Nuffnang

Isnin, 26 Oktober 2015

Kisah Anak-anak

Asalamualaikum...

Lama tak cerita kisah anak-anak sayang ai...

Cerita Adik Ammar Rifqi dulu. Dah setahun sebulan dah dia.. alhamdulillah membesar dengan sihat. tapi kekadang demam batuk selsema datang. hari tu minggu kenduri rumah mertua dia macam penat, so dapat la nebu sekali. kesian sangat kat dia, masa tu nampak dia penant. sebenarnya sebelah en papa family dia memang ada asma, tapi papa takda. risau juga kalau anak2 ada.

Adik padai berjalan umur 11bulan, setahun dah boleh laju, setahun sebulan dah boleh lari. laju sikit dari abam, abam umur 1tahun 3bulan baru boleh berjalan. Sekarang ni gigi bawah ada 2 gigi atas 1. bab makan sekarang dia masih makan moi yang lembut sebab bila bagi moi kasar dia macam telekat. susu sekali minum maktok cakap 5oz. dengan mama susu badan je. makan tak memilih, apa yang bagi dia makan... macam perangai abam bab tu.

Sekarang ni dah pandai nak berkawan. kalau nampak ja kelibat abam laju ja nak ikut. kalau dengan sepupu ramai2 dia join ikut sekali main lari2. "semoga jadi anak yang soleh n bila besar nanti ammar jaga abam baik2 ya sayang.... abam istimewa, dia baik sangat...." itu ungkapan yang tak pernah lekang dari mulut mama dari adik baby sampai sekarang, bila cakap macam tu mesti dia pandang ja mata mama...

Minggu lepas mama papa potong rambut dia. tengok pic bawah ni... panjangnya rambut, mama rimas tengok panjang2 sebab u boboi..hihihi...

sebelum potong

tu kalau boleg panjant semua dia buat. tak larat nak larang....

.

.


so mari kita potong

.

.


tara!!!!!!!!!!!!!!!

hensem tak Ammar Rifqi!!!!!!!! mama papa suka...


gambar bawah ni ambil kat tesco alma. lama sangat tak pegi bawa anak2 pasaraya besar. abam tu, takut dia cepat jemu. kena lama2 sekali bagi mood dia ok. sekarang ni boleh dah duduk makan kfc sambil ada umpan. makan luar pun dah tak pegi, selesa makan kat rumah dengan keadaan anak2. tak semua orang faham abam, tak semua orang suka anak2 yang duduk tak dia walaupun kami ibu bapa dah ajar anak macam mana duduk diam.



ni ha umpan abam sekarang. play doh disana sini. ini play doh pertama dia... asyik tengok youtube ja selama ni. lagi pun mama papa dok belu doh kat diy ja.

Adam Amsyar sekarang dah 5 tahun 1 bulan. cepatnya masa berlalu. tapi dia tetap manja dengan kami. seorang yang mudah keluar air mata. bab makan tak kesah, telur dengan kicap pun boleh makan nasi dah. makaroni sup memang kesukaan dia la. kalo buat boleh tambah 2 3 mangkok.

Sekarang kalo pegi pasaraya wajib beli buku kat dia. kalo tak dapat ka....mengamok dia sambil jerit nak buku. bab poty train hari tu ok dah, tetiba pulak 2-3 hari lepas tu mintak pemes nak 'noak'. pernah paksa dia pegi toilet, tapi dia tak mau. kat rumah toilet duduk, mungkin dia tak pandai nak meneran. sekarang ni pakai drypers xxl la. lepas ni kalo dia nak pakai pempes juga kena pakai orang tua punya la abam oooiiii....

Dia dengan adik sekarang dah ok. dulunya tak bagi adik duduk dekat dengan dia, pengan pun tak bagi, tapi la ni dah tak kesah sebab adik selalu sandar kat dia. selalu sangat..... apa yang dia main adik pun nak. selalu bertolak ansur... itulah anak sulung.... sayangggggg abam...


Autisme abam sekarang nampak ok sikit, sebab ada adik kot... percakapan pun ok dah.. ayat boleh buat panjang sikit dah. mama tak bawa lagi abam pegi terapi. teringin nak bawa abm p nasom, tapi mama tak mampu. mama buat apa yang mampu ya sayang....

Resepi Ayam Madu

Semalam buat auam amdu ni... sedap.... inpirasi dari adik ipar buat masa kenduri rumah MIL 2 minggu lepas... resepi ahkak gugel jer.... sedap kemain... senang sangat nak buatnya.





ni adik ipar buat.

Khamis, 22 Oktober 2015

Gulai Lemak Ketam

Hari ni nak berkongsi resepi turun menurun dari arwah nenek kesayangan... kebetulan hari tu en papa pegi econsave nampak ketam besarrrrr.... terus nak makan gulai masak lemak ni. resepi ni jugak boleh buat dengan udang.

