Nuffnang

Jumaat, 26 Ogos 2011

Salam Syawal

Tahun lepas aku berdua ja dengan en papa, tahun ni lebih meriah kerana Allah telah mengurniakan zuriat yang amat kami sayangi,

Muhammad Adam Amsyar.




Khamis, 25 Ogos 2011

Shoping Time

Rabu & khamis, pas balik keja, mandi siap, keluar beli pekaian tuk raya. barang en adam amsyar satle! baju melayu (jubah tak jadi sebab aku terbeli kain kasar), tshirt 6 hlai, suar jeans, baju jeans tali bahu tu 1, kasut en papa beli 1 aku beli 1, baju tido 2 (pas ni ada tambahan kot.. kekeke). wahhh memang sakan la anak aku tahun ni. anak sulung beb, lagi pun rezeki murah bulan ni kan.

Rabu pi jusco, kunun nak pi carik kasut aku, tak da yang bekenan, en papa belikan baju blouse kat aku. pas tu ke tesco n ofo borong baju kat en adam amsyar. mahal plak kali ni tshirt budak. macam harga org beso. dah benda cantik memang la mahal kan.

Kemarin pi pacific beli kasut, kemeja papa. time makan kat pacific (perai) memang KONG sangat! makanan luar tak boleh dibawa masuk! aku beli apa? bubur n kentang mcd untuk anak aku. kat foodcourt situ langsung tak da makanan baby, nak bagi anak aku makan apa? bongok la depa ni. kalo aku beli buger kot tak pa la nak tegur, masa aku bw kuar kentang tu makgad tu tengok ja, aku buat tak tau, sebelum tu dia tegur laki aku time nak bw kuar bubur, laki aku kata depa tak bagi. ok nasib beli kentang, aku letak atas tisu. nasib la anak aku tak berapa lapar. depa ni memang tak da otak la, orang beli barang kat depa, beratus-tarus, makan kat situ pun tak boleh barang luar. lain kali jangan la letak fastfood kat situ. aku geram betui semalam, tiap pi mai pi mai kat tempat aku, ada jugak orang lain tegur bawa kuih. ish tak patut betul la. lagi teruk babychair pun tak dak.

Geram ni... fuhhhhhh (hembus tarik nafas panjang) ok la, dari dok dengar aku beletiaq layan pic kat bawah ni k...

kat SR dia makan kentang
lenchen weh main dengan kami laki bini yang kuat makan ni.. hehehe..

@ OFO

aku yang tak slim langung posa kali ni...

barang shoping


Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...

keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Selasa, 23 Ogos 2011

Adam Amsyar

Tengok budak musyuk tu, seronok sungguh kalo dok atas keta mainan tu. lepas aku pilih baju dia kat manjaku, sementara tunggu maktok beli bunga, letak la dia sat atas keta ni, memang dia suka sangat kalo dok dalam keta maianan ni. "keta ma beli tak mau naik!"


Tengok la, pandai sungguh dia pozing dok atas keta ni sambil tengok hp aku. kemarin anak aku mula pandai main buka mulut bagi bunyi, sepanjang hari la sampai rumah maktok pg tadi. ondeway ke rumah maktok dia tepuk amai-amai time aku menyanyi.. wahh.. memang teruja sangat kan bila anak kita pandai sesuatu. anak aku plak lambat, tu yang aku seronok sangat..

Ramadam terakhir vs Pompa Bensi

Salam uols.. uols layan tak cita ni? aku layans cita ni. best.. fazlina plak belakon, dia memang best belakon, macam ogy gak, dengan penuh perasaan. cita ni hari selasa sampai khamis 10.30pm. minggu ni last, so jangan terlepas hokeh!!!

uols dengar tak lagu tema tu? "JANGAN LUPA NAMAKU" nyayian kumpulan POMBA BENSI bukan pimba katun peberet anak aku tu yer. aku dah dwld lagu tu dari 4shared. memang layan la. kat opis pun aku buka lagu ni dok ulang tu la.. kekekeke..

Pada mulanya aku ingat pomba bensi ni kumpulan indon sebab lirik ala-ala indon, carik kat gugel qupenya Nadia Aqilah, Aqasha & Azma.

Isnin, 22 Ogos 2011

Menu berbuka

Salam.. alangkah serononknya aku berpuasa rumah aku dah 2 minggu. kenapa? sahur mak masak mak sedia.. aku digerakkan untuk makan jek.. kekeke.. (anak yang terlampaw! sangat lemak) kesian mak aku. kebetulan en adam amsyar bila tido rumah mak tok dia pun tido lambat, kul 2 pagi pun ada. memang kemengantukkan sesangat. aku plak dapat mak yang terbaek sangat. smekasih banyak-banyak mak.. luv u...

