Langkau ke kandungan utama

c e r i t a s a b t u

Assalamualaikum...

haluuuu... update di hari selasa (semalam aku cuti Adam demam), korang tengok aku suka post makanan kan? korang jangan ingat aku ni pandai masak hokeh! aku hanya seorang yang hanya pandai makan & komplen ajek... tak cayo? tanya en papa.. kekekeke...

Aku ni nama je orang penang tapi gulai/kari tak pernah buat (penah 1x time sekolah menegah dulu abah suruh, sekali out terus) so untuk kali pertamanya (yang menjadi sikit) aku berjaya buat peberet aku en papa n Adam Amsyar hokeh!! dia pun suka makan kari... aku masak ikan temenung/kembong + kacang bendi + tomato (daun kari minta kat rumah sebelah kekeke)... aku pakai susu cair, tak pakai santan. walopun rumah mak aku melambak nyok/kelapa mak aku mengajar anak pakai susu je. senang n tak banyak lemak macam santan. tapo ofcoz la santan lagi sodap khen....

Malam aku buat bendi goreng belcan+kicap. ni resepi mak aku. tak tau plak mak aku dapat mana. en papa pun 1st time makan. aku pun suka.. sedap.. korang try la.
resepinya cuma ada bendi+kicap+(bawang putih+cabai burung=tumbuk)+belacan & air jer ok... try la...

ini cuma kobis goreng + biji sawi. kalo gi nasi kandar mesti ambik... sedap... pastikan biji sawi digoreng kering dulu, baru wangi.

Ok, dah bab masak. nak cita kejadia pada hari jumaat plak. balik rehat tengahari kul 12 mak aku nak gi makan kenuri aqiqah kat rumah mak aku tu. aku bajet balik awal la. sekali kul 2.50 pun tak balik lagi, so tak de jalan lain melainkan bawa Adam mai pejabat aku la. nasib la 10minit je perjalanan, Adam pun minum susu diam je. untuk pengetahuan korang Adam tiada baby seat dari dulu. aku meriba je...

So cara aku, aku bagi kerusi sebelah pemandu baring n bagi susu je kat dia. kebetulan masa tu dia memang sangat mengantuk. dah nak sampai opis time aku nak park keta dia dah mula bagun tarik baju aku nak duduk atas aku. so aku dengan teranya pandai parking tau...



so inilah gambar beliau berada di pejabat aku. helooo masuk-masuk je pejabat aku di terus melulu ke 1 tempat dia mana tempat itu ada penyapu n penyodok. memang terbawak-bawak perangai itu ke pejabat mama yer.... semoga jadi anak yang baik ye sayang.. amin...

Catatan popular daripada blog ini

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Berhati-hati dengan Minyak Angin

copy from my friend...
Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.
Ahmad Tarmizi Ahmad Basri (anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun
17/08/04 - Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04 - Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak
19/08/04 - Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar.
Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.
Keputusan pemeriksaa…

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…