Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

Salam Syawal

Tahun lepas aku berdua ja dengan en papa, tahun ni lebih meriah kerana Allah telah mengurniakan zuriat yang amat kami sayangi,
Muhammad Adam Amsyar.



Shoping Time

Rabu & khamis, pas balik keja, mandi siap, keluar beli pekaian tuk raya. barang en adam amsyar satle! baju melayu (jubah tak jadi sebab aku terbeli kain kasar), tshirt 6 hlai, suar jeans, baju jeans tali bahu tu 1, kasut en papa beli 1 aku beli 1, baju tido 2 (pas ni ada tambahan kot.. kekeke). wahhh memang sakan la anak aku tahun ni. anak sulung beb, lagi pun rezeki murah bulan ni kan.
Rabu pi jusco, kunun nak pi carik kasut aku, tak da yang bekenan, en papa belikan baju blouse kat aku. pas tu ke tesco n ofo borong baju kat en adam amsyar. mahal plak kali ni tshirt budak. macam harga org beso. dah benda cantik memang la mahal kan.
Kemarin pi pacific beli kasut, kemeja papa. time makan kat pacific (perai) memang KONG sangat! makanan luar tak boleh dibawa masuk! aku beli apa? bubur n kentang mcd untuk anak aku. kat foodcourt situ langsung tak da makanan baby, nak bagi anak aku makan apa? bongok la depa ni. kalo aku beli buger kot tak pa la nak tegur, masa aku bw kuar kentang tu makga…

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Adam Amsyar

Tengok budak musyuk tu, seronok sungguh kalo dok atas keta mainan tu. lepas aku pilih baju dia kat manjaku, sementara tunggu maktok beli bunga, letak la dia sat atas keta ni, memang dia suka sangat kalo dok dalam keta maianan ni. "keta ma beli tak mau naik!"


Tengok la, pandai sungguh dia pozing dok atas keta ni sambil tengok hp aku. kemarin anak aku mula pandai main buka mulut bagi bunyi, sepanjang hari la sampai rumah maktok pg tadi. ondeway ke rumah maktok dia tepuk amai-amai time aku menyanyi.. wahh.. memang teruja sangat kan bila anak kita pandai sesuatu. anak aku plak lambat, tu yang aku seronok sangat..

Ramadam terakhir vs Pompa Bensi

Salam uols.. uols layan tak cita ni? aku layans cita ni. best.. fazlina plak belakon, dia memang best belakon, macam ogy gak, dengan penuh perasaan. cita ni hari selasa sampai khamis 10.30pm. minggu ni last, so jangan terlepas hokeh!!!

uols dengar tak lagu tema tu? "JANGAN LUPA NAMAKU" nyayian kumpulan POMBA BENSI bukan pimba katun peberet anak aku tu yer. aku dah dwld lagu tu dari 4shared. memang layan la. kat opis pun aku buka lagu ni dok ulang tu la.. kekekeke..

Pada mulanya aku ingat pomba bensi ni kumpulan indon sebab lirik ala-ala indon, carik kat gugel qupenya Nadia Aqilah, Aqasha & Azma.

Menu berbuka

Salam.. alangkah serononknya aku berpuasa rumah aku dah 2 minggu. kenapa? sahur mak masak mak sedia.. aku digerakkan untuk makan jek.. kekeke.. (anak yang terlampaw! sangat lemak) kesian mak aku. kebetulan en adam amsyar bila tido rumah mak tok dia pun tido lambat, kul 2 pagi pun ada. memang kemengantukkan sesangat. aku plak dapat mak yang terbaek sangat. smekasih banyak-banyak mak.. luv u...
Sabtu lepas aku bagi mak aku rehat. aku masak ayam paprik & tomyam. boleh tahan jugak, walopun tak reti masak, rasanya tidak menghampakan. siap mak aku buat ayat lagi kat laki aku "bini achik la ni dah pandai masak la..." laki aki qenyeh jek.. siap dah berjanji nak buat daging paprik kat metua aku.. insyaAllah yer ling...
ayam paprik
hot tomyam....

Adam+11 months+keta baru

Perkembangan bayi anda semasa usia 11 bulan

Berdikari secara fizikal
Sekarang, cuma tinggal satu bulan saja sebelum harijadi pertama bayi anda dan anda harus sedar yang dia bukan lagi seorang yang tidak boleh bertindak sendiri tanpa anda. Walaupun dia masih memerlukan banyak jagaan dan bantuan, tetapi tahap berdikarinya kian meningkat – jelas apabila melihat dia berdiri, membongkok dan mencangkung – yang semakin menonjol. Dia mungkin boleh berjalan dengan memegang tangan anda dan dia akan mengulurkan lengan atau kakinya untuk membantu anda memakaikan pakaiannya. Pada waktu makan, dia mungkin boleh memegang cawan dan minum sendiri (walaupun sesetengah kanak-kanak tidak boleh membuat ini untuk beberapa bulan lagi) dan boleh menyuap dan menghabiskan makanannya dengan sendiri.