Sabtu lepas aku bagi mak aku rehat. aku masak ayam paprik & tomyam. boleh tahan jugak, walopun tak reti masak, rasanya tidak menghampakan. siap mak aku buat ayat lagi kat laki aku "bini achik la ni dah pandai masak la..." laki aki qenyeh jek.. siap dah berjanji nak buat daging paprik kat metua aku.. insyaAllah yer ling...

ayam paprik
hot tomyam....

Khamis, 18 Ogos 2011

Adam+11 months+keta baru


Perkembangan bayi anda semasa usia 11 bulan


Berdikari secara fizikal
Sekarang, cuma tinggal satu bulan saja sebelum harijadi pertama bayi anda dan anda harus sedar yang dia bukan lagi seorang yang tidak boleh bertindak sendiri tanpa anda. Walaupun dia masih memerlukan banyak jagaan dan bantuan, tetapi tahap berdikarinya kian meningkat – jelas apabila melihat dia berdiri, membongkok dan mencangkung – yang semakin menonjol. Dia mungkin boleh berjalan dengan memegang tangan anda dan dia akan mengulurkan lengan atau kakinya untuk membantu anda memakaikan pakaiannya. Pada waktu makan, dia mungkin boleh memegang cawan dan minum sendiri (walaupun sesetengah kanak-kanak tidak boleh membuat ini untuk beberapa bulan lagi) dan boleh menyuap dan menghabiskan makanannya dengan sendiri.


Apa yang menarik ialah, apabila anak anda pandai memegang cawan dan minum sendiri, masa inilah anda mesti belajar bagaimana nak mengelak, sebab sudah tentu dia akan melontarkan saja cawan itu apabila selesai walaupun ada kalanya dia meletakkan cawan secara lembut. Dia juga akan menjatuhkan objek dengan sengaja untuk dikutip oleh orang lain, barangkali mengharapkan anda juga.


Buku untuk si pembaca kecil
Bayi anda seronok melihat buku, walaupun dia tidak akan membukakannya sehelai demi sehelai. Dia juga akan mempunyai buku kegemarannya yang dia akan mahu mengulangi berulang-kali.


Membentuk peribadinya sendiri
Pada usia ini, bayi anda mula menjadi asertif dengan adik-beradiknya dan mula menyertai permainan secara selari – bermain hanya di sampingan (tetapi bukan bersama) kanak-kanak yang lain. Dia juga akan memilih sesuatu selimut atau anak patung lembut sebagai objek sekuriti untuk mendampinginya.


Tiba masanya untuk menetapkan batasan
Bayi anda mungkin sudah boleh memahami arahan mudah dan dengan sengaja akan memilih untuk tidak mendengar cakap anda apabila anda mengatakan “tak boleh.” (Untuk menegaskan ungkapan tersebut, hanya gunakannya untuk perkara-perkara yang betul-betul merbahaya.) Walaupun pada keesokan harinya, bayi anda tidak akan ingat lagi apa yang anda katakan pada hari ini, namun, bukanlah terlalu awal untuk anda menetapkan batasan-batasan dan mula mengajarnya apa yang betul dan apa yang tidak.


Anda bukannya bersikap kejam jika anda tidak membenarkannya makan satu keping kek lagi; anda hanya menetapkan batasan. Jika dia menarik ekor anak kucing, alihkan tangannya, pandang mukanya dengan serius dan katakan, “Jangan, itu menyakitkan kucing.” Kemudian, ambil tangannya dan tunjuklah dia bagaimana untuk membelai kucing dengan lembut. Dia lebih suka meneroka daripada mendengar amaran anda, jadi anda mesti bijak mencari jalan untuk melindungi dan mengajarnya. Apa yang anda terlihat seakan-akan bantahan, sebenarnya bukan begitu; ia hanyalah perasaan semulajadinya untuk mengetahui bagaimana dunia sekelilingnya bergerak dan wujud.


Bercakap tak terhingga
Bunyi-bunyi perkataan dan bunyi yang mirip perkataan akan diungkapkan oleh bayi anda – dan digunakan secara bermakna. Apabila lobus frontal otak bayi anda bertumbesar, serentak dengan keupayaan kognitif tinggi seperti penaakulan dan pertuturan, adalah baik jika anda dapat menggalakkan minatnya terhadap bahasa dengan mendengar bersungguh-sungguh dan membalas kata-kata dan celotehnya. Interaksi seperti ini adalah penting untuk membiasakannya dengan komunikasi dua hala. Bermain permainan bertepuk-tepuk tangan, contohnya patta-cake dan permainan sekejap-nampak, sekejap-tidak atau peek-a-boo akan membantunya menajamkan daya ingatannya.


