Langkau ke kandungan utama

Temple Grandin

Assalamualaikum....
 
Disini ai nak berkongsi sedekit cerita AUTISME yang difilemkan.
 
 
Temple Grandin (lahir 29 Ogos 1947 ) adalah seorang doktor Amerika sains haiwan dan profesor di Colorado State University, laris penulis , aktivis autistik, dan perunding bagi industri ternakan pada tingkah laku haiwan. Beliau juga mencipta "kotak memeluk" , alat untuk menenangkan kanak-kanak autistik . Subjek sebuah filem biografi yang memenangi anugerah , Kuil Grandin , pada tahun 2010 dia telah disenaraikan dalam Masa 100 senarai daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia dalam " Heroes " kategori.

Grandin dilahirkan di Boston , Massachusetts, Richard Grandin dan Eustacia Cutler . Beliau telah disahkan menghidap autisme pada usia 2 tahun 1949. Didiagnosis dan dilabelkan dengan kerosakan otak, pada usia yang awal dia diletakkan di sekolah nurseri berstruktur dengan apa yang dia menganggap telah menjadi guru yang baik . Ibu Grandin itu bercakap dengan seorang doktor yang mencadangkan terapi pertuturan.
Beliau mengupah seorang pengasuh yang menghabiskan masa bermain permainan seterusnya pengambilan dengan Grandin dan kakaknya.

 Grandin mengalami lambat perkembangan pertuturan , kerana dia mula bercakap pada usia empat ( garis panduan pembangunan menjangka perbendaharaan kata lapan hingga sepuluh perkataan dengan lapan belas bulan usia). Beliau menganggap dirinya bertuah kerana mempunyai mentor sokongan dari sekolah rendah dan seterusnya. Walau bagaimanapun, disebabkan kemahiran miskin perbualan beliau, Grandin telah berkata bahawa sekolah menengah dan tinggi adalah masa yang paling tidak menyenangkan dalam hidupnya. Dia adalah "budak nerdy " yang semua orang mencemuh . Pada masa-masa , sementara dia berjalan ke bawah lorong, rakan-rakan pelajar beliau akan mengejeknya dengan mengatakan " perakam pita " kerana dia akan mengulangi dirinya sentiasa. Grandin menyatakan, "Saya boleh ketawa mengenainya sekarang , tetapi ketika itu ia benar-benar menyakitkan . "

Selepas menamatkan pengajian di Hampshire Negara Sekolah, sekolah berasrama penuh untuk kanak-kanak berbakat dalam Rindge , New Hampshire pada 1966, Grandin pergi untuk mendapatkan ijazah sarjana muda beliau dalam bidang psikologi dari Franklin Pierce College pada tahun 1970 , ijazah sarjana dalam sains haiwan dari Arizona State University pada tahun 1975
, dan ijazah kedoktoran dalam bidang sains haiwan dari Universiti Illinois di Urbana- Champaign, pada tahun 1989.

kerjaya

Grandin adalah penyokong terkenal dan meluas dinamakan hak orang autistik dan hak asasi haiwan . Beliau telah bercakap secara meluas tentang pengalaman tangan pertama beliau daripada kebimbangan perasaan diancam oleh segala-galanya dalam persekitaran beliau, dan dibuang kerja dan ditakuti , yang memberi motivasi kerjanya di berperikemanusiaan proses pengendalian ternakan. Laman web perniagaan beliau menggalakkan peningkatan taraf dalam loji penyembelihan dan ladang ternakan.
Pada tahun 2004 beliau memenangi anugerah " Proggy " dalam " berwawasan " kategori , dari Rakyat untuk Rawatan Beretika Haiwan.
 Salah satu esei yang ketara tentang kebajikan haiwan adalah " Haiwan Tidak Adakah Perkara, " di mana dia menegaskan bahawa haiwan teknikal harta dalam masyarakat kita, tetapi undang-undang yang akhirnya memberikan mereka perlindungan etika atau hak . Beliau membandingkan sifat-sifat dan hak untuk memiliki lembu, berbanding memiliki pemutar skru, membutirkan bagaimana kedua-duanya boleh digunakan untuk mencapai matlamat manusia dalam pelbagai cara tetapi apabila ia datang untuk mengenakan kesakitan , terdapat perbezaan penting antara ' harta ' itu: seseorang boleh sisi undang-undang menghancurkan atau mengisar sehingga pemutar skru tetapi tidak boleh sisi undang-undang menyiksa binatang.