Bahan-bahannya
3-4 ekor ketam
1 biji nanas yang dah masak (cincang)
1 biji bawang besar (kisar + air)
1 paket kecil rempah ikan
Separuh kotak kecil santan
Gula (secukup rasa ya)
Garam (secukup rasa ya)
1 biji telur ayam

Caranya
-Panaskan periuk, masukkan bawang kisar + nanas + rempah ke dalam periuk
-bila mendidih masukan gula & garam. biar 2-4 minit
-masukan ketam biar seminit masukkan santan
-masukan telur dan kacau

Siap boleh dimakan.

Kalo nak kuah bayak tambahkan air masa letak rempah tu. Boleh jugak kalo nak tambah benda2 lain ikut citarasa masing-masing...






selamat mencuba...

i'am 31!!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana memanjangkan usia ini.. huhuhu sweet 31 okay... Terima kasih jua buat mak tercinta kerana tanpa mak tiada cek di dunia ni... terima kasih tak terhingga juga kepada abah yang membesar dengan penuh kasih sayang walaupun dulunya abah seorang yang tegas...  tapi sekarang dak dah...

Birthday kali ni tak kemana hanya di rumah ku syurga ku... memula ingat nak piknik kat mana2, tapi guruh pulak petang tu, so keluarkan semua barang dalam raga hidang atas meja makan.

Dalam sambil hidang atas meja dah nak siap tetiba belakang bunyi plastik, toleh toleh jer................. haaaaaaaa bunga!!!!!!!! serius terkejut... en papa hadiahkan bunga!!!!!!

ni bunganya.......... cantik............. beli jauh pulak pepagi buta tu... patut cari pagi tu tak jumpa.. pegu cuci keta tanya... hihihi...

aiolls muka hepi dapat bunga... sapa tak suka bunga oooiii... tengok la budak tu tak sabaq nak makan..


budak kecik tu merengek ja minta dukung... papa pun bg line kat mama dukung bunga dari dukung adik.. 

tq for the rose n & the RV suk....

@-'---

Selasa, 20 Oktober 2015

#AdamAmsyarAmmarRifqiBirthday 2015

Assalamualaikum....

n3 update gambar sekitar majil hari lahir Adam Amsyar 5 tahun & Ammar Rifqi 1 tahun pada petang hari raya aidiladha baru2 ni... alhamdulillah sambuatan haru lahir disambut sekali hari lahir sepupu diorang Danish yang jatuh bulan september juga....

by mama... sebenarnya ai memang suka la buat bendaalah2 macam ni... temanya MICKEY kononnya...



buat kat rumah maktok

bekas pink tu beli kat ledai barang korea kat jusco


balang ni beli kat kedai RM2 tapi bukan harga RM2 ya...

cake ni my luv sis sponser

biasalah, yang ni je cepat buat...

foods

yang ni minta en papa beli kat ikea hari tu sebab murah..

orang2 penting dibelakang ai...

kopok ni bagi kat budak2 yang datang...

kazruls family


tengok la si danish tu malu, si adam teruja, si adik macam blur...hahaha



jenuh jugak pujuk budak tu suh tiup lilin dengan Adam tapi tak mau jugak...


tengok budah tu... hepi letak belon atas kek main ketuk2.


.

.

.

.

.

tunggu sat dia

.

.

.

.

.


teriak terus.... hahaha

ni malam time bukak hadiah... baru dia mau senyum sebab tadi malu depan ada orang ramai.

amsyar dapat 3 set play doh, hepi beno dia...


terima kasih kepada yang sudi hadir.... jumpa lagi yer...

Jumaat, 16 Oktober 2015

September Birthday

Assalamualaikum...

Lama tak update blog.. n3 kali nak cerita hari jadi jer ya... bulan 9 birthday anak2 mama... Adam Amsyar 5 tahun & Ammar Rifqi 1 tahun berkongsi hari lahir, adik 17hb n abam 18hb. so pada tepat tarikhnya mama beli kek kecik dulu yer. time raya haji sambut pulak dengan sepupu diorang danish yang lahir 20hb.

17 sept 2015
masa nyalakan lilin ja adik punya teruja sampai pegang api lilin, masa tu sambil kami nyanyi lagu hepu besday terus jadi slow, tokwan yang pegang bekas kek terus ambil isap jari adik yang pegang api tadi.. huhuhu..

18 sept 2015
hari ni sambut dengan papa yang baru balik dari kl... tengok tu lilin letak jauh dari adik takut dia pegang macam semalam.

pic atas ni saja umo masa umur Adam Amsyar setahun n tahun ni Ammar Rifqi pakai baju yang sama... masih elok sebab jarang pakai...

