Nuffnang

Isnin, 27 Februari 2012

Cheese ceke lagi

Assalamualaikum...

Korang nampak anak-anak bujang aku kat atas ni? yang 2 tu balik malam khamis kat rumah mak aku. Adam sampai nampak lobang pusat.. eee tak malu... telinga tak boleh tahan... wakakaka.. sama dengan anak sulung kak aku. ramai kat rumah mak 3 hari tau. Ahad tok wan ngan maktok bawa belanja makan nasi berani kat c4. lalu makan sungguh anak-anak kami ni...

Sabtu petang aku buat oreo cheese cake. menjadi jugak akhirnya. sedap tau (wah angkat bakul sendiri) dan akhirnya habis.. Adam pun pandai makan, dia pulak memang suka makan cake kan, lagi sedap la dia. siap tunggu ja nak kena suap. suma orang (family aku) puji kecuali anak sulung kak aku, dia kata tak sedap sebab masam. kekekeke...

Korang nak resepi? aku ambik resepi kak ita, dia ni memang seseangan pandai masak. sapa nak try boleh menyalinkan diri yer...


Bahan:

30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya)

kisar halus 1/4 cawan butter

cairkan. (aku cairkan guna mikrowave selama 10 saat)Bahan

Filling:

16 oz (2 cawan) (500 gm)

cream cheese 1/2

cawan gula halus

1/2 sudu teh esen vanila

1-2 camca besar tepung jagung (tambahan aku sendiri)

1/2 cawan sour cream - aku ganti dgn yogurt asli

2 biji telor - buang tali pusatnya

1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:

Base :

gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata.Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:

Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.~ Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.~ Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak

~Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..~Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi
Kat bawah ni pulak cara aku buat.. memandangkan kat kedai runcit yg aku pegi tu kehabisan biskut oreo.

bahan-bahan (aku buat 250gm philadelphia je sebab terbeli 1)

dah siap

atas tu terkuning sebab aku ralit, lupa nak tutup atas dia



siap dipotong



siap dimakan... selamat mencoba...

Jumaat, 24 Februari 2012

Adam Kena cucuk

Assalamualaikum....

Update Adam Amsyar, beliau sudah 18 bulan loh!!!! "sudah beso anak mama..." kemarin dah pergi klinik dengan en papa, berat beliau sudah 11 kilo! tinggi 79cm! mengikut cakap nurse Adam terlebih tinggi.. kui kui.. tapi tahap normal lagi ya... bila diukur pula dengan kilonya tahap dia normal. bila ditengokkan dengan dengan si Danish anak kak aku dengan Adam memang teserlah ketinggianya, sama gak dengan anak sedara en papa, walopun tua dari Adam 2 bulan.

Alhamdulillah... janji Adam sehat no, mama papa pun senang hati.. pas tu kena cocok la sekali kat peha. memula dia teriak sebab kena pegang (nak lepaskan diri) kena cocok dia terkejut sikit (ada teriak sikit) pas tu ok dah... tak de demam-demam. "anak mama pandai..." itula ayat pujukan aku tuk dia...

Ari tu gi jejalan gurney, 2 minggu lepas! kah kah kah, baru nak letak... saje je nak bagi ceriakan blog sendiri. Hari ni jumaat, sok aku planing nak buat cheese kek... minta-minta la jadi.... amin...

encik papa
puan mama



we *___*

Pesanan abah arwah Faris

Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl, ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe...s that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.Bottom line is......
Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.


gambar ini dari fb ayah arwah


Ya Allah, bertapa besarnya dugaan itu... aku amat bersyukur Adam masih didepan mata. walaupun ada kalanya rasa terganggu pepagi dia menagis minta disusukan, pernah juga ada perasan mengatakan 'kacau untuk aku tidur' bila menyusukan secara terpaksa, aku akan cepat-cepat tersedar dan akan memohon maaf sambil mengusap kepalanya. Sehari aku pun tak tau berapa puluh kali aku menciumnya kerana sayang aku tak pernah kurang buatnya..Jika sebelum ini kita amat menyayangi anak kita, selepas ini kita harus lebih lagi menyayangi mereka, walaupun umur mereka lebih panjang dari kita...

Khamis, 23 Februari 2012

Al-Fatihah buat FARIS

Baru sangat aku uodate tentang anak kecil ini pagi tadi. bila tengok blog mazidul, insan ini telah meniggalkan kita pagi tadi. rasa jantung aku bedegup kencang, berkecainya hati, sebak, menitis juga air mata aku pagi ni.... macam mana pula hati ibu ayahnya.. dan tentu lagi sedih dari aku... aku tak mampu menaip lagi... air mata tak berhenti menitis. sayang Faris, Allah lebih menyayangimu... mama Adam akansentiasa akan memberi AlFatihah untukmu sayang... tamat sudah penderitaanmu, bergembiralah disisiNya sayang, semoga Faris aman disana...

