Nuffnang

Jumaat, 22 Ogos 2014

37weeks

Assalamualaikum....

Hari ni sepagi sedih.... nak kongsi sikit yer...

Pagi tadi dalam jam 6 terjaga rasa baby tak gerak. terus teringat selalunya aku akan bagun 2-3 kali untuk gi toilet. tapi semalam tak langsung. terus risau. bila alih badan banyak kali pun tak da respon. mula dah gelisah berpeluh padahal ekon dok on ja. lepas tu aku gi toilet buang air kecil dengan harapan baby bagun. tapi tak jugak. so aku kembali baring, tepuk2 perut juga dengan harapan dia bagun. hampir 15 minit aku gerak dia tak bagun.... risaunya hanya Allah saja yang tahu... jantung mula degup kencang.s si papa dalam bilik mandi dan tak tahu apa yang terjadi. aku diam ja dalam bilik. dalam kepala fikir nak ke hospital terus ja. lepas 5 minit dari tu ahkirnya dia begerak jugak selepas aku tepuk perut kuat sikit. dengan sendirinya air mata jatuh.... air mata kerisaun.. air mata besyukur....

Memang tak dapat nak cerita macam mana perasaan time baby tak gerak tu, risau yang amat sangat. betapa deritanya sepanjang dia tak bagi respon tu. mungkin dia bari tido, tengah nyenyak, memang tak sedar, tapi aku ni risau tak tau nak cakap.

Lap air mata air idong, keluar bilik cari baju nak pakai pegi kerja. en papa tengok tanya "mama ok ka?" mungkin dia nampak mata aku lain. sambil aku pegang baju nak iron dia tengok ja aku. terus baru buka mula dah menagis tesedu2... risau tu dok ada lagi... nasib dia pun tak panik tapi mulut dia selalu " sakit tak? jom p hospital" setakat ni tak da langsung lagi rasa sakit yang satu macam. masih ok. ahad ni seminggu dia tak da kena gi KL bawa bos dia. harap2 jugak dalam seminggu ni tak ada apa masalah aku ngan baby.

Risau kan kalo jadi macam tu. dah la isnin lepas aku kena masuk hospital seberang jaya, kena dok 2 hari. alhamdulillah, nasib tak da masalah apa...

dok atas ambulans

Hai la sayang mama dalam perut....jangan la buat mama risau...

MH17

#22Aug2014 #Malaysia #Berkabung #MH17

Khamis, 14 Ogos 2014

#36weeks #9months

Assalamualaikum....

Besiaran kita lagi yer... minggu ni dah masuk 36 minggu perut aku... alhamdulillah dah 9 bulan. dulu masa bersalin kat Adam Amsyar 40 minggu 2 hari, sakit sebab keluar darah. adik no 2 ni tak tahu pulak nak keluar minggu ke berapa. orang2 tua cakap dah 9 bulan ni lagi kena jaga la kan...

Barang ke hospital
Barang2 adik dah siap letak dalam kereta, barang cik mama ja belum, bag dok kat ruang tamu je. yang dah ada kain batik, tshirt, pads, stokin, panties. bra belum..hihihi en papa kata nak carikan yang baru sebab hok lama nampak 'uzur' hihihihi.. yang elok pun hok moliform je 1.

sandel crocs kesayangan dah lekang, tapi masih boleh pakai walaupun aku beli tahun 2009, nak minta en papa bawa pegi jahit keliling. entah boleh ke tidak tak tahu la. tapi kasut tu memang sedap pakai. set ubatan bersalin tak beli, SIL aku ada bagi sebab dia tak pakai. dia makan shaklee je. so dia bagi kat aku. tak yah dah beli. dulu Adam Amsyar tak makan sangat ubat sebab jaudis dia tinggi n lama. takut ada kesan kat dia. 1 lagi napkin brest nak kena cari. yang pakai buang n boleh basuh. ini memang wajib beli. masa pantang pun susu asyik kuar jer sampai kena letak towel kecik.

Berat Badan
Bab berat badan hari tu macam biasa. timbang tak naik2. asyik 82kg jer. nurse siap pesan "miggu depan datang bagi berat naik noo" hihihi boleh plak cakap macam tu. raya ni memang gila2 aku makan. tapi gila2 jugak aku membuang...hahahaha... dah dekat 2 minggu raya ni dah tak boleh makan banyak. dah mula nak muntah ja... kalo dulu tak peknen tak jadi macam ni pun. kan bagus kalo tak lalu makan masa peknen. ni ha tak peknen badam macam tong drum...

