Nuffnang

Jumaat, 30 April 2010

Keperluan Ke Hospital

Senarai keperluan baby di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai selimut
• 20 helai pampers
• 2 pin besar
• 4 pasang baju seluar tangan pendek
• 4 pasang baju seluar tangan panjang
• 2 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan mama di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai tuala muka
• 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
• 2 helai baju tangan panjang
• 2 helai kain batik
• 1 tudung senang pakai
• pakaian untuk pulang ke rumah
• 1 pasang stokin
• 1 pasang selipar
• 2 helai coli khas untuk menyusu
• 3 helai seluar dalam
• sikat, cekak, sepit rambut
• berus gigi dan ubat gigi
• barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
• bahan bacaan
• susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2
• gelas, camca, pelas air panas

Senarai yang perlu dibawa oleh papa
• buku rekod kesihatan/buku merah
• kad pengenalan mama
• kad pengenalan papa
• surat/kad nikah
• wang

• GL (for gomen)

ada apa-apa lagi yang ayu tertinggal?? bagi tau k...

Rabu, 28 April 2010

Puding Coklat


halo halo... nampak sedap tak??? tak?? sampai ati... tak sedap pun tak pa linchen taw!!! nak buat lagi rasanya tuk 1 opis... sedap sangat.. balik keja kemarin kul 6 buat kul 9 leh makan.. sejuk2 lagi sedap... lama dah nak buat puding coklat ni, tapi ada jek barang tak cukup... so semalam dah selosai.. hari ni bawak sikit nak bagi cik puan watie rasa... pagi tadi adik ayu buat bekpes lagik... kalau anak buah ayu ada tentu dia cuka sbb dani suka coklat...

resepi ni ayu ambik kat TeratakImpian

Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air (ayu pakai 1 tin susu cair+2 1/4 air)
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla (aloh lupa plak)
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

5 month!!!



assalamualaikum.... halo halo.... semangat ari ni.. alhamdulillah syukur kepada Allah, hari ni baby ayu cukup 20 week = 5 month...anak mama dah beso... sekarang ni memang ayu dapat rasakan yang baby makin membesar sebab perut ayu pun rancak membeso jugak...

Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang (oooo patut la baby aku kurang begerak 2 3 hari ni, kalo tak sakan menendang). Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita (dah ada, ayu pakai Bio Oil) mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah (belum rasa lagi) dan peningkatan keluaran cecair dari faraj (a ah dah kuar pun huhuhu). Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain (dah rasa pun).


Selasa, 27 April 2010

Kehebatan Cinta

salam sahabat kus... awal pagi ayu masuk ofis, masuk Cari Forum. terrbaca 1 cerita sedih... why? sbb ni kisah baby yang terbuang, sbb i mengandung hokeh... sebelum ni pun memang ayu marah bab buang baby ni, dah mengandung lagi la ayu marah.. dah dekat 5 bulan ayu mengandung, macam2 rasa anak sulung ni.. Insya Allah ada lagi 4 bulan ayu membawa baby dalam perut... tapi ibu2 yang mengandung 9 bulan, baby sihat, kenapa la sanggup buang... sedih sangat bila tengok baby terbuang... :'(
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kehebatan Cinta

Bu, adik Cuma ingin bertanya?
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb takMalam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tuIbu kata dia cintakan ibu

Benarkah bu?

Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?

Ibu terkhayal dengan pujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya

Benarkah bu?

Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu

Tapi benarkah bu?

Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...

Tapi benarkah bu?

Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta?

Mengapa ibu?

Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?Benarkah begitu?

Renung renung kanlah !!!
-Bila seronok, aku cari....pasanganku
-Bila sedih, aku cari....Mak
-Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
-Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
-Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
-Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
-Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
-Selalu.. aku ingat pasanganku
-Selalu.... Makingat kat aku
-Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
-Entah bila... aku nak talipon Mak
-Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
-Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak

Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
-bolehkah kau kirim wang untukMak?
-Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
-Berderai air mata jika kita mendengarnya........
-Tapi kalau Mak sudah tiada......
-MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT...
-Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya...
-berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya...
-berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya...
-berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya...
-berapa ramai yang sanggup... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya...
-berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya...

Jumaat, 23 April 2010

Ultrasound


salam semua... kemarin ayu gi scan my baby... sangat hepi... dalam keta masa ondeway tu ayu dah pesan kat baby "nanti bila doc nak scan adik, adik jangan buas-buas tau. nanti doc susah nak cari."

