Nuffnang

Khamis, 31 Mei 2012

Puasa hari Jumaat, boleh ke?

Salam kawan-kawan.. bulan rejab ni korang pose tak? ai dapat 2 hari je pas tu isnin lepas ai dah datang bendera merah... so isnin depan harap boleh la ai posa. dapat 8 hari pun jadi la, kalo boleh lagi banyak lagi ok kan. kalo boleh tu kita niat la posa ganti, kalo kena plak isnin khamis dapat 3x ganda pahala wes...

Pas tu aku ni dengan kengkawan kat opis ada becerita tentang bab posa pada hari jumaat. tadi ni opismet lama aku pun ada tanya soalan yang sama, "hari jumaat boleh puasa tak?"

So aku cari kat google ada, boleh tapi tak boleh puasa Jumaat sahaja, kena sebelum atau selepas hari Jumaat jugak. contoh khamis dan jumaat atau jumaat dan sabtu. jumaat sahaja tak boleh tau... tapi kalo boleh tu tak yah la posa hari jumaat saja. hari-hari sunat lain banyak kan..

"Di dalam mahzab Syafie, hukum berpuasa sunat pada hari Jumaat tanpa disertakan puasa sunat pada hari Khamis atau tidak disertakan puasa sunat pada hari Sabtu adalah makruh.

Dari Muhammad bin Abbad bin Ja’far, “Aku pernah bertanya kepada Jabir: Adakah Nabi melarang berpuasa sunat pada hari Jumaat ? Jabir menjawab: Ya." (HR Muslim).

Dari Juwairiah, “Bahawa Rasulullah SAW masuk kepada saya pada hari Jumaat sedang saya berpuasa. Maka sabdanya: “Adakah engkau sudah berpuasa kelmarin? Saya menjawab: Tidak. Sabdanya: Adakah engkau akan berpuasa esok? Saya menjawab: Tidak. Baginda bersabda: Hendaklah engkau berbuka.” (HR Bukhari)

Nabi bersabda, “Hari Jumaat itu adalah hari Eid (hari raya), maka janganlah jadikan Eid kamu itu sebagai hari kamu berpuasa, kecuali kamu berpuasa sebelumnya atau sesudahnya.” (HR Ahmad)

Dari Abi Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kamu berpuasa pada Jumaat, kecuali bersama satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya". (HR Muslim)."

Rabu, 30 Mei 2012

Eday my cezen

Assalamualaikum...

nak cita sikit hari pertunangan cezen aku sabtu lepas. name die Nurul Azwa sebaya dengan aku. sekarang ni dia keja kat penang. lagi seminggu nak tunang aku baru atu mak die bagi tau kat mak aku (kiterorang jiran). sangat tekejut bila tau berita ni sebab dia ni seorang yang 'riuh' bab macam ni diam sebab malus uuu...

Dia pun buat semua lastminit, aku pinjamkan baju aku time jadi pengapit watie 3tahun lepas nasib dia elok-elok dengan baju tu. orang yang nak makeup dia ada exam plak, aku jugak la jadi tukang cari kat dia. nasib mimi yang makeup aku tunang ari tu ada, dan hasilnya sangat cantik walaupun pekerja mimi yang buat... Apa pun aku nak ucapkan tahniah.. tak sabo nak makan nasi kenuri hang hujung tahun ni....

layan pic ya...



 wit bakal MIL




 kawan sekolah kami..


dia sangat cantik hari itewww...

Rabu, 23 Mei 2012

AlFatihah NORMA


Salam korang, tadi aku masuk blog kak moon yang mengatakan kak Norma telah meninggal dunia 1.00 pagi tadi..
"Assalamualaikum..

Untuk makluman semua yang mengikuti kisah Norma dan Talib.. Norma telah meninggal dunia pada pukul 1.00 pagi tadi dan jenazah dimandikan di hospital Serdang dan terus di bawa ke Pontian subuh tadi.. Sekarang Moon dan keluarga dalam perjalanan ke Pontian.. Mama (Ibu mertua Moon) dari Taiping juga dalam perjalanan ke Pontian.. Moon akan berada di Pontian sehingga malam ini selepas tahlil, Insya Allah..

Moon ucapkan terima kasih buat semua yang prihatin selama ini.. harap halalkan makan dan minum arwah dan sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat Norma... terima kasih."
 
entry lama yang pernah aku buat untuk Arwah Kak Norma... http://irenedahayu.blogspot.com/2011/08/special-entry-on-norma.html

Isnin, 21 Mei 2012

Aishwarya Rai Dah Gemuk???

