Nuffnang

Jumaat, 18 Julai 2014

MH17



Rabu, 16 Julai 2014

Adam Amsyar dah 3tahun 9bulan

Assalamualaikum....

Lama tak update tentang ankak sulung aku ni... sekarang ni seronok dia pegi sekolah. tapi ada kala buat perangai tak nak masuk sekolah. cikgu dia cakap sekarang ni dah mula belajar sikit, tu yang dia rasa tak berapa best tu. Tak pe la nak... tak teruk pun, abang kan pandai....

 
Bila dah besar ni, ada lagi sikap autis yang keluar dari dia... Up date dari gambar di atas;
  • Sekarang ni dia dah pot pet, tapi cakap bahasa apa pun tak faham, jerman ada latin pun ada. pas tu pandang aku, aku pun ok ya ka seperti berbual balik dengan dia. kekang tu kelauar juga bahasa yang aku faham macam bla bla ayam bala bla bla tv...macam balik rumah maktok je dia turun keta pegi tengok ayam, pas tu masuk rumah papanya call terus la "helo walaikumsalam bla bla bla ayam bla bla...ok bye askom i ya u (i love u)"ayat depan n belakang tu wajib kalo dapat call dari mama n papa.
  •  
  • Cakap berulang, yes, terjadi jugak kekadang. bila aku tunjuk barang tanya dia "apa ni" dia jawab balik "apa ni" so dari situ dah faham n dia akan ulang kita cakap lagi...untuk stop dia ulang cakap, aku ajak dia main apa2 bagi dia lupa.
  •  
  • Bab pakaian, sekarang ni tak mau pakai siglet, nak yang ada tangan pendek. susah jugak sebab memang banyak aku belikan dia singlet. seluar pendek memang tak da masalah. pam pempers hummmm ya dia masih lagi pakai pempers xxl drypers. kalo beso lagi nanti tak tau nak nak kena bagi pakai pempers orang tua kot.... poty train buat tapi sekarang ni dah tak buat sebab tak sempat. kat sekolah cikgu buat tapi sampai tengahari ja. balik rumah mak tok mandi pakai pempers makan tdo. lagi la tok tak buat.
  •  
  • Sebelum ni dia memang takut dengar bunyi mercun, kemarin bila ada budak2 main depan rumah nak biar la dia join sekali, sekali dia yang meluru masuk rumah terus. pas tu kami laki bini terpandang sama terus gelak, sebab dia kalo sampai rumah ja terus nak dok luar. tadi plak cikgu dia cakap isnin ari tu bagi budak2 dengar animals sound, sekali dia dengar bunyi harimau terus lagi kat pintu sebab takut. selalunya bunyi hon dia larik jugak. mungkin sebab kuat.
  •  
  • Bab terlampau suka sesuatu objek dapat aku dapat tangkat sejak usia dia 2 tahun. dia akan suka benda bulat solid ja. contoh bola. kalo bola tu kecil yang boleg digenggam, dia akan pegang mula tido sampai esok pagi.
  •  
  • Gelak sesorang tu biasalah... memang dah lama dia buat macam tu. dok dalam keta ka, tengah nak tido ka, sambil makan ka dia senyum sorang2 pas tu gelak, mungkin dia sedang fikir benda yang lawak tu jadi macam tu.
 
Lagi 2 bulan ishaallah Adam Amsyar akan jadi abang. sepanjang mengandung ni boleh dikatakan tiap hari aku bagi tau dia sambil releks dalam bilik, tunjuk perut sampai ambil tangan dia letak atas perut aku cakap kat ni "dalam ni ada baby tau. nanti abang jaga baby tau" dia akan sebut "baby hi" atau "assalamualaikum baby". harap esok tetiba mama bawa balik baby dia tak terkejut... hihihi.. luv u sayang mama....

Isnin, 14 Julai 2014

Masalah ketika mengandung...

Hemmmm mana2 orang mengandung mesti ada masalah masing2 kan. dulu masa mengandung kat Adam Amsyar gatal perut nanguzubillahhhhh memang ambil sikat garu kat perut tu. sampai luka2. tapi mengandung kat ke 2 tak rasa langsung gatal kat perut n tak rasa apa kat situ sebab masa dulu 1st time perut tu nak besar kan. kali ni gatal juga, tapi lagi tragis...
 
