ke dalam Loyang berisi rendaman roti tadi.
4.Bakar hingga masak selama 30minit – (bergantung oven masing2, I baked at 170c for 30-40minutes)
5.Untuk sos, masak kesemua bahan dengan api yang perlahan atau sangat perlahan
6.Setelah mendidih dan sebati, tapis dan hidangkan bersama pudding roti tadi.

Jus


tadi tengok rancangan apa tah kat tv1, artis cina masuk islam yg nama adam tu, ala yang ajar org menari tu, yang belakot kekadang jadi jahat tu, nama cina dia tak tau apa...

Jus Carrot Kurma (untuk 2 Gelas)

Bahan-bahan;

Kurma 10 biji (hiris halus)

carrot dlm 2 biji (belender dgn 1 suku gelas air)

Susu 2 cawan (ikut la nak susu apa, fresh milk, low fat, full krim lagi sodap)

Cara-cara;

ambik kurma potong + susu belender, pas tu masukkan dalam gelas. pas tu masukkan air carrot yang belender tadi. kalo nak sejuk campurkan ais batu yer..

haaa.. dah siap... boleh buat tuk minuman bebuka nanti...

SELAMAT MENCUBA...

36w = 9m

Bagi mereka yang bekerja, minggu ke-36 pula sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah (berehat?? "banyak cantik muka hang" rasanya tu ayat bos) tak mo la nanti gaji adok. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan (letih tu tidak tapi asyik mengantok aje). Senantiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal atau pun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau "varicose vein" dan bengkak kaki (yang ni time tido je boleh buat, time lain tak sempat, tapi dlm tido pun tak perasan mana lari bantal tebal tu.. kekeke). Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus puan pada ketika ini (anak mama memang sehat, suka buat perut mama herot... dok la mcm mana pun syg janji sihat). Puan akan berasa perut puan begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan. (ia tepat sekali... dah mengiring, nak kalih memang susah sikit, jln pun mcm adik peradik penguin dah)

saya peknen dah cukup 9 bulan!!!

apa pun terjadi saya bersyukur sangat kepada Allah SWT, ALHAMDULILLAH sangat2, Tuhan beri saya masih sihat, masih kuat (naik tangga kat opis 3 tingkat hari2 mai keja + kat rumah metua), kuat jugak bab berjalan2, masih lagi mampu senyum kat org walopon letih gila. muka berminyak sangat2 dah sekarang, 1 hari 2 tisu minyak (seb) kompom kena buang, bab mkn jangan risau saya memang lalu makan...

masa carik kat gugel tadi 36w banyak picca jugak... tengok la kat bawah nih...






semua baby dalam belly comel2 belaka.... baby kan memang comel...
entry saya tak sah kalo tak da gambar khen... nah... gambar mama yg semakin montel pas shopping kat C4 tunggu time bebuka ke bangkok station... sedap... (terlupa nak ambik gambaq sbb lapar sangat + sedap sangat + kenyang sangat + puas sangat) tq ti... :D

Mama Gemok!!

terasa sunyi plak blog, hanya 2 3 hari tak update.. apa pun nak letak jugak apa2 cita...

seperti kata di tshit kat atas nih...
kenapa? baju peknen saya ada yang dah ketat, tapi boleh pakai lagi, tapi ketat, tapi nak pakai jugak... S untuk sendat, M untuk muat, L untuk lebar XL???? huwaaaaa... adakah saya kelihatan gemok? motel? atau comey? cute?

apa pun saya tetap rasa comey sepanjang peknen nih... kan suk... kan en baby... sapa lagi yang selalu puji melainkan insan ini sahaja... tak lama slim la kan...

yang saya perasan sekarang perut saya dah jatuh sikit, masa mandi, saya selalu perhati perut, 2 3 hari ni perut yang tinggi sudah turun... saya nak beranak dah ka??? emmmm makmetua pun ckp perut saya dah 'jatuh', tapi mentain tinggi... nak tengok tv pun jenuh lapik bantal...

sekarang ni pun jalan mcm penguin dah, dah la bufuk peluh, malam tengkok ni tok sah cakap la, berpeluh memanjang... tapi yang penting baby lembu sentiasa menemanku...


pi hospital nanti nak bawak ke baby lembu?? sat ni org kata "eeeuuuu dah tua2 main anak patung lagi?" emmmm kena tinggal kat rumah la.. jangan nak mengada2 mengeko mama hokeh...

