Nuffnang

Sabtu, 21 Jun 2014

3rd trimester + masalah keputihan???



Assalamualaikum.... (siaran langsung update blog di rumah mak)

Alhamdulilah... dah masuk 7 bulan usia baby dalam perut.. seriously memang tak sabar nak tunggu bulan september nanti.... nak tengok budak kecik kat dlaam ni....

So far tak banyak update tentang budak kecik ni dalam blog macam Abang Adam Amsyar... dulu tiap2 minggu update.. sekarang mama double malas... sori yer...

Alhamdulillah masalah tak da sepanjang mengandung ni. hanya keputihan yang teruk melanda beberapa minggu ni. dah pakai ubat tu hilang terus sampai hari ni... harap2 hilang terus dari hidup... huhuhuhu... so kepada sesiapa yang ada masalah keputihan tu sila berjumpa dengan doktor ya, kerana SANGAT BERBAHAYA. boleh menyebabkan kehilangan dia didalam rahim....

ini ubat yang ai dapat lepas jumpa doc ari tu.. Alhamdullah baik dengan izin Allah...

Pas tu pakai lactacyd feminine wash. saya suka pink sebab baru ori lactacyd...

Bayak juga ai carik kat blog2 masalah keputihan dan kebayakkannya baby dah tak de... kawan kepada kawan opis ai pernah becerita yang babynya meninggal pada usia 5-7 bulan (tak pasti) disebabkan masalah ini. dan disebakan dia sambil lewa sahaja tentang masalah ni dia kehilangan annak sulungnya.. alhamdulillah sekarang dah ada no 2.

So, dari situ ai bertekad jumpa doc masa pemeliksaan bulanan baru2 ni. Doc ambil sample keputihan untuk buat ujian jenis bektiria apakah yang ada kat situ. masalah ai teruk bebab keputihan tu dah nak kehijauan. hoho malu giler time doc suruh bukak kangkang... lama oooiii tak buat macam tu... last time besalin kat Adam Amsyar jer dekat 4 tahun dah... tapi untuk baby tentulah kita lakukan apa saja kan....

Ingat nih!!! larangan/pesanan doc kepada sesiapa ada maslah keputihan.. JANGAN BERSAMA SUAMI KETIKA ADA KEPUTIHAN. tambah lagi yang teruk seperti ai. IA MENYEBABKAN si ibu akan mengalami CONSTRUCTION atau sakit nak bersalin. sebab tu si ibu boleh hilang janin/baby. Sila ambil berat ya... ai pun macam tu juga.. sama2 kita jaga kandungan kita...

Ok tu seba sikit ai nak kongsi untuk semua...

7 month :D

xoxo
-irenedahayublog-


Jumaat, 6 Jun 2014

:D

Assalamualaikum....

sebenarnya tak tau nak update apa... so meh mama update pada hari rabu. app. cek perut kebetulan nak gi jusco BM baru buka so ambil keputusan ambil cuti lah.. minta en papa cuti sekali. kebetulan Adam Amsyar cuti minggu ni, so tak kalut nak balik ambil dia tengahari, dok dengan maktok jab yer....

Kat klinik dok dari kul 8am sampai 11.30am... fuhhh memang dugaan sebab apa pun tak masuk perut hanya bertemankan air kosong jer... huhuhuhu kesian kat baby dengan en papa... sori la no.... disebabkan ada masalahan keputihan, kena la jumpa doc. so doc ambil sedikit untuk buat ujikaji...wahhh ayat farmasi sangad.... keputihan makin teruk tu yang jumpa doc jugak sebab dah nak warna hijau... sangat bahaya hokeh ok untuk kandungan. boleh menyababkan keguguran. huhuhu tak mau la.... nanti sy cita sikit bab keputihan yang amat bahaya ini yer....

So lepas makan tengahari gerak terus ke jusco, sekali hujan lepast yang amat sangat. parking plak memang penuh giler atas bawah. dekat setengahjam carik park jumpa juga, tapi bukan dipetak parking... hahaha... yang teruk ja tempat OKU penuh dengan kereta MEWAH yang tiada stiker OKU. sangat kesian.mungkin mereka itu mahu dipandang OKU dari segi otak.

