Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2011

mandimanda

Salam uol... aku kembalik 'memblogkan' diri. Kemarin (ahaday) my papa, adam me & kengkawan tepat keja en papa ke carnival sungai petani. pepagi dah betolak.
Layan cita bergambar.....




Mr Adam?? dia selsema sikit. aku memang risau gak, selsema ni kalo main dengan air lagi la teruk kan. tapi planing dah lama, aku tak boleh la tak bagi dia mandi. kesian plak kat dia. dia ni dah la suka main air.

mudak baru bagun titot

sesampai je orang dah ramai kat luar. kuanter tiket pun tak bukak lagi. lepas 10 minit terus gi beli tiket..



my lil boy wit papa

Memula masuk dalam kolam suka sangat. kaki tu gedik jer main air. dok pelampung cepat-cepat, tak sabar nak main air la katakan.



time ni malu-malu lagi la. muka pun nampak muka baru bangun tido (nasib dia tido time ondeway tadi)



mama over lebey..
dalam 45minit pas tu aku naik bawa Adam sekali. bagi dia relex sikit. suap pncake+nasi lemak isi perut dia. makan tengok air makan tengok air.. tak sabar nak sambung.
ada sekali tu dia bersin (air termasu…

Mengajar Anak-anak

1) Jangan pukul anak dari lutut keatas.
2) Jangan gunakan tangan/anggota tubuh kita utk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. nanti anak jadi bertambah degil dan nakal dan tak boleh control
3) Rotan/pukul anak di telapak kakinya . Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak
Sabda Rasulullah s.a.w."Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)" dimana yang nak dipukul tu? Tapak kakinya ... bukan muka, punggung, telinga dan ditempat-tempat yang sensitif... itu salah..

4). Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan…

Rabu yang best!

Akhirnya aku berjaya memasakkan diri pada hari cuti kemarin sempena depavali. selasa aku carik resepi kat blog-blog yang nampak sedap, so kemarin aku prektis masak la. selasa malam beli barang. biasa la, aku ni tak pandai masak macam mak aku, tapi sekurangnya aku belajar masak untuk laki aku sebab dia yang akan selalu makan masakkan aku khen...
So kemarin makan tengahari aku buat Siakap 3 rasa, kerabu sotong & telur dadar.. macam menu makan kat kedai siam ja, cuma tomyam & kailan ikan masin je tak der. okeh, layan cerita bergambar dibawah ni key...
ikan yang telah siap disiang, (laki aku buang sisik sebab time aku buang terluka tangan sikit) perap dengan garam+limau nipis) pas tu goreng

bahan-bahan untuk 3 rasa
tumis.

letak atas ikan...
Pas tu kerabu sotong+ikan bilis goreng

bahan-bahan

dah celur sotong gaulkan semua bahan (sempat gak aku bagi kat mak & metua aku) tak tau apa yang dikomennya. sedap tu, rasanya biasa ja.



makanan dihari cuti yang sedap buat somi terchenta. papa kata…

Dato Non Home

Salam uols.. ada satu petang tu aku ajak Papa jalan-jalan ke rumah Tok Non ni. kat kampung aku (Sungai Kechil) rumah dia yang ni memang dipebuat untuk 'membolehkan' orang masuk tengok (laluan dibawah rumah dia tu). memang cantik, tapi dalam sungguh.
depan rumah dia (dibawah) ada anak sungai, atas macam ada rumah-rumah jugak. time tu ada macam budak-budak sekolah kat sana.
hujung sekali ada mini zoo, tapi menatang sikit ja. macam kuda, rusa, arnab, ayam kampung, ayam piru, itik, angsa, burung. time sampai zoo tu ada pagar, tebukak, tapi takut gak nak masuk, kot-kot tak boleh. sekali mai dua orang pelerja panggil masuk. kami apa lagi, masuk la... sonok adam tengok menatang kat situ.
sepatutnya gambar di atas ni last sekali sebab time ni kami dah nak balik. mak sempat lagi minta pokok tu nak tanam kat rumah.
Adam sonok tengok aku bagi arnab ni makan daun.

sangat beso, jantan!!

klok klok klok

sarang burung



we ^_^





sangat seronok (mama) kekeke..

Mak sweet '50

Selepas 4 hari besday aku, 14102011 cukup umur mak aku 50 tahun. Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan kamu, Allah selamatkan MAK, Allah selamatkan kamu... Semoga mak dipanjangkan umur, semoga mak dimurahkan rezeki, semoga Allah melindungi mak , sihatkan mak, semoga mak cepat pi haji (keinginan mak aku). Mak yang terbaik, mak adalah segala-galanya buat kami. tanpa mak siapalah kami.
Semoga hidup mak lebih bermakna selepas hari lahir mak yang ke 50 tahun ini. Terutama sekali, ribuan terima kasih kerana sanggup menjaga Adam dari lahinya dia sampai sekarang. mak jaga dia dengan baik sekali. we luv u so much mak.. Sabtu baru-baru ni kami ke aloq staq, ke rumah kak aku. so sambut besday mak aku la kat sana.. layan de picca..

tiramisu cake, sedap..
Adam n Mr Tok Wan

dia teringin sangat nak pegang

'50



special gift from my luv sista..

Air kotak

Salam uols... nak tanya sikit, boleh ke anak aku minum air kotak DuctLady yang untuk 1-6 tahun tu? ari tu aku ada beli kat Adam. sebenarnya aku nak tukarkan Adam minum susu DL dari lactogen. saja je nak tukar susu. ari tu bagi dia dulac tak mo, perut kembong, sian dia. so kalo bagi air kotak awal2 ni tak pe ke? mana nak tau kot-kot tak elok sebab dia baru 1 tahun kan.
So ari tu aku dah beli susu DL untu 6-18 bulan pek kecil sebab nak test dulu. kalo dia tak minum kena truskan lactogen la. last aku bagi dia NAN masa 1 tahun, so dah abiskan aku bagi lactogen la. tetiba je mama dia rasa nak tukar. harap2 ok la kan.
sangat suka, aku beli fullcream, tak berani nak beli coklat sebab Adam mudah uk uk keras..
wit mama & papa ke rumah kenuri.



try spek mato papa.. kekeke..