2011 & 2015

2011 & 2015


Kisah Anak-anak

Asalamualaikum...

Lama tak cerita kisah anak-anak sayang ai...

Cerita Adik Ammar Rifqi dulu. Dah setahun sebulan dah dia.. alhamdulillah membesar dengan sihat. tapi kekadang demam batuk selsema datang. hari tu minggu kenduri rumah mertua dia macam penat, so dapat la nebu sekali. kesian sangat kat dia, masa tu nampak dia penant. sebenarnya sebelah en papa family dia memang ada asma, tapi papa takda. risau juga kalau anak2 ada.

Adik padai berjalan umur 11bulan, setahun dah boleh laju, setahun sebulan dah boleh lari. laju sikit dari abam, abam umur 1tahun 3bulan baru boleh berjalan. Sekarang ni gigi bawah ada 2 gigi atas 1. bab makan sekarang dia masih makan moi yang lembut sebab bila bagi moi kasar dia macam telekat. susu sekali minum maktok cakap 5oz. dengan mama susu badan je. makan tak memilih, apa yang bagi dia makan... macam perangai abam bab tu.

Sekarang ni dah pandai nak berkawan. kalau nampak ja kelibat abam laju ja nak ikut. kalau dengan sepupu ramai2 dia join ikut sekali main lari2. "semoga jadi anak yang soleh n bila besar nanti ammar jaga abam baik2 ya sayang.... abam istimewa, dia baik sangat...." itu ungkapan yang tak pernah lekang dari mulut mama dari adik baby sampai sekarang, bila cakap macam tu mesti dia pandang ja mata mama...

Minggu lepas mama papa potong rambut dia. tengok pic bawah ni... panjangnya rambut, mama rimas tengok panjang2 sebab u boboi..hihihi...

sebelum potong

tu kalau boleg panjant semua dia buat. tak larat nak larang....

.

.


so mari kita potong

.

.


tara!!!!!!!!!!!!!!!

hensem tak Ammar Rifqi!!!!!!!! mama papa suka...


gambar bawah ni ambil kat tesco alma. lama sangat tak pegi bawa anak2 pasaraya besar. abam tu, takut dia cepat jemu. kena lama2 sekali bagi mood dia ok. sekarang ni boleh dah duduk makan kfc sambil ada umpan. makan luar pun dah tak pegi, selesa makan kat rumah dengan keadaan anak2. tak semua orang faham abam, tak semua orang suka anak2 yang duduk tak dia walaupun kami ibu bapa dah ajar anak macam mana duduk diam.



ni ha umpan abam sekarang. play doh disana sini. ini play doh pertama dia... asyik tengok youtube ja selama ni. lagi pun mama papa dok belu doh kat diy ja.

Adam Amsyar sekarang dah 5 tahun 1 bulan. cepatnya masa berlalu. tapi dia tetap manja dengan kami. seorang yang mudah keluar air mata. bab makan tak kesah, telur dengan kicap pun boleh makan nasi dah. makaroni sup memang kesukaan dia la. kalo buat boleh tambah 2 3 mangkok.

Sekarang kalo pegi pasaraya wajib beli buku kat dia. kalo tak dapat ka....mengamok dia sambil jerit nak buku. bab poty train hari tu ok dah, tetiba pulak 2-3 hari lepas tu mintak pemes nak 'noak'. pernah paksa dia pegi toilet, tapi dia tak mau. kat rumah toilet duduk, mungkin dia tak pandai nak meneran. sekarang ni pakai drypers xxl la. lepas ni kalo dia nak pakai pempes juga kena pakai orang tua punya la abam oooiiii....

Dia dengan adik sekarang dah ok. dulunya tak bagi adik duduk dekat dengan dia, pengan pun tak bagi, tapi la ni dah tak kesah sebab adik selalu sandar kat dia. selalu sangat..... apa yang dia main adik pun nak. selalu bertolak ansur... itulah anak sulung.... sayangggggg abam...


Autisme abam sekarang nampak ok sikit, sebab ada adik kot... percakapan pun ok dah.. ayat boleh buat panjang sikit dah. mama tak bawa lagi abam pegi terapi. teringin nak bawa abm p nasom, tapi mama tak mampu. mama buat apa yang mampu ya sayang....

Resepi Ayam Madu

Semalam buat auam amdu ni... sedap.... inpirasi dari adik ipar buat masa kenduri rumah MIL 2 minggu lepas... resepi ahkak gugel jer.... sedap kemain... senang sangat nak buatnya.





ni adik ipar buat.

Gulai Lemak Ketam

Hari ni nak berkongsi resepi turun menurun dari arwah nenek kesayangan... kebetulan hari tu en papa pegi econsave nampak ketam besarrrrr.... terus nak makan gulai masak lemak ni. resepi ni jugak boleh buat dengan udang.