Tadi aku 'jejalan' kat forum cari ternampak pic Aishwarya Rai. memang lain sangat dah. mula dari mengandung Aishwarya Rai terbawa-bawa sampai sekarang (kegemukan itu) memang nampak lain kan. memula ingatkan gambar edit, rupanya betul la dia...





ala orang kaya, berduit kan... nanti kejab ja kurus.. tengok la Juma ngan Siti dulu pun badan naik, slim kejab jer...

Khamis, 17 Mei 2012

Mee Penang

Assalamalaikum...

tadi tengahari aku diperlawa oleh en papa makan bersama... aku la asyik dok bercakap ja "pa, jom makan mee penang....." so tadi tengahari berkesempatan jugak pegi makan. mee penang ni aku suka makan dari keja sini lagi, lama dah tap pi, rasa 2 tahun jugak la... tapi orang kedai tu masih kenai aku dan bertanya "lamanya tak mai.." aku senyum dan sambut pertanyaan dia...makanan kat mee penang ni masakan mamak yer ( i loike) area bukit tambun... punya la ramai orang tapi, nabib ada 1 meja kosong untuk kami... tak kira melayu, cina, india semua orang makan kat kedai ni..

nah layan gambo, aku nak menunjuk kat korang....

 ini en papa punya, sedap...

 apelasamboi, biasanya inilah pilihan aku...

 kueteow goreng

 en papa punya mee goreng

dan yang dinantikan (mai lambat, selalu cepat) ayam goreng. ayam ni ayam goreng tepung, paut tu dia letah kuah yang dimasak dengan sambal special... kalo korang ke kedai ni, aku rekomen ayam ni. tapun boleh ditukar ke ikan celup tepung atau sotong basah... yum yum...

Isnin, 14 Mei 2012

Momday

Salam semua, hepy mothers day.. harap-harap aku tak terlambat sebab baru kemarin je kiter sambut hari ibu kan... Alhamdulillah tahun ni tahun ke 2 aku jadi ibu, insyaAllah ada rezeki bertambah la anak-anak aku...

Semalam sambuat kat pizza dengan MIL aku, tak sempat anak begambar sebab dok berhadapan... sedap sangat, nasib Adam pun boleh makan spgeti met bols... balik plak ke rumah mak aku, en papa beli pizza n cake en abah oder kfc.. tqvm yar...

 wit my luv mom 2012... "Mak segala-galanya buat kami..."

 Tahun ni aku dapat suapan dari Adam musyuk mama... terima kasih sayang...

 sweet kan.....

 last year 2011...

 time tu Adam ticik lagi...


"Selamat Hari Ibu buat insan-insan yang amat saya hargai dan sanjungi disekeliling saya, dan juga buat anda penbaca setia blog saya..."

Rabu, 9 Mei 2012

Day 4

Malam sampai ke kelantan tu kami ke wakaf cek yeh (betul tah aku eja) kat sini aku beli kain pasang 3 n tudung 2 layer 1. tudung tu memang cantik, rugi x beli 2 ke 3, tapi harga 1 RM50. aku test pakai kat rumah sangat puas hati. kesian kat kak aku, tak sempat nak beli, tapi nanti ada lagi kot area utara ni.

Mak abah memang tak ikut la, abah sakit kaki sebab dia ada 'gaut', lagi pun drive jauh kan. mak plak kaki bengkak sebab bergantung dok dalam keta lama sangat. so anak cucu je yang pegi. memang jauh beza dengan dulu, jualan pun banyak tapi semua barang lebih kurang ja...

Pepagi pi PSK sarapan nasi kerabu dulu, sedap jugak, tapi fedas da... aku ni tak pa la memang suka pedas, kesian kat en papa, meleleh air idung dia... yang lain ada gak ambik nasi dagang, tapi nasi kerabu aku rasa tak puas tak makan dengan ikan celup tepung... bagi aku ikan tu lagi sedap nak dibangdingkan dengan ayam...

 de nasi kerabu

PSK, tak beli apa pun aku sebab barang kat atas ni sama denan pasar payang, hanya bawa en papa n BIL ronda2 atas tu...

 orang fenat, atas ni panas sikit...


 Adam layang Yum Yum...

Ok, kiteorang balik terus bertolak dari kelantan kul 11.30am, sampai rumah dalam kul 7....