Pada usia ini, bayi anda mungkin boleh mengajuk bunyi perkatan serta infleksi bunyi dan juga tingkah-laku tertentu. Dia juga mungkin boleh mematuhi arahan mudah seperti "Tolong ambilkan saya bola itu" atau "Angkat sudu itu." Bantu dia belajar dengan memberi arahan secara mudah, langkah demi langkah supaya senang diikuti.
Hargailah masa yang singkat tetapi istimewa ini, iaitu semasa kemahiran komunikasi bayi anda sedang berkembang. Ini boleh dikatakan kebolehan yang paling penting yang diperolehi olehnya
.

babycenter.com


Alhamdulilah, adam amsyar cuku 11 bulan hari ni, dia dah laju merangkak kesana sini (anak aku lambat berangkak). cuma bila bagun berdiri dia takut-takut nak duduk. mungkin dia ingat jatuh. kalo kat tangga, dia la yang hebat, tak hirau dah mama dok sebelah. dia pernah jatuh sekali kat anak tangga, sakan gak dia nagis, nasib ada kapet. sekarang ni kat mulut dia asyik sebut "ta ta ta" kalo suh lambai, lambai ala-ala miss world taw.. kekeke..

Ingat tak n3 video adam nak keta kat c4? akhirnya aku beli jugak keta idaman (aku) kat adam amnsyar... dah 5 hari tunggu, semalam cuti, dapat jugak..


emmm tapi anak bujang aku ni macam tak berapa syok macam keta kat c4 tu jek. sebab tak da stereng bulat tu kah? oh aku sedikit merasakan 'frust' la, tapi aku selalu jugak bagi dia dok atas tu. tapi sekarang ni dalam walker pun dia tak berapa mau sejak dah pandai panjat tangga rumah mak tok.. huhuhu.. "harap lepas ni adam dok tau, sian mama beli adam tak mo naik..."

Isnin, 15 Ogos 2011

Berbuka+kengkawan

Sabtu lepas aku, wati, dayah n ina kengkawan aku n asben masing-masing berbuka di BangkokStation permatang pauh hasil persetujuan semua. lama tak lepak beremapt, tapi dayah sorang aje masih solo... malas nak cita panjang, layan de gambar hokeh...

wit my luv asben yang semakin susut badan sbb posa.. i like..
adam amsyar & anak ina aqil



de menus super yummys...

we, dayah yang solos... bf tak mo ikot..

watie, purti, tam

aqil, KE, ina (sedang pregey twins)

kami, aku yang makn kiambang... adam nampak macam budak beso...

kami depan bangkok station...

Special entry for NORMA

Salam suma kengkawan kus.. 2 minggu ni aku bz baca blog kak moon tentang SILnya NORMA yang sedang bertarung dengan sakinya "Brain Cancer Stage 4". So kat sini aku share juga pasal Norma ni..Norma ni adik ipar Moon sekarang Moon dan keluarga dalam kesusahan. Moon dan keluarga ni baik2 org nya, bukan jenis suka meminta2 tp skrg ni walaupun segan Moon dan keluarga perlukan bantuan.