Bantulah Faris

MARI BERSAMA KITA MEMBANTU FARIS UNTUK TERUS HIDUP DENGAN IZIN ALLAH.

"Sejak 1 Februari, masa itu dia kena sawan dan ada kesan kepada otak. Hari ke empat doktor ambil air tulang belakang dan dia dilaporkan dijangkiti penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah. Semalam ketika terlantar, dia nampak berupaya menggeleng-gelengkan kepala walaupun doktor kata paru-paru tidak begitu berfungsi dan hati dia bengkak. Doktor hendak dia berehat dan kemudian diberikan ubat tidur," ujar anak kelahiran Jawi, Seberang Prai, Pulau Pinang itu.





Untuk rekod, Sham, kakitangan Standard Chartered Bank.
"Sham, saya percaya ramai pembaca blog saya mampu menghulurkan bantuan. Cuma, lazimnya setiap kita ingin menyumbang, memerlukan kepastian berhubung fakta sebenar, sebab itu saya menghubungi awak," jelas saya.
"Dalam waktu terdekat, saya akan menghantarkan salinan laporan pengesahan doktor dan gambar terkini Faris," balasnya.
"Insurance coverage macamana?," soal saya.
"Saya punya RM25,000, isteri (Zuraini Mohamad) punya RM15,000," jawab Sham.
Bil hospital Faris setelah 18 hari dimasukkan ke hospital, kira-kira RM75,000.
Dalam erti kata lain, Sham dan keluarga memerlukan lebih RM100,000 lagi untuk membiayai kos perubatan anak bongsu mereka.
Kepada pembaca bermurah hati, saya dengan rendah hati memohon bantuan semua untuk membantu Faris. Salurkan sumbangan ke akaun Maybank 1628-5200-2738 atau 1140-1115-2218 (Shamrulismawi Ismail).
Sebaik sumbangan didepositkan, sila tinggalkan komen 'STM' (Saya Telah Menyumbang) di ruang komen entri ini.
Saya percaya, jika kita membantu mereka memerlukan, Allah sentiasa pemurah kepada kita.Ya Allah, izinkanlah Faris untuk terus hidup seperti anak-anak kami di muka bumi ini.
Di atas sumbangan ikhlas semua pembaca, saya dahului dengan ucapan terima kasih.



SILA HEBAHKAN
kredit : "blog mazidul"



Kisah Faris, aku baca dari blog mazidul sejak awal bulan feb ari tu. Sebagai seorang ibu, aku menitis air mata melihat si kecil yang sepatutnya riang ria bermain tanpa merasa kesakitan yang dialaminya. 1st time aku baca, air mata tak berhenti menitis dan sentiasa mendoakan alfatihah buatbya. Ya Allah, Kau sihatkanlah Faris, Kau sembuhkanlah penyakitnya. Ya Allah, sesunggunya dia amt kuat untuk mengharungi penyakinya itu. Ya Allah Kau bantulah keluarganya supaya mereka terus tabah dan Redha apa pun yang terjadi.. amin..Ada lagi gambar faris dalam blog mazidul, tapu aku tak sanggup nak letak, makin menitis air mata bila tengok gambar dia banyak-banyak tu. kalo korang nak tengok gambar dia lagi, bolah la tengok kat blog mazidul yer...

Selasa, 21 Februari 2012

Where did i come from?

Buku 12SXX untuk kanak-kanak? boleh ker??

Buku ini di kususkan untuk kanak-kanak dan di kedai buku, ia berada di rak buku kanak-kanak.


setebal 44 mukasurat, ia beharfa RM39.80 senaskah dan ditemui dijual pada sebuah kedai buku di Bagsar, KL.



bagaimanapun, apakah kandungan sebenar, yang pihak terbabit mendakwa telah terjual 2juta naskah di seluruh dunia.

Ia menjelaskan antaranya hubungan seks dan cara-cara melakukannya secara terperinci dan dilengkapi dengan pelbagai ilutrasi.


Mungkin ia tidak menjadi masalah di negara barat (buku ini di import di negara barat), tetapi di negara ini, jika inlah buku yang dikususkan untuk kanak-kanak berusia dibawah usia 12 tahun, apakah implikasinya?

Tahun 2010 sahaja, buku import memasuki pasaran negara ini bernilai RM3bilion.