Day 3

Pepagi lepas sarapan di Kuala Tengganu (masakan mak aku) kami ke Taman Monumen terus sebab buka 9.00pagi, awal-awal matahari tak de la panas sangat... planing abah memang menjadi, almaklumlah bekas askar la katakan...

 Welcome...

 tengok ni, jangan lupa pada korang yang nak pi, takut tak peran time tutup kul berapa..

 melihat pasport masin-masing.. masuk kena ada pasport yer...

 pemandangat inda.. korang tau, kat sini ada macam-macam pokok buah. ada belimbing, jambu batu, yang buat aku teliur buat ceremai.. sedap + masam weh....

 sila mutah bawah meja kalo rasa loya...

 Adam dah mula ngantoks...




Layan la gambar monumen2 ini, sangat indah+cantik+cute

 makkah

 Allah huakbar...



 Adam dah tido time aku tengok tayangan dalam bilik ekon..

 we.... familia picca... (semua muka tebakor)

 aiskrim susu kambing+stbry, sedap sangat, 1 RM2.00. sempat lagi aku beli cawan hiasan ada gambar monumen, cari f.megnet tak de plak gambar monumen...

Singgah Kat Noorarfa sebab BIL aku nak beli kain sembahyang kat mak dia, mak aku pun rembat kaftan jegak, adik-adik aku canting kat bawah tu, best je tengok depa ni mencanting, aku je tak sempat dengan si Adam sorang tu. makan tengah hari kat kedai makan Noorarfa, sedap jugak, tapi tak banyak pilihan... oder pun silap sebab orang kelantan tak faham orang penang cakap, pas tu aku sebut 1 per 1.

Terus kami bertolak ke Kelantan, singgah Kampong Losong nak beli kopok leko..

 sedap kopok kat Kak Yah ni, tapi kak yah ni tak friedly la...

 abaikan dagu lemak baby itew...


Dalam kul 7 petang kami sampai kelantan, alhamdulillah... sampai juga kat Homestay Seri Purnama rekemen kakak aku. lintas jalan je pi wakaf cek yeh...
RM200/day, ada 1 katil queen, 3 katil bujang, 1 katil double daker, siap ada xtra tilam dekap 10 kot. bilik 3 semua ada ekon. tv astro lagi (Adam layan bby tv la) bagi kami yang ramai memang sangat selesa... tapi sayang dok semalam je... nanti kalo p kelantan dengan family boleh booking lagi...

Puasa hari Jumaat, boleh ke?

Salam kawan-kawan.. bulan rejab ni korang pose tak? ai dapat 2 hari je pas tu isnin lepas ai dah datang bendera merah... so isnin depan harap boleh la ai posa. dapat 8 hari pun jadi la, kalo boleh lagi banyak lagi ok kan. kalo boleh tu kita niat la posa ganti, kalo kena plak isnin khamis dapat 3x ganda pahala wes...

Pas tu aku ni dengan kengkawan kat opis ada becerita tentang bab posa pada hari jumaat. tadi ni opismet lama aku pun ada tanya soalan yang sama, "hari jumaat boleh puasa tak?"

So aku cari kat google ada, boleh tapi tak boleh puasa Jumaat sahaja, kena sebelum atau selepas hari Jumaat jugak. contoh khamis dan jumaat atau jumaat dan sabtu. jumaat sahaja tak boleh tau... tapi kalo boleh tu tak yah la posa hari jumaat saja. hari-hari sunat lain banyak kan..

"Di dalam mahzab Syafie, hukum berpuasa sunat pada hari Jumaat tanpa disertakan puasa sunat pada hari Khamis atau tidak disertakan puasa sunat pada hari Sabtu adalah makruh.

Dari Muhammad bin Abbad bin Ja’far, “Aku pernah bertanya kepada Jabir: Adakah Nabi melarang berpuasa sunat pada hari Jumaat ? Jabir menjawab: Ya." (HR Muslim).

Dari Juwairiah, “Bahawa Rasulullah SAW masuk kepada saya pada hari Jumaat sedang saya berpuasa. Maka sabdanya: “Adakah engkau sudah berpuasa kelmarin? Saya menjawab: Tidak. Sabdanya: Adakah engkau akan berpuasa esok? Saya menjawab: Tidak. Baginda bersabda: Hendaklah engkau berbuka.” (HR Bukhari)

Nabi bersabda, “Hari Jumaat itu adalah hari Eid (hari raya), maka janganlah jadikan Eid kamu itu sebagai hari kamu berpuasa, kecuali kamu berpuasa sebelumnya atau sesudahnya.” (HR Ahmad)

Dari Abi Hurairah r.a, Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah kamu berpuasa pada Jumaat, kecuali bersama satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya". (HR Muslim)."

