Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2014

37weeks

Assalamualaikum....

Hari ni sepagi sedih.... nak kongsi sikit yer...

Pagi tadi dalam jam 6 terjaga rasa baby tak gerak. terus teringat selalunya aku akan bagun 2-3 kali untuk gi toilet. tapi semalam tak langsung. terus risau. bila alih badan banyak kali pun tak da respon. mula dah gelisah berpeluh padahal ekon dok on ja. lepas tu aku gi toilet buang air kecil dengan harapan baby bagun. tapi tak jugak. so aku kembali baring, tepuk2 perut juga dengan harapan dia bagun. hampir 15 minit aku gerak dia tak bagun.... risaunya hanya Allah saja yang tahu... jantung mula degup kencang.s si papa dalam bilik mandi dan tak tahu apa yang terjadi. aku diam ja dalam bilik. dalam kepala fikir nak ke hospital terus ja. lepas 5 minit dari tu ahkirnya dia begerak jugak selepas aku tepuk perut kuat sikit. dengan sendirinya air mata jatuh.... air mata kerisaun.. air mata besyukur....

Memang tak dapat nak cerita macam mana perasaan time baby tak gerak tu, risau yang amat sangat. betapa deritanya sepanjang …

MH17

#22Aug2014 #Malaysia #Berkabung #MH17

#36weeks #9months

Assalamualaikum....

Besiaran kita lagi yer... minggu ni dah masuk 36 minggu perut aku... alhamdulillah dah 9 bulan. dulu masa bersalin kat Adam Amsyar 40 minggu 2 hari, sakit sebab keluar darah. adik no 2 ni tak tahu pulak nak keluar minggu ke berapa. orang2 tua cakap dah 9 bulan ni lagi kena jaga la kan...

Barang ke hospital
Barang2 adik dah siap letak dalam kereta, barang cik mama ja belum, bag dok kat ruang tamu je. yang dah ada kain batik, tshirt, pads, stokin, panties. bra belum..hihihi en papa kata nak carikan yang baru sebab hok lama nampak 'uzur' hihihihi.. yang elok pun hok moliform je 1.

sandel crocs kesayangan dah lekang, tapi masih boleh pakai walaupun aku beli tahun 2009, nak minta en papa bawa pegi jahit keliling. entah boleh ke tidak tak tahu la. tapi kasut tu memang sedap pakai. set ubatan bersalin tak beli, SIL aku ada bagi sebab dia tak pakai. dia makan shaklee je. so dia bagi kat aku. tak yah dah beli. dulu Adam Amsyar tak makan sangat ubat sebab jaudis dia t…

R a y a ke d u a

Assalamualaikum....

sambung cita hari raya ke dua pulak yer... pagi dalam 10 macam tu kot dah keluar kami 1 rumah ke rumah adik beradik abah ngan mak. pagi kerumah abang abah. abah ni ada 3 beradik, sorang lagi makcik dok mengajar kat sabah, tapi dah pencen n terus dok kat sana dengan anak-anak dia...

Layan cerita begambar yer.... sebab tak banyak nak karang sangat..hihihi...

shawl ala2 siti ariani... jubah itam beli kat peace. masa ni baru sampai rumah pakngah.. selp dulu..
en papa yang sudah berisi sekarang..hihihi..dia kata perut aku ngan dia sama naik... pic bawah ni suma abang adam amsyar yang ambil... kalo ambil balik kemera melalak la dia... my luv kakak. cantik drees hijau kak aku ni... tapi ciffon, aku ni takut sikit dengan cifon. 1 takut cepat koyak 1 lagi aku ni jenis cepat peluh...no no no...
my luv abah aka tokwan
mak tok dengan 'anis' panggilan adam amsyar. nama dia danish.
ni la pakngah, abang abah aku... sama je cuma pakngah ni rendah n kulit sawo matang...tap…

Raya pertama 2014

Hari Raya pertama di rumah mak abah tersayang... Alhamdulillah dapat bekumpul seluruh keluarga... macam ramai sangat.. Planing baju suma nak sama warna, tapi akhirnya tak sama, tapi hari pemakaian nampak sama hiajau+biru...

