Masalah ketika mengandung...

Hemmmm mana2 orang mengandung mesti ada masalah masing2 kan. dulu masa mengandung kat Adam Amsyar gatal perut nanguzubillahhhhh memang ambil sikat garu kat perut tu. sampai luka2. tapi mengandung kat ke 2 tak rasa langsung gatal kat perut n tak rasa apa kat situ sebab masa dulu 1st time perut tu nak besar kan. kali ni gatal juga, tapi lagi tragis...
 
Huhuhuhu penderitaan jugak la kalo nak panggil. masa 5 bulan mengandung peluh jangan cakap la keluar tak berhenti, paling banyak di ketiak, muka, bawah dada & leher. kana ada tuala kecil letak dalam hbeg sebab kompom peluh. n peluh tu membawa sampai sekarang. kat ketiak pernah juga melecet sampai kena gi farmasi ambil ubat. so dapat ubat sapu nama apetah econaze macam tu kot dengan bedak ubat. memang lega. tapi kena letak selalu, kalao dah sakit baru nak letak susah la. macam aku yang selalu berpeluh pun susah, tak pnah kering, tapi la ada bedak ubat tu, fungsinya serap ait peluh.. memang best bila pakai untuk orang yang berpeluh macam aku.

 
Masa perut 6 bulan, aku mengalami satu lagi penyakit iaitu buasir.. perhhh memang perit... sembelit la sebelum tu, lepas tu mc terus sebab sakit.. huhhuhu sampai sekarang pun masih ada lagi... nanti nak beranak macam mana la...harap2 ok la... takut sanga bila pikiokan sembelit nih.... Tapi puasa ni alhamdulillah tak pernah ada sembelit lagi...
 
 
Entry lepas tentang keputihan pun aku dah cita kan... dan sampai sekarang masih ada. 2 minggu lepas jumpa doc klinik swasta, hemmm buat yang aku dapat macam tak lut jer... so kat rumah pun kena pakai pad kecik tu... nurse bagi tau result ambik sample ari tu cakap bektiria tak bahaya, jadi tak serius sangat la...


 
Nak masuk 8 bulan ni datang pulak masalah baru, berat aku turun... huhuhuhu sangat banyak ok. masa periksa 1bln tu aku turun 500gram, mula periksa 2minggu turun 1kg. hoiii banyak tu... bayangkat masa buat buka perut 13 weeks berat aku 82.7kg, sekarang dah 31weeks 3days (tadi) berat aku 80.5kg banyak tu. paling berat masa 25 weeks 84kg, lepas tu turun sebab aku kena buasir.
 
Kemunginan (nurse cakap) takut air ketuban kurang, si kena check 3 hari sekali mula dari minggu lepas, sampai minggu depan moniter 2 minggu, pas tu jumpa doc scan air n baby berat ok tak. kalau turun berat aku je tak pe. tak mau la jadi apa2 kat baby kan. masa doc bagi tau tu terus aku teringat masa nak bersalin kat Adam Amsyar. masa kena transfer ke hosp seberang jaya , dah sampai masa buka 8/9 nurse nak pecahkan air ketuban sempat lagi tanya aku "air ketuban dah becah ka" aku pun kata tak. dia cakap air ketuban tak da ni, terus kepala aku kerisauan. harap tak da apa la jadi kat dia masa tu. memang ya, aku tak merasakan 'bah' air ketuban. tapi masa ngandung kat dia tak da masalah turun besat badan, munkin tak moniter la kan.

 
Apa pun aku selalu berdoa kat Allah semoga semuanya selamat.. n aku minta korang doakan aku sekali ya.... amin.....
 
LOVE