gambar pengantin tu gambar Norma and Talib tahun lepas...Besar betul ujian mereka berdua ni...celebrate 1st Anniversary di hospital masa Norma dah terlantar sakit Norma skrg diagnosed with Brain Cancer Stage 4. Those yang nak baca detail tentang Norma blog visit blog Moon (http://miera301.blogspot.com/). Mungkin aku dah terlambat nak update and blog pasal ni sbb sure ramai dah tau (sejak dari bulan mac),tp takpe la kan walaupun lambat mungkin ada org tak tau lagi pasal ni sayu sangat bila aku tengok gambar ni.... menitis air mata... aku tak pandai nak cerita sebenarnya tp memang sedih sgt sgt tentang penderitaan Norma dan Talib ni. norma and Talib baru je kahwin last year. lepas kahwin norma terus pregnant, sepanjang setahun berkahwin Norma duduk di Pontian sebab dia mengajar di Sekolah di Pontian, while Talib pulak bekerja di Jusco Balakong.siapa sangka kan Norma yang sihat dan merupakan cikgu terus sakit kritikal lepas bersalin baby Rafiq, Norma kena sakit kepala yang teruk sgt. Moon cerita masa tu Norma rasa dia nak hantuk hantuk kan kepala dia ke dinding sebab tak tahan sakit. masa tu norma duduk rumah Moon and Sutan (asben kak moon). Alhamdulillah Norma dapat keluarga mertua yang penyanyang dan ambil berat. Kesian pada baby Rafiq jugak, tak pernah dapat rasa belaian dan susu ibu sendiri. Org lain biasanya kalau baru dpt first baby tentu tgh happy, memang berbeza dgn nasib Norma dan Talib, tp tu ler kan ujian Allah SWT ni kita tak boleh nak sangkal, pasti ada kihmah di sebaliknya.
after few days, Mama Sutan bawa Normapergi Hospital Putrajaya...memula takde sesiapa sangka yg Norma kena brain cancer. tp after series of test, it is positive yang Norma ada brain tumor. Lepas tu Norma dipindah kan ke Hospital KL.
Dah 5 kali Norma kena operate tapi nampaknya tumor Norma makin membesar and according to doctor cancer Norma ni aggressive. Moon ckp Norma dah Cancer Stage 4. Doktor semua dah surrender dan mintak bawa Norma balik ke rumah. Tapi Talib sebagai suami takkan nak menyerah macam tu aje. Macam tu jugak Moon and ahli keluarga yang lain. Kena la terus berusaha dan berdoa, mana tau kan kalau Allah SWT perkenan doa mereka dan jumpa cara perubatan yang sesuai mungkin ada jalan untuk menyembuhkan Norma.
Sekarang mereka sekeluarga memerlukan bantuan kewangan, iye la walaupun untuk rawatan alternatif, tetap memerlukan belanja yang tinggi. Norma cuma mampu berbaring jadi kalau nak dibawa berubat ke mana mana, Norma perlu naik ambulance. Kos ambulance, kos pampers, susu Norma... itu tak termasuk kos untuk baby Rafiq. Walaupun Talib ni bekerja tp semenjak Norma sakit, Talib jarang dpt kerja penuh
cimb norma 01070068677528 (MUNIRAH301@YAHOO.COM)
baru baru ni kak ila (kawan kak moon) ada lancarkan tabung amal cake untuk norma kat FB, Alhamdulillah dapat sambutan. skrg ni masih ada permintaan tentang jualan amal tu.
Semoga Allah SWT akan permudahkan kehidupan mereka berdua ni. iyela kan dugaan org lain2, ini masa mereka, masa kita tak tau bila. jadi kalau ada yang diluar sana sudi nak bg sumbangan, tak kisah la RM5 ke or seberapa ikhlas boleh la contribute terus ke akaun

Dan harap kita dapat la sama sama berdoa semoga masih ada peluang untuk Talib dan Norma sama sama membesarkan baby Rafiq...Terima kasih semua.

Selasa, 9 Ogos 2011

ASD Adam

Tadi tengahari sempat jugak aku ke maybank bukan buku ASD (Amanah Saham Didik) kat en adam amsyar. Semalam aku n en papa dah buat pengiraan hasil simpanan kami (en papa 80% aku 20%) en papa simpan sebelum kawin lagi (bagus la laki aku ni). kalo sesaja nak simpan boleh? aku ni tak boleh. sebab tu tabung lembu aku kat opis tak penuh lagi.

Dekat 1 jam juga proses buka buku ni sebab kak aziah (org kg aku keja kat situ) kata ASD lama dah orang tak buka, pas proses dia slow la sikit, dengan aku pakai syiling lagi. nasib ada mesin kan.


ni dia buku anak bujang aku sorang ni... tengok la, buku pun burok, tapi dalam still ok lagi.

nak tau detail lagi sila ke http://www.asnb.com.my

Berbuka lagi

Salam. sabtu lepas kami (aku, en papa & en adam) ke kamdar beli baju raya. en papa aku sarankan kat dia supaya beli baju siap dah n jumpa juga yang berkenan. pas tu cari kain kosong kat adam untuk buat jubah, pas tu cari kain kat aku sebab baju siap dah memang tak da langsung yang berkenan. baik kat parit buntar lagi banyak pilihan baju. so jumpa la 1 kain cotton yang aku berkenan. tema tahun ni KELABUS! ok kan? dapat jugak kale impian aku tuk tahun ni. "tq kepada en papa yang setujus dengan pilihan pn mama"


muka budak baru bangun tido, sangat monyok.
muka budak kelaparan

en papa dah beli bubur ayam McD

hahaha.. ni nasi takut aku+ayam goreng yang beso+telur sothong yum yum...

ni nasi en papa sayur+sotong+tokua

dengan tenangnya kami makan sambil en adam dihiburkan oleh pim & pimba





en papa tengok en adam

pn mama plak



ni ha, untuk sekian kalinya lama gambar aku tak tempek kat blog aku... ini buat tatapan yang merindui aku, terimalah pic aku yang kiambang inis.... :D

Salam Syawal

Tahun lepas aku berdua ja dengan en papa, tahun ni lebih meriah kerana Allah telah mengurniakan zuriat yang amat kami sayangi,

Muhammad Adam Amsyar.