1st, baring, doc sapu jel, pas tu scan terus. tak sabar nak tengok baby... mula je letak doc cari kedudukan jantung.. bila dia tarik dari kanan ke kiri ayu nampak susuk tubuh badan baby.. so cute.. tulang baby semua ok, kepala dia tangan dia, bila mai tang jari jemari dia tu yang buat ayu tak tahan, ayu senyum jek.. jari di seolah-oleh melambai tangan kat ayu.. so sweet... rasa macam nak cium-cium je.. jantung ok, kaki pun ok.. cuma girl or boy je ayu tak tau... tapi tak pe awal lagi kan...

alhamdulillah... baby pun tak banyak gerak... baby mama sangat la cute... mama suka tengok jari adik... i luv u baby...

ni bukan pic baby ayu, tapi gaya lambaian dia lebih kurang macam ni :)

Rabu, 21 April 2010

19 weeks

Seterusnya kita mengikuti perkembangan minggu ke-19.

Bayi akan mula mengeluarkan bahan berwarna putih yang tebal dan berkrim untuk menyelaputi keseluruh tubuhnya. Ia dikenali sebagai verniks dan berfungsi untuk melindungi kulitnya daripada cecair amniotik yang mengelilinginya.

Jadi apabila bayi kita lahir kelak bayi kita tidak akan kelihatan seperti tidak mandi selama sembilan bulan. Sesetengah ibu akan berlaku kesan stretchmarks atau tanda calar pada bahagian perut. Hampir 90% wanita akan mengalaminya.

------------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya ayu letih sikit minggu ni. batuk+selsema tak baik lagi. nak buat keja pun tak da mud. asyik batuk jek, orang-orang kat opis pun dah rimas apa dok dengar...

kaki sekarang lagi makn menjadi-jadi. jalan sikit kat jalan tar pun rasa mencucuk2, kena batu kecik lagi la. lenguh tu memang dah, rasa macam kebas-kebas jek. nak pakai kasut sekarang ni pun rasa lain, kak begkak kot, jangan la nak kena beli kasut baru, kesian kat hubby...

sebut plak hubby, siyes.... kalao waktu keja, time lunch tak nampak batang idung dia, kompom balik kul 5 ayu akan cakap "rindu la kat papa..." (sambil sendel2 kat lengan hubby macam tuceng)... hikhikhik... itulah dinamakan "suami" mak cakap...
tapi Alhamdulillah juga sebab baby ayu pun aktif. tak pernah dok diam.. seronok kan bila ada nyawa di dalam perut kita. bila dia gerak ja ayu selalu sembang dengan dia dengan panggilan 'adik'... kenapa adik? sebab tak tau lagi kakak ke abang.. hehehehe... tak sabar nak tengok adik esok... esok ayu nak gi klinik buat 1st scan...

Khamis, 15 April 2010

Hadiah+batuk

buat hubby terchenta... kemarin dulu gi rendam mata kat kedai cendrahati. niat tu nak beli cekak rambut jek, kona punya kona ternampak benda alah comil nih.. terpaut terus... yang best tu ada Husband & Wife, itulah yang buat lagi hati ku ini tertarik. sementara hubby kat pej pos, i samar la sepasang.. saja belikan tuk my hubby sbb kebetulan tabung dia penuh... cute kan..



dalam masa yang sama, dah 3 hari i batuk... huhuhu... sbb apa? lately ni panas hokeh! i tiap2 jam sampai ke malam tonggang air sejuk. yang bestnya, hari sabtu dalam rumah i sebuk2 buat kenuri arwah sempat lagik beli aiskrim ni yang beharga RM1, i belis 10 batang... nah ambik... i memang suker u.. tapi i makan 4 batang je, yang lain tinggal tuk my family... nah ambik, hari ni i dah tak da sora dah+batuk..

Rabu, 14 April 2010

Kaki Kus Dah Bengkak

assalamualaikum...
tak da mud la nak update blog... tak update??? tiap2 minggu ada cita pun saya kata tak update... :p

tadi masa saya call kakak, sembang punya sembang sambil tengok kaki, dalam hati "hai...semacam ja kaki aku nih?" tekan tengok, hemmmm sah!!!! kaki dah mula bengkak..

saya baru 18 minggu, tak awal sangat ker?

semalam balik dari penang, masa gi toilet dari betis rasa semacam ja.. kebas, ingatkan tak da apa. so hari ni terbukti, memang bengkak...