*kredit ONDSCENE

Isnin, 20 Februari 2012

Anak patung kertas

Korang ingat lagi anak patung kertas zaman kita sekolah rendah dulu? saiz beso A4 or A3, macam-macam baju, kasut, topi ada kan. kekadang patung ada 1, ada gak ngak pasangan. aku dengan kakak aku buat koleksi jugak. kekadang time mak balik keja mesti jugak mak beli.

dulu balik sekolah ja mesti singgah kat kedai simpang rumah mak aku, beli 20sen punya, kalo duit lebih sikit beli 50sen punya. main punya main sampai terkoyak la.

jumlah tu tak terkira la, kekadang curik jugak kak aku punya, pastu gaduh, sebab sendiri punya dah koyak di punya lipatan tu..

korang pun mesti macam aku gak kan. tipulah kalo cakap tak pernah main. so sekarang ni zaman pun dah moden kan. adik aku lagi tera tau. dia dwld multimedia punya kat dress up games. memang naik mereng aku main. best jugak...


anak patung pengantin paling aku suka sebab nampak sangat comey... nanti nak copy letak kat opis, time tak da internet leh la layan...

selamat mencuba... www.dressupgames.com/

Masak lagi

A s s a l a m u a l a i k u m . . .

korang/hampa terliur tak tengok yong tau fu kat atas ni? memang sedap, beli kat pasar malam!!! tak de maknenye aku yang buat. reti pun tak, yang boleh rebus ja. wakakaka.. sos yang penting mesti mau sedap kan. aku selalu beli kat pasar malam kat depan pejabat aku ni (sg jawi). siap beli mutabak kat adam lagi. mutabak kat pasar malam ni pun sedap. kalo ayam, dapat isi beso ibu jari 3-4 ketui. memang sadap. kalo beli adam mesti makan setengah. ada yang teringin? datanglah ke pasar malam sg jawi hari rabu jer okeh... nak cari kat sg bakap hari sabtu pun ada.


kembali ke tajuk sebenar, korang rasa nasi goreng apa diatas ini??? jawapannya Nasi Goreng Tomyam. uolssss sangat sedap okeh. en papa puji ai melambong-lambong, kiambang lagi montot ai... pelannya nak buat tomyam sup sebab aku memang beli barang tomyam siap, sekali siang sabtu dah kuar, ahad pagi en papa minta buat sarapan. (busan sudah makan nasi lemak beli pepagi) so aku buat la nasi goreng ni. memula mencuba, tapi bila dah rasa nanti mesti buat lagi...

Jumaat, 17 Februari 2012

I'am sory....

Assalamualaikum...

1st sekali aku mohon maaf kat anak sulung aku (dah say sory kat dia time dia tido) sebab last nite kami dah nak tido, dah atas tilam pun, memang nak hanyut dah, dia merengek punya merengek + macam mengigau + teriak (nangis) aku kena masuk setan kot tertampar/tertepuk mulut Adam. "pap" sekali (tak kuat macam tampar orang besar yer, hanya perlahan). dalam dok teriak tu dia tekejut aku tampar mulut dia, lagi teriak la. dia tengok aku, terus pi kat papa dia.

Aku pun tetiba ja rasa tersedar, en papa tengok aku terus. ops!!! lepas tu dia masih huhuhuhu.. so en papa bawa dia ronda-ronda dalam rumah untuk memujuk. dalam 3minit lepas tu en papa stop mai kat tilam aku, Adam tak mau turun dari dukung en papa uuuuu.. tengok aku je cepat-cepat dia peluk en papa kuat-kuat.. marah betul anak aku nih.. last aku tarik sambil pujuk dia "mai mama mai.. sory sayang.. mama tak sengaja.." memula dia tak nak datang kat aku jugak, last aku tarik tangan dia pelan-pelan sambil kata "meh nenen mama meh.." 'nenen' adalah ibu pujukan yang buat dia cair.. kekekeke.. tu pun sambil nenen sambil huhuhuhu.. n terus tertido...

Adam memang sangat mengantuk time tu, tapi dengan tindakan aku buat dia lagi tambah mengantok tapi tak mo tido... dah lena dia atas riba aku, aku pelan-pelan angkat dia atas tilam, sambil usap rambut dia aku cakap kat dia "mama minta maaf sayang... mama tak buat lagi..." air mata suam juga yang mengalir akhirnya... sedihnya bila rasa kita buat anak kecik yang tak tahu apa pun..

Ya Allah maafkan atas tindakan aku yang tidak sengaja itu.. aku berjanji ianya tak akan berulang lagi.... maafkan mama sayang...

Isnin, 13 Februari 2012

Fareeda lagi?

Assalamualaikum... aku menjelma lagi dalam keadaan yang sangat montot kiambang... tudung cheetang fareeda aku sampai jumaat lepas. di oder dari mama mica. kalo korang nak beli leh cari kat FB 'cira cotton' kain cotton pun dia ada jual. santek-santek tau...

