Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

Kenduri

Assalamualaikum...
sabtu ahad lepas kawan en somi akad nikah + sanding... Zambri ngan pasangannya. dengan sekali akad saja dah sah jadi somi isteri.. teringat masa akad nikah saya dulu (mcm la lama dah kawen) seronok... dok kat dalam masjid jawi ni sampai lengok kaki dok bertimpuh tak begarak... siap ada kak2 mai tanya lagi "ok ka dik? kak tengok mcm sakit ja. takut nanti jadi apa2." saya cakap tak da apa. padahal dok tahan sakit kebas kaki yang melampau... kak tu takut saya teberanak nanti.. hehehehe...

blog saya ni tak berseri & tak bermakna tanpa gambar kan.. so layan gambar mak buyung nih...
mula2 boleh nak kenyeh... habis tu cari tempat menyandar la...
ni dia pengantinnya... masa ni kat rumah dah
hehehehe...
time kenuri.. saya tak pegi.. huhuhu... en somi n de skul geng...

Pesanan tuk ibu mengandung...

Selendang

last week ayu oder selendang Radiusite ika, nak matchkan dengan baju ciffon kat kak qis... masuk tak???


Dah 7 bulan!!!

Assalamualaikum wth... Alhamdulillah ayu dah masuk 7 bulan = 28 weeks dok bawa my baby ke hulu ke hilir... ayu sihat, baby pun bertambah sihat. apa yang ayu rasa sekarang??hari-hari gatai kat bawah perut kat line stretch mark (--")sakit belakangnaik tangga pun slow sangat, baru 7 bulan no...jalan lambatmakan lambatcepat ngantokkuat minum teh ais/teh panassakit ulu hatitiap-tiap malam betis kejangPerkembangan minggu ke-28, bermakna puan hanya tinggal lagi 3 bulan sebelum saat kelahiran yang ditunggu-tunggu tiba. Puan mungkin akan menjadi sedikit pelupa, kekok dan agak janggal. sepanjang bulan-bulan terakhir ini, bayi kita juga telah mula menyimpan bekalan lemak dalam badan. Selain itu puan juga mungkin akan mengalami sakit ulu hati, senak dan kadang-kadang kejang pada bahagian betis. Jangan terkejut jika kita akan berhadapan dengan kontraksi. Ia bukan kontraksi untuk melahirkan tetapi ia sebalik adalah kontaksi kecil yang dipanggil iBraxton Hiksi. Sepanjang kehamilan kita cuba elak…

Rumah...

cerita tentang rumah, teringin macam2.. nak buh macam2 kat dalam rumah kecik kami, tapi kena la cermin dengan bajet.. lagi pun bajet ciput, harga kena la ciput kan... insyaAllah kunci rumah akan dapat dalam bulan depan... so sekarang dok beli barang2 asas untuk rumah buat kami bertiga gunakan nanti... hanya alakadar dan termampu aje la yer...masa tengok kat web deko eric, terpaut dengan warna ni.. sweet kan.. biru+hijau... campuran warna yang cantik...




cerita ibu mengandung...

assalamualaikum...
nak cita sikit tentang ibu mengandung nih (sayer ler)... kebelakangan ni ramai yang tegur+kata+cakap "ila, idung hang meqelit no." "weh idung hang besaq no" ish ish ish... tak patut tak patut... tapi memang ayu sendiri pun nampak pembesarannya... tak cayo tengok la gambaq kat bawah nih... nak tau kenapa? masa kakak ayu peknen dulu ayu temankan dia ke klinik ayu ada tegur kat kakak "kak, idung kak tu kembang no.." nah ambik!!! la ni dapat kat ayu... sebenonyer sepanjang pi check pewut kat klinik sekarang ni pun ayu suka tengok idong orang peknen... hehehe...


kenapa ada gambaq bag coach? hemmmmm MENGIDAM!!! oh tidak.. dari sebelum kawin dulu pun memang dok taram lama bag coach ni.. tapi mahal gila.. sekali beli boleh bayar duit keta tuk 2 bulan... tapi yang ayu bekenan bawah 1k jek... cumilkan bag bawah ni EN SOMI kannn.......


Hepi 'Abah' Day

Khas buat abah tercinta kami anak-anak abah ingin mengucapkat RIBUAN terima kasih di atas JUTAAN kasih sayang yang abah berikan buat kami... abah terlalu bermakna buat kami, tanpa abah siapalah kami... hepi fathers day ABAH...
abah tengah potong kek, abah tanya "awat yang mcm keras ni?" memang keras pun abah, nama pun chees cake, sedap nak mampos.. walopun qupa mu tak comey, tapi rasa mu sedap la sangat2...
kitaorang kat C4 hokeh, baru pas balik rumah kakak... tengok muka mak yang tak larat+tak sihat=pucat, tapi demi abah singgah jugak... kalo perasan abah ngan mak nampak susut sikit.. depa dua tak sihat dah seminggu tak lalu makan.. kg pun dah turun...en somi yang lapaq sangat2 ngan adik irah yang pantang tengok kemera... gambaq aku gak tak dok... huhuhu...

gambar selingan ini khas buat SUAMI tercinta, hepi 'papa' day walopun tak jadi papa lagi... we luv u...

Selsema

salam... achuh!!!! beresin lagi sampai pening kepala.. selsema plak+batuk=fenin leh ana fenin...

huhuhuhu.. frust!!!!!!! kasut dah abis stok... banyak blog ayu masuk, kasut baby oren tu dah abis... kepada sesiapa ternampak kasut baby adidas kale oren kat bawah ni sila la bagi tau ayu yer....

tak banyak pun nak tulis, tapi nak gak update blog...