Shoping Time

Rabu & khamis, pas balik keja, mandi siap, keluar beli pekaian tuk raya. barang en adam amsyar satle! baju melayu (jubah tak jadi sebab aku terbeli kain kasar), tshirt 6 hlai, suar jeans, baju jeans tali bahu tu 1, kasut en papa beli 1 aku beli 1, baju tido 2 (pas ni ada tambahan kot.. kekeke). wahhh memang sakan la anak aku tahun ni. anak sulung beb, lagi pun rezeki murah bulan ni kan.

Rabu pi jusco, kunun nak pi carik kasut aku, tak da yang bekenan, en papa belikan baju blouse kat aku. pas tu ke tesco n ofo borong baju kat en adam amsyar. mahal plak kali ni tshirt budak. macam harga org beso. dah benda cantik memang la mahal kan.

Kemarin pi pacific beli kasut, kemeja papa. time makan kat pacific (perai) memang KONG sangat! makanan luar tak boleh dibawa masuk! aku beli apa? bubur n kentang mcd untuk anak aku. kat foodcourt situ langsung tak da makanan baby, nak bagi anak aku makan apa? bongok la depa ni. kalo aku beli buger kot tak pa la nak tegur, masa aku bw kuar kentang tu makgad tu tengok ja, aku buat tak tau, sebelum tu dia tegur laki aku time nak bw kuar bubur, laki aku kata depa tak bagi. ok nasib beli kentang, aku letak atas tisu. nasib la anak aku tak berapa lapar. depa ni memang tak da otak la, orang beli barang kat depa, beratus-tarus, makan kat situ pun tak boleh barang luar. lain kali jangan la letak fastfood kat situ. aku geram betui semalam, tiap pi mai pi mai kat tempat aku, ada jugak orang lain tegur bawa kuih. ish tak patut betul la. lagi teruk babychair pun tak dak.

Geram ni... fuhhhhhh (hembus tarik nafas panjang) ok la, dari dok dengar aku beletiaq layan pic kat bawah ni k...

kat SR dia makan kentang
lenchen weh main dengan kami laki bini yang kuat makan ni.. hehehe..

@ OFO

aku yang tak slim langung posa kali ni...

barang shoping


Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...

keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Adam Amsyar

Tengok budak musyuk tu, seronok sungguh kalo dok atas keta mainan tu. lepas aku pilih baju dia kat manjaku, sementara tunggu maktok beli bunga, letak la dia sat atas keta ni, memang dia suka sangat kalo dok dalam keta maianan ni. "keta ma beli tak mau naik!"


Tengok la, pandai sungguh dia pozing dok atas keta ni sambil tengok hp aku. kemarin anak aku mula pandai main buka mulut bagi bunyi, sepanjang hari la sampai rumah maktok pg tadi. ondeway ke rumah maktok dia tepuk amai-amai time aku menyanyi.. wahh.. memang teruja sangat kan bila anak kita pandai sesuatu. anak aku plak lambat, tu yang aku seronok sangat..

Ramadam terakhir vs Pompa Bensi

Salam uols.. uols layan tak cita ni? aku layans cita ni. best.. fazlina plak belakon, dia memang best belakon, macam ogy gak, dengan penuh perasaan. cita ni hari selasa sampai khamis 10.30pm. minggu ni last, so jangan terlepas hokeh!!!

uols dengar tak lagu tema tu? "JANGAN LUPA NAMAKU" nyayian kumpulan POMBA BENSI bukan pimba katun peberet anak aku tu yer. aku dah dwld lagu tu dari 4shared. memang layan la. kat opis pun aku buka lagu ni dok ulang tu la.. kekekeke..

Pada mulanya aku ingat pomba bensi ni kumpulan indon sebab lirik ala-ala indon, carik kat gugel qupenya Nadia Aqilah, Aqasha & Azma.

Menu berbuka

Salam.. alangkah serononknya aku berpuasa rumah aku dah 2 minggu. kenapa? sahur mak masak mak sedia.. aku digerakkan untuk makan jek.. kekeke.. (anak yang terlampaw! sangat lemak) kesian mak aku. kebetulan en adam amsyar bila tido rumah mak tok dia pun tido lambat, kul 2 pagi pun ada. memang kemengantukkan sesangat. aku plak dapat mak yang terbaek sangat. smekasih banyak-banyak mak.. luv u...