35w

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.

alahamdulillah.... dah menjangkau 9month en baby kat dalam ni... 9 bulan??? cepatnya... memang cepat yer, pengiraan bulanan untuk orang peknen lain hokeh... 1 bulan = 4 minggu = 28 hari, kalo ikut bulanan kita ada 5 minggu kan... tu yang kiraan peknen cepat..
stretch mark!!!! mencik!!! tapi nak tak nak saya kena lalui semua ini.. lagi pun sebelum kawain lagi ada la 2 3 line bawah perut, saya seorang yang gemok hokeh sbb tu la ada... peknen ni lagi la ada, memang gila2 @#$%^&* geram nih, sapu bio oil pun cam tu jugak... tapi nak buat mcm mana kan, nak buang pun tak boleh, nak pecah pun pecah la... nanti peknen lagi dia nak pecah jugak kan...
tadi pagi pi klinik check mcm biasa... emmm air kencing kotor, tak sakit apa, cuma saya ni dari nak dares dulu memang prob KEPUTIHAN sampai sekarang... keputihan saya memang dah teruk, dah kehijauan+bertepung.. ari tu pakai ubat masuk dalam tut, pas tu ok la 2 hari ni jadi balik... so tadi saya dapat lagi ubat tu 1pcs. doc cakap memang pun, lagi kita nak bersalin lagi banyak keputihan akan keluar jika seseorang itu mengalami salah keputihan & jangan risau... tapi kena jaga betul, 100 kali ganda dari selalu...

Akar Siti Fatimah

apa yang nak buat tuk senang bersalin??? salah 1 yang saya dapat tau air dari akar siti fatimah yang hanya ada di Mekah....

saya ada 1, pemberian dari aida, mekasih laling...

saya dah rendam ahad lepas, saja je... nak tengok 'perkembanggan' akar tu. org cakap kalo rendam akar tu bila ia kebang mcm bunga maknanya tanda kita dah nak beranak...

tengok bawah yer...

ni yang fresh, tak kena iar ka apa ka...
saya rendam dlm air bioaura, besen tu ada lebar dalam 30cm. tengok, baru letak ada 1 tangkai dah kebang... masa ni tengahari...
saya tutup, petang saya tengok, mcm ni lah qupenye... mak aiiiiiii kembnag sungguh... eeerrrkkkk saya nak beranak dah ker? (--") air pun dah bertukar mcm teh o ceroi..

saya tak mula minum sepenuhnya laki, kemarin petang saya ambik dlm 1 camca, campur dengan 1 botol air mineral kecik... emmmm rasanya? ok jek, cuma rasa akar kayu sikit, ada yang kata bau hanyir, tapi yang ni saya campur dengan iar lain kan, rasanya mungkin kurang sikit...

bila yang boleh minum???

mak cakap dah boleh minum, mak minum dari perut 7 bulan & ada yang kata boleh minum mula 8-9 bulan...

dalam 1 blog, saya baca di blog kongxi "Caranya mudah..rendamkan akar siti fatimah, beberapa hari sebelum tarikh EDD anda..akar ni susah skit nak dapat kat Malaysia..tapi paling mudah didapati di Tanah Suci Mekah..so kalau ada terdengar orang pergi Mekah ke, umrah ke..kirim-kirimlah pada mereka ek..rendam tau, bukan rebus ke apa ke..rendam je..lepas tu, ambil air rendaman tu, letak la dalam botol kecik..kenapa kena letak dalam botol kecik?..yela, untuk senang dibawa kemana-mana..kita bukan tahu kan bila kita akan bersalin kan?..air rendaman ini dikatakan dapat membantu mengembangkan bukaan jalan , maksudnya bukaan jalan untuk ke 10 cm tu, akan lagi cepat..air nya takde la rasa pelik-pelik ..rasa macam air kosong je..air ini juga boleh digunakan sebagai air selusuh..selain daripada itu, amalan membaca zikir Nabi Yunus jangan dilupakan ya!"

so, yang ni mengantakan masa kita kat spital baru minum... yg mana 1 nak ikut ek??? tapi yang saya minum semalam mcm ada kesan.. kesan apa?? rasa perut saya semacam ja kemarin petang, rasa berat semacam, cara jalan pun semacam ja... tak tau la kesan dari air tu atau perubahan en baby yang semakin menbesar...

so saya ambik keputusan tuk bawa masa pegi hospital la....