Barang Baby

Salam..
wah pepagi dah masik blog, bukan nak mai buat kija :P pepagi lagi dah tengok barang baby kat online shopping... santek kan... bekenannya kasut kat bawah ni, 49 hengget.. mahal ke murah? tapi bukan ori la.. nampak cam APE kan, tapi adidas, kalo APE lagi la comey... yang tak tahan baju kat bawah tu, comelnyer... nak beli ke tak??? nak bodek en. somi plak la pas nih... harap2 dia bagi, amin...



Sakit....

assalamualikum...
cita pasai sakit lagi... cuti2 orang nak beseronok, jalan2 sakit plak yang menimpa.. sama ngan huby & mak... huby batuk+selsema+demam, mak demam+batuk sampai tak leh bangun2.. saya batuk+badan rasa seram sejuk+selsema+pedih ulu hati+dz...


semalam yang betul2 saya sakit, sampai tiyak... sebab sakit perut, akibat dari meneran batuk, perut pun tarik (sakit)... pinggang plak buat hal, sakit betoi... ulu hati pedih+sesak nafas. minum geviscon tak jadi apa pun.. gi klinik doc jimy tu dia beranak plak, ganti doc gomen, dapat Cimulcer Tablets, alhamdulillah lega sikit.. memula tu takut gak ada darah tinggi, alhamdulillah tak ada...


tadi, saya gi klinik ambil surat refer kat klinik mata BM, doc cakap nak kena opret, tapi dah prenant tak boleh lagi, just pi buat checkout jek... kebetulan esok sepatutnya scan n tengok result minum air gula, semuanya dah tengok tadi. scan, my baby dok tak senyak, sesah doc nak ambil panjang tulang paha dia... n doc cakap baby semua ok, tak besa…

Sakit Mata

Meh ayu cita sikit kejadian yang menimpa diri dah 1 minggu... memula tu memang tak perasan (sebab rabun+jarang nak tekap muka kat cermin dekat2) 1 pagi pas mandi nak mai kija ayu rasa sakit sangat kat dalam mata, pedih macam masuk air klorin yang banyak, tengok2 je kat cermin, nah hai, merahnya.. siap ada selaput dah besar...

selaput tu dari sebelum kawin lagi memang ada (macam pic no. 2), tapi nipis sangat2, masa check kat spital pun doc kata tak nampak pun, sebenarnya bukan tak nampak, dia dok nampak tang lain (--") so saya abaikan la ingatkan tak jadi apa...

tup-tup naik balik, siap dah besar pun. memang hari2 pedih, tambahan lagi kepala ni dok bawah ekon, lagi la terasa pedihnya... sekarang ni lagi sebelah plak naik sikit...

ayu memang nak p jumpa doc, tapi ayu rasa memang nak kena p kat doc yang sama ari tu. tak mauuuuuuuuuu!!! kenapa? doc indu+laki=GATAI.. ayu planing nak pi hari selasa nanti, kalo pi spital tu mintak2 la tak dapat kat doc tu... doc tu biat apa? macam ni, ma…

minggu ke 26....

assalamualaikum...
rasa macm lama tak mem'blog'kan diri, tapi baru ja seminggu khen... saya dah masuk 26weeks pregnant.. macam biasa my baby aktif la sangat2... makin ketara dia begerak, makin ketara perut saya... semakin sehat... nak check 15hb ni result darah keluar n nak scan baby nak tengok lagi beso ke tak...

2 3 hari ni saya mula berasa sakit kat belakang pinggang & bahagain tulang punggung belah kanan. yang kes punggung tu saya sorang je rasa, sebenarnya dulu saya pernah jatuh katil punggung jatuh dulu, katil 2 tingkat tu yer... sakit sangat... masa jatuh dulu sakit sat je, tapi time mengandung ni lagi bertambah kalo tido silap...

Fenomena yang sering berlaku pada minggu ke-25 dan minggu ke-26 ialah badan kita akan senantiasa berpeluh dan berasa panas. Bagi menghilangkan rasa panas tersebut, minumlah banyak air. Untuk mengelakkan dehidrasi semasa bekerja terutama ketika berada dalam penghawa dingin (aircond), basahkan tuala kecil dan lapkan pada bahagian muka, leher, d…

Kena minum air gula???

salam... buat pertama kalinya saya kena minum air gula kat klinik tadi...
semalamam kena berpuasa mula dari kul 10.00malam. apa pun tak leh makan & minum...
dah sampai klinik memula kena ambil darah 1 tiup tangan kiri, pastu minum air gula suma (rasa memang manis, tapi manis yang boleh minum ok, tak la teruk mana) balik rest 2 jam tanpa makan & minum jugak (lapaq Tuhan ja yang tau) kemudian mai klinik balik... ambil darah lagi tangan sebelah kanan pulak, susah plak nak cari urat tangan kanan, s.nurse tu kata "tembam sangat nih.." hehehe... alhamdulillah semua ok.. nanti jumpa doc scan baby & tengok result..

kenapa saya kena minum air gula??? hari isnin saya gi scan baby, nak tengok baby la sebab ari tu kat klinik gomen sat je, tak puas. kali ni en somi pun masuk sekali... memang puas, memang syok, siap baby genggam n buka tangan dia.. comey la sangat2... girlorboy? hehehehe.. nak bagi tau ker? nanti la no... ada 3 4 orang dah tau, tapi kat blog ni je saya rahsiakan …