Sebenarnya memang dari dulu aku sesangat suka kaler coklat. bila tengok tudung fareeda cheetah yang dipaki oleh model dibawah ni, terus terpaut.

santek kan? harga boleh tahan.... aku ni duit tu takda la sangat, tapi main nafsu yang datang macam LRT aku sambaq terus... bila sampai je kat aku, terus try, memang santek sesangat. en papa pun puji tau... laki mana tak puji kalo bini pakai elok kan? Alhamdulillah. tapi tak leh la beli selalu, bengkok bank aku.

tara!!!!! santek kan? gambar atas ni aku pakai isnin lepas mai pejabat. rasa cumil ajek. puas hati beli tau.. "fareeda nyata jelita" ja.. kekekekeke...

Khamis, 9 Februari 2012

tak terlepas!

Assalamualikum. aku nak berkongsi sikit tentang peberet aku dan 70% en papa tentang cita kat tv. disebabkan rumah aku tak de astro, tak dapat siaran canel8 n tv9, jadi aku kerap buka tv3 n ntv7 jek. selasa, aku tak mis lagi tengok cita vanila coklat. memula cam bebudak sikit, dah lama-lama ok la kan. memula dulu aku tak berapa tengok sangat, dah siri ke3 kot baru aku mula tengok betul-betul. dah minggu ni, cam best je. senyum jek aku tengok soerang-sorang.

isnin sampai khamis 7-8malam, cita ni pun aku tengok. cuma isnin ari tu tak sempat tengok. almaklumlah, cuti la katakan. hari ni last, mesti tengok tau korang. kekadang aku tengok cita ni sampbil masak. iklan je lari dapur (adam pun kekadang ikut jugak apu gi dapur, dia sambar penyapu la. aku sambar senduk la)rabu 830-930pm ntv7, ghost adventures. cita ni memang jadi peberet aku sejak bujang lagi, sama naik dengan memula sekers kat ntv7 jugak. dulu aku tengok dengan arwah abang aku. cita ni juga menjadi kegilaan. kalo aku dalam bilik jek, arwah abang akan siap ketuk pintu bilik cakap "ila, ghost adventures nak start dah" aku pun cepat-cepat keluar. sekarang ni tinggal aku ngan n papa je tengok. kalo kat rumah mak, adik-adik aku layan jugak.

khamis malam, cita ni pun dari hujung tahun lepas time mula ditayangkan aku tengok. time tu sorang je. aku panggilkan en papa dia dok bz dalam bilik, alih-alih aku ajak Adam temankan sambil bawa mainan dia. sekarang ni en papa pun layan gak asyik bini suh teman ja, dia pun dah layan.


jumaat malam, cita ni pun best gak. tapi aku tak ikut dari awal, dah 3-4 pisod baru aku tengok betul-betul. yang dari free hair dah pakai tudung, sorang lagi makin teruk. tu la kan, orang memang selalu berpesan, dok kat negara orang jangan lupa budaya kita. kalo lupa dini la jadinya. nasib la aku ni tak pandai mana. kalo tak apa jadi pun tak tau.

Nikon J1 kit PINK!!!!

Aku naik mereng tengok kemera keluaran terbaru nikon ni, yang paling best 'pink karer'. sangat cute. 1st time tengok pun dah terpaut... memang gilos la. tersangkut? harganya RM1998 tunai!!! kalo utang? lagi lebey la kena bayor kan..

full set pink u...


sangat cute

(-_-") <--- buat aku berpeluh jek...



sangat cumil kan.. bekenan dihati. memang rasa nak rebat nikon 1 nih, tapi nanti ada modai besar baru la boleh. sekarang ni ada duit lebih sikit ja mesti pk pasai Adam dulu... bila dah jadi mama ni, macam ni la kan..

Cheese ceke lagi

Assalamualaikum...

Korang nampak anak-anak bujang aku kat atas ni? yang 2 tu balik malam khamis kat rumah mak aku. Adam sampai nampak lobang pusat.. eee tak malu... telinga tak boleh tahan... wakakaka.. sama dengan anak sulung kak aku. ramai kat rumah mak 3 hari tau. Ahad tok wan ngan maktok bawa belanja makan nasi berani kat c4. lalu makan sungguh anak-anak kami ni...

Sabtu petang aku buat oreo cheese cake. menjadi jugak akhirnya. sedap tau (wah angkat bakul sendiri) dan akhirnya habis.. Adam pun pandai makan, dia pulak memang suka makan cake kan, lagi sedap la dia. siap tunggu ja nak kena suap. suma orang (family aku) puji kecuali anak sulung kak aku, dia kata tak sedap sebab masam. kekekeke...

