Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2010

Jejalan

salam.... cita hal cuti 3 hari... buat apa? jalan-jalan sampai tapak kaki sakit, tapi tetap nak meronda sakan.. hari jumaat pi c4, hari sabti pi jusco pacific, hari ahad pi tesco, cari barang tuk rumah nanti sikit2, n semuanya sampai rumah malam buta, letih, titot sampai tak ingat donia...

layan pic yang ada hokeh...
yang ni huby ambik, tak pasan pun, punya la ralit tengok baju2 baby... pas tu kat baby tak beli pun, beli kat dani ajek... mama!! hubby panggil, tengok, muka spontan e perot sepontan... adus.. cam nak meletop je nampak...
kat rumah mak+baru balik keja+peluh (tengah tengok huby main badminton dgn adik) saya pun main gak, tapi pukul sikit2 setempat jek.. kenapa tutup muka? bepeluh gila, saya sendiri tak sanggup nak tengok... eeeuuuu...

6 month pregnant belly :D

Set Bersalin

salam...

saya tengah dok mencari produk/set bersalin yang mana elok+baik tuk saya masa berpatang nanti... bejet pun mau ada... mahal sangat sat ni sama je kesannya. saya nak ambik yang basic aje, bengkung tungku tak mo.. saya dok bekenan NR tapi harganya tak boleh blah.... sedang fikir2.. pendapat korang???
Nona Roguy (NR) Harga : RM 310.00 PhytoNatal - 90 biji Akar Herbanika - 10 paket Minyak Herbanika - 100 ml Herbanika barut (krim) - 60gm Uncang Cuci Herbanika - 10 paket Herbanika Lulur - 100gm -------------------------------------------------------------------------- HPA RM 85.00 Minyak Barut (4 unit) Minyak Bayi (2 unit) Teh Herbad. Ubat Periuk (4 bunjut x 12 hari) Kapsul Wanita A dan B Ubat Basuh (kegunaan luaran) Spirulina
-------------------------------------------------------------------------- SALINDAH RM 215 Set Selepas Bersalin --------------------------------------------------------------------------
LEESA FORMULARM 215.00PrawanHaruanMinyak TelonGinger CreamBody Contour Gel

Free Sample

tengok... inilah barang saya dapat kumpul buat setakat ini bebekalkan 'mintak sample' dari merata web... memula malu, tapi depa nak bagi free, ambik jek.. daftar jek jadi ahli..

antara barang dibawah:
susu EnfMama coklat 2+vanila 2 dari Enfagrowpampers 4 keping dari Dyperspampers 4 keping dari Pureenubat gigi ibu dari Pureenselimut baby kuning dari Dumexsusu coklat 2 dari Anmumpampers 2 dari Petpetpampers 2 dari Diapexpampers 2 dari Sealer

6 month pregnant

assalamualaikum...

alhamdulillah yang tak terhingga.... kenapa? saya cukup 6 bulan hari ni.. perasaan? ofcoz la gembira sangat... walopun lately ni susah nak dapat posisi nak tidu, sakit kaki, sakit belakang, semua itu dapat diatasi... lagi pun tak sakit mana pun... cuma fikir kita bawa zuriat dari suami n kita sendiri... tambahan lagi perut saya yang ketara nampak org mesti tengok sambil senyum.. baju kurung biasa pakai pun dah tak muat, kena gak carik baju baru tuk tampung lagi 3-4 insyaAllah...

Perkembangan minggu ke-24 pula, puan akan merasa gembira, sihat dan berpuas hati dengan perjalanan kehamilan puan. Kita akan dapati berat badan kita bertambah secara normal. Perlu kita ketahui bahawa pada minggu ini kedudukan kepala bayi lazimnya berada pada bahagian bawah. Manakala kulit bayi akan menjadi semakin menebal. Namun jangan terkejut sekiranya puan dapati muka menjadi sembap dan membengkak pada ketika ini. Ini kerana tubuh sudah mula menyimpan air yang berlebihan

ada sesiapa rindu ka…

Susah nak titot

salam uols... dah 3 malam saya tokleh lelap mata, setegah jam sekali mesti terjaga.. nak mengeliat pun dah tak boleh, selalu sakit anak betis. macam ada 1 bola bawah betis nih... sakit... bila nak mengeliat mesti saya terjaga cepat2 tak mau mengeliat. tak puan kalo tak mengeliat, tapi itulah kesannya.. sakit abis badan... semalam keadaan yang paling ketara, kalih kanan tak kena kiri tak kena, lapik perut tak kena, tengok muka huby dia pun dah samapi london, yang saya ni kat rumah lagi... mata nak tido, tapi posisi macam ada yang tak kena...
tadi saya carik kat gugel jumpak atikel nih... kita sama-sama kongsi yer...
Sukar Tidur Semasa Hamil
Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.
Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang diakhir keham…

