Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2011

Walker

teruja weh aku nak cari walker kat manjaku untuk budak musyuk sorang ni... memula pi ja, aku dah nampak walker baby lembo... santek sangat, kaler itam putih, siap ada kepala lembu lagik kat depan, sunggu somel... tapi takndak la si en papa.. syok di 1st time dudok dalam walker, banyak walker kami bagi dia test...


yang ni kecik sikit, kaki dia sampai ke lantai.

ooohhh.. terujanya anak aku.. mahai gak yang ni, tapi memang lawa...


sangat2 teruja....


helo... buat muka plak dia. tak best ka?

dan akhinya, ini pilihan en papa... mama ok jek... janji budak musyuk hapi... *baru aku pasan, semuanya kaler hijo.. kekekekeke...

Mata Adam Plak

salam...

n3 kali ni pasai en Muhammad Adam Amsyar pulok... aku dulu pernah gak tengok 3 orang opismet yang baek sangat dengan aku, bila tiyak (sbb gaduh ngan bf.. kui kui..) mai opis pagi2 nampak bengka ja atas bawah & mata. aku ni tiyak pi la 2 jam pun, tak danya mata bengkak. cuma bulan arwah abang aku meninggal tu yang rasa sebam sikit kat mata. al kisah junior aku sorang ni, mata dia bengka bila tido lama sangat. contohnya kalo mangkit tido tengahari, bengkak la mata dia. obedos tido la tu.. mata dia akan jadi cam ni la jawabnya... dok atas tok wan, manja kunun la tu.. jeles mama..


comey la.. kekekekeke...

Baby Portrait

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, gambar en adam amsyar sedah siap. tadi uncle jery mai anto kat opis aku.... tak sabaq wes nak tengok....

korang layan pic en adam amsyar ini hokeh...





suka dia bila en papa buat macam ni..


shenyum sayang...
eeee nampak nenen... apa itam tu? ha... itu taik lalat, macam aku sebijik...

tengok la muka budak mengantok dah nak mengamok...




my luv family....special thank`s : wati (sponsor baju en adam amsyar)en jerry (sponsor shoot untuk my baby)mak tok (bagun awal tuk mandikan en busyuk)en papa (sangop ambik coti...) luv u all....

BPA Free

Senjak akhir - akhir ini kita khawatir dengan botol susu plastik yang mengandung BPA ( Bisphenol_A).

Peneliti dari University of Cincinnati menemukan, eksposur terhadap air mendidih menyebabkan botol plastik polikarbonat melepaskan BPA hingga 55 kali lebih cepat dari air dingin atau air bertemperatur normal.

Penemuan terbaru menunjukkan bahwa ada korelasi antara BPA dengan penurunan produksi sperma, penambahan berat prostat, dan kanser testis pada laki-laki. Sementara pada perempuan, BPA berpotensi mengakibatkan ketidaknormalan perkembangan endometrium yang dapat menyebabkan infertilitas serta meningkatkan risiko terkena kanser payudara. Anak-anak, terutama bayi yang masih dalam kandungan dan bayi yang baru lahir, memiliki risiko yang paling besar terhadap bahan kimia tersebut. Hal ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang dapat berdampak selama periode emas pertumbuhan anak, meskipun akibatnya tidak langsung tampak.

Untuk menghindari atau meminimalisir dampak BPA pada si keci…

Pn Mama & En Adam Amsyar

sabtu lepas gi C4 lepas hantam nasi lauk kawah... kali ni kena 40hengget. nah hambik.. ari tu makan 8 org 30hengget ja, ni 6 org pun 40 hengget. dah sah ari tu abang tu silap kira khennnn.... dan bila mama mula posing dengan en adam amsyar mama kompom yang lebey2 khennn... en adam tak mo tengok kemera, sampai ati...


sampai tetido, mama hepi sangat sebab 1st time dapat dokong en adam amsyar dalam baby carrier ni...
sampai tetido anak mama ni...dan dia bangun juga akhirnya... huaaaaaa menguap....*untuk pesanan : aku memang suka tayang gambar dari becerita hokeh, aku ada anak, aku suka tanyang anak aku.... hahahahaha....

makan

salam... rabu lepas bawa en adam menbeli membelah n memakan (tapi dia tak leh makan pun)... masa makan kat piza, aku suapkan sikit mushroom sup, tapi bagi tawar sikit, kan masin sikit, tak sesuai lagi tuk dia. aku sebenarnya tak mai bagi, tapi muka dah majuk sambil ayaq liuq meleleh, aku bagi jugak... tengok la mulut yang muncung tanpa putin....
nak snap gambo dengan papa, tak nak tengok kamera, papa umpan sudu sekali tengok bawah la.. kekekeke.. lawak la budak syuk mama ni...
dengan sapa ni? kelawarpompuan kah? kekekeke.. aku yang mcam serabai rasanya & tak sanggup nak tunjuk kat hampa gambar nih... disebabkan muka anak aku yang comey dan sedang begumbira so aku coretkan muka aku yang comey inih... santek kan.. siap kening terangkat sebelah uuuu....