Grandin menjadi terkenal selepas diterangkan oleh Oliver Sacks dalam naratif tajuk bukunya Satu antropologi di Marikh (1995); tajuk berasal daripada Penerangan Grandin itu bagaimana dia berasa sekitar orang neurotypical . Dia pertama kali bercakap di khalayak ramai mengenai autisme pada pertengahan 1980-an , atas permintaan Rut C. Sullivan, salah seorang pengasas Persatuan Autisme Amerika .
Sullivan menulis:

 
Saya pertama kali bertemu Bait Suci pada pertengahan 1980-an ... [ di ] tahunan [ ASA ] persidangan .... Berdiri di pinggir kumpulan itu seorang wanita muda yang tinggi adalah jelas berminat dalam perbincangan . Beliau seolah-olah malu dan menyenangkan, tetapi kebanyakannya dia hanya mendengar ... Saya belajar namanya adalah Kuil Grandin ... Ia bukan sehingga lewat minggu ini bahawa saya menyedari dia adalah seseorang dengan autisme ... Saya menghampiri beliau dan bertanya jika dia akan bersedia untuk berucap di [ ASA ] persidangan tahun depan. Beliau bersetuju ... Pada tahun berikutnya ... Kuil pertama dialamatkan suatu [ ASA ] penonton ... orang berdiri sekurang-kurangnya tiga dalam ... Penonton tidak boleh mendapatkan cukup daripada mereka. Di sini, untuk kali pertama , adalah seseorang yang boleh memberitahu kita daripada pengalaman beliau sendiri, apa yang ia adalah seperti untuk amat sensitif bunyi ("seperti terikat kepada kereta api dan akan datang kereta api itu ") ... Beliau diminta banyak soalan : "Mengapa anak saya berbuat demikian banyak berputar ?" "Mengapa ia memegang tangannya untuk telinganya ?" Kenapa dia tidak melihat saya? " Dia bercakap dari pengalaman sendiri, dan wawasan beliau adalah mengesankan. Ada air mata dalam lebih daripada satu set mata hari itu ...
Kuil cepat menjadi penceramah lebih dicari dalam komuniti autisme.

Berdasarkan pengalaman peribadi, Grandin menyokong campur tangan awal untuk menangani autisme, dan guru-guru sokongan yang boleh mengarahkan fixations kanak-kanak dengan autisme dalam arah yang berhasil. Beliau telah diterangkan hipersensitiviti dia bunyi dan rangsangan deria yang lain. Dia mendakwa dia adalah seorang ahli fikir terutamanya visual dan telah berkata bahawa kata-kata adalah bahasa kedua. Kuil atribut kejayaan beliau sebagai berperikemanusiaan pereka kemudahan ternakan untuk keupayaannya untuk menarik balik terperinci, yang merupakan ciri memori visual beliau. Grandin membandingkan ingatannya kepada filem penuh panjang di kepala , yang boleh memain semula pada wasiat, yang membolehkan beliau untuk melihat butiran kecil . Beliau juga dapat melihat kenangan beliau menggunakan konteks yang sedikit berbeza dengan mengubah kedudukan lampu dan bayang-bayang. Wawasan beliau ke dalam minda lembu telah mengajar beliau untuk menilai perubahan maklumat yang haiwan amat sensitif , dan menggunakan kemahiran visualisasi beliau untuk mereka bentuk peralatan haiwan pengendalian bertimbang rasa dan berperikemanusiaan.
Dia bernama felo Persatuan Amerika Pertanian dan Jurutera Biologi pada tahun 2009.
 Sebagai penyokong separa neurodiversity , Grandin telah menyatakan bahawa dia tidak akan menyokong penawar daripada keseluruhan spektrum autisme . Pada tahun 2012, apabila industri daging lembu Amerika bergelut dengan persepsi orang ramai terhadap penggunaan dan penjualan lendir merah jambu, Grandin bercakap bagi menyokong produk makanan. Beliau berkata , "Ia hendaklah di atas pasaran. Ia perlu dilabel . Kita tidak perlu membuang bahawa daging lembu banyak. ".
 kehidupan peribadi

Grandin mengatakan bahawa " sebahagian daripada orang-orang lain yang mempunyai hubungan emosi bukan sebahagian dari saya" , dan dia telah tidak berkahwin dan anak-anak mempunyai .
Beyond kerjanya dalam bidang sains haiwan dan kebajikan dan hak-hak autisme , minat beliau termasuk menunggang kuda, fiksyen sains , filem dan biokimia.

