Langkau ke kandungan utama

PC dari PM 15/03/2014

PM NAJIB RAZAK’S PRESS STATEMENT ON MH370 - 15th MARCH 2014

Tujuh hari yang lalu Malaysia Airlines penerbangan MH370 hilang. Kami sedar ini adalah masa yang menyeksa untuk keluarga mereka di atas kapal . Tiada kata yang dapat menggambarkan kesakitan yang mereka perlu melalui. Fikiran kita dan doa kita bersama dengan mereka .

Saya telah dinilai operasi carian berterusan sepanjang masa. Pada awal operasi , saya mengarahkan kawasan carian untuk diperluas , saya mengarahkan pihak berkuasa Malaysia untuk berkongsi semua maklumat yang berkaitan secara bebas dan telus dengan pasukan siasatan yang lebih luas; dan saya meminta agar rakan-rakan dan sekutu kami menyertai operasi itu. Sehingga hari ini, 14 buah negara , 43 kapal dan 58 pesawat yang terlibat dalam carian. Saya ingin mengucapkan terima kasih semua kerajaan untuk membantu mereka pada apa-apa masa yang penting.

Sejak hari pertama, pihak berkuasa Malaysia telah bekerja di tangan- tangan dengan rakan kongsi kami - termasuk negara-negara jiran , pihak berkuasa penerbangan dan kuasa carian multinasional - ramai daripada mereka telah di sini di atas tanah sejak Ahad.

Kami telah berkongsi maklumat dalam masa nyata dengan pihak berkuasa yang mempunyai pengalaman yang diperlukan untuk mentafsir data. Kami telah tanpa henti bekerja untuk membantu penyiasatan. Dan kita telah meletakkan keselamatan negara kedua untuk mencari pesawat yang hilang.

Ia secara meluas difahami bahawa ini telah menjadi keadaan tanpa duluan .

Kami telah menjalankan operasi mencari ke atas tanah , di Laut China Selatan, Selat Melaka , Laut Andaman dan Lautan Hindi . Pada setiap peringkat , kami bertindak atas dasar maklumat yang disahkan dan kami mengikuti setiap plumbum yang boleh dipercayai. Kadang-kadang petunjuk ini telah membawa mana-mana.

Terdapat spekulasi sengit. Kami memahami keperluan terdesak untuk maklumat bagi pihak keluarga dan mereka yang menonton di seluruh dunia. Tetapi kita mempunyai tanggungjawab untuk penyiasatan dan keluarga untuk hanya melepaskan maklumat yang telah disokong . Dan motivasi utama kami sentiasa untuk mencari pesawat.

Dalam fasa pertama operasi carian , kami mencari berhampiran jawatan terakhir MH370 yang diketahui , di Laut China Selatan. Pada masa yang sama, ia telah dibawa kepada perhatian kami oleh Tentera Udara Diraja Malaysia , berdasarkan radar utama mereka, pesawat - identiti yang tidak boleh disahkan - mencatat keuntungan kembali. Data radar utama menunjukkan prosiding pesawat pada laluan penerbangan yang mengambil ia ke kawasan utara Selat Melaka.

Memandangkan ini data yang boleh dipercayai , yang kemudiannya disokong dengan pihak berkuasa antarabangsa yang berkaitan , kami telah meluaskan bidang carian untuk memasukkan Selat Melaka dan, kemudian, ke Laut Andaman.

Awal pagi ini saya telah diberi taklimat oleh pasukan penyiasatan - yang merangkumi FAA, NTSB, yang AAIB , pihak berkuasa Malaysia dan Pemangku Menteri Pengangkutan - pada maklumat baru yang bangsal cahaya lanjut mengenai apa yang berlaku kepada MH370 .

Berdasarkan maklumat satelit baru , kita boleh mengatakan dengan ijazah tinggi kepastian bahawa Komunikasi Pesawat Menangani dan Pelaporan System ( ACARS ) telah digantung sebelum pesawat mencapai pantai timur Semenanjung Malaysia. Tidak lama selepas itu, berhampiran sempadan antara kawalan trafik udara Malaysia dan Vietnam, transponder pesawat dimatikan.

