Nuffnang

Rabu, 16 November 2016

Abam Adam Amsyar dah Grad!!!!

Annual Year End Concert And Graduantion Day, Ilmi Orchard Montessori 
12 November 2016
UniKL, Kulim

Alhamdulillah, walaupun setahun ja abam kat sini sangat memberi kesan. pandai sembahyang Dhuha, membaca lebih baik, menulis lebih baik n lebih berani bercakap depan orang ramai. konvo kali ni buat dekat kulim, so dari rumah bertolak kul 7 sebab nak beli sarapan lagi kat si abam ni, kalo tak makan sat ni boleh dengar dia minta sampai kita letih dengar.

Sepanjang separuh hari dok kat IOM ni cikgu2 semua selesa dengan dia, ada yang cakap nanti Amsyar tak da mesti sunyi. cikgu faten cikgu utama abam, sayang sangat dia kat abam.... terima kasih ya madam faten, miss diana n miss nurul mengajar dan menjaga anak kak dengan baik sekali. tak lupa juga kawan2 yang selalu dekat mulut abam iaitu taufik, nurul, auni. yang adik2 baru pun dia ingat jugak iman, danish, izz dengan sapa lagi mama lupa, maaf ya.

so mari kita layan cerita begambar ya.

ingatkan ramai dah, rupanya antara yang paling awal juga mama sampai.. hihihi...



selfie dengan abam dulu, mata tu seronok tengok keadaan sekaliling...

dengan papa pulak

ni la danish, danish sampai awal mai dok sebelah abam, abam senyum ja malu2...


dok sat miss nurul panggil p belakang

masa ni dah penuh, tapi kebanyakan pakat buat hal masing (jaga anak hihihi.. ammar kena tinggal dengan maktok, bukan apa sat ni ammar lari2 mama papa tak boleh nak tupu kat abam, kesian abam...)

persembahan pertama, kiri abam taufik, nurul, danish, iman

depa tengah menari n menyayi lagu 'happy'. ni semua anak2 IOM dari semua cawangan.


tuptup bunga api keluar pakat terkejut semua atas tu... hihihi... seronok tengok gelagat depa, pakat diam sambil gelak...


ustazah bagi ceramah sikit tentang 8 sifat anak2.

setiap sebelum persembahan, akan ada montaj depa traning kat school masing2...

abam menari lagu cina, comel ja tak banyak pegerakan...

tunduk bagun tunduk bangun, tapi hebatnya anak2 kecil ni tak lupa step!!

masa habis tu siap lambai lagi dedua orang tu...

ni lagu arab

ni best lagu kinabalu

ni semua 6 tahun, buat poem

si nurul tak jalan lagi dia panggil, kami kat bawah pun dengar. takut kawan dia kena tinggal.. hihihi...

ni lagu apa tah mama tak ingat, tapi abam memang penuh perasan menumbuk...

miss diana dok depan pun nampak cute ja ajar...


kan mama kata semangat...

yang ni menari lagu memori daun pisang...

sementara nak tunggu anak2 nak naik, mama papa tumpang ambil gambar sebelum ustazah kena serbu... lepas2 ambil gambar ja ramai yang nak ambil gambar dengan ustazah... fuh nasib ma p dulu... ustazah sangat friendly...


abam dengan miss diana.... kesian miss d mama tengok letih hari tu. madam faten rehat hari ni sebab tengah tunggu hari.... masa ni cikgu cakap tadi abam nagis nak mai kat mama. letih kot bayak sangat buat persembahan.. ni last ya sayang...

tu nampak tu, qenyeh la dia nampak papa lambai...