Korang nak resepi? aku ambik resepi kak ita, dia ni memang seseangan pandai masak. sapa nak try boleh menyalinkan diri yer...


Bahan:

30 keping oreo cookies (buang cream tengahnya)

kisar halus 1/4 cawan butter

cairkan. (aku cairkan guna mikrowave selama 10 saat)Bahan

Filling:

16 oz (2 cawan) (500 gm)

cream cheese 1/2

cawan gula halus

1/2 sudu teh esen vanila

1-2 camca besar tepung jagung (tambahan aku sendiri)

1/2 cawan sour cream - aku ganti dgn yogurt asli

2 biji telor - buang tali pusatnya

1 cawan oreo yang dicincang halus

Cara Menyediakan:

Base :

gaulkan oreo kisar dengan butter cair rata-rata.Tekan dalam loyang yang telah digris dan dialas. Pre-heat oven pada suhu 180 Celcius.

Filling:

Pukul cream cheese, gula dan esen vanila dengan kelajuan sederhana hingga benar-benar sebati.~ Masukkan sour cream dan pukul sebati.~ Masukkan telor satu persatu dan pukul sebati.~ Kemudian masukkan oreo yang telah dicincang halus tadi, kaup balikkan hingga rata.~ Bakar secara "steam bake" dgn auhu 170 celsius (letak loyang adunan dalam loyang lain yang berisi air) pada selama 45 minit/hingga bahagian tengah benar2 masak

~Tutup permukaan ciskek dengan aluminium foil untuk mengelakkan permukaan terlebih kuning.. letak pd rak bawah sekali dlm oven..~Sejukkan sekurang-kurangnya selama 4 jam/bermalam. Hiaskan dengan jem kegemaran atau buah2an seperti peach/strawberi
Kat bawah ni pulak cara aku buat.. memandangkan kat kedai runcit yg aku pegi tu kehabisan biskut oreo.

bahan-bahan (aku buat 250gm philadelphia je sebab terbeli 1)

dah siap

atas tu terkuning sebab aku ralit, lupa nak tutup atas dia



siap dipotong



siap dimakan... selamat mencoba...

Adam Kena cucuk

Assalamualaikum....

Update Adam Amsyar, beliau sudah 18 bulan loh!!!! "sudah beso anak mama..." kemarin dah pergi klinik dengan en papa, berat beliau sudah 11 kilo! tinggi 79cm! mengikut cakap nurse Adam terlebih tinggi.. kui kui.. tapi tahap normal lagi ya... bila diukur pula dengan kilonya tahap dia normal. bila ditengokkan dengan dengan si Danish anak kak aku dengan Adam memang teserlah ketinggianya, sama gak dengan anak sedara en papa, walopun tua dari Adam 2 bulan.

Alhamdulillah... janji Adam sehat no, mama papa pun senang hati.. pas tu kena cocok la sekali kat peha. memula dia teriak sebab kena pegang (nak lepaskan diri) kena cocok dia terkejut sikit (ada teriak sikit) pas tu ok dah... tak de demam-demam. "anak mama pandai..." itula ayat pujukan aku tuk dia...

Ari tu gi jejalan gurney, 2 minggu lepas! kah kah kah, baru nak letak... saje je nak bagi ceriakan blog sendiri. Hari ni jumaat, sok aku planing nak buat cheese kek... minta-minta la jadi.... amin...

encik papa
puan mama



we *___*

Pesanan abah arwah Faris

Pesanan dari Shamrulismawi Abah BlackPearl, ayah kepada Allahyarham Faris Nur Daniel buat semua ibu bapa...Buat kawan-kawan semua.... Antara perkara yang kita boleh jadikan pengajaran dari kisah Allahyarham Faris Nur Daniel...

1. Bila anak merengek bangun malam, janganlah marah dia. Jangan merungut kenapalah kena bangun malammmmm.. mengantuk.. etc... That might be the last night that he/she doe...s that.
2. Bila anak mintak mainan atau sesuatu kalau mampu, kita cubalah berikan. That might be the last night that he/she ask for something.
3. Bila anak nak susu, berikan dgn penuh kasih sayang... That might be the last day that he/she drinks it. Sama ada susu ibu atau susu formula, dua dua sama je. Pemberian dari ibu/ayah kpd anak.
4. Bila anak buas dan nakal, sabarlah. That might be the last day that we can see him/her being active.
5. Bila suapkan anak makan, suaplah dgn penuh kasih sayang... That might be the last food that he/she eats.Bottom line is......
Hargailah masa anda bersama anak-anak...Kita tak tau bila kita atau dia yang akan "pergi" dulu.


gambar ini dari fb ayah arwah


Ya Allah, bertapa besarnya dugaan itu... aku amat bersyukur Adam masih didepan mata. walaupun ada kalanya rasa terganggu pepagi dia menagis minta disusukan, pernah juga ada perasan mengatakan 'kacau untuk aku tidur' bila menyusukan secara terpaksa, aku akan cepat-cepat tersedar dan akan memohon maaf sambil mengusap kepalanya. Sehari aku pun tak tau berapa puluh kali aku menciumnya kerana sayang aku tak pernah kurang buatnya..Jika sebelum ini kita amat menyayangi anak kita, selepas ini kita harus lebih lagi menyayangi mereka, walaupun umur mereka lebih panjang dari kita...