Apa yang menarik ialah, apabila anak anda pandai memegang cawan dan minum sendiri, masa inilah anda mesti belajar bagaimana nak mengelak, sebab sudah tentu dia akan melontarkan saja cawan itu apabila selesai walaupun …

Berbuka+kengkawan

Sabtu lepas aku, wati, dayah n inakengkawan aku n asben masing-masing berbuka di BangkokStation permatang pauh hasil persetujuan semua. lama tak lepak beremapt, tapi dayah sorang aje masih solo... malas nak cita panjang, layan de gambar hokeh...
wit my luv asben yang semakin susut badan sbb posa.. i like..
adam amsyar & anak ina aqil



de menus super yummys...

we, dayah yang solos... bf tak mo ikot..

watie, purti, tam

aqil, KE, ina (sedang pregey twins)

kami, aku yang makn kiambang... adam nampak macam budak beso...

kami depan bangkok station...

Special entry for NORMA

Salam suma kengkawan kus.. 2 minggu ni aku bz baca blog kak moon tentang SILnya NORMA yang sedang bertarung dengan sakinya "Brain Cancer Stage 4". So kat sini aku share juga pasal Norma ni..Norma ni adik ipar Moon sekarang Moon dan keluarga dalam kesusahan. Moon dan keluarga ni baik2 org nya, bukan jenis suka meminta2 tp skrg ni walaupun segan Moon dan keluarga perlukan bantuan.


gambar pengantin tu gambar Norma and Talib tahun lepas...Besar betul ujian mereka berdua ni...celebrate 1st Anniversary di hospital masa Norma dah terlantar sakit Norma skrg diagnosed with Brain Cancer Stage 4. Those yang nak baca detail tentang Norma blog visit blog Moon (http://miera301.blogspot.com/). Mungkin aku dah terlambat nak update and blog pasal ni sbb sure ramai dah tau (sejak dari bulan mac),tp takpe la kan walaupun lambat mungkin ada org tak tau lagi pasal ni sayu sangat bila aku tengok gambar ni.... menitis air mata... aku tak pandai nak cerita sebenarnya tp memang sedih sgt sgt tentan…

ASD Adam

Tadi tengahari sempat jugak aku ke maybank bukan buku ASD (Amanah Saham Didik) kat en adam amsyar. Semalam aku n en papa dah buat pengiraan hasil simpanan kami (en papa 80% aku 20%) en papa simpan sebelum kawin lagi (bagus la laki aku ni). kalo sesaja nak simpan boleh? aku ni tak boleh. sebab tu tabung lembu aku kat opis tak penuh lagi.

Dekat 1 jam juga proses buka buku ni sebab kak aziah (org kg aku keja kat situ) kata ASD lama dah orang tak buka, pas proses dia slow la sikit, dengan aku pakai syiling lagi. nasib ada mesin kan.

ni dia buku anak bujang aku sorang ni... tengok la, buku pun burok, tapi dalam still ok lagi.

nak tau detail lagi sila ke http://www.asnb.com.my

Berbuka lagi

Salam. sabtu lepas kami (aku, en papa & en adam) ke kamdar beli baju raya. en papa aku sarankan kat dia supaya beli baju siap dah n jumpa juga yang berkenan. pas tu cari kain kosong kat adam untuk buat jubah, pas tu cari kain kat aku sebab baju siap dah memang tak da langsung yang berkenan. baik kat parit buntar lagi banyak pilihan baju. so jumpa la 1 kain cotton yang aku berkenan. tema tahun ni KELABUS! ok kan? dapat jugak kale impian aku tuk tahun ni. "tq kepada en papa yang setujus dengan pilihan pn mama"

muka budak baru bangun tido, sangat monyok.
muka budak kelaparan

en papa dah beli bubur ayam McD

hahaha.. ni nasi takut aku+ayam goreng yang beso+telur sothong yum yum...

ni nasi en papa sayur+sotong+tokua

dengan tenangnya kami makan sambil en adam dihiburkan oleh pim & pimba





en papa tengok en adam

pn mama plak



ni ha, untuk sekian kalinya lama gambar aku tak tempek kat blog aku... ini buat tatapan yang merindui aku, terimalah pic aku yang kiambang inis.... …