Orang penuh giler.... kedai2 ok jugak. tempat makan tingkat 2, besar dari sebelum ni kat bandar perda. cantik...ala2 ikea pun ada..hihihi... ada 1 sudut tempat makan tepi shusi king ni cantik... so kami some estri pun begambar sebab tak da orang...
 
 
 belakang en papa tu yer.... ini gaya si abang Adam Amsyar, papanya copy...
 
hohoho mak buyong 6bulan 2minggu... muka tak kembang sangat macam peknen kat Adam dulu... tapi badan kembang... hahaha... so malas nak jalan bayak g terjah tempat baju ngandung... tak bnayak pilihan walaupun ada saiz. tapi dah pegi tu beli jugak 3helai...
 
skrit 1 baju 2.... kali ni beli skrit peknen plak. seluar dah ada 3.
 
 pakai terus keesokkan harinya...hihihi

peace..... ;)

Selasa, 3 Jun 2014

random photos

makanan terbaik bulan ini......

buat makan malam untuk kami somi estri....
 
pepagi minum ni dulu... sampai opis, buka petiais, minum... hahaha...
 
pot luck kat opis.... kenyang sampai ke petang.... mama bawa salad....
 
the best durian from balik pulau...memang terbaekkkk....
 
ikan keli masak tempoyak by SIL... super sedapppp... dia siap buat stok kuah untuk disimpan..hohoho tq kak...
 
menu hari ni kat opis. pagi makan sekali petang makan sekali.. tak payah turun makan nasi.... super sedap... mama bawa telur masin jer...hihihi

Update cerita Adam Amsyar

Asslamualaikum....

Lama tak update blog. tak banyak citer sebenornyer.... nak kata bz tak sangat tapi urat malas dah membengkak dalam badan... hihihihi

Nak up tentang Adam Amsyar (3 tahun 8 bulan). dia masih belum boleh betutur dengan baik. hanya 1 per 1 patah je yang dia sebut. kalau dia nampak mama goreng telur dia akan sebut "wow egg...." toup nasi kat telur dia sebut "nasi...yum yum" terus ambik pinggan dia bawa kat meja makan.. hahaha... nampak bunga dia sebut "flower" pas tu hidu. nampak kapal terbang dia sebut "airoplen". Tapi kami suami isteri tak pernah cakap dengan dia tak terus. cakap bahasa yang dia boleh sebut dan faham.

Bab keaktifan tu macam macam tu jugak. aktif yang bila kat jalan atau luar kena awasi dia sebab dia memang tak tau takut. kat jalan kg sekali pun mama akan turut serta mana dia nak pegi.

Kat PDK sekarang pun ok alhamdulillah. dengan cikgu2 suma ok. rasanya diaorang  layan dia dengan baik sangat sebab nampak dia dengan cikgu kat situ tak da masalah. cuma ari tu cikgu beso cakap sekarang kena letak kertas makong kat dinding sebab dia suka conteng dinding. Adam ni tak boleh tengok dinding kosong, ada ja yang dia nak lukis. kat rumah ni jangan cakap la, penuh dinding...

 
lukisan 07/05/2014 buat lagi 2 orang... Abang tak sabar nak jumpa baby yer...
 
07/05/2014 dia sebut "eyes...nose...mouth.... A Y A M" smile la abang... hihihi...
 
gambar atas ni bawa dia gi batu kawan ari tu ada astro gempar. seronok lagi astro gempar ni sebab diorang banyakkan mainan untuk kids, dan kids yang macam Adam ni boleh la main. setengah jam bagi dia main, tu pun tak puas. lepas tu kena la papa angkut sambil melalak ke tempat park keta.
 
good boy.... muka pepagi hantar pegi PDK. ceria ja... seronok bila anak masuk je sini ok tak melalak macam kat taska bermata dulu.
 
kesukaan dia 'main air' masa ni kat rumah tok wan. suka la main air. memula sirap pokok lepas tu siram badan sekali.
 
ni aktiviti fevret dia. contiang meqata la.... tak cukup kertas, muka pun boleh janji ada ruang kosong...
 
13/05/2014 Alhamdulillah 2-3 kali ajar dia kenal perkataan dah boleh tangkap. sekarang ni one to five dia boleh tulis dengan sangat baik...
 
tak cukup dengan tu, dinding rumah tok wan pun dia tulis... ahh sampai 3 ja lepas tu kena marah dengan tokwan... habis la ruang tamu dia....
 
apa pun sayang, kami tetap sayangkan dirimu wahai anakku Muhammad Adam Amsyar... buatlah apa pun jika itu yang adam rasa selesa... kami lakukan apa saja untukmu...
 

Love peknen....

Up date gambar adik hantar semalam kat whatapps... sebelum ni ada software ni kat hp, pas tu boring, buang jer. adik plak buat untuk peknen plak, super cute.. saya nak kongsi...

 paling suka pic atas ni.. nampak sweet n tak seksis... hahaha

 suka jugak pic atas ni... en papa mmg suka gitar dari muda lagi. kat rumah pun ada 3 buah....
 