Dah tak sedap badan
Lepas raya ni dah rasa susah nak tido. si adik asyik mengeras je. doc cakap dia mengeras sebab tengah traning nak keluar (sumber doc bff) huhuhu selalu dok traning la sekarang ni. nak bagun dari tilam pun makan masa, jenis plak aku ni malam nak tido kompom kena susu panas dulu, lepas tu jenuh bagun kencing. kalo toilet dalam bilik lain la, ni nun di dapor. 2 hari ni dah mula sakit pinggang. dulu masa peknen kat Adam Amsyar tak sakit pinggang langsung. tapi sakit lama masa buka 2 sebab kata nurse aku minum air akar siti fatimah tu awal. tu yang sakit lama. saya tak tahu.. ada yang kata minum perut 7, ada yang kata nak besalin. entah yang mana 1 tapi aku minum masa perut 8. memang awal kan. nurse cakap masa dah sakit baru minum. ni air apa pun tak buat lagi. jadi macam takut dah.

kaki pulak masa perut 7 memang dok sakit la ada yang panggil tarik mengkarung. memang kawa la. masa kat Adam Amsyar selalu jadi belakang lengan bawa ke bawah dada. kali ni selalu jagi kat kaki. 2 hari sekali mesti jadi. pas tu teringat SIL bg tau produk shaklee ostemetrik, kena makan 4 biji sekali. 4 hari aku makan memang tak jadi, tup2 hari ke 5 aku kena sekali sakit 5x ganda dari biasa. macam sakit tu disimpan2, sekali keluar nak hambik. hemmm macam tak berapa nak jalan je ubat ni. mungkin sebab aku tido ekon sama tu yang boleh tarik mengkarung.

 
 
Disini juga nak ucapkan selamat hari lahir untuk my bff yang dah kawan hampir 12 tahun kenal. kali ni peknen anak ke 2 pun sama, cuma beza dd dia 2 minggu dari aku. so perkembangan baby memang hari-hari berkongsi lah... masalah selalu sama... kemungkinan kami berdua akan lahir baby boy... hihihi..
 

3 untuk ko 3 untuk aku.... luv u watie...
 

Isnin, 4 Ogos 2014

R a y a ke d u a

Assalamualaikum....

sambung cita hari raya ke dua pulak yer... pagi dalam 10 macam tu kot dah keluar kami 1 rumah ke rumah adik beradik abah ngan mak. pagi kerumah abang abah. abah ni ada 3 beradik, sorang lagi makcik dok mengajar kat sabah, tapi dah pencen n terus dok kat sana dengan anak-anak dia...

Layan cerita begambar yer.... sebab tak banyak nak karang sangat..hihihi...

shawl ala2 siti ariani... jubah itam beli kat peace. masa ni baru sampai rumah pakngah.. selp dulu..

en papa yang sudah berisi sekarang..hihihi..dia kata perut aku ngan dia sama naik...
 
pic bawah ni suma abang adam amsyar yang ambil... kalo ambil balik kemera melalak la dia...
 
my luv kakak. cantik drees hijau kak aku ni... tapi ciffon, aku ni takut sikit dengan cifon. 1 takut cepat koyak 1 lagi aku ni jenis cepat peluh...no no no...

my luv abah aka tokwan

mak tok dengan 'anis' panggilan adam amsyar. nama dia danish.

ni la pakngah, abang abah aku... sama je cuma pakngah ni rendah n kulit sawo matang...tapi pandaiiiii sangat masak...

tu makngah dengan anak dia.. anak2 yang lain ada kat dapur ada yang dah balik rumah mertua.

ni muka kena paksa oleh abang sepupu dia dani disebabkan rampasan kemera berlaku.. hahaha...


masa ni mama bagi hp pun tak mau dah, nak kemera jg...takut kan jatuh nanti...
 
lepas ke Relau rumah pakngah, kami ke Sungai Acheh pulak ke rumah paksedara abah yang tips2 tahun tak pernah lupa singgah bila raya.. abah orang Sungai Acheh yer...

pic dari abang adam ambik lagi.. mama & 'mangah'

dia mai kat mama sebut "mama senyum..1 2 3..." pandai dia... sekarang ni banyak dok pot pet2 dah...seronok bila dengar suara dia keluar selalu. lepas tu aku ambik kemera dar dia...

ambik pic dua orang plak... senyum ja... bila tengok baju ni ingat lagi masa beli kat pacific, aku nak merah papa dia nak biru, akhirnya aku mengalah..huhuhu...