Perkembangan bayi anda pada usia 4 bulan

4month
Makan kurang kerap
Apabila bayi anda mencapai usia empat bulan, perutnya sudah membesar jadi dia tidak lagi perlukan makanan begitu kerap – hanya empat atau lima kali sehari. Namun begitu, berat badannya masih bertambah – keperluannya untuk mengambil makanan menurun apabila dia menjadi lebih besar, lebih mirip kepada kekerapan kanak-kanak yang lebih tua atau orang dewasa. Sekarang di waktu makan, perhatiannya mula beralih kepada orang dan benda-benda, justeru, walaupun anda seronok apabila melihat dia sedar dan responsif terhadap benda-benda baru, anda mendapati bahawa memberinya makan menjadi satu perkara yang sulit. Sekiranya bayi anda mudah ralit dan tidak menumpukan kepada makanannya, carilah satu tempat yang lebih sunyi untuk memberikan dia makan. - Bakat baru pusing meniarap dan menelentang
Apabila bayi anda dibaringkan atas perutnya, dia akan mengangkatkan kepala dan bahunya seberapa tinggi dan menggunakan lengannya untuk mengampu dan menahan. Tekan tubi mininya ini membantu…

entry kosong

tak ada cita pun, tapi aku nak buat gak entry apa2... hari ni en muhammad adam amsyar bin mohd kazrul kamal cokop satu ratus dua puluh tiga hari =123. cantik nomber kan... semakin macam-macam perangai dia sekarang, TAPI tak da yang aku marah n tak suka.. semuanya yang dia buat, aku hepi... i luv u so much suk mama...


tengok ja la depan baju budak tu dah basah, hasil dari air liurnya sendiri...

I'm face of SIMPLYSITI

salam korang.....

hahahahahaha... akhirnya aku dapat gak kai barangan simplysiti walopun lipstik ajek... masa aku masuk watson nak cari lactasic tuk en adam amsyar, tak dok plak kat parit buntar tu, ronda punya ronda kat salam, aku kona pi kat barangan simplysiti, try gold edition. aku suka wes kalernya!!!! tup2 en papa mai, aku apa lagi, mengorat la, yeh yeh dapat....
siap ada tandatangan siti tu....


aku suka kaler gold edition ni.. sangat suka... tak rugi beli taw...RM35.00 ajek... *lipstik yang hantaran aku kawin ari tu pun baru guna sekali... yang ni aku tak tau bila tahun plak nak abis...

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…

Perangai Adam Amsyar

semalam en adam amsyar buat pengangai baru. hemmmm nak kena dukong je.. malam siang.. mangsanya sapa lagi, en papa la mangsanya. pas tu kalo nak bagi dia baring, alamatnya sebek + buat muka bodek suh orang angkat... hemmm en adam amsyar oooiiiii, sekarang ni tak pa la mak tok, tok wan, mak cik & mak su ada, nanti dah pindah tinggal mama & papa jek ok... - 1 lagi perangai en adam amsyar yang tak berubah dari pas pantang, tido lena lepas kul 12.00 tengah malam. kalo dia tido kul 11.45pm pon, kompom sat ni kul 12 bagun. kenapa ek? ada benda ganggu ka? tak la kot no, sebab dia jadi macam dah terbiasa, sebab masa aku pantang pun tido kul 12 lebih. - lebih syok,+hepi+membunga dihati apabila en adam amsyar dah pandai gelak mengekek.. dulu kalo geletek buat herot2 muka & badan, sekarang main kat pinggang pun dah mengekek gelak, tapi kalo lama2 dia cepat tersedu.. - tengok la muka budak musyuk yang sangat manja dengan papa dia...

time tiyak ja cari mama.. huhuhuhuhu... ya ya ya.. mama k…

4 months...

11.1.11 pegi check en adam amsyar untuk 4 bulan. ketinggian makin menambah 6 cm dari bulan lepas. so sekarang tinggi adam 67cm. berat tu ja yang menurun. bulan lepas 6.7kg kemarin 6.6kg. berat ya dah turun, aku pun perasan bila dukong dia dah tak berasa 'hantap'. dan aku perasan juga yang dia kurang makan, BF pun kurang, sebab breast aku dah tak selalu cekang. mai 2 3 hari ni ja dia macam pulun minum balik. tengah malam pun minum, kalo tak jarang minum kekadang tak minum langsung time tido malam. - kenapa dia jadi macam tu? sebab dia dah suka isap puting pinring. aku ingat lagi masa pantang saja ja aku bagi dia try isap... tak mo pun.. siap luah sebab bila isap tak da susu.
ni bukti dia, masa ni en adam amsyar dah 34 hari. memang dia tak mau, so aku simpan je la... - ada 1 hari tu, aku dalam bulan 11 dia cam merengek ja. aku try bagi puting tu balik.. hemmmmm memang dia nak mengigit. tengok la gambar2 kat bawah ni....

masa nak shoot pic dia ari tu pun kena ada...




jalan-jalan sekara…