Dari sudut ini dan seterusnya, radar utama Tentera Udara Diraja Malaysia menunjukkan bahawa pesawat yang dipercayai - tetapi tidak disahkan - untuk menjadi MH370 memang berpaling . Ia kemudian terbang arah barat kembali ke atas Semenanjung Malaysia sebelum membelok barat laut. Sehingga titik di mana ia meninggalkan liputan radar utama tentera, gerakan-gerakan ini adalah selaras dengan tindakan yang disengajakan oleh seseorang di atas kapal terbang .

Hari ini, berdasarkan data satelit mentah yang diperolehi dari pembekal perkhidmatan data satelit, kita boleh mengesahkan bahawa pesawat yang ditunjukkan dalam data radar utama adalah penerbangan MH370 . Selepas kerja-kerja forensik banyak dan perbincangan , FAA , NTSB, AAIB dan pihak berkuasa Malaysia , bekerja secara berasingan pada data yang sama, bersetuju.

Menurut data baru , komunikasi terakhir disahkan antara kapal terbang dan satelit itu pada 08:11 waktu Malaysia pada hari Sabtu 8 Mac . Pasukan penyiasatan membuat pengiraan lagi yang akan menunjukkan sejauh mana pesawat itu mungkin telah diterbangkan selepas titik ini terakhir kenalan. Ini akan membantu kita untuk menghalusi carian.
Disebabkan oleh jenis data satelit, kami tidak dapat mengesahkan lokasi tepat kapal terbang apabila ia lalu membuat hubungan dengan satelit.

Walau bagaimanapun, berdasarkan ini data baru, pihak berkuasa penerbangan Malaysia dan rakan-rakan antarabangsa mereka telah menentukan bahawa komunikasi lepas pesawat dengan satelit itu dalam salah satu daripada dua koridor mungkin: koridor utara regangan kira-kira dari sempadan Kazakhstan dan Turkmenistan ke utara Thailand , atau koridor selatan regangan kira-kira dari Indonesia ke laut selatan India. Pasukan siasatan sedang berusaha untuk memperhalusi lagi maklumat.

Memandangkan perkembangan terbaru ini pihak berkuasa Malaysia telah menumpukan semula siasatan mereka ke dalam anak-anak kapal dan penumpang di atas kapal. Walaupun laporan media bahawa pesawat dirampas , saya ingin sangat jelas : kami masih menyiasat semua kemungkinan tentang apa yang menyebabkan MH370 menyimpang dari laluan penerbangan asalnya.

Ini maklumat satelit baru telah memberi kesan penting ke atas sifat dan skop operasi carian. Kami berakhir operasi kami di Laut China Selatan dan menilai semula penempatan semula aset kita. Kami sedang berusaha dengan negara-negara yang berkenaan untuk meminta semua maklumat yang berkaitan dengan carian , termasuk data radar.

Seperti kedua-dua koridor baru melibatkan banyak negara, kedutaan-kedutaan asing yang berkaitan telah dijemput untuk taklimat mengenai maklumat baru hari ini oleh Kementerian Luar Malaysia dan pakar-pakar teknikal. Saya juga telah mengarahkan Kementerian Luar untuk memberi taklimat penuh kepada kerajaan asing yang mempunyai penumpang di dalam pesawat. Pagi ini , Malaysia Airlines telah memaklumkan kepada keluarga para penumpang dan anak kapal ini perkembangan baru.

Jelas sekali , pencarian MH370 telah memasuki satu fasa baru. Sepanjang tujuh hari yang lalu, kami telah mengikuti setiap plumbum dan melihat ke dalam setiap kemungkinan . Bagi keluarga dan rakan-rakan mereka yang terlibat , kami berharap maklumat baru ini membawa kita satu langkah lebih dekat untuk mencari pesawat.

Catatan popular daripada blog ini

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Berhati-hati dengan Minyak Angin

copy from my friend...
Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.
Ahmad Tarmizi Ahmad Basri (anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun
17/08/04 - Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04 - Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak
19/08/04 - Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar.
Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.
Keputusan pemeriksaa…

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…