mamat sorang ni memang suka main tangga tau. tak kira dimana. pejabat aku 4 tingkat pun dia naik tak mengah...

dekat rumah tokndak ni anak menantu dia niaga bakso sebab menantu dia orang indon. kat sini memang orang kenal la bakso dia. hari raya buat bakso makan kat gerai tu... ha apa lagi bebola bakso ana yang punya la.. budak ni suka makan mee.


tengok, huduh ja nampak... aku lah hantu bebola bakso, mee ambik sikit bebola ambik 5 biji..hihihi kak aku lagi teruk, 7 biji dia ambik... lagi pun diorang memang tak kesah, nak ratah pun tak pa... mau bolat aku kalo lama2 dok situ.

muka baru sampai rumah tokcik tok sedara mak aku kat Sungai Acheh jugak... rumah ni pun wajib p. satu2nya adik perempuan nenek aku yang ada. dia ni comey sangat tapi x sempat nak begambar sebab pakat bc sembang tentang adam amsyar. makndak anak tokcik sorang cikgu sekolah, so dia cita pasai autisme kids kat sekolah dia...

muka sampai rumah... hihihi... mandi tukar baju, pengsan....
 
 

Jumaat, 1 Ogos 2014

Raya pertama 2014

Hari Raya pertama di rumah mak abah tersayang... Alhamdulillah dapat bekumpul seluruh keluarga... macam ramai sangat.. Planing baju suma nak sama warna, tapi akhirnya tak sama, tapi hari pemakaian nampak sama hiajau+biru...

Layan cerita begambar ya...

tuan belog.... kain lycra ni bidang 60 tapi aku hantam beli 4.5meter... lebih belambak, nanti nak mintak kak yang buat baju ni kain lebih buat tudung ja. serlum pakai terus. paham serlum?? hahaha... pilihan drees sebab peknen kan. silap haribulan baju ni boleh bagi ja kat mak sebab besar gilos... kenapa pilih lycra?? sebab tak payah iron.. hahaha... baju ni aku hantar 1 bulan lagi nak posa, bila siap??? 3hari lagi nak raya..huhuhuhu...
 
Lepas suma pakat balik dari dari sembahyang raya-kubur-rumah tokmenakan baru balik rumah sempat begambar ramai2..hihihihi.. Adam Amsyar macam biasalah.. mood cepat hilang...

tengok la pic atas, orang dah set kat kemera dia boleh bagun lari.. haiii tak boleh blah anak aku sorang nih....

so gambar ke 2 kena pegang la... nasib suma ok, cuma adik aku sorang tu tepejam mata..hihihi.. (edit360)

keluarga kak aku. tengok anak dia hat beso tu, dah tak da mood, nak bukak baju pakai tshirt. anak aku sampai ke petang aku bagi dia pakai baju melayu tu, ko ingat murah upah kat uncle tu.mahal nak mampos. jadi pakai la sampai ke petang.

Kazrul's Family.... Raya Haji ni boleh ambik gambar ber4, inshaAllah.... budak tu memula suh dok depan, sekali tak mau dok, kena la gari dok tengah2...


sepupu ni yang boleh ambil gambar pun, si abang dani dah cabut nak pegi kutib tong.



tuan belong puteh penuh dengan tepong gomak..muhahaha...

peluh tak berhenti weh... pegi rumah mertua mandi 2x...air apatah penuh 1 badan.

budak ni sehari dia pegang kemera, macam2 gambar ada dalam tu. bab sampin memang tak mau pakai langsung. jenuh jugut, last dia buka sendiri.

ni kat rumah tok ndak, tiap2 tahun mesti pegi...

Berbuka kat luar??

Bab keluar bejala pegi makan, ke mall atau apa yang perlu keluar berjalan memang lama dah kami tak buat. sejak Adam Amsyar makin aktif ni memang susah sikit. dia tak mau dok diam, tak mau kena pegang. lari tak hiraukan orang. so masa beli baju raya kat dia aku ambil cuti sebab kebetulan hari tu check perut sebab aku turun berat badan. en papa pun aku minta cuti sekali sebab tak larat rasanya nak drive.

 
bukan nak seronok, tapi bila pegi beli baju raya kat Adam Amsyar dia tak ikut, mudah sangat kerja, semua jadi cepat sabab kami laki bini tau saiz dia. Alhamdulillah Allah pemudahkan semuanya...
 
dah petang tak larat nak kejan balik, kami bernuka kat luar. ni pun 1, las makan kat luar aku pun tak ingat beberapa bulan lepas. ni ksli ke 2 ke bangkok station. memang tempat fev selepas BM Tomyam buka cawangan lain. paling best siakap stim lemon.. perhhh kecoq ayaq lioq.... tempat di Bandar Perda. dulu kat permatang pauh, makan dengan kawan2, masa tu Adam Amsyar setahun lebih kot..


menu fev!!! time ni kailan ikan masin je tak mai lagi... perasan x nasi 3?? sebenarnya 4.. hahaha...