hepi belated birthday

post kali ni kahs untuk anak momy (anak kakak) Muhamad Dani Hakim yang beday baby boy ni pada 14 Mei 2010 yang lepas, genap 3 tahun... wah banyiak pandai sekarang loh... momy betul-betul minta maaf ye dani.. nanti balik kampung momy beli hadiah kat dani k... pic di atas diambil masa weding saya ari tu, perasan tak muka dia masam, saya kena pengang kepala dia? (--") tetiba dia tak mau ambik gambo.. kalo tak senang ja nak qenyeh...ok, akhirkan Hepi Deday Sayang, semoga dipanjangkan umur, sihat+ceria selalu, jangan nakl-nakal tau sian mama... iklas dari momy, dady & baby...

Eynda Nak Bagi Hadiah!!

hi.. tadi ayu masuk blong kak enyda, kak enyda buat kontest lagi.. yang sebelum ni ayu terlepas.. kali ni nak masuk gak.. sapa tak nak hadiah yang kiut miut tu kan... mana tau kot-kot rezeki baby :D1) Terbuka kepada semua yang ada blog.
ayu memang ada blog dah...2) Terpulang sama ada nak follow atau tidak blog Eynda's Diary... kalau folloe lagi bagus nanti sebelum ni kat opis tak boleh follow (kena blog) sekarang dah ok, n dah jadi follie kak enyda...3) Buat satu entry khas utk giveaway ni... tajuk entry wajib begini Eynda Nak Bagi Hadiah!!! ayu dah buat... :D4) Letak Banner kat atas tu di sidebar blog anda ye...kalau tak de tak aci....
pun dah... :)5)sila tulis secara ringkas pendapat anda tentang Eynda's Diary... yang positif...yang negatif...eynda tak kisah...(sekadar utk pengetahuan tuan belog;-)
ayu memang sokmo masuk blog kak enyda+tiap-hari bekerja (sabtu ahad cuti) banyak yang ayu dapat, masakan+life+pandangan n many more... bila tengok telatah anak-anak kak enyda yang cu…

Hukum mengerat kuku

Barang siapa yang mengerat kuku pada:
Hari Sabtu :Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit.
Hari Ahad :Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan.
Hari Isnin :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat.
Hari Selasa :Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit.
Hari Rabu :Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan.
Hari Khamis :Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
Hari Jumaat :Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah.

Jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. Walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu dihormati. Misalnya, kerat kuku ada adabnya selain ikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor sebagaimana yang diajar, eloklah buang ke tanah kerana kita juga adalah unsur tanah, bukannya tong sampah sekalipun tong sampah itu bersih.

Mulakan k…

my baby+murah rezeki

salam... alhamdulillah my baby dah cukup 23 minggu... my baby sihat sangat-sangat, dia hepi (saya rasa la) sebab lately ni dia sangat aktif... tapi kalau saya tak sihat+sakit dia pun turut sekali, senyap je (tul ke, tak pun sbb dia aktif sangat).. memang seronok kan bila rasa baby kita aktif kan... tak sabar nak scan lagi, nak tengok tubuh badab dia yang comel sangat...Perkembangan minggu ke-23. Pada masa ini tangan dan kaki bayi telah terbentuk dengan baik. Jari-jemarinya juga terbentuk dengan baik. Perubahan yang berlaku pada puan untuk minggu ini amat baik. Antaranya ialah rambut, tekstur kulit, kuku da warna kulit. Rambut kita akan menjadi lebat dan berkilauan. Kulit pula akan menjadi bertambah gebu, licin dan lembut.
syukur Alhamdulillah kepada Allah SWT sekali lagi, akhir-akhir ini family saya sentiasa dimurahkan rezeki yang tak berhenti.. orang cakap rezeki anak... salah satunya tentang RUMAH. Alhamdulillah, kami dalam pemprosesan membeli rumah baru untuk kami 3 beranak berlindu…

Nightmare

salam all... sabtu lepas saya n en somi tengok wayang cita ni. memula en somi tak berapa bagi sebab takut nanti apa2 terjadi kat saya. so saya dah cakap+pujuk bagi tau tak da apa.. so jadi gek tengok petang tu kul 4.45pm.

cita ni nak kata seram tu, boley la... bunyi jek kuat (nak gembaq) tapi memang terkejut... saya bagi 4suku bintang..

cita sinopsis sikit :

Nancy, Kris, Quentin, Jesse dan Dean tinggal di Jalan Elm. Waktu malam mereka semua mengalami mimpi yang samadengan orang yang sama, laki mengenakan sweter merah dan hijau lusuh, menyembunyikan wajahnya yang sakit(akibat terbakar) dan sarung tangan tukang kebun bersama jari dari pisau.

