Nuffnang

Isnin, 26 Oktober 2015

Kisah Anak-anak

Asalamualaikum...

Lama tak cerita kisah anak-anak sayang ai...

Cerita Adik Ammar Rifqi dulu. Dah setahun sebulan dah dia.. alhamdulillah membesar dengan sihat. tapi kekadang demam batuk selsema datang. hari tu minggu kenduri rumah mertua dia macam penat, so dapat la nebu sekali. kesian sangat kat dia, masa tu nampak dia penant. sebenarnya sebelah en papa family dia memang ada asma, tapi papa takda. risau juga kalau anak2 ada.

Adik padai berjalan umur 11bulan, setahun dah boleh laju, setahun sebulan dah boleh lari. laju sikit dari abam, abam umur 1tahun 3bulan baru boleh berjalan. Sekarang ni gigi bawah ada 2 gigi atas 1. bab makan sekarang dia masih makan moi yang lembut sebab bila bagi moi kasar dia macam telekat. susu sekali minum maktok cakap 5oz. dengan mama susu badan je. makan tak memilih, apa yang bagi dia makan... macam perangai abam bab tu.

Sekarang ni dah pandai nak berkawan. kalau nampak ja kelibat abam laju ja nak ikut. kalau dengan sepupu ramai2 dia join ikut sekali main lari2. "semoga jadi anak yang soleh n bila besar nanti ammar jaga abam baik2 ya sayang.... abam istimewa, dia baik sangat...." itu ungkapan yang tak pernah lekang dari mulut mama dari adik baby sampai sekarang, bila cakap macam tu mesti dia pandang ja mata mama...

Minggu lepas mama papa potong rambut dia. tengok pic bawah ni... panjangnya rambut, mama rimas tengok panjang2 sebab u boboi..hihihi...

sebelum potong

tu kalau boleg panjant semua dia buat. tak larat nak larang....

.

.


so mari kita potong

.

.


tara!!!!!!!!!!!!!!!

hensem tak Ammar Rifqi!!!!!!!! mama papa suka...


gambar bawah ni ambil kat tesco alma. lama sangat tak pegi bawa anak2 pasaraya besar. abam tu, takut dia cepat jemu. kena lama2 sekali bagi mood dia ok. sekarang ni boleh dah duduk makan kfc sambil ada umpan. makan luar pun dah tak pegi, selesa makan kat rumah dengan keadaan anak2. tak semua orang faham abam, tak semua orang suka anak2 yang duduk tak dia walaupun kami ibu bapa dah ajar anak macam mana duduk diam.



ni ha umpan abam sekarang. play doh disana sini. ini play doh pertama dia... asyik tengok youtube ja selama ni. lagi pun mama papa dok belu doh kat diy ja.

Adam Amsyar sekarang dah 5 tahun 1 bulan. cepatnya masa berlalu. tapi dia tetap manja dengan kami. seorang yang mudah keluar air mata. bab makan tak kesah, telur dengan kicap pun boleh makan nasi dah. makaroni sup memang kesukaan dia la. kalo buat boleh tambah 2 3 mangkok.

Sekarang kalo pegi pasaraya wajib beli buku kat dia. kalo tak dapat ka....mengamok dia sambil jerit nak buku. bab poty train hari tu ok dah, tetiba pulak 2-3 hari lepas tu mintak pemes nak 'noak'. pernah paksa dia pegi toilet, tapi dia tak mau. kat rumah toilet duduk, mungkin dia tak pandai nak meneran. sekarang ni pakai drypers xxl la. lepas ni kalo dia nak pakai pempes juga kena pakai orang tua punya la abam oooiiii....

Dia dengan adik sekarang dah ok. dulunya tak bagi adik duduk dekat dengan dia, pengan pun tak bagi, tapi la ni dah tak kesah sebab adik selalu sandar kat dia. selalu sangat..... apa yang dia main adik pun nak. selalu bertolak ansur... itulah anak sulung.... sayangggggg abam...


Autisme abam sekarang nampak ok sikit, sebab ada adik kot... percakapan pun ok dah.. ayat boleh buat panjang sikit dah. mama tak bawa lagi abam pegi terapi. teringin nak bawa abm p nasom, tapi mama tak mampu. mama buat apa yang mampu ya sayang....

Resepi Ayam Madu

Semalam buat auam amdu ni... sedap.... inpirasi dari adik ipar buat masa kenduri rumah MIL 2 minggu lepas... resepi ahkak gugel jer.... sedap kemain... senang sangat nak buatnya.





ni adik ipar buat.