Lukisan


 
19/07/2014 - Hasil gambar di atas terjadi selepas mama cuci semua dinding yang dia conteng. Adam Amsyar ni memang tak boleh tengok dinding kosong tau... tengok betul2 lukisan dia ni macam tok wan pun ada sebab macam ada misai.. hihihi.. sekarang dah pandai tambah tangan ngan kaki.. hihihi.. ok la tu. pandai buat baju dan seluar dah.. good job abang...
 
Time balik rumah mak tok sebelum raya tu, sepupu2 lain bz main kat luar, so untuk tidak memboringkan anak sendiri yang tak boleh lepas main tanpa kawalan sesiapa, aku belikan dia warna air. memang dia suka la... time dok pegang pagar tengok orang main, aku panggil dia cakap "abang nak drawing??" terus la dia lari datang.. bab ni memang kesukaan dia la..



 
cantik dia warna, tapi mai kertas no 2 cacamarba dah kalernya... sepupu sebelah tu ushar ja.. bukan mumy kedekut yer, danish boleh main kat luar, tapi Adam tak boleh, jadi danish tolong tengok yer... hihihi...

Kejadian 3 hari nak raya

Asslamualaikum.... Tak terlewat lagi rasanya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.... maafkan andai kata ada yang saya tersalah kata.. halalkan makan minum... kososng kosong yer...

Ok kembali kita pada topik di atas. hari khamis petang masa pegi ambil Adam Amsyar kat rumah mak tok, mak tok ada bagi tau kaki dia terkena roll salotape. masa tu dia tengah main tarik salotape sorang2, benda tu ada atas meja, tup tup dengar dia mengagis. maksu dia terus lagi pegi kat dia, terus dia bagi tau sakit sakit... rupaya roll ni jatuh kena jari kaki kanan dia... maksu pun nangis jugak sebab kesian kat Adam Amsyar...
untuk pengetahuan korang yang tidak tahu yer, dalam roll salotape ni ada simen mampat untuk tak bagi mudah terbalik bila tarik salotape, sebab tu benda ni berat..
 
Petang tu nampak lari macam ok jer. so aku pun tak terpikir apa la. malam dalam kul 8-9 kat rumah dia macam encot2 dah kaki.. aku tengok macam tak sedap hati. masa kul 10 time dia baring atas katil sambil minum susu aku minta nak tengok kaki dia...

woooo... bila tengok dengan dekatnya macam sakitttt sangat...

bila tengok plak dari bawah, 1 jari tu jadi purpel gelap. terus aku tak sedap hati. tengok muka dia balik dah tdo pun.
 
sembang dengan papa dia nak bawa gi hospital, tapi kesian dia baru tido. so kami ambil keputusan esok pagi lepas sahur bawa dia ke hospital terus.
 
 
Sepanjang malam dia terjaga. ada kot dlam 6 kali. terjaga ja bagi tau "sakit..." kesian sangat kat dia. so kul 6 lebih siap pegi hosp terus. pegi kat kecemasan doc cakap kenapa datang lambat taku patah jari dia. so itu dah nak buat aku pengsan hokeh!!! so kena xray, tapi kena datang balik kul 8 waktu pejabat, kes kecemasan baru diaorang mai. kami balik rumah dulu sebab dekat ja dengan rumah.
 
pegi tempat xray terus kul 8 tu. kerusi roda dah abis, papa la kena dukong budak 22kilo nih... So hasil xray aku tengok tak da apa yang patah. pas tu terus jumpa doc & doc pun sahkan tak patah... alhamdulillah sangat2.... kalo patah kena bawa ke hosp seberang jaya sebab kat sana untuk patah kanak2... nasib la tak da apa sayang.... so pegi rumah mak tok & rehat....
 
malang memang tak berbaukan. sehari sebelum tu masa lepak rumah mak, nampak jugak dia mai roll salotape nih aku cakap kat dia "hisss jatuh kena kaki sat ni!!" hemmm jatuh jua... sebab benda simen kan kat dalam... dalam dok jaga pun nak jadi jugak kan...