Sabtu lepas aku bagi mak aku rehat. aku masak ayam paprik & tomyam. boleh tahan jugak, walopun tak reti masak, rasanya tidak menghampakan. siap mak aku buat ayat lagi kat laki aku "bini achik la ni dah pandai masak la..." laki aki qenyeh jek.. siap dah berjanji nak buat daging paprik kat metua aku.. insyaAllah yer ling...

ayam paprik
hot tomyam....

Adam+11 months+keta baru


Perkembangan bayi anda semasa usia 11 bulan


Berdikari secara fizikal
Sekarang, cuma tinggal satu bulan saja sebelum harijadi pertama bayi anda dan anda harus sedar yang dia bukan lagi seorang yang tidak boleh bertindak sendiri tanpa anda. Walaupun dia masih memerlukan banyak jagaan dan bantuan, tetapi tahap berdikarinya kian meningkat – jelas apabila melihat dia berdiri, membongkok dan mencangkung – yang semakin menonjol. Dia mungkin boleh berjalan dengan memegang tangan anda dan dia akan mengulurkan lengan atau kakinya untuk membantu anda memakaikan pakaiannya. Pada waktu makan, dia mungkin boleh memegang cawan dan minum sendiri (walaupun sesetengah kanak-kanak tidak boleh membuat ini untuk beberapa bulan lagi) dan boleh menyuap dan menghabiskan makanannya dengan sendiri.


Apa yang menarik ialah, apabila anak anda pandai memegang cawan dan minum sendiri, masa inilah anda mesti belajar bagaimana nak mengelak, sebab sudah tentu dia akan melontarkan saja cawan itu apabila selesai walaupun ada kalanya dia meletakkan cawan secara lembut. Dia juga akan menjatuhkan objek dengan sengaja untuk dikutip oleh orang lain, barangkali mengharapkan anda juga.


Buku untuk si pembaca kecil
Bayi anda seronok melihat buku, walaupun dia tidak akan membukakannya sehelai demi sehelai. Dia juga akan mempunyai buku kegemarannya yang dia akan mahu mengulangi berulang-kali.


Membentuk peribadinya sendiri
Pada usia ini, bayi anda mula menjadi asertif dengan adik-beradiknya dan mula menyertai permainan secara selari – bermain hanya di sampingan (tetapi bukan bersama) kanak-kanak yang lain. Dia juga akan memilih sesuatu selimut atau anak patung lembut sebagai objek sekuriti untuk mendampinginya.


Tiba masanya untuk menetapkan batasan
Bayi anda mungkin sudah boleh memahami arahan mudah dan dengan sengaja akan memilih untuk tidak mendengar cakap anda apabila anda mengatakan “tak boleh.” (Untuk menegaskan ungkapan tersebut, hanya gunakannya untuk perkara-perkara yang betul-betul merbahaya.) Walaupun pada keesokan harinya, bayi anda tidak akan ingat lagi apa yang anda katakan pada hari ini, namun, bukanlah terlalu awal untuk anda menetapkan batasan-batasan dan mula mengajarnya apa yang betul dan apa yang tidak.


Anda bukannya bersikap kejam jika anda tidak membenarkannya makan satu keping kek lagi; anda hanya menetapkan batasan. Jika dia menarik ekor anak kucing, alihkan tangannya, pandang mukanya dengan serius dan katakan, “Jangan, itu menyakitkan kucing.” Kemudian, ambil tangannya dan tunjuklah dia bagaimana untuk membelai kucing dengan lembut. Dia lebih suka meneroka daripada mendengar amaran anda, jadi anda mesti bijak mencari jalan untuk melindungi dan mengajarnya. Apa yang anda terlihat seakan-akan bantahan, sebenarnya bukan begitu; ia hanyalah perasaan semulajadinya untuk mengetahui bagaimana dunia sekelilingnya bergerak dan wujud.


Bercakap tak terhingga
Bunyi-bunyi perkataan dan bunyi yang mirip perkataan akan diungkapkan oleh bayi anda – dan digunakan secara bermakna. Apabila lobus frontal otak bayi anda bertumbesar, serentak dengan keupayaan kognitif tinggi seperti penaakulan dan pertuturan, adalah baik jika anda dapat menggalakkan minatnya terhadap bahasa dengan mendengar bersungguh-sungguh dan membalas kata-kata dan celotehnya. Interaksi seperti ini adalah penting untuk membiasakannya dengan komunikasi dua hala. Bermain permainan bertepuk-tepuk tangan, contohnya patta-cake dan permainan sekejap-nampak, sekejap-tidak atau peek-a-boo akan membantunya menajamkan daya ingatannya.