Kisah Anak-anak

Asalamualaikum...

Lama tak cerita kisah anak-anak sayang ai...

Cerita Adik Ammar Rifqi dulu. Dah setahun sebulan dah dia.. alhamdulillah membesar dengan sihat. tapi kekadang demam batuk selsema datang. hari tu minggu kenduri rumah mertua dia macam penat, so dapat la nebu sekali. kesian sangat kat dia, masa tu nampak dia penant. sebenarnya sebelah en papa family dia memang ada asma, tapi papa takda. risau juga kalau anak2 ada.

Adik padai berjalan umur 11bulan, setahun dah boleh laju, setahun sebulan dah boleh lari. laju sikit dari abam, abam umur 1tahun 3bulan baru boleh berjalan. Sekarang ni gigi bawah ada 2 gigi atas 1. bab makan sekarang dia masih makan moi yang lembut sebab bila bagi moi kasar dia macam telekat. susu sekali minum maktok cakap 5oz. dengan mama susu badan je. makan tak memilih, apa yang bagi dia makan... macam perangai abam bab tu.

Sekarang ni dah pandai nak berkawan. kalau nampak ja kelibat abam laju ja nak ikut. kalau dengan sepupu ramai2 dia join ikut sekali main lari2. "semoga jadi anak yang soleh n bila besar nanti ammar jaga abam baik2 ya sayang.... abam istimewa, dia baik sangat...." itu ungkapan yang tak pernah lekang dari mulut mama dari adik baby sampai sekarang, bila cakap macam tu mesti dia pandang ja mata mama...

Minggu lepas mama papa potong rambut dia. tengok pic bawah ni... panjangnya rambut, mama rimas tengok panjang2 sebab u boboi..hihihi...

sebelum potong

tu kalau boleg panjant semua dia buat. tak larat nak larang....

.

.


so mari kita potong

.

.


tara!!!!!!!!!!!!!!!

hensem tak Ammar Rifqi!!!!!!!! mama papa suka...


gambar bawah ni ambil kat tesco alma. lama sangat tak pegi bawa anak2 pasaraya besar. abam tu, takut dia cepat jemu. kena lama2 sekali bagi mood dia ok. sekarang ni boleh dah duduk makan kfc sambil ada umpan. makan luar pun dah tak pegi, selesa makan kat rumah dengan keadaan anak2. tak semua orang faham abam, tak semua orang suka anak2 yang duduk tak dia walaupun kami ibu bapa dah ajar anak macam mana duduk diam.



ni ha umpan abam sekarang. play doh disana sini. ini play doh pertama dia... asyik tengok youtube ja selama ni. lagi pun mama papa dok belu doh kat diy ja.

Adam Amsyar sekarang dah 5 tahun 1 bulan. cepatnya masa berlalu. tapi dia tetap manja dengan kami. seorang yang mudah keluar air mata. bab makan tak kesah, telur dengan kicap pun boleh makan nasi dah. makaroni sup memang kesukaan dia la. kalo buat boleh tambah 2 3 mangkok.

Sekarang kalo pegi pasaraya wajib beli buku kat dia. kalo tak dapat ka....mengamok dia sambil jerit nak buku. bab poty train hari tu ok dah, tetiba pulak 2-3 hari lepas tu mintak pemes nak 'noak'. pernah paksa dia pegi toilet, tapi dia tak mau. kat rumah toilet duduk, mungkin dia tak pandai nak meneran. sekarang ni pakai drypers xxl la. lepas ni kalo dia nak pakai pempes juga kena pakai orang tua punya la abam oooiiii....

Dia dengan adik sekarang dah ok. dulunya tak bagi adik duduk dekat dengan dia, pengan pun tak bagi, tapi la ni dah tak kesah sebab adik selalu sandar kat dia. selalu sangat..... apa yang dia main adik pun nak. selalu bertolak ansur... itulah anak sulung.... sayangggggg abam...


Autisme abam sekarang nampak ok sikit, sebab ada adik kot... percakapan pun ok dah.. ayat boleh buat panjang sikit dah. mama tak bawa lagi abam pegi terapi. teringin nak bawa abm p nasom, tapi mama tak mampu. mama buat apa yang mampu ya sayang....

Resepi Ayam Madu

Semalam buat auam amdu ni... sedap.... inpirasi dari adik ipar buat masa kenduri rumah MIL 2 minggu lepas... resepi ahkak gugel jer.... sedap kemain... senang sangat nak buatnya.





ni adik ipar buat.