Selasa, 13 April 2010

Welcome Auni Damia

Tahniah buat ANUM yang selamat melahirkan baby girl yang sangat cute...
ni tauke yang buat kad kawin saya tau... :D



Baju Raya

heloooo.... walaupun saya berperut moncet, saya tetap nakkan baju raya.. dah bodek hubby... so dah dapat.. hehehe.. kain chiffon ni jarang sangat, kena buh lapik... tapi cute.. kenapa saya ambil warna putih? ada la... tunggu pas saya berpantang nanti... InsyaAllah...

beli online kat butik
Sulam Qistina


Projek kek

hari jumaat lepas tingin nak makan kek kukus coklat, pestime buat nih tanpa pertolongan sesiapa... saya tambahkan chees sikit...

nipis jek, lawak tau, tegelak tengok kek pendek
kite sapukan coklat masak dia atas ye puan-puan... abaikan perot moncet dakus itu..
tengok, kan pendek siap herot lagik... kekeke
ditambahkan lagi stbery adik bawa balik dari CH..
yum yum....

Abah lagi!!

Assalamualaikum...
ari tu bedah abah 1hb petang balik cari kerusi rotan kat abah. dah lama dia nak, tapi yang dia mahal sikit, so saya, hubby, mak & kakak carikan sama dengan bajet, sbb bajet ciput...
eeee abah tak pakai baju, tapi abah memang tekejut dapat kerusi nih...
best....
kek peberet abah...

Isnin, 5 April 2010

Minggu pertama hingga minggu ke 16

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.
Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.

Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.

Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.

Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.

Minggu ke-16.Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

Tahniah buat SITI!!!

13 tahun siti menang Anugerah Bintang Paling Popular & ini kali yang terakhir, so maknanya siti beri peluang kat orang lain pulak la...

cute sungguh....




Majlis Bertandang

masa bertandang, ayu nampak GEMOK sangat kan... :( huhuhuhu...

enjoy de pic...













Khamis, 1 April 2010

luv u abah...

Khas buat abah tersayang+tercinta+terkasih+ter2 lagi, cek (bahasa ayu ngan abah) nak ucapkan selamat hari lahir yang ke 55 tahun yang jatuh hari ni 1st april. bukan april pol k...

semoga abah dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki,
sentiasa dilindungiNya dunia dan akhirat,
semoga abah sihat sentiasa, sbb abah kan kuat!!!

ingat lagi skrip abah ahad lepas "hari jadi ayahnda sudah tiba....." semua pakat gelak.... abah nak hadiah..



tunggu petang ni kami balik bawakan hadiah kat abah k...

wedding pictures

Assalamualaikum...

Gambar akad nikah n kenuri belah ayu dah siap. my photog hantar khamis lepas. so ayu letak sikit gambar2 yang ayu suka tuk tatapan kawan-kawan yang mengidam nak tengok pic kawin nih...

boleh clik kat gambar kalau nak tengok lebih sebo k..

jangan ada yang muntah hijau k bila tengok pic pengantin tembam nih...

enjoy... :D

cincin 4 hubby + gelang tangan 4 me
aku terima nikah...
amin...
maje-manjer... see, my dad kat belakang pun gelak..
mmmuuuaaahhh...






Majlis Persandingan 19 Dic. 2009



pic ni tuk sesiapa yang nak tengok baju penuh...


dalam bilik pulak



so sweet....


depan pintu pun menjadi
Outdoor @ Jati pulau Aman



photograper ayu suka sunggu pic bawah nih...
orang-orang kuat yang banyak membantu. tqvm uols...

Keperluan Ke Hospital

Senarai keperluan baby di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai selimut
• 20 helai pampers
• 2 pin besar
• 4 pasang baju seluar tangan pendek
• 4 pasang baju seluar tangan panjang
• 2 pasang sarung kaki dan sarung tangan

Senarai keperluan mama di hospital
• 1 helai tuala mandi
• 1 helai tuala muka
• 20 keping tuala wanita bersalin (dengan gelung) dan tali
• 2 helai baju tangan panjang
• 2 helai kain batik
• 1 tudung senang pakai
• pakaian untuk pulang ke rumah
• 1 pasang stokin
• 1 pasang selipar
• 2 helai coli khas untuk menyusu
• 3 helai seluar dalam
• sikat, cekak, sepit rambut
• berus gigi dan ubat gigi
• barang-barang mandian / kosmetik (bedak,sabun dll)
• bahan bacaan
• susu sesuai untuk ibu menyusu seperti ANMUM 2
• gelas, camca, pelas air panas

Senarai yang perlu dibawa oleh papa
• buku rekod kesihatan/buku merah
• kad pengenalan mama
• kad pengenalan papa
• surat/kad nikah
• wang

• GL (for gomen)

ada apa-apa lagi yang ayu tertinggal?? bagi tau k...