Al-Fatihah buat FARIS

Baru sangat aku uodate tentang anak kecil ini pagi tadi. bila tengok blog mazidul, insan ini telah meniggalkan kita pagi tadi. rasa jantung aku bedegup kencang, berkecainya hati, sebak, menitis juga air mata aku pagi ni.... macam mana pula hati ibu ayahnya.. dan tentu lagi sedih dari aku... aku tak mampu menaip lagi... air mata tak berhenti menitis. sayang Faris, Allah lebih menyayangimu... mama Adam akansentiasa akan memberi AlFatihah untukmu sayang... tamat sudah penderitaanmu, bergembiralah disisiNya sayang, semoga Faris aman disana...

Bantulah Faris

MARI BERSAMA KITA MEMBANTU FARIS UNTUK TERUS HIDUP DENGAN IZIN ALLAH.

"Sejak 1 Februari, masa itu dia kena sawan dan ada kesan kepada otak. Hari ke empat doktor ambil air tulang belakang dan dia dilaporkan dijangkiti penyakit Hemophagocytic Lymphohistiocytosis, HLH. Ringkasnya, barah darah. Semalam ketika terlantar, dia nampak berupaya menggeleng-gelengkan kepala walaupun doktor kata paru-paru tidak begitu berfungsi dan hati dia bengkak. Doktor hendak dia berehat dan kemudian diberikan ubat tidur," ujar anak kelahiran Jawi, Seberang Prai, Pulau Pinang itu.





Untuk rekod, Sham, kakitangan Standard Chartered Bank.
"Sham, saya percaya ramai pembaca blog saya mampu menghulurkan bantuan. Cuma, lazimnya setiap kita ingin menyumbang, memerlukan kepastian berhubung fakta sebenar, sebab itu saya menghubungi awak," jelas saya.
"Dalam waktu terdekat, saya akan menghantarkan salinan laporan pengesahan doktor dan gambar terkini Faris," balasnya.
"Insurance coverage macamana?," soal saya.
"Saya punya RM25,000, isteri (Zuraini Mohamad) punya RM15,000," jawab Sham.
Bil hospital Faris setelah 18 hari dimasukkan ke hospital, kira-kira RM75,000.
Dalam erti kata lain, Sham dan keluarga memerlukan lebih RM100,000 lagi untuk membiayai kos perubatan anak bongsu mereka.
Kepada pembaca bermurah hati, saya dengan rendah hati memohon bantuan semua untuk membantu Faris. Salurkan sumbangan ke akaun Maybank 1628-5200-2738 atau 1140-1115-2218 (Shamrulismawi Ismail).
Sebaik sumbangan didepositkan, sila tinggalkan komen 'STM' (Saya Telah Menyumbang) di ruang komen entri ini.
Saya percaya, jika kita membantu mereka memerlukan, Allah sentiasa pemurah kepada kita.Ya Allah, izinkanlah Faris untuk terus hidup seperti anak-anak kami di muka bumi ini.
Di atas sumbangan ikhlas semua pembaca, saya dahului dengan ucapan terima kasih.



SILA HEBAHKAN
kredit : "blog mazidul"



Kisah Faris, aku baca dari blog mazidul sejak awal bulan feb ari tu. Sebagai seorang ibu, aku menitis air mata melihat si kecil yang sepatutnya riang ria bermain tanpa merasa kesakitan yang dialaminya. 1st time aku baca, air mata tak berhenti menitis dan sentiasa mendoakan alfatihah buatbya. Ya Allah, Kau sihatkanlah Faris, Kau sembuhkanlah penyakitnya. Ya Allah, sesunggunya dia amt kuat untuk mengharungi penyakinya itu. Ya Allah Kau bantulah keluarganya supaya mereka terus tabah dan Redha apa pun yang terjadi.. amin..Ada lagi gambar faris dalam blog mazidul, tapu aku tak sanggup nak letak, makin menitis air mata bila tengok gambar dia banyak-banyak tu. kalo korang nak tengok gambar dia lagi, bolah la tengok kat blog mazidul yer...

Where did i come from?

Buku 12SXX untuk kanak-kanak? boleh ker??