6 tahun yang grad...

cey wah senyum kunun....

mai trun dia cakap apa pun tak clear, sambung ja ayat tu... mama papa senyum ja, tengok miss d kat belakang pun senyum ja...

masa ni depa nyanyi lagu 'i have a dream' sambil buat bahasa isyarat

tara!!!!!! tahniah sayang mama...


tekejut lagi depa tengok belon turun...

tahniah sayang mama... banyak kenangan dengan IOM kan...


mama, miss d & madam faten

tak banyak pic dengan papa... 

terima kasih ambil gambar kami ya papa... hihihi

peace abam Adam Amsyar.. tahniah sekali lagi dari mama n papa... we love you...

Selasa, 15 November 2016

Occupational Therapy And Sensory Integration

Hari tu join Cara Kerja sempena children's day bulan lepas. seronok la Adam Amsyar kalau join macam ni. tak segan2 dia... aktiviti ni join dengan kakitangan hospital. 4 autisme kids terpilih. so yang pilih ni pun yang ok boleh bagi kerjasama la... kalo tak boleh main sekali susah juga peserta kursus nak faham kan. so sorang kid 1 kumpulan. peserta kursus dapat tengok pemikiran dan pemaham anak2 autisme ni berbanding dengan kanak2 biasa. ada yang cepat dali budak biasa, ada juga yang lambat.

ni antara aktiviti yang buat kat sana

1-sedut jeli pakai straw (yang ni Amsyar slow sikit. yang lain past A)
2-tiup buble
3-tiup wisel
4-peluru straw

5-ni labelkan kat sorang2 ABC lepas tu past bola sambil sebut huruf, nak tengok kid cepat tak tangkat ikut ABC.
6-cari perkataan
7-gunting kertas ikut lakaran
8-gam kapas buat kambing biri-biri

Alhamdulillah, dengan jayanya anak2 autisme buat bersama peserta... tq miss eu jemput Adam Amsyar.

Kandungan Ke 3?????

Asalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni dah 32 minggu... kandungan kali ni memang tak terjangka kehadirannya.... mana taknya last makan ubat bulan 3 pas tu stop sebab malah nak ikut law dia. lepas tu hambik ha 2 bulan tak mai tak rasa pelik lagi sebab aku ni memang datang bulan gelong sikit. yang tekejutnya lagi siap dok traning n main game bowling kat ampang hari tu. nasib la tak ada apa2... syukur la sangat... so bila beli PT, tara!!!!!!!


memang tekejut la... tapi dah agak dah... bila kelabu cam ni pun dok was1 lagi. minggu depan tu terus gi klinik tengok result POSITIF oiiii... tersenyum ja... masa ni plak en papa ikut iols qeling ja tengok dia sambil senyum sumbing... hahahaha...

masa kandungan 14 minggu baru buat buku, tak bual awal tak kena p klinik selalu.. hihihi... lagi pun rasnya tak da masalah. kalo memang ada darah tinggi ka kencing manis ka takut jugak p buat buku lambat...

Dan dan tahu mengandung alah bau mai la, tapi tak teruk sangat. bau goreng2 ja nak muntah. bab selera makan memang kurang kali ni. berat pun tak turun, mentain ja. Alhamdulillah semua ok... berat masa buka buku pink 77kg sekarang 82kg 31 minggu. so naik dalam 5kg ja... tak banyak. nak kt diet tu tak, makan macam biasa ja cuma tak banyak.

Cuma bila tahu mengandung si Ammar Rifqi makin manja, macam tau tau ja dia nak dapat adik... tersangat la manja... 



Tak ingat masa perut berapa minggu hidung asyik bedarah ja. mula tu ingat hingus, sekali lap dengan tangan ada darah... siap ada darah pekat lagi... mungkin panas badan kot, tu jadi macam tu. memula panik sebab tak pernah jadi macam ni. mula tu tuam dengan ais ok sikit...



masa ni turun 2 kg sebab susah hati. baby ada prob sikit, tapi lepas jumpa doc pakar semua ok... besyukur sangat.... Allah boleh ubah segala-galanya...




ni time p KL, tak larat oiiii ronda uptown... tapi orang pompuan ni bab berjalan tak tolak la... harap anak mama dalam perut sihat, sempurna... amin.... kawan2 doakan ya...