37weeks

Assalamualaikum....

Hari ni sepagi sedih.... nak kongsi sikit yer...

Pagi tadi dalam jam 6 terjaga rasa baby tak gerak. terus teringat selalunya aku akan bagun 2-3 kali untuk gi toilet. tapi semalam tak langsung. terus risau. bila alih badan banyak kali pun tak da respon. mula dah gelisah berpeluh padahal ekon dok on ja. lepas tu aku gi toilet buang air kecil dengan harapan baby bagun. tapi tak jugak. so aku kembali baring, tepuk2 perut juga dengan harapan dia bagun. hampir 15 minit aku gerak dia tak bagun.... risaunya hanya Allah saja yang tahu... jantung mula degup kencang.s si papa dalam bilik mandi dan tak tahu apa yang terjadi. aku diam ja dalam bilik. dalam kepala fikir nak ke hospital terus ja. lepas 5 minit dari tu ahkirnya dia begerak jugak selepas aku tepuk perut kuat sikit. dengan sendirinya air mata jatuh.... air mata kerisaun.. air mata besyukur....

Memang tak dapat nak cerita macam mana perasaan time baby tak gerak tu, risau yang amat sangat. betapa deritanya sepanjang dia tak bagi respon tu. mungkin dia bari tido, tengah nyenyak, memang tak sedar, tapi aku ni risau tak tau nak cakap.

Lap air mata air idong, keluar bilik cari baju nak pakai pegi kerja. en papa tengok tanya "mama ok ka?" mungkin dia nampak mata aku lain. sambil aku pegang baju nak iron dia tengok ja aku. terus baru buka mula dah menagis tesedu2... risau tu dok ada lagi... nasib dia pun tak panik tapi mulut dia selalu " sakit tak? jom p hospital" setakat ni tak da langsung lagi rasa sakit yang satu macam. masih ok. ahad ni seminggu dia tak da kena gi KL bawa bos dia. harap2 jugak dalam seminggu ni tak ada apa masalah aku ngan baby.

Risau kan kalo jadi macam tu. dah la isnin lepas aku kena masuk hospital seberang jaya, kena dok 2 hari. alhamdulillah, nasib tak da masalah apa...

dok atas ambulans

Hai la sayang mama dalam perut....jangan la buat mama risau...

MH17

#22Aug2014 #Malaysia #Berkabung #MH17

#36weeks #9months

Assalamualaikum....

Besiaran kita lagi yer... minggu ni dah masuk 36 minggu perut aku... alhamdulillah dah 9 bulan. dulu masa bersalin kat Adam Amsyar 40 minggu 2 hari, sakit sebab keluar darah. adik no 2 ni tak tahu pulak nak keluar minggu ke berapa. orang2 tua cakap dah 9 bulan ni lagi kena jaga la kan...

Barang ke hospital
Barang2 adik dah siap letak dalam kereta, barang cik mama ja belum, bag dok kat ruang tamu je. yang dah ada kain batik, tshirt, pads, stokin, panties. bra belum..hihihi en papa kata nak carikan yang baru sebab hok lama nampak 'uzur' hihihihi.. yang elok pun hok moliform je 1.

sandel crocs kesayangan dah lekang, tapi masih boleh pakai walaupun aku beli tahun 2009, nak minta en papa bawa pegi jahit keliling. entah boleh ke tidak tak tahu la. tapi kasut tu memang sedap pakai. set ubatan bersalin tak beli, SIL aku ada bagi sebab dia tak pakai. dia makan shaklee je. so dia bagi kat aku. tak yah dah beli. dulu Adam Amsyar tak makan sangat ubat sebab jaudis dia tinggi n lama. takut ada kesan kat dia. 1 lagi napkin brest nak kena cari. yang pakai buang n boleh basuh. ini memang wajib beli. masa pantang pun susu asyik kuar jer sampai kena letak towel kecik.

Berat Badan
Bab berat badan hari tu macam biasa. timbang tak naik2. asyik 82kg jer. nurse siap pesan "miggu depan datang bagi berat naik noo" hihihi boleh plak cakap macam tu. raya ni memang gila2 aku makan. tapi gila2 jugak aku membuang...hahahaha... dah dekat 2 minggu raya ni dah tak boleh makan banyak. dah mula nak muntah ja... kalo dulu tak peknen tak jadi macam ni pun. kan bagus kalo tak lalu makan masa peknen. ni ha tak peknen badam macam tong drum...

