Langkau ke kandungan utama

Kisah Adam @ Hospital

Assalamualaiku... Lamanya tak update blog.. banyak jugak sawang dimerata tempat dan banyak juga yang berlaku akhir2 ni.... Alhamdulillah Adam sudah sihat dari batuknya... friday malam kena tahan wad monday tengahari dah boleh balik.. Asalnya cerita mcam ni...

Jumaat malam tu ada dinner kat Puncak mutiara dengan staff ofis.. ada makan2 sikit sempena pertukaran kakitangan.. sepanjang perjalanan Adam tak berapa batuk sebab dia tido sampai ke tempat tu.. dah park elok, cari tempat duduk, dalam 10 minit Adam batuk tak berhenti... seminit sekali... kawan2 aku yang ada kat sana memang dengar lah... makan pun tak tenang sebab kesian tengok dia... balik ke rumah singgah terus kat Hospital sungai bakap... so dah buat check, doc cakap ini kena tahan "macam mana? nak masuk wad tak?" ikut aku tak mau, tapi bila difikir balik untuk kebaikan Adam baik kena tahan.. so sementara nak tunggu masu wad Adam kena sekali nebulizer kat kecemasan tu.. ini kali ke 2 Adam kena buat nebulizer, sebelum ni 3 minggu lepas kat klinik jimmy suzana.... sekali kena bedung sebab Adam tak mau asyik nangis ja.. kesian tengok dia, sambil batuk sambil nangis.. en papa tak tahan tengok anak menangis, dia pun menitik air mata....

So dah sampai wad, kena cocok tangan la masuk air... so ibu kena keluar tapi aku pesan awal2 kat nurse "Adam ni dia kuat tepis tau, kena pegang dia betui.." so dengar la nagis sikit... So malam tu aku temankan dia.. en papa balik.. balik nagis tak bernti dia kata sebab sunyi sangat...aku ni 1st time entah nk tido macam mana, tido atas kerusi kepala atas katil.. sekali Adam syik jaga aku terpaksa la tido atas katil budak tu...

 Day 1
 
 Dah pandai pegang sendiri sejak dok wad... sehari 2 kali, sekali buat 15 minit, jenuh jugak pujuk sementara nak abis...
 
 Day 2, malam tu ada kakak cina masuk sama hari dengan Adam, sama jugak kesnya.. malam2 main sama2.. sorang cakap ayam sorang cakap itik...
 
 Day 3, pagi tu doc cakap hari ni boleh balik tapi pastikan antibiotik makan smapai abis untuk 5 hari ni.. Result yang doc cakap, masa 1st day Adam masuk wad n ambik sampel darah, darah putih Adam banuak n jakitan kuman, so tu yang kena tahan wad. time xray tak da apa pun, tapi masa nak xray tu jenuh aku pegang dia... Alhamdulillah memang abis dah ikut peraturan.... TQVM kat Doc Law yang cute n nurse yang sangat baik2...
 
Alhamdulillah Adam Amsyar sekarang sihat sepenuhnya.. cuma aku bagi dia pantang sikit takut jadi lagi....
dengan rambut baru yang dipotong oleh en papa.. super cute... Adam ni rambut cepat tumbuh.. kalo simpan dari dulu dah sampai bahu rasanya rambut dia... tapi mama papa suka lagi tengok rambut pendek ye sayang...

Catatan popular daripada blog ini

Ekzos Bocor

Salam.. keta aku dah lama ekzos bocor. ada kot dlm 4-5 bulan lepas. macam mana boleh tau? kalo korang perasan, akan kedengaran bunyi semacam bila dok dalam keta or kat luar (ekzos) itu lah berlakunya kebocoran. aku ni beragak-agak nak pi. so kemarin my laling sudah ajak, ikut la sekali. kena RM80. layan cita bergambar ini ya...
keta baru diangkat
my laling, auw sexsi bang...

kebocoran . . .

tengok!! besaq kan? orang tu pun tekejut, laki aku pandang aku, aku? buat besaq mata... org tu cakap produa pakai besi nipis. memang nampak kenipisannya hokeh!

sudah dibugilkan

tara!! dah psang yang baru (standat) tak mo la buh macam2, habis duit ja. kan???

tup-tup aku jalan depan sikit, perasan plak yang tong besar ekzos ni berpotensi untuk bocor jugak. so minta org tu welding sikit. hemmmmm.. keta ok keta...

Berhati-hati dengan Minyak Angin

copy from my friend...
Ini untuk pengetahuan awak dan bolehlah awak sampaikan atau pesan kepada kawan-kawan tanpa mengira kaum agar apa yang berlaku kepada anak saya tidak berulang kepada anak kawan-kawan kita dan juga umat manusia seluruhnya.
Ahmad Tarmizi Ahmad Basri (anak kesayangan saya yang kelima) 3 tahun
17/08/04 - Deman biasa dan dibawa ke klinik untuk perubatan
18/08/04 - Masih deman dan perut kembong akibat tak selera makan kerana sakit tekak
19/08/04 - Saya kurang senang dengan kesihatan anak saya dan bawa dia berjumpa doktor pakar.
Setalah diperiksa soalan pertama yang doktor tanya kepada saya serta isteri saya ialah...'ada sapu apa-apa minyak di perut' bererti sebagai doktor dengan ilmu kedoktorannya dia tahu bahawa puncanya adalah disebabkan minyak angin.Anak saya dimasukan ke wad. Dia dalam keadaan koma tanpa membuka mata, berkata-kata, bergerak dan pernafasan pun dibantu dengan alat penafasan oksigen. Darah,kencing diambil bagi tujuan pemeriksaan.
Keputusan pemeriksaa…

mata memangdang matalah puncanya

wahhh.. belagu nurkumalasari aku pagik2...

salam korang...

aku besiaran dari opis. (sambil memandang pintu bos aku) kekekeke... ari tu pas aku check adam, aku ngan en somi pi klinik mata di hospital bukit mertajam. doc check mata aku (perempuan melayu, umo 30+, kurus, baik :D)

doc : emmm ada selaput kat belah idong, 2 belah no.
aku : a ah dokte
doc : dari bila?
aku : dari peknen lagi. dulu masa saya peknen 5 bulan ada mai jugak, doc cina pompuan cakap tak boleh opret n bagi ubat yang kuat sbb saya tengah peknen. doc tu cakap lagi mei pulak lepas bersalin kalo tak hilang. tu yang saya mai ni.
doc : boleh opret dik, tapi kalo opret kompom naik balik dalam masa 3 tahun lepas tu. so ketua kami dah bincang bila orang muda yang ada selaput mata ni tak yah buang, selagi tak da risiko apa2. contoh macam selaput dah sampai kat anak mata hitam, yang tu memang kena buang.
aku : sebab apa yang jadi selaput ni ek dokte?
doc : sebab kena habuk, tengok moniter komputer, ekon, mata kering, bekas makeup &…