Abam Adam Amsyar dah Grad!!!!

Annual Year End Concert And Graduantion Day, Ilmi Orchard Montessori 
12 November 2016
UniKL, Kulim

Alhamdulillah, walaupun setahun ja abam kat sini sangat memberi kesan. pandai sembahyang Dhuha, membaca lebih baik, menulis lebih baik n lebih berani bercakap depan orang ramai. konvo kali ni buat dekat kulim, so dari rumah bertolak kul 7 sebab nak beli sarapan lagi kat si abam ni, kalo tak makan sat ni boleh dengar dia minta sampai kita letih dengar.

Sepanjang separuh hari dok kat IOM ni cikgu2 semua selesa dengan dia, ada yang cakap nanti Amsyar tak da mesti sunyi. cikgu faten cikgu utama abam, sayang sangat dia kat abam.... terima kasih ya madam faten, miss diana n miss nurul mengajar dan menjaga anak kak dengan baik sekali. tak lupa juga kawan2 yang selalu dekat mulut abam iaitu taufik, nurul, auni. yang adik2 baru pun dia ingat jugak iman, danish, izz dengan sapa lagi mama lupa, maaf ya.

so mari kita layan cerita begambar ya.

ingatkan ramai dah, rupanya antara yang paling awal juga mama sampai.. hihihi...



selfie dengan abam dulu, mata tu seronok tengok keadaan sekaliling...

dengan papa pulak

ni la danish, danish sampai awal mai dok sebelah abam, abam senyum ja malu2...


dok sat miss nurul panggil p belakang

masa ni dah penuh, tapi kebanyakan pakat buat hal masing (jaga anak hihihi.. ammar kena tinggal dengan maktok, bukan apa sat ni ammar lari2 mama papa tak boleh nak tupu kat abam, kesian abam...)

persembahan pertama, kiri abam taufik, nurul, danish, iman

depa tengah menari n menyayi lagu 'happy'. ni semua anak2 IOM dari semua cawangan.


tuptup bunga api keluar pakat terkejut semua atas tu... hihihi... seronok tengok gelagat depa, pakat diam sambil gelak...


ustazah bagi ceramah sikit tentang 8 sifat anak2.

setiap sebelum persembahan, akan ada montaj depa traning kat school masing2...

abam menari lagu cina, comel ja tak banyak pegerakan...

tunduk bagun tunduk bangun, tapi hebatnya anak2 kecil ni tak lupa step!!

masa habis tu siap lambai lagi dedua orang tu...

ni lagu arab

ni best lagu kinabalu

ni semua 6 tahun, buat poem

si nurul tak jalan lagi dia panggil, kami kat bawah pun dengar. takut kawan dia kena tinggal.. hihihi...

ni lagu apa tah mama tak ingat, tapi abam memang penuh perasan menumbuk...

miss diana dok depan pun nampak cute ja ajar...


kan mama kata semangat...

yang ni menari lagu memori daun pisang...

sementara nak tunggu anak2 nak naik, mama papa tumpang ambil gambar sebelum ustazah kena serbu... lepas2 ambil gambar ja ramai yang nak ambil gambar dengan ustazah... fuh nasib ma p dulu... ustazah sangat friendly...


abam dengan miss diana.... kesian miss d mama tengok letih hari tu. madam faten rehat hari ni sebab tengah tunggu hari.... masa ni cikgu cakap tadi abam nagis nak mai kat mama. letih kot bayak sangat buat persembahan.. ni last ya sayang...

tu nampak tu, qenyeh la dia nampak papa lambai...

6 tahun yang grad...

cey wah senyum kunun....

mai trun dia cakap apa pun tak clear, sambung ja ayat tu... mama papa senyum ja, tengok miss d kat belakang pun senyum ja...

masa ni depa nyanyi lagu 'i have a dream' sambil buat bahasa isyarat

tara!!!!!! tahniah sayang mama...


tekejut lagi depa tengok belon turun...

tahniah sayang mama... banyak kenangan dengan IOM kan...


mama, miss d & madam faten

tak banyak pic dengan papa... 

terima kasih ambil gambar kami ya papa... hihihi

peace abam Adam Amsyar.. tahniah sekali lagi dari mama n papa... we love you...