Dah tak sedap badan
Lepas raya ni dah rasa susah nak tido. si adik asyik mengeras je. doc cakap dia mengeras sebab tengah traning nak keluar (sumber doc bff) huhuhu selalu dok traning la sekarang ni. nak bagun dari tilam pun makan masa, jenis plak aku ni malam nak tido kompom kena susu panas dulu, lepas tu jenuh bagun kencing. kalo toilet dalam bilik lain la, ni nun di dapor. 2 hari ni dah mula sakit pinggang. dulu masa peknen kat Adam Amsyar tak sakit pinggang langsung. tapi sakit lama masa buka 2 sebab kata nurse aku minum air akar siti fatimah tu awal. tu yang sakit lama. saya tak tahu.. ada yang kata minum perut 7, ada yang kata nak besalin. entah yang mana 1 tapi aku minum masa perut 8. memang awal kan. nurse cakap masa dah sakit baru minum. ni air apa pun tak buat lagi. jadi macam takut dah.

kaki pulak masa perut 7 memang dok sakit la ada yang panggil tarik mengkarung. memang kawa la. masa kat Adam Amsyar selalu jadi belakang lengan bawa ke bawah dada. kali ni selalu jagi kat kaki. 2 hari sekali mesti jadi. pas tu teringat SIL bg tau produk shaklee ostemetrik, kena makan 4 biji sekali. 4 hari aku makan memang tak jadi, tup2 hari ke 5 aku kena sekali sakit 5x ganda dari biasa. macam sakit tu disimpan2, sekali keluar nak hambik. hemmm macam tak berapa nak jalan je ubat ni. mungkin sebab aku tido ekon sama tu yang boleh tarik mengkarung.

 
 
Disini juga nak ucapkan selamat hari lahir untuk my bff yang dah kawan hampir 12 tahun kenal. kali ni peknen anak ke 2 pun sama, cuma beza dd dia 2 minggu dari aku. so perkembangan baby memang hari-hari berkongsi lah... masalah selalu sama... kemungkinan kami berdua akan lahir baby boy... hihihi..
 

3 untuk ko 3 untuk aku.... luv u watie...
 

R a y a ke d u a

Assalamualaikum....

sambung cita hari raya ke dua pulak yer... pagi dalam 10 macam tu kot dah keluar kami 1 rumah ke rumah adik beradik abah ngan mak. pagi kerumah abang abah. abah ni ada 3 beradik, sorang lagi makcik dok mengajar kat sabah, tapi dah pencen n terus dok kat sana dengan anak-anak dia...

Layan cerita begambar yer.... sebab tak banyak nak karang sangat..hihihi...

shawl ala2 siti ariani... jubah itam beli kat peace. masa ni baru sampai rumah pakngah.. selp dulu..

en papa yang sudah berisi sekarang..hihihi..dia kata perut aku ngan dia sama naik...
 
pic bawah ni suma abang adam amsyar yang ambil... kalo ambil balik kemera melalak la dia...
 
my luv kakak. cantik drees hijau kak aku ni... tapi ciffon, aku ni takut sikit dengan cifon. 1 takut cepat koyak 1 lagi aku ni jenis cepat peluh...no no no...

my luv abah aka tokwan

mak tok dengan 'anis' panggilan adam amsyar. nama dia danish.

ni la pakngah, abang abah aku... sama je cuma pakngah ni rendah n kulit sawo matang...tapi pandaiiiii sangat masak...

tu makngah dengan anak dia.. anak2 yang lain ada kat dapur ada yang dah balik rumah mertua.

ni muka kena paksa oleh abang sepupu dia dani disebabkan rampasan kemera berlaku.. hahaha...


masa ni mama bagi hp pun tak mau dah, nak kemera jg...takut kan jatuh nanti...
 
lepas ke Relau rumah pakngah, kami ke Sungai Acheh pulak ke rumah paksedara abah yang tips2 tahun tak pernah lupa singgah bila raya.. abah orang Sungai Acheh yer...

pic dari abang adam ambik lagi.. mama & 'mangah'

dia mai kat mama sebut "mama senyum..1 2 3..." pandai dia... sekarang ni banyak dok pot pet2 dah...seronok bila dengar suara dia keluar selalu. lepas tu aku ambik kemera dar dia...

ambik pic dua orang plak... senyum ja... bila tengok baju ni ingat lagi masa beli kat pacific, aku nak merah papa dia nak biru, akhirnya aku mengalah..huhuhu...