3rd trimester + masalah keputihan???



Assalamualaikum.... (siaran langsung update blog di rumah mak)

Alhamdulilah... dah masuk 7 bulan usia baby dalam perut.. seriously memang tak sabar nak tunggu bulan september nanti.... nak tengok budak kecik kat dlaam ni....

So far tak banyak update tentang budak kecik ni dalam blog macam Abang Adam Amsyar... dulu tiap2 minggu update.. sekarang mama double malas... sori yer...

Alhamdulillah masalah tak da sepanjang mengandung ni. hanya keputihan yang teruk melanda beberapa minggu ni. dah pakai ubat tu hilang terus sampai hari ni... harap2 hilang terus dari hidup... huhuhuhu... so kepada sesiapa yang ada masalah keputihan tu sila berjumpa dengan doktor ya, kerana SANGAT BERBAHAYA. boleh menyebabkan kehilangan dia didalam rahim....

ini ubat yang ai dapat lepas jumpa doc ari tu.. Alhamdullah baik dengan izin Allah...

Pas tu pakai lactacyd feminine wash. saya suka pink sebab baru ori lactacyd...

Bayak juga ai carik kat blog2 masalah keputihan dan kebayakkannya baby dah tak de... kawan kepada kawan opis ai pernah becerita yang babynya meninggal pada usia 5-7 bulan (tak pasti) disebabkan masalah ini. dan disebakan dia sambil lewa sahaja tentang masalah ni dia kehilangan annak sulungnya.. alhamdulillah sekarang dah ada no 2.

So, dari situ ai bertekad jumpa doc masa pemeliksaan bulanan baru2 ni. Doc ambil sample keputihan untuk buat ujian jenis bektiria apakah yang ada kat situ. masalah ai teruk bebab keputihan tu dah nak kehijauan. hoho malu giler time doc suruh bukak kangkang... lama oooiii tak buat macam tu... last time besalin kat Adam Amsyar jer dekat 4 tahun dah... tapi untuk baby tentulah kita lakukan apa saja kan....

Ingat nih!!! larangan/pesanan doc kepada sesiapa ada maslah keputihan.. JANGAN BERSAMA SUAMI KETIKA ADA KEPUTIHAN. tambah lagi yang teruk seperti ai. IA MENYEBABKAN si ibu akan mengalami CONSTRUCTION atau sakit nak bersalin. sebab tu si ibu boleh hilang janin/baby. Sila ambil berat ya... ai pun macam tu juga.. sama2 kita jaga kandungan kita...

Ok tu seba sikit ai nak kongsi untuk semua...

7 month :D

xoxo
-irenedahayublog-


:D

Assalamualaikum....

sebenarnya tak tau nak update apa... so meh mama update pada hari rabu. app. cek perut kebetulan nak gi jusco BM baru buka so ambil keputusan ambil cuti lah.. minta en papa cuti sekali. kebetulan Adam Amsyar cuti minggu ni, so tak kalut nak balik ambil dia tengahari, dok dengan maktok jab yer....

Kat klinik dok dari kul 8am sampai 11.30am... fuhhh memang dugaan sebab apa pun tak masuk perut hanya bertemankan air kosong jer... huhuhuhu kesian kat baby dengan en papa... sori la no.... disebabkan ada masalahan keputihan, kena la jumpa doc. so doc ambil sedikit untuk buat ujikaji...wahhh ayat farmasi sangad.... keputihan makin teruk tu yang jumpa doc jugak sebab dah nak warna hijau... sangat bahaya hokeh ok untuk kandungan. boleh menyababkan keguguran. huhuhu tak mau la.... nanti sy cita sikit bab keputihan yang amat bahaya ini yer....

So lepas makan tengahari gerak terus ke jusco, sekali hujan lepast yang amat sangat. parking plak memang penuh giler atas bawah. dekat setengahjam carik park jumpa juga, tapi bukan dipetak parking... hahaha... yang teruk ja tempat OKU penuh dengan kereta MEWAH yang tiada stiker OKU. sangat kesian.mungkin mereka itu mahu dipandang OKU dari segi otak.