Puding Coklat


halo halo... nampak sedap tak??? tak?? sampai ati... tak sedap pun tak pa linchen taw!!! nak buat lagi rasanya tuk 1 opis... sedap sangat.. balik keja kemarin kul 6 buat kul 9 leh makan.. sejuk2 lagi sedap... lama dah nak buat puding coklat ni, tapi ada jek barang tak cukup... so semalam dah selosai.. hari ni bawak sikit nak bagi cik puan watie rasa... pagi tadi adik ayu buat bekpes lagik... kalau anak buah ayu ada tentu dia cuka sbb dani suka coklat...

resepi ni ayu ambik kat TeratakImpian

Bahan-bahan
1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air (ayu pakai 1 tin susu cair+2 1/4 air)
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla (aloh lupa plak)
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

5 month!!!



assalamualaikum.... halo halo.... semangat ari ni.. alhamdulillah syukur kepada Allah, hari ni baby ayu cukup 20 week = 5 month...anak mama dah beso... sekarang ni memang ayu dapat rasakan yang baby makin membesar sebab perut ayu pun rancak membeso jugak...

Minggu ke-20. Pertumbuhan bayi dalam kandungan puan saat ini adalah agak perlahan kerana memberi peluang kepada paru-paru dan sistem penghadaman serta imunnya untuk matang (oooo patut la baby aku kurang begerak 2 3 hari ni, kalo tak sakan menendang). Saiz bayi ketika ini ialah kira-kira 25 cm panjang dan mempunyai berat dalam lingkungan 340 g.

Pigmentasi pada kulit kita (dah ada, ayu pakai Bio Oil) mungkin berlaku dengan lebih ketara tetapi ianya akan hilang selepas bersalin nanti. Payu dara kita juga saat ini sedang menghasilkan kolostrum iaitu sejenis bahan cecair keruh (warnanya) yang berfungsi untuk membekalkan semua bahan yang diperlukan oleh bayi kita pada hari pertama selepas lahir. Jangan cuba memicit cecair itu.

Selain itu puan juga akan sering mengalami masalah gusi berdarah (belum rasa lagi) dan peningkatan keluaran cecair dari faraj (a ah dah kuar pun huhuhu). Sendi dan ligamen-ligamen badan juga akan menjadi kendur. Kita akan lebih kerap merasa sakit pada bahagian belakang badan serta ketegangan dibahagian lain (dah rasa pun).


Kehebatan Cinta

salam sahabat kus... awal pagi ayu masuk ofis, masuk Cari Forum. terrbaca 1 cerita sedih... why? sbb ni kisah baby yang terbuang, sbb i mengandung hokeh... sebelum ni pun memang ayu marah bab buang baby ni, dah mengandung lagi la ayu marah.. dah dekat 5 bulan ayu mengandung, macam2 rasa anak sulung ni.. Insya Allah ada lagi 4 bulan ayu membawa baby dalam perut... tapi ibu2 yang mengandung 9 bulan, baby sihat, kenapa la sanggup buang... sedih sangat bila tengok baby terbuang... :'(
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Kehebatan Cinta

Bu, adik Cuma ingin bertanya?
Rasanya ibu tak akan mampu menjawabnya...
Ibu ingat 14 feb takMalam tu ibu ada janji temu
Ibu jumpa jejaka tuIbu kata dia cintakan ibu

Benarkah bu?

Dia puji dan puja ibu
Dia rayu dan belai ibu
Katanya cintanya hanya untuk ibu

Benarkah bu?

Ibu terkhayal dengan pujukannya
Ibu terbuai dalam bicaranya
Ibu terlena oleh bisikannya

Benarkah bu?

Ibu tak kisah dia peluk ibu
Ibu izin dia sentuh jasad ibu
Ibu puas dapat buktikan setia ibu
Macam dia kata.. mahu bukti cinta dari ibu

Tapi benarkah bu?