Eday my cezen

Assalamualaikum...

nak cita sikit hari pertunangan cezen aku sabtu lepas. name die Nurul Azwa sebaya dengan aku. sekarang ni dia keja kat penang. lagi seminggu nak tunang aku baru atu mak die bagi tau kat mak aku (kiterorang jiran). sangat tekejut bila tau berita ni sebab dia ni seorang yang 'riuh' bab macam ni diam sebab malus uuu...

Dia pun buat semua lastminit, aku pinjamkan baju aku time jadi pengapit watie 3tahun lepas nasib dia elok-elok dengan baju tu. orang yang nak makeup dia ada exam plak, aku jugak la jadi tukang cari kat dia. nasib mimi yang makeup aku tunang ari tu ada, dan hasilnya sangat cantik walaupun pekerja mimi yang buat... Apa pun aku nak ucapkan tahniah.. tak sabo nak makan nasi kenuri hang hujung tahun ni....

layan pic ya...



 wit bakal MIL




 kawan sekolah kami..


dia sangat cantik hari itewww...

AlFatihah NORMA


Salam korang, tadi aku masuk blog kak moon yang mengatakan kak Norma telah meninggal dunia 1.00 pagi tadi..
"Assalamualaikum..

Untuk makluman semua yang mengikuti kisah Norma dan Talib.. Norma telah meninggal dunia pada pukul 1.00 pagi tadi dan jenazah dimandikan di hospital Serdang dan terus di bawa ke Pontian subuh tadi.. Sekarang Moon dan keluarga dalam perjalanan ke Pontian.. Mama (Ibu mertua Moon) dari Taiping juga dalam perjalanan ke Pontian.. Moon akan berada di Pontian sehingga malam ini selepas tahlil, Insya Allah..

Moon ucapkan terima kasih buat semua yang prihatin selama ini.. harap halalkan makan dan minum arwah dan sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah buat Norma... terima kasih."
 
entry lama yang pernah aku buat untuk Arwah Kak Norma... http://irenedahayu.blogspot.com/2011/08/special-entry-on-norma.html

Aishwarya Rai Dah Gemuk???

Tadi aku 'jejalan' kat forum cari ternampak pic Aishwarya Rai. memang lain sangat dah. mula dari mengandung Aishwarya Rai terbawa-bawa sampai sekarang (kegemukan itu) memang nampak lain kan. memula ingatkan gambar edit, rupanya betul la dia...





ala orang kaya, berduit kan... nanti kejab ja kurus.. tengok la Juma ngan Siti dulu pun badan naik, slim kejab jer...

Mee Penang

Assalamalaikum...

tadi tengahari aku diperlawa oleh en papa makan bersama... aku la asyik dok bercakap ja "pa, jom makan mee penang....." so tadi tengahari berkesempatan jugak pegi makan. mee penang ni aku suka makan dari keja sini lagi, lama dah tap pi, rasa 2 tahun jugak la... tapi orang kedai tu masih kenai aku dan bertanya "lamanya tak mai.." aku senyum dan sambut pertanyaan dia...makanan kat mee penang ni masakan mamak yer ( i loike) area bukit tambun... punya la ramai orang tapi, nabib ada 1 meja kosong untuk kami... tak kira melayu, cina, india semua orang makan kat kedai ni..

nah layan gambo, aku nak menunjuk kat korang....

 ini en papa punya, sedap...

 apelasamboi, biasanya inilah pilihan aku...

 kueteow goreng

 en papa punya mee goreng

dan yang dinantikan (mai lambat, selalu cepat) ayam goreng. ayam ni ayam goreng tepung, paut tu dia letah kuah yang dimasak dengan sambal special... kalo korang ke kedai ni, aku rekomen ayam ni. tapun boleh ditukar ke ikan celup tepung atau sotong basah... yum yum...

Momday

Salam semua, hepy mothers day.. harap-harap aku tak terlambat sebab baru kemarin je kiter sambut hari ibu kan... Alhamdulillah tahun ni tahun ke 2 aku jadi ibu, insyaAllah ada rezeki bertambah la anak-anak aku...