Orang penuh giler.... kedai2 ok jugak. tempat makan tingkat 2, besar dari sebelum ni kat bandar perda. cantik...ala2 ikea pun ada..hihihi... ada 1 sudut tempat makan tepi shusi king ni cantik... so kami some estri pun begambar sebab tak da orang...
 
 
 belakang en papa tu yer.... ini gaya si abang Adam Amsyar, papanya copy...
 
hohoho mak buyong 6bulan 2minggu... muka tak kembang sangat macam peknen kat Adam dulu... tapi badan kembang... hahaha... so malas nak jalan bayak g terjah tempat baju ngandung... tak bnayak pilihan walaupun ada saiz. tapi dah pegi tu beli jugak 3helai...
 
skrit 1 baju 2.... kali ni beli skrit peknen plak. seluar dah ada 3.
 
 pakai terus keesokkan harinya...hihihi

peace..... ;)

random photos

makanan terbaik bulan ini......

buat makan malam untuk kami somi estri....
 
pepagi minum ni dulu... sampai opis, buka petiais, minum... hahaha...
 
pot luck kat opis.... kenyang sampai ke petang.... mama bawa salad....
 
the best durian from balik pulau...memang terbaekkkk....
 
ikan keli masak tempoyak by SIL... super sedapppp... dia siap buat stok kuah untuk disimpan..hohoho tq kak...
 
menu hari ni kat opis. pagi makan sekali petang makan sekali.. tak payah turun makan nasi.... super sedap... mama bawa telur masin jer...hihihi

Update cerita Adam Amsyar

Asslamualaikum....

Lama tak update blog. tak banyak citer sebenornyer.... nak kata bz tak sangat tapi urat malas dah membengkak dalam badan... hihihihi

Nak up tentang Adam Amsyar (3 tahun 8 bulan). dia masih belum boleh betutur dengan baik. hanya 1 per 1 patah je yang dia sebut. kalau dia nampak mama goreng telur dia akan sebut "wow egg...." toup nasi kat telur dia sebut "nasi...yum yum" terus ambik pinggan dia bawa kat meja makan.. hahaha... nampak bunga dia sebut "flower" pas tu hidu. nampak kapal terbang dia sebut "airoplen". Tapi kami suami isteri tak pernah cakap dengan dia tak terus. cakap bahasa yang dia boleh sebut dan faham.

Bab keaktifan tu macam macam tu jugak. aktif yang bila kat jalan atau luar kena awasi dia sebab dia memang tak tau takut. kat jalan kg sekali pun mama akan turut serta mana dia nak pegi.

Kat PDK sekarang pun ok alhamdulillah. dengan cikgu2 suma ok. rasanya diaorang  layan dia dengan baik sangat sebab nampak dia dengan cikgu kat situ tak da masalah. cuma ari tu cikgu beso cakap sekarang kena letak kertas makong kat dinding sebab dia suka conteng dinding. Adam ni tak boleh tengok dinding kosong, ada ja yang dia nak lukis. kat rumah ni jangan cakap la, penuh dinding...

 
lukisan 07/05/2014 buat lagi 2 orang... Abang tak sabar nak jumpa baby yer...
 
07/05/2014 dia sebut "eyes...nose...mouth.... A Y A M" smile la abang... hihihi...
 
gambar atas ni bawa dia gi batu kawan ari tu ada astro gempar. seronok lagi astro gempar ni sebab diorang banyakkan mainan untuk kids, dan kids yang macam Adam ni boleh la main. setengah jam bagi dia main, tu pun tak puas. lepas tu kena la papa angkut sambil melalak ke tempat park keta.
 
good boy.... muka pepagi hantar pegi PDK. ceria ja... seronok bila anak masuk je sini ok tak melalak macam kat taska bermata dulu.
 
kesukaan dia 'main air' masa ni kat rumah tok wan. suka la main air. memula sirap pokok lepas tu siram badan sekali.
 
ni aktiviti fevret dia. contiang meqata la.... tak cukup kertas, muka pun boleh janji ada ruang kosong...
 
13/05/2014 Alhamdulillah 2-3 kali ajar dia kenal perkataan dah boleh tangkap. sekarang ni one to five dia boleh tulis dengan sangat baik...
 
tak cukup dengan tu, dinding rumah tok wan pun dia tulis... ahh sampai 3 ja lepas tu kena marah dengan tokwan... habis la ruang tamu dia....
 
apa pun sayang, kami tetap sayangkan dirimu wahai anakku Muhammad Adam Amsyar... buatlah apa pun jika itu yang adam rasa selesa... kami lakukan apa saja untukmu...
 

Love peknen....

Up date gambar adik hantar semalam kat whatapps... sebelum ni ada software ni kat hp, pas tu boring, buang jer. adik plak buat untuk peknen plak, super cute.. saya nak kongsi...

 paling suka pic atas ni.. nampak sweet n tak seksis... hahaha

 suka jugak pic atas ni... en papa mmg suka gitar dari muda lagi. kat rumah pun ada 3 buah....