Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2014

My Doctor

Masa Adam Amsyar tak sihat hampir 2 minggu dengan selsema batuk makan ubat farmasi, mama papa pun bawa gi jumpa doctor yang lalu jumpa dari kecil. pegi2 doktor ganti plak... tak pa lah.. ubat diberi yang sama juga kan...

Masa doctor periksa dada dia, dia tengok mama tengok papa sambil malu2... hahaha tak pernah tengok dia semalu itu... Bab makan ubat kalau ubat farmasi yang ada gambar lebah tu memang kesukaan dia la.. minta minum sendiri... kali ni ubat dari klinik ni ok jugak, memula kena paksa la, lelama muka redha ja. pas tu minta nak suapkan sendiri tak mau dipaksa2. Untuk bagi senang minum ubat kena pakai cup ubat tu senang. pas makan letak air dalam bekas tu jugak, so baki ubat tadi yang ada dalam cup masuk jugak la ke dalam perut dia... Lepas balik tu pegi rumah mak tok dia ambil wayar usb sambung lepas tu mai kat dada mama.. hohoho Adam Amsyar nak jado doctor ya... so masa pegi econsave ada nampak mainan doctor ni beli terus. alah beri yang murah ke RM5. kalo dah ok, dia mau, …

Adam Amsyar dapat KOPIAH.....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah sampai pun hadiah untuk anak mama... hari tu lepas raya mama ada masukkan gambar Adam Amsyar dalam blog 'Pertandingan Gaya Si Comel Berhari Raya 2013'  anjuran BabyIbuKeputusannya Adam Amsyar dapat saguhati... Alhamdulillah....

Dah sampai kopiah ni bulan lepas.. siap ada nama AMSYAR lagi... terima kasih banyak2 kepada penganjur....



 Adam Amsyar suka.... pakai time teman mama papa solat....

Cerita-cerita

Assalamualaikum.... hoho nak update jugak walaupun tak da banyak cerita...

Hari ni cukup 6 hari hantar Adam Amsyar ke PDK Harmoni... Alhamdulillah.. walaupun asyik menagis ja pepagi bila nak masuk pintu PDK akhirnya hari ni dia masuk dengan tenangnya dan dalam masa yang sama melegakan hati mama papa yang risau tengok asyik teriak ja....


Bab makan anak teruna ni susah sikit. memilih, tapi ada time tu dia makan ok ja. macam hari tu cikgu tu kata buat bubur nasi makan 2 kali. Ada time tak mau makan, so mama bekalkan roti sapu jem stbry, sebab tu fevret dia... waktu balik sebelum sampai rumah mak tok belikan air kotak dengan roti.

Sekarang ni kat rumah mak tok ka rumah mama ka, ada ja dia buat gaya tarian senyap.. maklumlah tak dengar suara tapi pergerakkan ja yang banyak. nanti mama tanya cikgu ye Adam menari lagu apa...

Dah masuk 2 minggu selsema + batuk. kahak pekat tak keluar. harap Adam cepat sembuh ya sebab Adam mudah dapat selsema batuk ni... so kena beli susu NAN balik. ari tu s…

Erin (..life after "i do") First Giveaway

Assalamualaikum....
Tadi masuk blog ros ada GIVEWAY!!!!!! TEMA GIVEAWAY

 Daddy and Baby Cool
SYARAT PENYERTAAN
Mode garang is on! keskes
1)  Follow blog ..life after "i do" 2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway 3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu. 4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha) 5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun bol…

Autisme

CIRI UTAMA PENYAKIT AUTISME
Kanak-kanak autisme merupakan kanak-kanak yang kelihatan normal dari fizikalnya, tetapi mereka mempunyai masalah tingkah-laku.
Mereka tidak suka dengan sentuhan, hubungan mata dengan orang lain, tidak suka bercampur dengan orang lain, sering melakukan sesuatu yang pelik dan berbahaya, ketawa dan menangis tanpa sebab, sukar menggunakan kemahiran pergerakan menggunakan jari serta berkelakuan seolah-olah tidak mendengar apabila dipanggil.

Sindrom ini merupakan sindrom yang dialami oleh seseorang semenjak lahir sehingga akhir hayat dan sekiranya kita tidak memahami penyakit autisme ini sudah tentu kita menganggap mereka sebagai tidak waras. Antara ciri utama kanak-kanak autisme ialah:
A) TIDAK MAMPU BERSOSIAL Tidak menghiraukan orang lain. Kelihatan tidak sensitif pada keperluaan, perasaan dan pemikiran orang lain. Tidak mahu bertentang mata atau menunjukkan ekspresi muka apabila bercakap. Tidak suka sentuhan (tidak mahu dipeluk atau dipegang). Susah bekerjasama, ber…

Adam Amsyar pic....

Assalamualaikum...
Lamanya rasa tak update blog... tuan blog bz + malaz... boleh cen tu???nak update tentang anak sulung sorang ni.. tahun ni masuk 4 tahun la walaupun besday dia bulan 9 nun... Bermula minggu lepas juga Adam kami hantarkan dia di tempat baru di taman seri acheh (PDK Harmoni) untuk kanak-kanak istimewa or OKU. Bila sebut OKU kenapa ek orang rasa lain? macam ni la, bila kita dah anak, adik, kakak, abang atau sedara yang OKU baru kita tau apa rasanya kan.. so pekakkan ja telinga... ada ramai lagi yang memahami kita... Adam Amsyar di sana atas hati yang amat terbuka dari kami sebagai mama papa dia... semua orang nak yang terbaik untuk anak kan... beritu juga kami... walaupun terpaksa korbankan masa Adam kena bagun awal, tinggal dan ambil dia semula jam 12, itu semua demi kebaikan... Cikgu Mahani (owner PDK Harmoni) pernah bagi tau yang ada budak sindromdown dari kecil yang tak boleh berjalan langsung yang hanya meniarap, sekarang sudah mampu berjalan seperti budak norma…