mamat sorang ni memang suka main tangga tau. tak kira dimana. pejabat aku 4 tingkat pun dia naik tak mengah...

dekat rumah tokndak ni anak menantu dia niaga bakso sebab menantu dia orang indon. kat sini memang orang kenal la bakso dia. hari raya buat bakso makan kat gerai tu... ha apa lagi bebola bakso ana yang punya la.. budak ni suka makan mee.


tengok, huduh ja nampak... aku lah hantu bebola bakso, mee ambik sikit bebola ambik 5 biji..hihihi kak aku lagi teruk, 7 biji dia ambik... lagi pun diorang memang tak kesah, nak ratah pun tak pa... mau bolat aku kalo lama2 dok situ.

muka baru sampai rumah tokcik tok sedara mak aku kat Sungai Acheh jugak... rumah ni pun wajib p. satu2nya adik perempuan nenek aku yang ada. dia ni comey sangat tapi x sempat nak begambar sebab pakat bc sembang tentang adam amsyar. makndak anak tokcik sorang cikgu sekolah, so dia cita pasai autisme kids kat sekolah dia...

muka sampai rumah... hihihi... mandi tukar baju, pengsan....
 
 

Raya pertama 2014

Hari Raya pertama di rumah mak abah tersayang... Alhamdulillah dapat bekumpul seluruh keluarga... macam ramai sangat.. Planing baju suma nak sama warna, tapi akhirnya tak sama, tapi hari pemakaian nampak sama hiajau+biru...

Layan cerita begambar ya...

tuan belog.... kain lycra ni bidang 60 tapi aku hantam beli 4.5meter... lebih belambak, nanti nak mintak kak yang buat baju ni kain lebih buat tudung ja. serlum pakai terus. paham serlum?? hahaha... pilihan drees sebab peknen kan. silap haribulan baju ni boleh bagi ja kat mak sebab besar gilos... kenapa pilih lycra?? sebab tak payah iron.. hahaha... baju ni aku hantar 1 bulan lagi nak posa, bila siap??? 3hari lagi nak raya..huhuhuhu...
 
Lepas suma pakat balik dari dari sembahyang raya-kubur-rumah tokmenakan baru balik rumah sempat begambar ramai2..hihihihi.. Adam Amsyar macam biasalah.. mood cepat hilang...

tengok la pic atas, orang dah set kat kemera dia boleh bagun lari.. haiii tak boleh blah anak aku sorang nih....

so gambar ke 2 kena pegang la... nasib suma ok, cuma adik aku sorang tu tepejam mata..hihihi.. (edit360)

keluarga kak aku. tengok anak dia hat beso tu, dah tak da mood, nak bukak baju pakai tshirt. anak aku sampai ke petang aku bagi dia pakai baju melayu tu, ko ingat murah upah kat uncle tu.mahal nak mampos. jadi pakai la sampai ke petang.

Kazrul's Family.... Raya Haji ni boleh ambik gambar ber4, inshaAllah.... budak tu memula suh dok depan, sekali tak mau dok, kena la gari dok tengah2...


sepupu ni yang boleh ambil gambar pun, si abang dani dah cabut nak pegi kutib tong.



tuan belong puteh penuh dengan tepong gomak..muhahaha...

peluh tak berhenti weh... pegi rumah mertua mandi 2x...air apatah penuh 1 badan.

budak ni sehari dia pegang kemera, macam2 gambar ada dalam tu. bab sampin memang tak mau pakai langsung. jenuh jugut, last dia buka sendiri.

ni kat rumah tok ndak, tiap2 tahun mesti pegi...

Berbuka kat luar??

Bab keluar bejala pegi makan, ke mall atau apa yang perlu keluar berjalan memang lama dah kami tak buat. sejak Adam Amsyar makin aktif ni memang susah sikit. dia tak mau dok diam, tak mau kena pegang. lari tak hiraukan orang. so masa beli baju raya kat dia aku ambil cuti sebab kebetulan hari tu check perut sebab aku turun berat badan. en papa pun aku minta cuti sekali sebab tak larat rasanya nak drive.

 
bukan nak seronok, tapi bila pegi beli baju raya kat Adam Amsyar dia tak ikut, mudah sangat kerja, semua jadi cepat sabab kami laki bini tau saiz dia. Alhamdulillah Allah pemudahkan semuanya...
 
dah petang tak larat nak kejan balik, kami bernuka kat luar. ni pun 1, las makan kat luar aku pun tak ingat beberapa bulan lepas. ni ksli ke 2 ke bangkok station. memang tempat fev selepas BM Tomyam buka cawangan lain. paling best siakap stim lemon.. perhhh kecoq ayaq lioq.... tempat di Bandar Perda. dulu kat permatang pauh, makan dengan kawan2, masa tu Adam Amsyar setahun lebih kot..


menu fev!!! time ni kailan ikan masin je tak mai lagi... perasan x nasi 3?? sebenarnya 4.. hahaha...


