Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2011

Pot Luck

Salam uols... hari ni, jumaat, kami kat opis buat makan-makan sempena nak samput puasa. opis en papa pun oder 2 bekas puding roti, so yang tu buat semalam dah. untuk opis aku aku buat sambal tumis udang. kawan-kawan yang lain bawa ayam kari pole, daging kunyit, sayur sampur, kari sardin, ayam golek, ikan masin, nuget, ulaman, sambal belacan & budu. memang layan lah makan ramai-ramai sambil bersila.
the menus
ni la kami 6 orang.. abaikan aku yang semakin membesar itew... kesulitan amat dikesali.

Spongebob

Salam uols. ari tu aku ada beli baju tido spongebob kat en adam time gi ofotesco. nasib aku ambil saiz 3t kalo ikut umo en adam 1t memang macam sarung nagka la nanti. semalam aku bagi dia pakai baju ok, seluar pun ok, cuma getah kat pinggang macam tak leh pakai lama (ketat) tapi sekarang ni masih ok lagi.

cumil sangat baju ni, tu yang aku rembat jugak.


elok-elok kan dengan dia...

hepi boy... always smile...

Perkembangan bayi anda semasa usia 10 bulan

Melakukan pergerakan yang lebih banyak
Ketika bayi berusia 10 bulan, dia selalunya boleh merangkak dengan baik menggunakan tangan dan lututnya, [yes adam dah mula pandai merangkak, alhamdulillah] dengan anggota-anggotanya lurus dan tubuhnya selari dengan lantai. Banyak juga bayi yang cuba merangkak sebelum usia 10 bulan tetapi hanya dapat melakukannya dengan baik pada usia ini. Pada usia ini juga, bayi anda boleh duduk dengan yakin dan mungkin boleh berjalan sambil memegang perabot, dan mungkin juga dapat melepaskan pegangannya seketika dan berdiri tanpa sokongan. [ini belum lagi, tapi aku selalu pegang tangan dia sambil ajar dia "tak tih"]

Apabila bayi sudah dapat berdiri dengan mengimbangkan badannya, sambil menggunakan objek lain untuk mengekalkan posisi, dia juga akan mencari cara-cara untuk naik ke atas perabot dan juga merangkak naik tangga. Semasa berada dalam posisi berjalan dia akan mengambil langkah dan akan cuba mencapai alat mainan dari posisi berdiri. Langkah-lang…

Makan Time

Salam korang. nak cita bab makan plak. bukan nak promot, tapi kalo benda sedap tak salah nak kongsi dengan kawan-kawan kan... kak ida ni dok depan rumah aku, asben dia penchen army, diorang ni berniaga nasi lemak dekat depan market sungai bakap, pagi-pagi jual nasi lemak. memang sedap tau. RM1 puas makan, kenyang sampai ke petang la. aku dengan en papa kalo order kat kak ida ni, ambik 4 bungkus terus, makan untuk tengahari sekali. (malas masak awal) kui kui.. bini yang penyegan(malas) masak.





kacang dia lebih dari 30 biji wes.. sumpah, aku pernah kira 40 pun ada. ikan bilis memang tak kedekut, memang banyak, timun 4-5 keping n telur rebus belah 4. kepada korang yang duk area seberang perai selatan, boleh la kalo nak try, sila ke market sungai bakap, tapi pagi-pagi yer. kekadang kul 9 dah abis. aku senang sikit, oder petang ni esok kul 7 dia antar kat rumah. tapi dah nak puasa kan... mana nak tau kot time posa dia ada berniaga kat mana-mana no..


pic bawah ni bukan kak tu jual yer, ini f…

sila buat muncung....

salam uolssss... sabtu ahad yang dapat jugak mengisi masa besama anak kus tershayang. petang tu en papa ke kenuri arwah, aku ber2 je ngan en adam, dia ralit main keta lip lap. punya ralit dia tengok tayar bawah tu berpusing, sampai mulut dia punya muncung... tak caya, tengok gambar yang sempat aku ambil ni.

muncung ni turun sapa korang rasa? aku ka en papa???? aku la.. memang aku akui memang aku kalo ralit apa-apa menti muncung cam ni. kawan-kawan aku kat sekolah dulu pun tegur.

bila panggil dia tengok gak kemera, tapi tak sheyum pun. terus tengok keta tu balik n buat mulut muncung.

sambung memuncungkan lagi mulutnya...



sampai ke sudah aku stopkan keta tu dari tayar berpusing. terus mai menyodoi kat aku minta susu.. kekeke...