Satu per satu, mereka melalui mimpi yang sama, dimana satu-satunya jalan keluar adalah bangun dari tidur. Namun ketika salah satu dari mereka meninggal dengan ngeri, mereka tahu apa yang terjadi dalam mimpi tersebut benar-benar terjadi, dan satu-satunya cara untuk tetap hidup adalah berjaga. Rakan-rakan yang masih hidup mencuba untuk menemukan bagaimana…

Geram...

bedeqau ja darah bila dikenangkan kes rumah yang hubby nak beli dulu.

kenapa?

untuk pengetahuan kepada sesiapa yang tau & belum tau, kami nak beli rumah secondhand ari tu, tak dapat beli.. @#$%&*/ tuan rumah tu 'cikgu' laki binik juai rumah tu kat orang lain (orang selang 4 biji dari rumah kami nak beli tu) atas sebeb LOAN kami lambat.

memula cikgu tu kata dia bagi masa sebab masa tu kami perlukan duit tuk wedding. dalam bulan 11 kot dalam senyap2 cikgu tu jual terus kat orang tu TANPA pengetahuan kami.

dah la dia cas bulan rm250, kononnya kena sewa sebelum loan lulus, alih2 masa hubby saya nak sembang bagi tau loan lambat sikit dia bagi tau "rumah tu saya dah jual kat orang lain." @#$%^&* bengong la cikgu tu.. akai pendek...

so kami mintak balik deposit kami bagi kat dia n kunci...

selepas itu kami dah serik nak beli rumah secondhand!!!!

kepada kengkawan yang nak beli rumah, ini peasanan saya, JANGAN BELI RUMAH SECONDHAND!!!

scary marry n beware!

salam...
hey ladies out there. i dapat dari blog rinanda. so i think i shud share it with all my readers. pls. be careful no matter where u r. photos below shows u on a case of robbery in lift. tho u r not alone, whether u r with friends ke, or a friend ke. just be careful hokeh.

kalau boleh avoid to be in the same lift with a guy/guys. no matter what race, how they look like or what they r wearing. sometimes diorg ni boleh jugak menyamar. ape lagi if that guy/guys look like the criminal in the photos below. i think the guy below is an in.dian or bangla.desh.so scary. both the victims r a woman.so just be careful. things can happen anytime n anywhere. its not really safe dah sekarang ni.















TAG-kasut feveret

saya diTAG oleh momy adc kasut feveret... mekasih la momy rissa...

saya pun tak da beli kasut baru, dolu2 masa sebelum kawin tiap 2 3 bulan sekali kompom beli kasut... sekarang dok pelah 1 kasut peknen tu jek...
meh tengok kasut saya, memang nampak belacan hokeh sebab dok kena pelasah hari2...
kasut peknen. yang ni jek yang saya pakai pi mana2 pun walau dekat atau jauh, yang ni jek yang sedap pakai tuk sepanjang peknen nih...

yang ni saya pakai sekarang sepanjang dok dalam rumah. beli kat nite market ajek... sakit kaki berjalan dalam rumah..


kasut ni saya beli lama dah sangat2 memang sedap pakai... tengah mandi air terun pun pakai.. :D

kasut ni pakai pi jejalan (sebelum peknen)

dengan ini saya mengTAGkan kepada
zue
atie
blackrosefan
kak eynda

mimpi!!!