Buku ini di kususkan untuk kanak-kanak dan di kedai buku, ia berada di rak buku kanak-kanak.


setebal 44 mukasurat, ia beharfa RM39.80 senaskah dan ditemui dijual pada sebuah kedai buku di Bagsar, KL.



bagaimanapun, apakah kandungan sebenar, yang pihak terbabit mendakwa telah terjual 2juta naskah di seluruh dunia.

Ia menjelaskan antaranya hubungan seks dan cara-cara melakukannya secara terperinci dan dilengkapi dengan pelbagai ilutrasi.


Mungkin ia tidak menjadi masalah di negara barat (buku ini di import di negara barat), tetapi di negara ini, jika inlah buku yang dikususkan untuk kanak-kanak berusia dibawah usia 12 tahun, apakah implikasinya?

Tahun 2010 sahaja, buku import memasuki pasaran negara ini bernilai RM3bilion.


*kredit ONDSCENE

Anak patung kertas

Korang ingat lagi anak patung kertas zaman kita sekolah rendah dulu? saiz beso A4 or A3, macam-macam baju, kasut, topi ada kan. kekadang patung ada 1, ada gak ngak pasangan. aku dengan kakak aku buat koleksi jugak. kekadang time mak balik keja mesti jugak mak beli.

dulu balik sekolah ja mesti singgah kat kedai simpang rumah mak aku, beli 20sen punya, kalo duit lebih sikit beli 50sen punya. main punya main sampai terkoyak la.

jumlah tu tak terkira la, kekadang curik jugak kak aku punya, pastu gaduh, sebab sendiri punya dah koyak di punya lipatan tu..

korang pun mesti macam aku gak kan. tipulah kalo cakap tak pernah main. so sekarang ni zaman pun dah moden kan. adik aku lagi tera tau. dia dwld multimedia punya kat dress up games. memang naik mereng aku main. best jugak...


anak patung pengantin paling aku suka sebab nampak sangat comey... nanti nak copy letak kat opis, time tak da internet leh la layan...

selamat mencuba... www.dressupgames.com/

Masak lagi

A s s a l a m u a l a i k u m . . .

korang/hampa terliur tak tengok yong tau fu kat atas ni? memang sedap, beli kat pasar malam!!! tak de maknenye aku yang buat. reti pun tak, yang boleh rebus ja. wakakaka.. sos yang penting mesti mau sedap kan. aku selalu beli kat pasar malam kat depan pejabat aku ni (sg jawi). siap beli mutabak kat adam lagi. mutabak kat pasar malam ni pun sedap. kalo ayam, dapat isi beso ibu jari 3-4 ketui. memang sadap. kalo beli adam mesti makan setengah. ada yang teringin? datanglah ke pasar malam sg jawi hari rabu jer okeh... nak cari kat sg bakap hari sabtu pun ada.


kembali ke tajuk sebenar, korang rasa nasi goreng apa diatas ini??? jawapannya Nasi Goreng Tomyam. uolssss sangat sedap okeh. en papa puji ai melambong-lambong, kiambang lagi montot ai... pelannya nak buat tomyam sup sebab aku memang beli barang tomyam siap, sekali siang sabtu dah kuar, ahad pagi en papa minta buat sarapan. (busan sudah makan nasi lemak beli pepagi) so aku buat la nasi goreng ni. memula mencuba, tapi bila dah rasa nanti mesti buat lagi...

I'am sory....

Assalamualaikum...

1st sekali aku mohon maaf kat anak sulung aku (dah say sory kat dia time dia tido) sebab last nite kami dah nak tido, dah atas tilam pun, memang nak hanyut dah, dia merengek punya merengek + macam mengigau + teriak (nangis) aku kena masuk setan kot tertampar/tertepuk mulut Adam. "pap" sekali (tak kuat macam tampar orang besar yer, hanya perlahan). dalam dok teriak tu dia tekejut aku tampar mulut dia, lagi teriak la. dia tengok aku, terus pi kat papa dia.

Aku pun tetiba ja rasa tersedar, en papa tengok aku terus. ops!!! lepas tu dia masih huhuhuhu.. so en papa bawa dia ronda-ronda dalam rumah untuk memujuk. dalam 3minit lepas tu en papa stop mai kat tilam aku, Adam tak mau turun dari dukung en papa uuuuu.. tengok aku je cepat-cepat dia peluk en papa kuat-kuat.. marah betul anak aku nih.. last aku tarik sambil pujuk dia "mai mama mai.. sory sayang.. mama tak sengaja.." memula dia tak nak datang kat aku jugak, last aku tarik tangan dia pelan-pelan sambil kata "meh nenen mama meh.." 'nenen' adalah ibu pujukan yang buat dia cair.. kekekeke.. tu pun sambil nenen sambil huhuhuhu.. n terus tertido...