Masa berlalu,
Hari ini lepas 9 bulan...
Pohon yang ibu dan lelaki tu tanam telah membuahkan hasil
Hari ini buah cinta kalian telah terzahir
Hari ini bukti kasih jejaka itu pada ibu telah lahir...

Tapi benarkah bu?

Kenapa dia tidak sama menyambut kami?
Kemana dia telah pergi tidak azankan kami?
Mengapa ibu pun benci kami?
Sedangkan inilah semaian tanda cinta?

Mengapa ibu?

Tak terasakah sakit dan perit
tak berbakikah kasih dan sayang dan
Tidak lagi kah ibu berTuhan?

Benarkah ibu?Benarkah begitu?

Renung renung kanlah !!!
-Bila seronok, aku cari....pasanganku
-Bila sedih, aku cari....Mak
-Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku
-Bila gagal, aku ceritakan pada....Mak
-Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku
-Bila berduka, aku peluk erat....Emakku
-Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku
-Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....Mak
-Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku
-Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu"
-Selalu.. aku ingat pasanganku
-Selalu.... Makingat kat aku
-Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
-Entah bila... aku nak talipon Mak
-Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
-Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak

Renungkan:
-"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja...
-bolehkah kau kirim wang untukMak?
-Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
-Berderai air mata jika kita mendengarnya........
-Tapi kalau Mak sudah tiada......
-MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT...
-Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya...
-berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya...
-berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya...
-berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya...
-berapa ramai yang sanggup... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya...
-berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya...

Ultrasound


salam semua... kemarin ayu gi scan my baby... sangat hepi... dalam keta masa ondeway tu ayu dah pesan kat baby "nanti bila doc nak scan adik, adik jangan buas-buas tau. nanti doc susah nak cari."

1st, baring, doc sapu jel, pas tu scan terus. tak sabar nak tengok baby... mula je letak doc cari kedudukan jantung.. bila dia tarik dari kanan ke kiri ayu nampak susuk tubuh badan baby.. so cute.. tulang baby semua ok, kepala dia tangan dia, bila mai tang jari jemari dia tu yang buat ayu tak tahan, ayu senyum jek.. jari di seolah-oleh melambai tangan kat ayu.. so sweet... rasa macam nak cium-cium je.. jantung ok, kaki pun ok.. cuma girl or boy je ayu tak tau... tapi tak pe awal lagi kan...

alhamdulillah... baby pun tak banyak gerak... baby mama sangat la cute... mama suka tengok jari adik... i luv u baby...

ni bukan pic baby ayu, tapi gaya lambaian dia lebih kurang macam ni :)

19 weeks

Seterusnya kita mengikuti perkembangan minggu ke-19.

Bayi akan mula mengeluarkan bahan berwarna putih yang tebal dan berkrim untuk menyelaputi keseluruh tubuhnya. Ia dikenali sebagai verniks dan berfungsi untuk melindungi kulitnya daripada cecair amniotik yang mengelilinginya.

Jadi apabila bayi kita lahir kelak bayi kita tidak akan kelihatan seperti tidak mandi selama sembilan bulan. Sesetengah ibu akan berlaku kesan stretchmarks atau tanda calar pada bahagian perut. Hampir 90% wanita akan mengalaminya.

------------------------------------------------------------------------------------------

sebenarnya ayu letih sikit minggu ni. batuk+selsema tak baik lagi. nak buat keja pun tak da mud. asyik batuk jek, orang-orang kat opis pun dah rimas apa dok dengar...

kaki sekarang lagi makn menjadi-jadi. jalan sikit kat jalan tar pun rasa mencucuk2, kena batu kecik lagi la. lenguh tu memang dah, rasa macam kebas-kebas jek. nak pakai kasut sekarang ni pun rasa lain, kak begkak kot, jangan la nak kena beli kasut baru, kesian kat hubby...

sebut plak hubby, siyes.... kalao waktu keja, time lunch tak nampak batang idung dia, kompom balik kul 5 ayu akan cakap "rindu la kat papa..." (sambil sendel2 kat lengan hubby macam tuceng)... hikhikhik... itulah dinamakan "suami" mak cakap...
tapi Alhamdulillah juga sebab baby ayu pun aktif. tak pernah dok diam.. seronok kan bila ada nyawa di dalam perut kita. bila dia gerak ja ayu selalu sembang dengan dia dengan panggilan 'adik'... kenapa adik? sebab tak tau lagi kakak ke abang.. hehehehe... tak sabar nak tengok adik esok... esok ayu nak gi klinik buat 1st scan...