salam semua... sekarang 8.00am awal kan saya nak memblogkan diri... semalam saya termimpi tentang 'buang baby'.. terlalu marah sangat dengan orang yang dok buang baby ni sampai termimpi2... yang saya ingat saya ada berdekatan dengan masjid/surau, kat toilet kot, gelap, macam baru pas hujan. orang ramai gak sebab kebetulan belakang tu ada pasar malam... saya lalu kat belakang masjid tu sambil lalu dengan hubby ada sorang pakcik ni sambil dukung baby menuju kat saya sambil marah2... "hey, hang yang buang anak ni kan??" saya dengan hubby terkejut n sebak tiba2, saya cakap la bukan. tapi pak cik tu iakan jugak sambil paksa2. "hang jangan nak tipu ramai orang kata ni anak hang!" masa tu saya memang tengah mengandung macam perut sekarang la. pas tu saya cakap "pak cik, (sambil tala perut kat pakcik tu) saya ni dok mengandung lagi, bila masanya saya buang!" pas tu pakcik tu terkejut, terus blah bawa baby tu... n saya pun terjaga sat, pastu titot balik... …

mama & baby

semua ibu yang mengandung mesti mengalaminya.. 'sembang dengan baby' saya dari baby 2 moth pun dah sembang walaupun saya tahu baby tak leh dengar lagi... rasa tenang je sembang dengan baby, sekarang ni bila saya usap dia sambil sembang baby akan bertindakbalas, baby akan begerak.. hepi sangat.. hilang sikit rasa sters... tawa nangis ayu bayak bersama my baby.. tapi bila ada prob pun saya bagi tau my baby... baby je tahu apa yang saya rasa.. tapi tak nak la nanti ada kesan selepas dia lahir... baby, maafkan mama yer...

Hari Ibu

salam semua... ayu terlepas nak pos tuk mothers day.. ayu bz? tak sangat, cuma 2 3 hari ni mud tak berapa baik+tak da mud...

tapi kami tak lupa nak sambut hari ibu kat mak tersayang...

buat mak tercinta, kami anak-anak mak doakan agar mak sihat + kuat semangat + ceria + bahagia + hepi + sentisa dilindungi ALllah SWT & kami semua sayang sangat kat mak... tanpa mak hidup kami tak beerti...

baru je cek (panggilan manja ayu ngan mak) tau, baru mengandung 5 bulan, berapa besarnya pengorbanan mak kat kami. bertapa sayangnya mak kat kami... dengan liku-liku menjadi seorang isteri, mak bergitu sabar dengan kerenah suami dan anak-anak mak...

mak, kami minta maaf, sepanjang kami bersama mak, ada yang membuatkan hati mak terluka, terguris walaupun dengan kami sengajakan.... maafkan kami mak.. we love u so much mak...

rindu...

salam semua... hehehehe.... ada sesiapa yang merindui i???? i rasa ada yang rindu kat i, nak tengok perut baru i, or i yang perasan?? no no.. ada kan... so i ada snap gambo kat bilik pas balik dari test tester Simply Siti kat watson.. i suker lipstick nama 'ku milik mu' RM39... hik hik hik... nak beli la... kemarin ada orang tegur kenapa idung i merah? kenapa hang nampak gemuk?? eceli wedding i ari tu i tak panggil dia sbb tu la dia tak tau i pergnant, idung??? veri sensitip hokeh... sebelum i mengandung n sampai sekarang i suka tengok idung orang mengandung, sesetengah tu nampak kebang sikit, so kembang tu dah dapat kat i n i pun perasan... ~_~ " ejoy de pica...

perut i genab 5 bulan... :D wit my hubby... i nampak kurus u.. i suker...
apabila nampak udang banyak sangat dalam peti es mak ambil la sikit buat gorang tepung... memang my peberet...

21 weeks

assalamualaikum...
kemarin ayu gi check perut tuk bulan 5, alhamdulillah semua ok, my baby pun sihat. best lagi hubby yang temankan... :D

Perkembangan minggu ke-21, kita akan mengalami banyak perubahan sementara bayi dalam kandungan pula membesar dengan perlahan. Jadi penjagaan kesihatan agar senantiasa sihat dan bertenaga amat penting. Kita perlu elakkan daripada melakukan kerja-kerja berat yang boleh membebankan bahagian belakang. Malah kita perlu mengelakkan dari memakai kasut bertumit tinggi.

dah shopping barang baby? hehehe memang kena mengaku dah MULA beli, tapi sikit2.. ada sebab k.. saja buat persiapan supaya tak da apa yang tertinggal. lagi pun nak beli sekali gus memang tak mampu, so ayu n hubby planing setiap kali gaji kitaorang akan beli 1 or 2 barang tuk baby supaya tak beban nanti... apa barang yang kami dah beli?
playpenstokin 4 pasangbantal pelukbotol susu 1set mandian anakkunipkin anakkunewborn pampers 1raga bajutilam kekabu+batal2itu aje.. sikit je kan... rasa planing ma…