Adam memang sangat mengantuk time tu, tapi dengan tindakan aku buat dia lagi tambah mengantok tapi tak mo tido... dah lena dia atas riba aku, aku pelan-pelan angkat dia atas tilam, sambil usap rambut dia aku cakap kat dia "mama minta maaf sayang... mama tak buat lagi..." air mata suam juga yang mengalir akhirnya... sedihnya bila rasa kita buat anak kecik yang tak tahu apa pun..

Ya Allah maafkan atas tindakan aku yang tidak sengaja itu.. aku berjanji ianya tak akan berulang lagi.... maafkan mama sayang...

Fareeda lagi?

Assalamualaikum... aku menjelma lagi dalam keadaan yang sangat montot kiambang... tudung cheetang fareeda aku sampai jumaat lepas. di oder dari mama mica. kalo korang nak beli leh cari kat FB 'cira cotton' kain cotton pun dia ada jual. santek-santek tau...

Sebenarnya memang dari dulu aku sesangat suka kaler coklat. bila tengok tudung fareeda cheetah yang dipaki oleh model dibawah ni, terus terpaut.

santek kan? harga boleh tahan.... aku ni duit tu takda la sangat, tapi main nafsu yang datang macam LRT aku sambaq terus... bila sampai je kat aku, terus try, memang santek sesangat. en papa pun puji tau... laki mana tak puji kalo bini pakai elok kan? Alhamdulillah. tapi tak leh la beli selalu, bengkok bank aku.

tara!!!!! santek kan? gambar atas ni aku pakai isnin lepas mai pejabat. rasa cumil ajek. puas hati beli tau.. "fareeda nyata jelita" ja.. kekekekeke...

tak terlepas!

Assalamualikum. aku nak berkongsi sikit tentang peberet aku dan 70% en papa tentang cita kat tv. disebabkan rumah aku tak de astro, tak dapat siaran canel8 n tv9, jadi aku kerap buka tv3 n ntv7 jek. selasa, aku tak mis lagi tengok cita vanila coklat. memula cam bebudak sikit, dah lama-lama ok la kan. memula dulu aku tak berapa tengok sangat, dah siri ke3 kot baru aku mula tengok betul-betul. dah minggu ni, cam best je. senyum jek aku tengok soerang-sorang.

isnin sampai khamis 7-8malam, cita ni pun aku tengok. cuma isnin ari tu tak sempat tengok. almaklumlah, cuti la katakan. hari ni last, mesti tengok tau korang. kekadang aku tengok cita ni sampbil masak. iklan je lari dapur (adam pun kekadang ikut jugak apu gi dapur, dia sambar penyapu la. aku sambar senduk la)rabu 830-930pm ntv7, ghost adventures. cita ni memang jadi peberet aku sejak bujang lagi, sama naik dengan memula sekers kat ntv7 jugak. dulu aku tengok dengan arwah abang aku. cita ni juga menjadi kegilaan. kalo aku dalam bilik jek, arwah abang akan siap ketuk pintu bilik cakap "ila, ghost adventures nak start dah" aku pun cepat-cepat keluar. sekarang ni tinggal aku ngan n papa je tengok. kalo kat rumah mak, adik-adik aku layan jugak.

khamis malam, cita ni pun dari hujung tahun lepas time mula ditayangkan aku tengok. time tu sorang je. aku panggilkan en papa dia dok bz dalam bilik, alih-alih aku ajak Adam temankan sambil bawa mainan dia. sekarang ni en papa pun layan gak asyik bini suh teman ja, dia pun dah layan.


jumaat malam, cita ni pun best gak. tapi aku tak ikut dari awal, dah 3-4 pisod baru aku tengok betul-betul. yang dari free hair dah pakai tudung, sorang lagi makin teruk. tu la kan, orang memang selalu berpesan, dok kat negara orang jangan lupa budaya kita. kalo lupa dini la jadinya. nasib la aku ni tak pandai mana. kalo tak apa jadi pun tak tau.

Nikon J1 kit PINK!!!!

Aku naik mereng tengok kemera keluaran terbaru nikon ni, yang paling best 'pink karer'. sangat cute. 1st time tengok pun dah terpaut... memang gilos la. tersangkut? harganya RM1998 tunai!!! kalo utang? lagi lebey la kena bayor kan..

full set pink u...


sangat cute

(-_-") <--- buat aku berpeluh jek...



sangat cumil kan.. bekenan dihati. memang rasa nak rebat nikon 1 nih, tapi nanti ada modai besar baru la boleh. sekarang ni ada duit lebih sikit ja mesti pk pasai Adam dulu... bila dah jadi mama ni, macam ni la kan..