Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2010

Keperluan Ke Hospital

Senarai keperluan baby di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai selimut
• 20 helai pampers
• 2 pin besar
• 4 pasang baju seluar tangan pendek
• 4 pasang baju seluar tangan panjang
• 2 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan mama di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai tuala muka
• 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
• 2 helai baju tangan panjang
• 2 helai kain batik
• 1 tudung senang pakai
• pakaian untuk pulang ke rumah
• 1 pasang stokin
• 1 pasang selipar
• 2 helai coli khas untuk menyusu
• 3 helai seluar dalam
• sikat, cekak, sepit rambut
• berus gigi dan ubat gigi
• barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
• bahan bacaan
• susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2
• gelas, camca, pelas air panas

Senarai yang perlu dibawa oleh papa
• buku rekod kesihatan/buku merah
• kad pengenalan mama
• kad pengenalan papa
• surat/kad nikah
• wang
• GL (for gomen)

ada apa-apa lagi yang ayu tertinggal?? bagi tau k...

Puding Coklat

halo halo... nampak sedap tak??? tak?? sampai ati... tak sedap pun tak pa linchen taw!!! nak buat lagi rasanya tuk 1 opis... sedap sangat.. balik keja kemarin kul 6 buat kul 9 leh makan.. sejuk2 lagi sedap... lama dah nak buat puding coklat ni, tapi ada jek barang tak cukup... so semalam dah selosai.. hari ni bawak sikit nak bagi cik puan watie rasa... pagi tadi adik ayu buat bekpes lagik... kalau anak buah ayu ada tentu dia cuka sbb dani suka coklat...

resepi ni ayu ambik kat TeratakImpian

Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air (ayu pakai 1 tin susu cair+2 1/4 air)
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla (aloh lupa plak)
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)
Cara-caraCampurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih. Masukkan butter, kacau hingga pekat.Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila…

5 month!!!

assalamualaikum.... halo halo.... semangat ari ni.. alhamdulillah syukur kepada Allah, hari ni baby ayu cukup 20 week = 5 month...anak mama dah beso... sekarang ni memang ayu dapat rasakan yang baby makin membesar sebab perut ayu pun rancak membeso jugak...

Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang (oooo patut la baby aku kurang begerak 2 3 hari ni, kalo tak sakan menendang). Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita (dah ada, ayu pakai Bio Oil) mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu …

Kehebatan Cinta

salam sahabat kus... awal pagi ayu masuk ofis, masuk Cari Forum. terrbaca 1 cerita sedih... why? sbb ni kisah baby yang terbuang, sbb i mengandung hokeh... sebelum ni pun memang ayu marah bab buang baby ni, dah mengandung lagi la ayu marah.. dah dekat 5 bulan ayu mengandung, macam2 rasa anak sulung ni.. Insya Allah ada lagi 4 bulan ayu membawa baby dalam perut... tapi ibu2 yang mengandung 9 bulan, baby sihat, kenapa la sanggup buang... sedih sangat bila tengok baby terbuang... :'(
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kehebatan Cinta

Bu, adik Cuma ingin bertanya?
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb takMalam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tuIbu kata dia cintakan ibu

Benarkah bu?

Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?

Ibu terkhayal dengan pujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya

Benarkah bu?

Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia…

Ultrasound

salam semua... kemarin ayu gi scan my baby... sangat hepi... dalam keta masa ondeway tu ayu dah pesan kat baby "nanti bila doc nak scan adik, adik jangan buas-buas tau. nanti doc susah nak cari."

1st, baring, doc sapu jel, pas tu scan terus. tak sabar nak tengok baby... mula je letak doc cari kedudukan jantung.. bila dia tarik dari kanan ke kiri ayu nampak susuk tubuh badan baby.. so cute.. tulang baby semua ok, kepala dia tangan dia, bila mai tang jari jemari dia tu yang buat ayu tak tahan, ayu senyum jek.. jari di seolah-oleh melambai tangan kat ayu.. so sweet... rasa macam nak cium-cium je.. jantung ok, kaki pun ok.. cuma girl or boy je ayu tak tau... tapi tak pe awal lagi kan...

alhamdulillah... baby pun tak banyak gerak... baby mama sangat la cute... mama suka tengok jari adik... i luv u baby...

ni bukan pic baby ayu, tapi gaya lambaian dia lebih kurang macam ni :)

19 weeks

Seterusnya kita mengikuti perkembangan minggu ke-19.

Bayi akan mula mengeluarkan bahan berwarna putih yang tebal dan berkrim untuk menyelaputi keseluruh tubuhnya. Ia dikenali sebagai verniks dan berfungsi untuk melindungi kulitnya daripada cecair amniotik yang mengelilinginya.

Jadi apabila bayi kita lahir kelak bayi kita tidak akan kelihatan seperti tidak mandi selama sembilan bulan. Sesetengah ibu akan berlaku kesan stretchmarks atau tanda calar pada bahagian perut. Hampir 90% wanita akan mengalaminya.