Hadiah+batuk

buat hubby terchenta... kemarin dulu gi rendam mata kat kedai cendrahati. niat tu nak beli cekak rambut jek, kona punya kona ternampak benda alah comil nih.. terpaut terus... yang best tu ada Husband & Wife, itulah yang buat lagi hati ku ini tertarik. sementara hubby kat pej pos, i samar la sepasang.. saja belikan tuk my hubby sbb kebetulan tabung dia penuh... cute kan..



dalam masa yang sama, dah 3 hari i batuk... huhuhu... sbb apa? lately ni panas hokeh! i tiap2 jam sampai ke malam tonggang air sejuk. yang bestnya, hari sabtu dalam rumah i sebuk2 buat kenuri arwah sempat lagik beli aiskrim ni yang beharga RM1, i belis 10 batang... nah ambik... i memang suker u.. tapi i makan 4 batang je, yang lain tinggal tuk my family... nah ambik, hari ni i dah tak da sora dah+batuk..

Kaki Kus Dah Bengkak

assalamualaikum...
tak da mud la nak update blog... tak update??? tiap2 minggu ada cita pun saya kata tak update... :p

tadi masa saya call kakak, sembang punya sembang sambil tengok kaki, dalam hati "hai...semacam ja kaki aku nih?" tekan tengok, hemmmm sah!!!! kaki dah mula bengkak..

saya baru 18 minggu, tak awal sangat ker?

semalam balik dari penang, masa gi toilet dari betis rasa semacam ja.. kebas, ingatkan tak da apa. so hari ni terbukti, memang bengkak...

Welcome Auni Damia

Tahniah buat ANUM yang selamat melahirkan baby girl yang sangat cute...
ni tauke yang buat kad kawin saya tau... :D



Baju Raya

heloooo.... walaupun saya berperut moncet, saya tetap nakkan baju raya.. dah bodek hubby... so dah dapat.. hehehe.. kain chiffon ni jarang sangat, kena buh lapik... tapi cute.. kenapa saya ambil warna putih? ada la... tunggu pas saya berpantang nanti... InsyaAllah...

beli online kat butik
Sulam Qistina


Projek kek

hari jumaat lepas tingin nak makan kek kukus coklat, pestime buat nih tanpa pertolongan sesiapa... saya tambahkan chees sikit...

nipis jek, lawak tau, tegelak tengok kek pendek
kite sapukan coklat masak dia atas ye puan-puan... abaikan perot moncet dakus itu..
tengok, kan pendek siap herot lagik... kekeke
ditambahkan lagi stbery adik bawa balik dari CH..
yum yum....

Abah lagi!!

Assalamualaikum...
ari tu bedah abah 1hb petang balik cari kerusi rotan kat abah. dah lama dia nak, tapi yang dia mahal sikit, so saya, hubby, mak & kakak carikan sama dengan bajet, sbb bajet ciput...
eeee abah tak pakai baju, tapi abah memang tekejut dapat kerusi nih...
best....
kek peberet abah...

Minggu pertama hingga minggu ke 16

Pada usia kehamilan kita seminggu iaitu setelah 8 hari selepas proses persenyawaan berlaku, blastocyst (kini mengandungi 200 sel) merembeskan mukus untuk memberitahu kehadirannya di dalam rahim.

Masuk minggu ke-2, blastocyst menggelembung dan sel-sel mula berkembang dan terbahagi kira-kira 2 kali sehari sehinggalah pada hari yang ke 12 jumlahnya telah bertambah dan membantu blastocyst terpaut atau disauh dengan kukuh pada endometrium.

Kemudian masuk minggu ke-3 selepas proses persenyawaan berlaku, saiz embrio terbentuk dan saiznya hanyalah sepanjang 0.08 inci/2 mm. Gen janin mula hendak membentuk dalam 3 lapisan benih(sel) daripada organ badan yang akan bergabung.

Pada minggu ke-4 berikutnya, janin kita sudah mulai membentuk struktur asas manusia dimana sel-sel mula bergabung dan pada masa itu embrio sudah mulai memanjang kira-kira 1/4 inci / 6 mm.Pada masa ini sudah kelihatan pembentukan otak dan tulang belakang serta anggota lain seperti jantung yang mengepam darah ke paru-paru dan aorta (urat besar yang membawa darah daripada jantung).