Occupational Therapy And Sensory Integration

Hari tu join Cara Kerja sempena children's day bulan lepas. seronok la Adam Amsyar kalau join macam ni. tak segan2 dia... aktiviti ni join dengan kakitangan hospital. 4 autisme kids terpilih. so yang pilih ni pun yang ok boleh bagi kerjasama la... kalo tak boleh main sekali susah juga peserta kursus nak faham kan. so sorang kid 1 kumpulan. peserta kursus dapat tengok pemikiran dan pemaham anak2 autisme ni berbanding dengan kanak2 biasa. ada yang cepat dali budak biasa, ada juga yang lambat.

ni antara aktiviti yang buat kat sana

1-sedut jeli pakai straw (yang ni Amsyar slow sikit. yang lain past A)
2-tiup buble
3-tiup wisel
4-peluru straw

5-ni labelkan kat sorang2 ABC lepas tu past bola sambil sebut huruf, nak tengok kid cepat tak tangkat ikut ABC.
6-cari perkataan
7-gunting kertas ikut lakaran
8-gam kapas buat kambing biri-biri

Alhamdulillah, dengan jayanya anak2 autisme buat bersama peserta... tq miss eu jemput Adam Amsyar.

Kandungan Ke 3?????

Asalamualaikum...

Alhamdulillah hari ni dah 32 minggu... kandungan kali ni memang tak terjangka kehadirannya.... mana taknya last makan ubat bulan 3 pas tu stop sebab malah nak ikut law dia. lepas tu hambik ha 2 bulan tak mai tak rasa pelik lagi sebab aku ni memang datang bulan gelong sikit. yang tekejutnya lagi siap dok traning n main game bowling kat ampang hari tu. nasib la tak ada apa2... syukur la sangat... so bila beli PT, tara!!!!!!!


memang tekejut la... tapi dah agak dah... bila kelabu cam ni pun dok was1 lagi. minggu depan tu terus gi klinik tengok result POSITIF oiiii... tersenyum ja... masa ni plak en papa ikut iols qeling ja tengok dia sambil senyum sumbing... hahahaha...

masa kandungan 14 minggu baru buat buku, tak bual awal tak kena p klinik selalu.. hihihi... lagi pun rasnya tak da masalah. kalo memang ada darah tinggi ka kencing manis ka takut jugak p buat buku lambat...

Dan dan tahu mengandung alah bau mai la, tapi tak teruk sangat. bau goreng2 ja nak muntah. bab selera makan memang kurang kali ni. berat pun tak turun, mentain ja. Alhamdulillah semua ok... berat masa buka buku pink 77kg sekarang 82kg 31 minggu. so naik dalam 5kg ja... tak banyak. nak kt diet tu tak, makan macam biasa ja cuma tak banyak.

Cuma bila tahu mengandung si Ammar Rifqi makin manja, macam tau tau ja dia nak dapat adik... tersangat la manja... 



Tak ingat masa perut berapa minggu hidung asyik bedarah ja. mula tu ingat hingus, sekali lap dengan tangan ada darah... siap ada darah pekat lagi... mungkin panas badan kot, tu jadi macam tu. memula panik sebab tak pernah jadi macam ni. mula tu tuam dengan ais ok sikit...



masa ni turun 2 kg sebab susah hati. baby ada prob sikit, tapi lepas jumpa doc pakar semua ok... besyukur sangat.... Allah boleh ubah segala-galanya...




ni time p KL, tak larat oiiii ronda uptown... tapi orang pompuan ni bab berjalan tak tolak la... harap anak mama dalam perut sihat, sempurna... amin.... kawan2 doakan ya...