Pada usia ini, bayi anda mungkin boleh mengajuk bunyi perkatan serta infleksi bunyi dan juga tingkah-laku tertentu. Dia juga mungkin boleh mematuhi arahan mudah seperti "Tolong ambilkan saya bola itu" atau "Angkat sudu itu." Bantu dia belajar dengan memberi arahan secara mudah, langkah demi langkah supaya senang diikuti.
Hargailah masa yang singkat tetapi istimewa ini, iaitu semasa kemahiran komunikasi bayi anda sedang berkembang. Ini boleh dikatakan kebolehan yang paling penting yang diperolehi olehnya
.

babycenter.com


Alhamdulilah, adam amsyar cuku 11 bulan hari ni, dia dah laju merangkak kesana sini (anak aku lambat berangkak). cuma bila bagun berdiri dia takut-takut nak duduk. mungkin dia ingat jatuh. kalo kat tangga, dia la yang hebat, tak hirau dah mama dok sebelah. dia pernah jatuh sekali kat anak tangga, sakan gak dia nagis, nasib ada kapet. sekarang ni kat mulut dia asyik sebut "ta ta ta" kalo suh lambai, lambai ala-ala miss world taw.. kekeke..

Ingat tak n3 video adam nak keta kat c4? akhirnya aku beli jugak keta idaman (aku) kat adam amnsyar... dah 5 hari tunggu, semalam cuti, dapat jugak..


emmm tapi anak bujang aku ni macam tak berapa syok macam keta kat c4 tu jek. sebab tak da stereng bulat tu kah? oh aku sedikit merasakan 'frust' la, tapi aku selalu jugak bagi dia dok atas tu. tapi sekarang ni dalam walker pun dia tak berapa mau sejak dah pandai panjat tangga rumah mak tok.. huhuhu.. "harap lepas ni adam dok tau, sian mama beli adam tak mo naik..."

Berbuka+kengkawan

Sabtu lepas aku, wati, dayah n ina kengkawan aku n asben masing-masing berbuka di BangkokStation permatang pauh hasil persetujuan semua. lama tak lepak beremapt, tapi dayah sorang aje masih solo... malas nak cita panjang, layan de gambar hokeh...

wit my luv asben yang semakin susut badan sbb posa.. i like..
adam amsyar & anak ina aqil



de menus super yummys...

we, dayah yang solos... bf tak mo ikot..

watie, purti, tam

aqil, KE, ina (sedang pregey twins)

kami, aku yang makn kiambang... adam nampak macam budak beso...

kami depan bangkok station...

Special entry for NORMA

Salam suma kengkawan kus.. 2 minggu ni aku bz baca blog kak moon tentang SILnya NORMA yang sedang bertarung dengan sakinya "Brain Cancer Stage 4". So kat sini aku share juga pasal Norma ni..Norma ni adik ipar Moon sekarang Moon dan keluarga dalam kesusahan. Moon dan keluarga ni baik2 org nya, bukan jenis suka meminta2 tp skrg ni walaupun segan Moon dan keluarga perlukan bantuan.