Embrio akan terus membesar sehingga pada minggu ke-5 didapati terdapat 3 lapisan iaitu ectoderm, mesoderm dan dan endoderm. Ectoderm adalah lapisan yang paling atas. Ianya akan membentuk sistem saraf pada janin tersebut yang seterusnya membentuk otak, tulang belakang, kulit serta rambut. Manakala lapisan mesoderm pula yang berada pada lapisan tengah akan membentuk organ penting yang asas iaitu jantung, buah pinggang, tulang dan organ reproduktif.
Selain itu, kita perlu tahu bahawa dalam pembentukkan janin ini, sistem peredaran darah adalah yang pertama terbentuk dan berfungsi. Akhir sekali ialah lapisan endoderm iaitu lapisan paling dalam yang akan membentuk organ dalaman seperti usus, hati, pankreas dan pundi kencing.

Kalau kita gambarkan saiz janin 6 mm itu hanyalah sebesar biji tembikai sahaja.

Pada minggu ke-6, sekiranya pemeriksaan secara ultrasound dilakukan, kita akan dapat melihat janin sudah membentuk kepada dan badan. Biasanya getaran jantungnya juga sudah dapat dikesan.

Setelah usia janin minggu ke-7, bentuk bayi semakin jelas terbentuk. Kepala bayi seolah-olah tertunduk dan berada dalam cecair ~ air ketuban atau amnotic sac yang akan memberikan keperluan tumbesaran bayi semasa dalam kandungan.

Untuk pengetahuan, pada usia kandungan kita minggu ke-8, rupa bayi sudah mulai terbentuk antaranya pembentukan lubang hidung, bibir, mulut serta lidah. Matanya juga sudah kelihatan berada di bawah membran kulit yang nipis. Pada masa ini juga anggota tangan serta kaki juga terbentuk walaupun tidak berapa jelas lagi.

Saiz bayi pada usia minggu ke-9 hanyalah sebesar sebiji anggur iaitu dalam saiz seinci. Pembentukan telinga sudah kelihatan pada masa ini. Dan yang paling mengembirakan bagi bakal ibu ialah pada saat inilah bayi kita sudah mulai mengerakkan anggota badannya. (Sudah boleh menggerakkan jejari tangan manakala jejari kakinya masih bercantum).

Pada usianya masuk minggu ke-10, bayi kita sudah kelihatan seperti manusia yang lengkap. Pada minggu ini, payu dara puan akan sedikit membengkak kerana terdapat cecair oestrogen dan progesterone sebagai persediaan untuk menyusukan bayi kelak.

Pada usia kehamilan minggu pertama - minggu ke 10, ibu yang hamil amat memerlukan zat besi. Dengan zat besi tersebut ianya dapat membantu ibu hamil untuk menghilangkan rasa loya, muntah-muntah serta alahan. Dengan zat besi yang mudah hadam juga dapat membantu tumbesaran janin. Antara sindromyang dapat dicegah atau dikurangkan dengan pengambilan zat besi ini ialah dapat mencegah demam, batuk, selsema,sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain lagi. Paling penting ia juga turut membantu melancarkan aliran darah dan mencegah daripada masalah urat bersimpul di betis dan kaki serta menghilangkan letih dan lesu.

Pada usia kehamilan masuk minggu ke-11, bayi dalam kandungan akan mulai suatu proses pertumbuhan yang pesat dan mula mengangkat kepala ke atas jauh daripada dadanya. Alat kelamin luar pula mula terbentuk tetapi masih kecil sehingga sukar untuk melihat jantinanya samada lelaki atau perempuan semasa membuat imbasan.

Jadi menjelang minggu ke-12 iaitu usia kehamilan 3 bulan, kebanyakan wanita akan mula kelihatan tanda-tanda fizikal tentang kehamilannya. Sekarang bayi akan membesar dengan cepat. Saiz bayi dalam kandungan akan bertambah beberapa milimeter setiap hari. Wajahnya juga semakin jelas.

Jari jemari kaki dan tangan mula terbentuk termasuk telinga dan kelopak mata. Berat bayi pada masa ini adalah kira-kira satu aun (28g) dan panjangnya dalam 8 cm.

Risiko keguguran berkurangan pada minggu ke-12 kerana bayi semakin kukuh kedudukannya. Pada masa ini bayi dah boleh menguap, menggeliat, memusing badan tetapi kerana saiznya yang masih kecil kita tidak akan dapat merasakan sebarang pergerakan.