Huhuhuhu penderitaan jugak la kalo nak panggil. masa 5 bulan mengandung peluh jangan cakap la keluar tak berhenti, paling banyak di ketiak, muka, bawah dada & leher. kana ada tuala kecil letak dalam hbeg sebab kompom peluh. n peluh tu membawa sampai sekarang. kat ketiak pernah juga melecet sampai kena gi farmasi ambil ubat. so dapat ubat sapu nama apetah econaze macam tu kot dengan bedak ubat. memang lega. tapi kena letak selalu, kalao dah sakit baru nak letak susah la. macam aku yang selalu berpeluh pun susah, tak pnah kering, tapi la ada bedak ubat tu, fungsinya serap ait peluh.. memang best bila pakai untuk orang yang berpeluh macam aku.

 
Masa perut 6 bulan, aku mengalami satu lagi penyakit iaitu buasir.. perhhh memang perit... sembelit la sebelum tu, lepas tu mc terus sebab sakit.. huhhuhu sampai sekarang pun masih ada lagi... nanti nak beranak macam mana la...harap2 ok la... takut sanga bila pikiokan sembelit nih.... Tapi puasa ni alhamdulillah tak pernah ada sembelit lagi...
 
 
Entry lepas tentang keputihan pun aku dah cita kan... dan sampai sekarang masih ada. 2 minggu lepas jumpa doc klinik swasta, hemmm buat yang aku dapat macam tak lut jer... so kat rumah pun kena pakai pad kecik tu... nurse bagi tau result ambik sample ari tu cakap bektiria tak bahaya, jadi tak serius sangat la...


 
Nak masuk 8 bulan ni datang pulak masalah baru, berat aku turun... huhuhuhu sangat banyak ok. masa periksa 1bln tu aku turun 500gram, mula periksa 2minggu turun 1kg. hoiii banyak tu... bayangkat masa buat buka perut 13 weeks berat aku 82.7kg, sekarang dah 31weeks 3days (tadi) berat aku 80.5kg banyak tu. paling berat masa 25 weeks 84kg, lepas tu turun sebab aku kena buasir.
 
Kemunginan (nurse cakap) takut air ketuban kurang, si kena check 3 hari sekali mula dari minggu lepas, sampai minggu depan moniter 2 minggu, pas tu jumpa doc scan air n baby berat ok tak. kalau turun berat aku je tak pe. tak mau la jadi apa2 kat baby kan. masa doc bagi tau tu terus aku teringat masa nak bersalin kat Adam Amsyar. masa kena transfer ke hosp seberang jaya , dah sampai masa buka 8/9 nurse nak pecahkan air ketuban sempat lagi tanya aku "air ketuban dah becah ka" aku pun kata tak. dia cakap air ketuban tak da ni, terus kepala aku kerisauan. harap tak da apa la jadi kat dia masa tu. memang ya, aku tak merasakan 'bah' air ketuban. tapi masa ngandung kat dia tak da masalah turun besat badan, munkin tak moniter la kan.

 
Apa pun aku selalu berdoa kat Allah semoga semuanya selamat.. n aku minta korang doakan aku sekali ya.... amin.....
 
LOVE

entry gambar makanan....


agar2 milo, buat time mak abah adik2 mai buka puasa dirumah...

ni penjual air soya terbaik kat sungai bakap... memang bebaloi sedapnya. aku kalo pegi mesti beli 3 bungkus, 1 bungkus rm2 je...

cok pishang....makan time bebuka memang la best sangat...

nasi lemak sambai sotong rendam

ni paling tragis... si adik aku belikan mutabak kat Adam Amsyar kat pasar ramadhan, sekali aku nak suapkan dia, mutabak tu penuh dengan bawang sahaja... huhuhu kesian kat anak mama.. tapi dia makan juga, yang banyak bawang aku tolak tepi. orang nak utang berniaga macam ni la...

k a r i p a p s a r d i n

Assalamualaikum...

Kemarin petang berbuka rumah mak, teringin nak makan karipap sardin. mak keluar beli baju raya kirimkan beli sardin tin. huhuhu aku tak pandai buat roti, jadi pakai roti gardenia lenyek je.. nak minta mak buat buat kesian kat mak....

memula lenyekkan kepingan roti macam gambar di atas.

sapukan putih telur fungsi untuk gam.

letakkan sardin yang dimasak tadi kat tengah tu. (sambal+bawang)

pas tu kapit....
 
dah siap.... aku tak goreng, sapu keliling karipap dengan mentega masukan dalam oven. masak 10minit siap... masa berbuka makan panas2 memang best...

