Langkau ke kandungan utama

Masalah ketika mengandung...

Hemmmm mana2 orang mengandung mesti ada masalah masing2 kan. dulu masa mengandung kat Adam Amsyar gatal perut nanguzubillahhhhh memang ambil sikat garu kat perut tu. sampai luka2. tapi mengandung kat ke 2 tak rasa langsung gatal kat perut n tak rasa apa kat situ sebab masa dulu 1st time perut tu nak besar kan. kali ni gatal juga, tapi lagi tragis...
 
Huhuhuhu penderitaan jugak la kalo nak panggil. masa 5 bulan mengandung peluh jangan cakap la keluar tak berhenti, paling banyak di ketiak, muka, bawah dada & leher. kana ada tuala kecil letak dalam hbeg sebab kompom peluh. n peluh tu membawa sampai sekarang. kat ketiak pernah juga melecet sampai kena gi farmasi ambil ubat. so dapat ubat sapu nama apetah econaze macam tu kot dengan bedak ubat. memang lega. tapi kena letak selalu, kalao dah sakit baru nak letak susah la. macam aku yang selalu berpeluh pun susah, tak pnah kering, tapi la ada bedak ubat tu, fungsinya serap ait peluh.. memang best bila pakai untuk orang yang berpeluh macam aku.

 
Masa perut 6 bulan, aku mengalami satu lagi penyakit iaitu buasir.. perhhh memang perit... sembelit la sebelum tu, lepas tu mc terus sebab sakit.. huhhuhu sampai sekarang pun masih ada lagi... nanti nak beranak macam mana la...harap2 ok la... takut sanga bila pikiokan sembelit nih.... Tapi puasa ni alhamdulillah tak pernah ada sembelit lagi...
 
 
Entry lepas tentang keputihan pun aku dah cita kan... dan sampai sekarang masih ada. 2 minggu lepas jumpa doc klinik swasta, hemmm buat yang aku dapat macam tak lut jer... so kat rumah pun kena pakai pad kecik tu... nurse bagi tau result ambik sample ari tu cakap bektiria tak bahaya, jadi tak serius sangat la...


 
Nak masuk 8 bulan ni datang pulak masalah baru, berat aku turun... huhuhuhu sangat banyak ok. masa periksa 1bln tu aku turun 500gram, mula periksa 2minggu turun 1kg. hoiii banyak tu... bayangkat masa buat buka perut 13 weeks berat aku 82.7kg, sekarang dah 31weeks 3days (tadi) berat aku 80.5kg banyak tu. paling berat masa 25 weeks 84kg, lepas tu turun sebab aku kena buasir.
 
Kemunginan (nurse cakap) takut air ketuban kurang, si kena check 3 hari sekali mula dari minggu lepas, sampai minggu depan moniter 2 minggu, pas tu jumpa doc scan air n baby berat ok tak. kalau turun berat aku je tak pe. tak mau la jadi apa2 kat baby kan. masa doc bagi tau tu terus aku teringat masa nak bersalin kat Adam Amsyar. masa kena transfer ke hosp seberang jaya , dah sampai masa buka 8/9 nurse nak pecahkan air ketuban sempat lagi tanya aku "air ketuban dah becah ka" aku pun kata tak. dia cakap air ketuban tak da ni, terus kepala aku kerisauan. harap tak da apa la jadi kat dia masa tu. memang ya, aku tak merasakan 'bah' air ketuban. tapi masa ngandung kat dia tak da masalah turun besat badan, munkin tak moniter la kan.

 
Apa pun aku selalu berdoa kat Allah semoga semuanya selamat.. n aku minta korang doakan aku sekali ya.... amin.....
 
LOVE

Catatan popular daripada blog ini

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Berhati-hati dengan Minyak Angin

copy from my friend...
Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.
Ahmad Tarmizi Ahmad Basri (anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun
17/08/04 - Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04 - Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak
19/08/04 - Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar.
Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.
Keputusan pemeriksaa…

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…