------------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya ayu letih sikit minggu ni. batuk+selsema tak baik lagi. nak buat keja pun tak da mud. asyik batuk jek, orang-orang kat opis pun dah rimas apa dok dengar...
kaki sekarang lagi makn menjadi-jadi. jalan sikit kat jalan tar pun rasa mencucuk2, kena batu kecik lagi la. lenguh tu memang dah, rasa macam kebas-kebas jek. nak pakai kasut sekarang ni pun rasa lain, kak begkak kot, jangan la nak kena…

Hadiah+batuk

buat hubby terchenta... kemarin dulu gi rendam mata kat kedai cendrahati. niat tu nak beli cekak rambut jek, kona punya kona ternampak benda alah comil nih.. terpaut terus... yang best tu ada Husband & Wife, itulah yang buat lagi hati ku ini tertarik. sementara hubby kat pej pos, i samar la sepasang.. saja belikan tuk my hubby sbb kebetulan tabung dia penuh... cute kan..



dalam masa yang sama, dah 3 hari i batuk... huhuhu... sbb apa? lately ni panas hokeh! i tiap2 jam sampai ke malam tonggang air sejuk. yang bestnya, hari sabtu dalam rumah i sebuk2 buat kenuri arwah sempat lagik beli aiskrim ni yang beharga RM1, i belis 10 batang... nah ambik... i memang suker u.. tapi i makan 4 batang je, yang lain tinggal tuk my family... nah ambik, hari ni i dah tak da sora dah+batuk..

Kaki Kus Dah Bengkak

assalamualaikum...
tak da mud la nak update blog... tak update??? tiap2 minggu ada cita pun saya kata tak update... :p

tadi masa saya call kakak, sembang punya sembang sambil tengok kaki, dalam hati "hai...semacam ja kaki aku nih?" tekan tengok, hemmmm sah!!!! kaki dah mula bengkak..

saya baru 18 minggu, tak awal sangat ker?

semalam balik dari penang, masa gi toilet dari betis rasa semacam ja.. kebas, ingatkan tak da apa. so hari ni terbukti, memang bengkak...

Welcome Auni Damia

Tahniah buatANUM yang selamat melahirkan baby girl yang sangat cute...
ni tauke yang buat kad kawin saya tau... :D



Baju Raya

heloooo.... walaupun saya berperut moncet, saya tetap nakkan baju raya.. dah bodek hubby... so dah dapat.. hehehe.. kain chiffon ni jarang sangat, kena buh lapik... tapi cute.. kenapa saya ambil warna putih? ada la... tunggu pas saya berpantang nanti... InsyaAllah...

beli online kat butik Sulam Qistina


Projek kek

hari jumaat lepas tingin nak makan kek kukus coklat, pestime buat nih tanpa pertolongan sesiapa... saya tambahkan chees sikit...

nipis jek, lawak tau, tegelak tengok kek pendek kite sapukan coklat masak dia atas ye puan-puan... abaikan perot moncet dakus itu..
tengok, kan pendek siap herot lagik... kekeke
ditambahkan lagi stbery adik bawa balik dari CH..
yum yum....

Abah lagi!!

Assalamualaikum...
ari tu bedah abah 1hb petang balik cari kerusi rotan kat abah. dah lama dia nak, tapi yang dia mahal sikit, so saya, hubby, mak & kakak carikan sama dengan bajet, sbb bajet ciput...
eeee abah tak pakai baju, tapi abah memang tekejut dapat kerusi nih... best....
kek peberet abah...

Minggu pertama hingga minggu ke 16

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aor…

Tahniah buat SITI!!!

13 tahun siti menang Anugerah Bintang Paling Popular & ini kali yang terakhir, so maknanya siti beri peluang kat orang lain pulak la...

cute sungguh....




Majlis Bertandang

masa bertandang, ayu nampak GEMOK sangat kan... :( huhuhuhu...

enjoy de pic...













luv u abah...

Khas buat abah tersayang+tercinta+terkasih+ter2 lagi, cek (bahasa ayu ngan abah) nak ucapkan selamat hari lahir yang ke 55 tahun yang jatuh hari ni 1st april. bukan april pol k...

semoga abah dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki,
sentiasa dilindungiNya dunia dan akhirat,
semoga abah sihat sentiasa, sbb abah kan kuat!!!
ingat lagi skrip abah ahad lepas "hari jadi ayahnda sudah tiba....." semua pakat gelak.... abah nak hadiah..


tunggu petang ni kami balik bawakan hadiah kat abah k...

wedding pictures

Assalamualaikum...

Gambar akad nikah n kenuri belah ayu dah siap. my photog hantar khamis lepas. so ayu letak sikit gambar2 yang ayu suka tuk tatapan kawan-kawan yang mengidam nak tengok pic kawin nih...

boleh clik kat gambar kalau nak tengok lebih sebo k..

jangan ada yang muntah hijau k bila tengok pic pengantin tembam nih...

enjoy... :D

cincin 4 hubby + gelang tangan 4 me
aku terima nikah...
amin...
maje-manjer... see, my dad kat belakang pun gelak..
mmmuuuaaahhh...






Majlis Persandingan 19 Dic. 2009


pic ni tuk sesiapa yang nak tengok baju penuh...


dalam bilik pulak