gambar pengantin tu gambar Norma and Talib tahun lepas...Besar betul ujian mereka berdua ni...celebrate 1st Anniversary di hospital masa Norma dah terlantar sakit Norma skrg diagnosed with Brain Cancer Stage 4. Those yang nak baca detail tentang Norma blog visit blog Moon (http://miera301.blogspot.com/). Mungkin aku dah terlambat nak update and blog pasal ni sbb sure ramai dah tau (sejak dari bulan mac),tp takpe la kan walaupun lambat mungkin ada org tak tau lagi pasal ni sayu sangat bila aku tengok gambar ni.... menitis air mata... aku tak pandai nak cerita sebenarnya tp memang sedih sgt sgt tentang penderitaan Norma dan Talib ni. norma and Talib baru je kahwin last year. lepas kahwin norma terus pregnant, sepanjang setahun berkahwin Norma duduk di Pontian sebab dia mengajar di Sekolah di Pontian, while Talib pulak bekerja di Jusco Balakong.siapa sangka kan Norma yang sihat dan merupakan cikgu terus sakit kritikal lepas bersalin baby Rafiq, Norma kena sakit kepala yang teruk sgt. Moon cerita masa tu Norma rasa dia nak hantuk hantuk kan kepala dia ke dinding sebab tak tahan sakit. masa tu norma duduk rumah Moon and Sutan (asben kak moon). Alhamdulillah Norma dapat keluarga mertua yang penyanyang dan ambil berat. Kesian pada baby Rafiq jugak, tak pernah dapat rasa belaian dan susu ibu sendiri. Org lain biasanya kalau baru dpt first baby tentu tgh happy, memang berbeza dgn nasib Norma dan Talib, tp tu ler kan ujian Allah SWT ni kita tak boleh nak sangkal, pasti ada kihmah di sebaliknya.
after few days, Mama Sutan bawa Normapergi Hospital Putrajaya...memula takde sesiapa sangka yg Norma kena brain cancer. tp after series of test, it is positive yang Norma ada brain tumor. Lepas tu Norma dipindah kan ke Hospital KL.
Dah 5 kali Norma kena operate tapi nampaknya tumor Norma makin membesar and according to doctor cancer Norma ni aggressive. Moon ckp Norma dah Cancer Stage 4. Doktor semua dah surrender dan mintak bawa Norma balik ke rumah. Tapi Talib sebagai suami takkan nak menyerah macam tu aje. Macam tu jugak Moon and ahli keluarga yang lain. Kena la terus berusaha dan berdoa, mana tau kan kalau Allah SWT perkenan doa mereka dan jumpa cara perubatan yang sesuai mungkin ada jalan untuk menyembuhkan Norma.
Sekarang mereka sekeluarga memerlukan bantuan kewangan, iye la walaupun untuk rawatan alternatif, tetap memerlukan belanja yang tinggi. Norma cuma mampu berbaring jadi kalau nak dibawa berubat ke mana mana, Norma perlu naik ambulance. Kos ambulance, kos pampers, susu Norma... itu tak termasuk kos untuk baby Rafiq. Walaupun Talib ni bekerja tp semenjak Norma sakit, Talib jarang dpt kerja penuh
cimb norma 01070068677528 (MUNIRAH301@YAHOO.COM)
baru baru ni kak ila (kawan kak moon) ada lancarkan tabung amal cake untuk norma kat FB, Alhamdulillah dapat sambutan. skrg ni masih ada permintaan tentang jualan amal tu.
Semoga Allah SWT akan permudahkan kehidupan mereka berdua ni. iyela kan dugaan org lain2, ini masa mereka, masa kita tak tau bila. jadi kalau ada yang diluar sana sudi nak bg sumbangan, tak kisah la RM5 ke or seberapa ikhlas boleh la contribute terus ke akaun

Dan harap kita dapat la sama sama berdoa semoga masih ada peluang untuk Talib dan Norma sama sama membesarkan baby Rafiq...Terima kasih semua.

ASD Adam

Tadi tengahari sempat jugak aku ke maybank bukan buku ASD (Amanah Saham Didik) kat en adam amsyar. Semalam aku n en papa dah buat pengiraan hasil simpanan kami (en papa 80% aku 20%) en papa simpan sebelum kawin lagi (bagus la laki aku ni). kalo sesaja nak simpan boleh? aku ni tak boleh. sebab tu tabung lembu aku kat opis tak penuh lagi.

Dekat 1 jam juga proses buka buku ni sebab kak aziah (org kg aku keja kat situ) kata ASD lama dah orang tak buka, pas proses dia slow la sikit, dengan aku pakai syiling lagi. nasib ada mesin kan.


ni dia buku anak bujang aku sorang ni... tengok la, buku pun burok, tapi dalam still ok lagi.

nak tau detail lagi sila ke http://www.asnb.com.my

Berbuka lagi

Salam. sabtu lepas kami (aku, en papa & en adam) ke kamdar beli baju raya. en papa aku sarankan kat dia supaya beli baju siap dah n jumpa juga yang berkenan. pas tu cari kain kosong kat adam untuk buat jubah, pas tu cari kain kat aku sebab baju siap dah memang tak da langsung yang berkenan. baik kat parit buntar lagi banyak pilihan baju. so jumpa la 1 kain cotton yang aku berkenan. tema tahun ni KELABUS! ok kan? dapat jugak kale impian aku tuk tahun ni. "tq kepada en papa yang setujus dengan pilihan pn mama"


muka budak baru bangun tido, sangat monyok.
muka budak kelaparan

en papa dah beli bubur ayam McD

hahaha.. ni nasi takut aku+ayam goreng yang beso+telur sothong yum yum...

ni nasi en papa sayur+sotong+tokua

dengan tenangnya kami makan sambil en adam dihiburkan oleh pim & pimba





en papa tengok en adam

pn mama plak



ni ha, untuk sekian kalinya lama gambar aku tak tempek kat blog aku... ini buat tatapan yang merindui aku, terimalah pic aku yang kiambang inis.... :D