minggu ke 26....

assalamualaikum...
rasa macm lama tak mem'blog'kan diri, tapi baru ja seminggu khen... saya dah masuk 26weeks pregnant.. macam biasa my baby aktif la sangat2... makin ketara dia begerak, makin ketara perut saya... semakin sehat... nak check 15hb ni result darah keluar n nak scan baby nak tengok lagi beso ke tak...

2 3 hari ni saya mula berasa sakit kat belakang pinggang & bahagain tulang punggung belah kanan. yang kes punggung tu saya sorang je rasa, sebenarnya dulu saya pernah jatuh katil punggung jatuh dulu, katil 2 tingkat tu yer... sakit sangat... masa jatuh dulu sakit sat je, tapi time mengandung ni lagi bertambah kalo tido silap...

Fenomena yang sering berlaku pada minggu ke-25 dan minggu ke-26 ialah badan kita akan senantiasa berpeluh dan berasa panas. Bagi menghilangkan rasa panas tersebut, minumlah banyak air. Untuk mengelakkan dehidrasi semasa bekerja terutama ketika berada dalam penghawa dingin (aircond), basahkan tuala kecil dan lapkan pada bahagian muka, leher, dada, peha dan perut. Pakailah pakaian yang longgar untuk keselesaan. Pada minggu ini saiz bayi kita sudah mencapai 33 cm.

sori + frust sebab tak leh tempek gambar, entah apa jadi ngan tenet kat opis ni... (--")