Jumaat, 4 Julai 2014

Makan makan dan makan

Assalamualaikum... dah 6 hari kita berpuasa... dari hari pertama menu berbuka tak sempat nak ambil gambar... so nak nak update gambar makanan sebelum puasa...

makan2 kenuri buah-buahan... memang puas... memang puas sungguh la....

 ni menu wajib... feverettttt... kari ikan semilang... kalo pegi makan wajib ambil kepala 1 isi 1... yang ni lagi 2 hari nak posa pegi mkan dengan bff.. :D

 sapa suka makan rebung macam saya angkat tangan??? ni jiran mak bagi...

ni pula menu potluck jumaat lepas kat opis... makan sampai kenyang....
 
ni menu khamis kot.... huhu tak ingat.. suma seminggu sebelum posa...

pizza puasa pertama kakak buat.. marveles...

kuih raya pertama pasa puasa ke2...en papa feveret....

Adam Amsyar dah 3tahun 9bulan

Assalamualaikum....

Lama tak update tentang ankak sulung aku ni... sekarang ni seronok dia pegi sekolah. tapi ada kala buat perangai tak nak masuk sekolah. cikgu dia cakap sekarang ni dah mula belajar sikit, tu yang dia rasa tak berapa best tu. Tak pe la nak... tak teruk pun, abang kan pandai....

 
Bila dah besar ni, ada lagi sikap autis yang keluar dari dia... Up date dari gambar di atas;
  • Sekarang ni dia dah pot pet, tapi cakap bahasa apa pun tak faham, jerman ada latin pun ada. pas tu pandang aku, aku pun ok ya ka seperti berbual balik dengan dia. kekang tu kelauar juga bahasa yang aku faham macam bla bla ayam bala bla bla tv...macam balik rumah maktok je dia turun keta pegi tengok ayam, pas tu masuk rumah papanya call terus la "helo walaikumsalam bla bla bla ayam bla bla...ok bye askom i ya u (i love u)"ayat depan n belakang tu wajib kalo dapat call dari mama n papa.
  •  
  • Cakap berulang, yes, terjadi jugak kekadang. bila aku tunjuk barang tanya dia "apa ni" dia jawab balik "apa ni" so dari situ dah faham n dia akan ulang kita cakap lagi...untuk stop dia ulang cakap, aku ajak dia main apa2 bagi dia lupa.
  •  
  • Bab pakaian, sekarang ni tak mau pakai siglet, nak yang ada tangan pendek. susah jugak sebab memang banyak aku belikan dia singlet. seluar pendek memang tak da masalah. pam pempers hummmm ya dia masih lagi pakai pempers xxl drypers. kalo beso lagi nanti tak tau nak nak kena bagi pakai pempers orang tua kot.... poty train buat tapi sekarang ni dah tak buat sebab tak sempat. kat sekolah cikgu buat tapi sampai tengahari ja. balik rumah mak tok mandi pakai pempers makan tdo. lagi la tok tak buat.
  •  
  • Sebelum ni dia memang takut dengar bunyi mercun, kemarin bila ada budak2 main depan rumah nak biar la dia join sekali, sekali dia yang meluru masuk rumah terus. pas tu kami laki bini terpandang sama terus gelak, sebab dia kalo sampai rumah ja terus nak dok luar. tadi plak cikgu dia cakap isnin ari tu bagi budak2 dengar animals sound, sekali dia dengar bunyi harimau terus lagi kat pintu sebab takut. selalunya bunyi hon dia larik jugak. mungkin sebab kuat.
  •  
  • Bab terlampau suka sesuatu objek dapat aku dapat tangkat sejak usia dia 2 tahun. dia akan suka benda bulat solid ja. contoh bola. kalo bola tu kecil yang boleg digenggam, dia akan pegang mula tido sampai esok pagi.
  •  
  • Gelak sesorang tu biasalah... memang dah lama dia buat macam tu. dok dalam keta ka, tengah nak tido ka, sambil makan ka dia senyum sorang2 pas tu gelak, mungkin dia sedang fikir benda yang lawak tu jadi macam tu.
 
Lagi 2 bulan ishaallah Adam Amsyar akan jadi abang. sepanjang mengandung ni boleh dikatakan tiap hari aku bagi tau dia sambil releks dalam bilik, tunjuk perut sampai ambil tangan dia letak atas perut aku cakap kat ni "dalam ni ada baby tau. nanti abang jaga baby tau" dia akan sebut "baby hi" atau "assalamualaikum baby". harap esok tetiba mama bawa balik baby dia tak terkejut... hihihi.. luv u sayang mama....

Masalah ketika mengandung...