Beliau telah dicatatkan dalam karya autobiografi beliau bahawa autisme memberi kesan kepada setiap aspek hidupnya. Beliau mempunyai untuk memakai pakaian yang selesa untuk mengatasi gangguan pemprosesan deria beliau dan telah berstruktur gaya hidup beliau untuk mengelakkan beban deria. Beliau kerap mengambil anti -depressants , tetapi tidak lagi menggunakan memerah keselamatan (mesin pelukan ), alat yang dia dicipta pada usia 18 sebagai satu bentuk terapi melegakan tekanan, menyatakan pada Februari 2010 bahawa: " Saya merasa amat sedih dua tahun lalu
, dan saya tidak pernah mendapat sekitar untuk memperbaikinya. saya ke dalam memeluk orang sekarang. "

Pada 5 Ogos, 2013, ibu Grandin itu , Eustacia Cutler, menerbitkan rencana mengenai The Daily Beast menghubungkan lelaki autistik dengan pornografi kanak-kanak. [15 ] Artikel ini dipenuhi dengan kemarahan dari masyarakat autistik untuk melemahkan sebarang bukti yang menyokong tuntutan Cutler , termasuk sebuah artikel daripada
Emily Willingham di Forbes.com. Grandin mengeluarkan tindak balas kepada artikel dalam satu temu bual di blog Life Tinted Biru.

Dalam budaya popular

Grandin telah muncul di program-program media utama seperti Lisa Davis Ia Kesihatan , ABC waktu penting Live, Hari Show, dan Larry King Live, menunjukkan NPR, Udara Segar dengan Terry kasar , dan ditulis dalam majalah Time , majalah People,
majalah Cari , Forbes dan The New York Times. pada tahun 2012, Grandin telah ditemuramah di Berkembang Maju Radio Anjing untuk membincangkan " Perspektif yang berbeza pada Kelakuan Haiwan. "

Beliau menjadi subjek dokumentari Horizon " Perempuan yang Berfikir Seperti lembu yang ," pertama disiarkan oleh BBC pada 8 Jun , 2006, dan Nick Berita dalam musim bunga tahun 2006 . Beliau juga menjadi subjek dalam siri ini
Orang pertama dengan Errol Morris.

Grandin adalah fokus HBO filem semi- biografi, bertajuk Temple Grandin , dibintangi Claire Danes sebagai Grandin .  Filem ini dikeluarkan pada tahun 2010 , telah dicalonkan untuk 15 Emmys , dan menerima lima anugerah, termasuk cemerlang Dibuat untuk Filem televisyen dan Pelakon Terbaik dalam Drama a. Grandin di atas pentas sebagai anugerah itu diterima, dan bercakap secara ringkas kepada penonton. Kebetulan, 2010 Anugerah Emmy berlaku pada hari lahir Grandin itu.
Pada 2011 Golden Globes , Claire Danes memenangi Golden Globe untuk Persembahan Terbaik oleh Pelakon di dalam Mini -Series atau Motion Picture Made untuk televisyen.

Grandin dipaparkan dalam Minda Cantik : A Voyage Ke Otak, dokumentari yang dihasilkan pada tahun 2006 oleh colourFIELD memberitahu -a- penglihatan, sebuah syarikat Jerman. Beliau muncul dalam dokumentari 2011 pada Sci Channel, " Minda bijak ". Dia bernama salah satu dari 100 orang yang paling berpengaruh tahun 2010 di dunia oleh majalah Time. Beliau juga telah ditemuramah oleh Michael Pollan dalam bukunya yang paling laris , Dilema The Omnivore itu , di mana dia dibincangkan industri ternakan haiwan.

Catatan popular daripada blog ini

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Berhati-hati dengan Minyak Angin

copy from my friend...
Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.
Ahmad Tarmizi Ahmad Basri (anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun
17/08/04 - Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04 - Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak
19/08/04 - Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar.
Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.
Keputusan pemeriksaa…

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…