Layan cerita begambar ya...

tuan belog.... kain lycra ni bidang 60 tapi aku hantam beli 4.5meter... lebih belambak, nanti nak mintak kak yang buat baju ni kain lebih buat tudung ja. serlum pakai terus. paham serlum?? hahaha... pilihan drees sebab peknen kan. silap haribulan baju ni boleh bagi ja kat mak sebab besar gilos... kenapa pilih lycra?? sebab tak payah iron.. hahaha... baju ni aku hantar 1 bulan lagi nak posa, bila siap??? 3hari lagi nak raya..huhuhuhu... Lepas suma pakat balik dari dari sembahyang raya-kubur-rumah tokmenakan baru balik rumah sempat begambar ramai2..hihihihi.. Adam Amsyar macam biasalah.. mood cepat hilang...
tengok la pic atas, orang dah set kat kemera dia boleh bagun lari.. haiii tak boleh blah anak aku sorang nih....
so gambar ke 2 kena…

Berbuka kat luar??

Bab keluar bejala pegi makan, ke mall atau apa yang perlu keluar berjalan memang lama dah kami tak buat. sejak Adam Amsyar makin aktif ni memang susah sikit. dia tak mau dok diam, tak mau kena pegang. lari tak hiraukan orang. so masa beli baju raya kat dia aku ambil cuti sebab kebetulan hari tu check perut sebab aku turun berat badan. en papa pun aku minta cuti sekali sebab tak larat rasanya nak drive.

bukan nak seronok, tapi bila pegi beli baju raya kat Adam Amsyar dia tak ikut, mudah sangat kerja, semua jadi cepat sabab kami laki bini tau saiz dia. Alhamdulillah Allah pemudahkan semuanya... dah petang tak larat nak kejan balik, kami bernuka kat luar. ni pun 1, las makan kat luar aku pun tak ingat beberapa bulan lepas. ni ksli ke 2 ke bangkok station. memang tempat fev selepas BM Tomyam buka cawangan lain. paling best siakap stim lemon.. perhhh kecoq ayaq lioq.... tempat di Bandar Perda. dulu kat permatang pauh, makan dengan kawan2, masa tu Adam Amsyar setahun lebih kot..

menu fev!!!…

Lukisan

19/07/2014 - Hasil gambar di atas terjadi selepas mama cuci semua dinding yang dia conteng. Adam Amsyar ni memang tak boleh tengok dinding kosong tau... tengok betul2 lukisan dia ni macam tok wan pun ada sebab macam ada misai.. hihihi.. sekarang dah pandai tambah tangan ngan kaki.. hihihi.. ok la tu. pandai buat baju dan seluar dah.. good job abang... Time balik rumah mak tok sebelum raya tu, sepupu2 lain bz main kat luar, so untuk tidak memboringkan anak sendiri yang tak boleh lepas main tanpa kawalan sesiapa, aku belikan dia warna air. memang dia suka la... time dok pegang pagar tengok orang main, aku panggil dia cakap "abang nak drawing??" terus la dia lari datang.. bab ni memang kesukaan dia la..


cantik dia warna, tapi mai kertas no 2 cacamarba dah kalernya... sepupu sebelah tu ushar ja.. bukan mumy kedekut yer, danish boleh main kat luar, tapi Adam tak boleh, jadi danish tolong tengok yer... hihihi...

Kejadian 3 hari nak raya

Asslamualaikum.... Tak terlewat lagi rasanya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.... maafkan andai kata ada yang saya tersalah kata.. halalkan makan minum... kososng kosong yer...

Ok kembali kita pada topik di atas. hari khamis petang masa pegi ambil Adam Amsyar kat rumah mak tok, mak tok ada bagi tau kaki dia terkena roll salotape. masa tu dia tengah main tarik salotape sorang2, benda tu ada atas meja, tup tup dengar dia mengagis. maksu dia terus lagi pegi kat dia, terus dia bagi tau sakit sakit... rupaya roll ni jatuh kena jari kaki kanan dia... maksu pun nangis jugak sebab kesian kat Adam Amsyar...
untuk pengetahuan korang yang tidak tahu yer, dalam roll salotape ni ada simen mampat untuk tak bagi mudah terbalik bila tarik salotape, sebab tu benda ni berat.. Petang tu nampak lari macam ok jer. so aku pun tak terpikir apa la. malam dalam kul 8-9 kat rumah dia macam encot2 dah kaki.. aku tengok macam tak sedap hati. masa kul 10 time dia baring atas katil sam…