Bahan-bahannya
3-4 ekor ketam
1 biji nanas yang dah masak (cincang)
1 biji bawang besar (kisar + air)
1 paket kecil rempah ikan
Separuh kotak kecil santan
Gula (secukup rasa ya)
Garam (secukup rasa ya)
1 biji telur ayam

Caranya
-Panaskan periuk, masukkan bawang kisar + nanas + rempah ke dalam periuk
-bila mendidih masukan gula & garam. biar 2-4 minit
-masukan ketam biar seminit masukkan santan
-masukan telur dan kacau

Siap boleh dimakan.

Kalo nak kuah bayak tambahkan air masa letak rempah tu. Boleh jugak kalo nak tambah benda2 lain ikut citarasa masing-masing...






selamat mencuba...

i'am 31!!!

Assalamualaikum...

Alhamdulillah syukur kepada Allah kerana memanjangkan usia ini.. huhuhu sweet 31 okay... Terima kasih jua buat mak tercinta kerana tanpa mak tiada cek di dunia ni... terima kasih tak terhingga juga kepada abah yang membesar dengan penuh kasih sayang walaupun dulunya abah seorang yang tegas...  tapi sekarang dak dah...

Birthday kali ni tak kemana hanya di rumah ku syurga ku... memula ingat nak piknik kat mana2, tapi guruh pulak petang tu, so keluarkan semua barang dalam raga hidang atas meja makan.

Dalam sambil hidang atas meja dah nak siap tetiba belakang bunyi plastik, toleh toleh jer................. haaaaaaaa bunga!!!!!!!! serius terkejut... en papa hadiahkan bunga!!!!!!

ni bunganya.......... cantik............. beli jauh pulak pepagi buta tu... patut cari pagi tu tak jumpa.. pegu cuci keta tanya... hihihi...

aiolls muka hepi dapat bunga... sapa tak suka bunga oooiii... tengok la budak tu tak sabaq nak makan..


budak kecik tu merengek ja minta dukung... papa pun bg line kat mama dukung bunga dari dukung adik.. 

tq for the rose n & the RV suk....

@-'---

#AdamAmsyarAmmarRifqiBirthday 2015

Assalamualaikum....

n3 update gambar sekitar majil hari lahir Adam Amsyar 5 tahun & Ammar Rifqi 1 tahun pada petang hari raya aidiladha baru2 ni... alhamdulillah sambuatan haru lahir disambut sekali hari lahir sepupu diorang Danish yang jatuh bulan september juga....

by mama... sebenarnya ai memang suka la buat bendaalah2 macam ni... temanya MICKEY kononnya...



buat kat rumah maktok

bekas pink tu beli kat ledai barang korea kat jusco


balang ni beli kat kedai RM2 tapi bukan harga RM2 ya...

cake ni my luv sis sponser

biasalah, yang ni je cepat buat...

foods

yang ni minta en papa beli kat ikea hari tu sebab murah..

orang2 penting dibelakang ai...

kopok ni bagi kat budak2 yang datang...

kazruls family


tengok la si danish tu malu, si adam teruja, si adik macam blur...hahaha



jenuh jugak pujuk budak tu suh tiup lilin dengan Adam tapi tak mau jugak...


tengok budah tu... hepi letak belon atas kek main ketuk2.


.

.

.

.

.

tunggu sat dia

.

.

.

.

.


teriak terus.... hahaha

ni malam time bukak hadiah... baru dia mau senyum sebab tadi malu depan ada orang ramai.

amsyar dapat 3 set play doh, hepi beno dia...


terima kasih kepada yang sudi hadir.... jumpa lagi yer...

September Birthday

Assalamualaikum...

Lama tak update blog.. n3 kali nak cerita hari jadi jer ya... bulan 9 birthday anak2 mama... Adam Amsyar 5 tahun & Ammar Rifqi 1 tahun berkongsi hari lahir, adik 17hb n abam 18hb. so pada tepat tarikhnya mama beli kek kecik dulu yer. time raya haji sambut pulak dengan sepupu diorang danish yang lahir 20hb.

17 sept 2015
masa nyalakan lilin ja adik punya teruja sampai pegang api lilin, masa tu sambil kami nyanyi lagu hepu besday terus jadi slow, tokwan yang pegang bekas kek terus ambil isap jari adik yang pegang api tadi.. huhuhu..

18 sept 2015
hari ni sambut dengan papa yang baru balik dari kl... tengok tu lilin letak jauh dari adik takut dia pegang macam semalam.

pic atas ni saja umo masa umur Adam Amsyar setahun n tahun ni Ammar Rifqi pakai baju yang sama... masih elok sebab jarang pakai...

2011 & 2015

2011 & 2015