Semalam sambuat kat pizza dengan MIL aku, tak sempat anak begambar sebab dok berhadapan... sedap sangat, nasib Adam pun boleh makan spgeti met bols... balik plak ke rumah mak aku, en papa beli pizza n cake en abah oder kfc.. tqvm yar...

 wit my luv mom 2012... "Mak segala-galanya buat kami..."

 Tahun ni aku dapat suapan dari Adam musyuk mama... terima kasih sayang...

 sweet kan.....

 last year 2011...

 time tu Adam ticik lagi...


"Selamat Hari Ibu buat insan-insan yang amat saya hargai dan sanjungi disekeliling saya, dan juga buat anda penbaca setia blog saya..."

Day 4

Malam sampai ke kelantan tu kami ke wakaf cek yeh (betul tah aku eja) kat sini aku beli kain pasang 3 n tudung 2 layer 1. tudung tu memang cantik, rugi x beli 2 ke 3, tapi harga 1 RM50. aku test pakai kat rumah sangat puas hati. kesian kat kak aku, tak sempat nak beli, tapi nanti ada lagi kot area utara ni.

Mak abah memang tak ikut la, abah sakit kaki sebab dia ada 'gaut', lagi pun drive jauh kan. mak plak kaki bengkak sebab bergantung dok dalam keta lama sangat. so anak cucu je yang pegi. memang jauh beza dengan dulu, jualan pun banyak tapi semua barang lebih kurang ja...

Pepagi pi PSK sarapan nasi kerabu dulu, sedap jugak, tapi fedas da... aku ni tak pa la memang suka pedas, kesian kat en papa, meleleh air idung dia... yang lain ada gak ambik nasi dagang, tapi nasi kerabu aku rasa tak puas tak makan dengan ikan celup tepung... bagi aku ikan tu lagi sedap nak dibangdingkan dengan ayam...

 de nasi kerabu

PSK, tak beli apa pun aku sebab barang kat atas ni sama denan pasar payang, hanya bawa en papa n BIL ronda2 atas tu...

 orang fenat, atas ni panas sikit...


 Adam layang Yum Yum...

Ok, kiteorang balik terus bertolak dari kelantan kul 11.30am, sampai rumah dalam kul 7....

Day 3

Pepagi lepas sarapan di Kuala Tengganu (masakan mak aku) kami ke Taman Monumen terus sebab buka 9.00pagi, awal-awal matahari tak de la panas sangat... planing abah memang menjadi, almaklumlah bekas askar la katakan...

 Welcome...

 tengok ni, jangan lupa pada korang yang nak pi, takut tak peran time tutup kul berapa..

 melihat pasport masin-masing.. masuk kena ada pasport yer...

 pemandangat inda.. korang tau, kat sini ada macam-macam pokok buah. ada belimbing, jambu batu, yang buat aku teliur buat ceremai.. sedap + masam weh....

 sila mutah bawah meja kalo rasa loya...

 Adam dah mula ngantoks...




Layan la gambar monumen2 ini, sangat indah+cantik+cute

 makkah

 Allah huakbar...



 Adam dah tido time aku tengok tayangan dalam bilik ekon..

 we.... familia picca... (semua muka tebakor)

 aiskrim susu kambing+stbry, sedap sangat, 1 RM2.00. sempat lagi aku beli cawan hiasan ada gambar monumen, cari f.megnet tak de plak gambar monumen...

Singgah Kat Noorarfa sebab BIL aku nak beli kain sembahyang kat mak dia, mak aku pun rembat kaftan jegak, adik-adik aku canting kat bawah tu, best je tengok depa ni mencanting, aku je tak sempat dengan si Adam sorang tu. makan tengah hari kat kedai makan Noorarfa, sedap jugak, tapi tak banyak pilihan... oder pun silap sebab orang kelantan tak faham orang penang cakap, pas tu aku sebut 1 per 1.

Terus kami bertolak ke Kelantan, singgah Kampong Losong nak beli kopok leko..

 sedap kopok kat Kak Yah ni, tapi kak yah ni tak friedly la...

 abaikan dagu lemak baby itew...


Dalam kul 7 petang kami sampai kelantan, alhamdulillah... sampai juga kat Homestay Seri Purnama rekemen kakak aku. lintas jalan je pi wakaf cek yeh...
RM200/day, ada 1 katil queen, 3 katil bujang, 1 katil double daker, siap ada xtra tilam dekap 10 kot. bilik 3 semua ada ekon. tv astro lagi (Adam layan bby tv la) bagi kami yang ramai memang sangat selesa... tapi sayang dok semalam je... nanti kalo p kelantan dengan family boleh booking lagi...