10 months

salam uols.. nak bagi tau ni, my lil boy dah 10 bulan 4 hari. last friday dia fever, 2 hari jugak la. aku ni meraba la kepala dia takut ada binatang tu ada lagi. nyaris nak bawa gi kedai botakkan dia, tapi alhamdulillah, tak ada binatang tu. mak cakap "demam nak memboleh apa-apa la tu..." so aku pun take positif la kan... 1st day tu bawa gi klinik, doc cakap panas dia tinggi la jugak. so dapat la ubat masuk montok 1, pas tu dia ok sikit. kat rumah aku bagi makan panadol syrup je sebab ubat yang klinik bagi memang tak sedap.
11/07/2011 bawa di pegi checkup kat klinik. berat dia nak sikt je, 8.5kg tinggi 75cm. yang pastinya anak aku ni dari dalam perut lagi doc cakap tinggi (like father like son)
pic kat klinik, sempat lagi yer en papa
ada apa pada gambar ini? hanya kami saja yang tahu.. hehehe..

layan iklan ditv3

Sangat manja sekarang ni. suka main cak cak, dah pandai lambai tangan, baru nak belajar berangkak. pandai buat muka, bila aku sembang dengan en papa di pun tetiba buat …

Cheese kek tak jadi

Salam semalam aku kerajinan nak buatCotton Soft Japanese Cheesecake, tapi sayangnya tak jadi. sebenarnya yang tak jadi tu putih telur aku tak naik. langsung tak naik, jadi buih sikit ja. aku nak tanya korang yang berpengalaman "KENAPA EGG WHITE AKU TAK NAIK?" sebab telur sejuk kah? aku putar dekat 10 minit jugak. kawan aku telur lama pun tak leh naik. betul ke?
Makna kata kek tak jadi tapi bertukar mcm bengkang cheese. hemm rasa cheese tetap ada.. boleh la nak makan, tapi bukan cake.. huhuhu.. tak pa, nanti kita try lagi.. layan gambar hokeh.bahan-bahan
pakai stbry en papa beli ari tu.
dah siap
huhuhu sedih, tapi sudah terima hakikat time tuang putih telur tu.
nampak sweet, kengkawan aku kat opis pun layan gak...

Hari yang panas

Salam uols.. cita ahad lepas, my lil sis, adam anje and me berendam dalam kolam my lil sis yang abah hadiahkan beberapa tahun lepas. hari tu memang panas. petang lepas asar bermulalah penakungan air dalam kolam. memang panas hari tu (kat rumah mak aku la) rumah aku lagi la, tapi time malam je, siang sejuk. terbalik pulak. memang best.. nak mandi kan air terjun, adam anje tak berapa pandai lagi, lagi pun sekarang kes air kencing tikus. takut jugak. kul 6.30 baru kami abis berendam. adam musyuk memang sangat suka mandi dalam kolam. ajak keluar kolam pun tengok lagi kat kolam.. ok layan de picca...
tngok la mudak yang nampak lemah je sebelum mandi
tengah mandi, wah sangat suka. tengok la muka mudak itewww...

sangat hepi!!!!



wit big mama.... kah kah kah..
*ajaklah anak2 anda bermandi manda bersama walopon dalam kolam kecil. ianya akan mengeratkan lagi perhubungan anda.

mY liL bOy

kemarin pas balik keja, en musyuk tak mandi lagi tengah tido. bagun tido jek mak tok bagi mandi, dia memang seronok berendam dalam besen. aku tak berani nak bagi mandi dalam besen besar atau besen khas baby tu, nanti dia dok senget ka, dok tak diam ka, jadi apa-apa susah. so aku & maktok akan pastikan dia berendam dalam besen yang ok-ok dengan dia.
tengok... gigi bawah dan ada 2 batang. atas baru nak naik. "mama sangat suker tengok gigis nyers yang puteh itu..."

.
.
.
my fav pic
.
.
dengan percikan air yang dibuat en musyuk...

Resepi Cheese Cupcake

Salam. ni nak kongsi resepi buat kengkawan aku yang rajin masuk blog n fb aku yang beratanyakan resepi cheese cupcake ni.BAHAN
250g Cream Cheese + 2 camca besar gula ising + 200ml susu cair + 30g butter + 2 camca besar tepung gandum + 2 biji telur + esen vanila + biskut oreo

CARA

-Panaskan oven 180c -Masukan kepingan oreo dalam cup -Putar semua bahan (kecuali telur), dalam 30saat dan putar masukan telur sedikit demi sedikit (pastikan cheese tak de ketul-ketul [tapi aku ada gak ketul sikit tapi still ok yer]) -Masukan dalam piping bag dan tuang dalam cup (aku pakai jar pas tu baru tang dalam cup lagi senang, sebab cair) -Pas tu bakar 25minit -Dah siap simpan dalam peti ais (makan sejuk lagi sedap) -Nak makan baru letak wipping (aku beli wipping kedai. bak kata zu senang keja) pas tu hias dengan oreo mengikut citarasa masing-masing yer...