Minggu ke-13, kepala bayi membesar dengan lebih cepat daripada yang lain-lain. Badannya juga semakin membesar untuk mengejar tumbesaran kepala. Berat bayi kita kini boleh mencecah kira-kira 30g. Kuku kaki dan tangan juga mula tumbuh. Pada masa ini puan mungkin akan mengalami perubahan ketara akibat perubahan hormon yang berlaku dalam badan. Sebagai contoh rembesan minyak menyebabkan wajah kita berbintik-bintik. Kita perlu banyak meminum air suam/masak serta membersihkan muka sekurang-kurangnya 2-3 kali sehari.

Masuk minggu ke-14 degupan jantung bayi akan semakin kuat dan kita sudah boleh mendengarnya melalui ujian imbasan. Lajunya adalah 2 kali ganda kelajuan jantung kita. Pada masa ini bayi kelihatan kurus kerana belum terdapat lapisan lemak. Kulitnya juga sangat nipis sehingga kita dapat melihat saluran darahnya. Pada tahap ini juga biasanya ibu hamil akan mengalami masalah sembelit kerana pergerakan usus cenderung diperlahankan semasa hamil. Jadi elakkan daripada memakai pakaian yang ketat atau sendat agar puan-puan berada dalam keadaan yang selesa.

Minggu seterusnya iaitu minggu ke-15, bayi kita sudah mampu menggenggam tangannya dan menghisap ibu jari. Kelopak matanya masih tertutup dan akan terus kekal sedemikian sehingga minggu ke-26. Walaupun begitu bayi boleh mengetahui perubahan cahaya ketika ini. Bayi kita juga sudah boleh menelan. Puan akan merasa perubahan ketara kerana garis pinggang kita akan mengembang dan jantung mula berdegup 20% lebih pantas kerana isipadu darah mengalir dalam badan telah meningkat.

Jadi banyakkan senaman ringkas atau puan juga boleh melakukan aktiviti berenang untuk meringankan simptom kehamilan dan menyediakan stamina manjadi lebih kuat ketika proses kelahiran kelak.

Minggu ke-16.Kehamilan puan kini sudah hampir 4 bulan. Pada masa ini badan kita perlu senantiasa sihat dan bertenaga. Bayi kita telah terbentuk sepenuhnya dan perlu diberikan nutrien yang secukupnya oleh plasenta. Bayi kita mula menerima nutrien dari plasenta sejak minggu ke-14. Kini bayi dalam kandungan telah mempunyai tulang yang kuat dan dia juga sudah boleh mendengar bunyi-bunyian untuk pertama kali.

Tahniah buat SITI!!!

13 tahun siti menang Anugerah Bintang Paling Popular & ini kali yang terakhir, so maknanya siti beri peluang kat orang lain pulak la...

cute sungguh....




Majlis Bertandang

masa bertandang, ayu nampak GEMOK sangat kan... :( huhuhuhu...

enjoy de pic...













luv u abah...

Khas buat abah tersayang+tercinta+terkasih+ter2 lagi, cek (bahasa ayu ngan abah) nak ucapkan selamat hari lahir yang ke 55 tahun yang jatuh hari ni 1st april. bukan april pol k...

semoga abah dipanjangkan umur,
dimurahkan rezeki,
sentiasa dilindungiNya dunia dan akhirat,
semoga abah sihat sentiasa, sbb abah kan kuat!!!

ingat lagi skrip abah ahad lepas "hari jadi ayahnda sudah tiba....." semua pakat gelak.... abah nak hadiah..



tunggu petang ni kami balik bawakan hadiah kat abah k...

wedding pictures

Assalamualaikum...

Gambar akad nikah n kenuri belah ayu dah siap. my photog hantar khamis lepas. so ayu letak sikit gambar2 yang ayu suka tuk tatapan kawan-kawan yang mengidam nak tengok pic kawin nih...

boleh clik kat gambar kalau nak tengok lebih sebo k..

jangan ada yang muntah hijau k bila tengok pic pengantin tembam nih...

enjoy... :D

cincin 4 hubby + gelang tangan 4 me
aku terima nikah...
amin...
maje-manjer... see, my dad kat belakang pun gelak..
mmmuuuaaahhh...






Majlis Persandingan 19 Dic. 2009



pic ni tuk sesiapa yang nak tengok baju penuh...


dalam bilik pulak



so sweet....


depan pintu pun menjadi
Outdoor @ Jati pulau Aman



photograper ayu suka sunggu pic bawah nih...
orang-orang kuat yang banyak membantu. tqvm uols...