Lukisan


 
19/07/2014 - Hasil gambar di atas terjadi selepas mama cuci semua dinding yang dia conteng. Adam Amsyar ni memang tak boleh tengok dinding kosong tau... tengok betul2 lukisan dia ni macam tok wan pun ada sebab macam ada misai.. hihihi.. sekarang dah pandai tambah tangan ngan kaki.. hihihi.. ok la tu. pandai buat baju dan seluar dah.. good job abang...
 
Time balik rumah mak tok sebelum raya tu, sepupu2 lain bz main kat luar, so untuk tidak memboringkan anak sendiri yang tak boleh lepas main tanpa kawalan sesiapa, aku belikan dia warna air. memang dia suka la... time dok pegang pagar tengok orang main, aku panggil dia cakap "abang nak drawing??" terus la dia lari datang.. bab ni memang kesukaan dia la..



 
cantik dia warna, tapi mai kertas no 2 cacamarba dah kalernya... sepupu sebelah tu ushar ja.. bukan mumy kedekut yer, danish boleh main kat luar, tapi Adam tak boleh, jadi danish tolong tengok yer... hihihi...

Kejadian 3 hari nak raya

Asslamualaikum.... Tak terlewat lagi rasanya nak ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.... maafkan andai kata ada yang saya tersalah kata.. halalkan makan minum... kososng kosong yer...

Ok kembali kita pada topik di atas. hari khamis petang masa pegi ambil Adam Amsyar kat rumah mak tok, mak tok ada bagi tau kaki dia terkena roll salotape. masa tu dia tengah main tarik salotape sorang2, benda tu ada atas meja, tup tup dengar dia mengagis. maksu dia terus lagi pegi kat dia, terus dia bagi tau sakit sakit... rupaya roll ni jatuh kena jari kaki kanan dia... maksu pun nangis jugak sebab kesian kat Adam Amsyar...
untuk pengetahuan korang yang tidak tahu yer, dalam roll salotape ni ada simen mampat untuk tak bagi mudah terbalik bila tarik salotape, sebab tu benda ni berat..
 
Petang tu nampak lari macam ok jer. so aku pun tak terpikir apa la. malam dalam kul 8-9 kat rumah dia macam encot2 dah kaki.. aku tengok macam tak sedap hati. masa kul 10 time dia baring atas katil sambil minum susu aku minta nak tengok kaki dia...

woooo... bila tengok dengan dekatnya macam sakitttt sangat...

bila tengok plak dari bawah, 1 jari tu jadi purpel gelap. terus aku tak sedap hati. tengok muka dia balik dah tdo pun.
 
sembang dengan papa dia nak bawa gi hospital, tapi kesian dia baru tido. so kami ambil keputusan esok pagi lepas sahur bawa dia ke hospital terus.
 
 
Sepanjang malam dia terjaga. ada kot dlam 6 kali. terjaga ja bagi tau "sakit..." kesian sangat kat dia. so kul 6 lebih siap pegi hosp terus. pegi kat kecemasan doc cakap kenapa datang lambat taku patah jari dia. so itu dah nak buat aku pengsan hokeh!!! so kena xray, tapi kena datang balik kul 8 waktu pejabat, kes kecemasan baru diaorang mai. kami balik rumah dulu sebab dekat ja dengan rumah.
 
pegi tempat xray terus kul 8 tu. kerusi roda dah abis, papa la kena dukong budak 22kilo nih... So hasil xray aku tengok tak da apa yang patah. pas tu terus jumpa doc & doc pun sahkan tak patah... alhamdulillah sangat2.... kalo patah kena bawa ke hosp seberang jaya sebab kat sana untuk patah kanak2... nasib la tak da apa sayang.... so pegi rumah mak tok & rehat....
 
malang memang tak berbaukan. sehari sebelum tu masa lepak rumah mak, nampak jugak dia mai roll salotape nih aku cakap kat dia "hisss jatuh kena kaki sat ni!!" hemmm jatuh jua... sebab benda simen kan kat dalam... dalam dok jaga pun nak jadi jugak kan...