SELAMAT MENCUBA...
*disebebkan blog gelong bila enter aku tepaksa tulis cam ni tau... sori yer.
SEKADAR HIASAN MATO

The Basket Shop

Akhirnya tercapai jua impian aku nak tanglung tuk besday adam nanti. carik kat gugel jumpa budak-budak bloger ada gak yang pi. kebetulan selasa lepas laki aku pi sana. tempat tu tak la susah nak carik (bak kata laki aku) tapi jalan bercabang, main dengan bas banyak, keta plak beduyun-duyun kat belakang. so dia park keta kat UO. akhirnya jumpa juga dengan bantuan aku kat opis (sambil tengok maps gugel)


kalo aku pi kompom boleh mereng. macam-macam aku nak.
kedai yang banyak barangan yang diperbuat dari rotan+kayu

cute



inilah tanglung aku, 20pcs tapi tak besar pun 1pcs RM3.60, aku ingat besar, ada kot 15inci. tapi ok la. nanti kita tambah dengan belon yer..

sempat en papa belikan mainan kat si kecik dia.. cumil, tak lepas dari tangan adam mainan ni.

sempat jugak singgah sogo beli baju kat si kecik jugak. mama punya???

Cheese Cupcake + Oreo

Salam uols. menjadi jugak aku buat cheese cupcake tau. rabu malam buat, khamis baru makan. kebetulan penang cuti kemarin 7/7/2011. aku ambil kesempatan yang ada. lama dah tringin nak buat, tapi tak sempat sejak ada anak kecik nih..
mule-mule, susun oreo dalam cup dan panaskan oven 180c
gaulkan cheese+tepung gandum+esen vanila+telur+susu cair+gula ising. pas tu tuang dalam cup. aku taburkan sikit oreo yang ditumbuk
masukkan dam oven, bakar 25minit
dah tak panas, simpan dalam peti sejuk.
dan hiaskan dengan wipping cream (aku beli tak reti nak buat) strawberry laki aku belikan, so buat lagi cantik lah...

cantik kan??? sangat sedap... :D

p u a s a

Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya jugak berpuasa semalam dengan jayanya. asyik sekerat hari jek. semalam plak asyik pening ja, tapi aku kuatkan semangat. tahun lepas time aku peknen 3 hari jugak aku tertinggal. ikut orang shoping baju raya kita pun nak ikut, hambik! keletihan la. ada lagi 2 hari la maknanya. harap-harap sempat la aku satelkan bulan ni jugak.

Cita petang kemarin, sepatutnya en papa datang ambik aku kul 5 (sebab keta ada kat dia) sampai kul 7 aku masih di opis (keseorangan) 7.37pm waktu berbuka ni. takut gak opis aku ni ada 2 block 4 tingkat, opis aku atas sekali. pernah jugak dengar macam-macam cita, kul 7.10 aku turun. takut gak la sorang-sorang. nasib ada medan selera kat pejabat aku, jalan kaki 10 minit. sebelah tu opis laki aku, lagi senang. sat ni dia mai jenguk aku kat sini ja. kul 7.50 dia sampai kat aku.

Anak aku, petang-petang wajib dari pas pantang sampai kehari ini kompom kena bawa ronda naik stroller/dukong/naik moto depan rumah. kalo tak dia mengamok la da…

Birthday preparation

sebenarnya tak sabar nak sambut 1st besday si kecik tu. (rasa macam buat preparation nak kawin dolu2 plak) menu dah dalam senarai (biasa je makan petang) deko ada la sikit-sikit.


tengok cupcake ni, cumil kan. rasanya ada ka orang buat cenni?

kawin dulu tak sampai hajat nak pakai tangjung ni, kalo boleh besday si kecik ni nak jugak aku gantung benda alah ni. rupanya ada kedai khas jual benda ni, tapi kat KL la, kalo en papa gi KL leh la beli. tengok la macam mana.

cake, ada 2 pilihan. kiri tu kartun kat bby tv, en adam amsyar sangat suka oliver & tulli ni. aku pun berkenan cake MU ni.. hemmm yang mana 1 pilihan???? fenin...

nak gantung gambar2, tak pun letah dalam bingkai gambar aku kawin dulu.



khas buat si kecik aku sorang ni...