Hemmmm mana2 orang mengandung mesti ada masalah masing2 kan. dulu masa mengandung kat Adam Amsyar gatal perut nanguzubillahhhhh memang ambil sikat garu kat perut tu. sampai luka2. tapi mengandung kat ke 2 tak rasa langsung gatal kat perut n tak rasa apa kat situ sebab masa dulu 1st time perut tu nak besar kan. kali ni gatal juga, tapi lagi tragis...
 
Huhuhuhu penderitaan jugak la kalo nak panggil. masa 5 bulan mengandung peluh jangan cakap la keluar tak berhenti, paling banyak di ketiak, muka, bawah dada & leher. kana ada tuala kecil letak dalam hbeg sebab kompom peluh. n peluh tu membawa sampai sekarang. kat ketiak pernah juga melecet sampai kena gi farmasi ambil ubat. so dapat ubat sapu nama apetah econaze macam tu kot dengan bedak ubat. memang lega. tapi kena letak selalu, kalao dah sakit baru nak letak susah la. macam aku yang selalu berpeluh pun susah, tak pnah kering, tapi la ada bedak ubat tu, fungsinya serap ait peluh.. memang best bila pakai untuk orang yang berpeluh macam aku.

 
Masa perut 6 bulan, aku mengalami satu lagi penyakit iaitu buasir.. perhhh memang perit... sembelit la sebelum tu, lepas tu mc terus sebab sakit.. huhhuhu sampai sekarang pun masih ada lagi... nanti nak beranak macam mana la...harap2 ok la... takut sanga bila pikiokan sembelit nih.... Tapi puasa ni alhamdulillah tak pernah ada sembelit lagi...
 
 
Entry lepas tentang keputihan pun aku dah cita kan... dan sampai sekarang masih ada. 2 minggu lepas jumpa doc klinik swasta, hemmm buat yang aku dapat macam tak lut jer... so kat rumah pun kena pakai pad kecik tu... nurse bagi tau result ambik sample ari tu cakap bektiria tak bahaya, jadi tak serius sangat la...


 
Nak masuk 8 bulan ni datang pulak masalah baru, berat aku turun... huhuhuhu sangat banyak ok. masa periksa 1bln tu aku turun 500gram, mula periksa 2minggu turun 1kg. hoiii banyak tu... bayangkat masa buat buka perut 13 weeks berat aku 82.7kg, sekarang dah 31weeks 3days (tadi) berat aku 80.5kg banyak tu. paling berat masa 25 weeks 84kg, lepas tu turun sebab aku kena buasir.
 
Kemunginan (nurse cakap) takut air ketuban kurang, si kena check 3 hari sekali mula dari minggu lepas, sampai minggu depan moniter 2 minggu, pas tu jumpa doc scan air n baby berat ok tak. kalau turun berat aku je tak pe. tak mau la jadi apa2 kat baby kan. masa doc bagi tau tu terus aku teringat masa nak bersalin kat Adam Amsyar. masa kena transfer ke hosp seberang jaya , dah sampai masa buka 8/9 nurse nak pecahkan air ketuban sempat lagi tanya aku "air ketuban dah becah ka" aku pun kata tak. dia cakap air ketuban tak da ni, terus kepala aku kerisauan. harap tak da apa la jadi kat dia masa tu. memang ya, aku tak merasakan 'bah' air ketuban. tapi masa ngandung kat dia tak da masalah turun besat badan, munkin tak moniter la kan.

 
Apa pun aku selalu berdoa kat Allah semoga semuanya selamat.. n aku minta korang doakan aku sekali ya.... amin.....
 
LOVE

entry gambar makanan....


agar2 milo, buat time mak abah adik2 mai buka puasa dirumah...

ni penjual air soya terbaik kat sungai bakap... memang bebaloi sedapnya. aku kalo pegi mesti beli 3 bungkus, 1 bungkus rm2 je...

cok pishang....makan time bebuka memang la best sangat...

nasi lemak sambai sotong rendam

ni paling tragis... si adik aku belikan mutabak kat Adam Amsyar kat pasar ramadhan, sekali aku nak suapkan dia, mutabak tu penuh dengan bawang sahaja... huhuhu kesian kat anak mama.. tapi dia makan juga, yang banyak bawang aku tolak tepi. orang nak utang berniaga macam ni la...

k a r i p a p s a r d i n

Assalamualaikum...

Kemarin petang berbuka rumah mak, teringin nak makan karipap sardin. mak keluar beli baju raya kirimkan beli sardin tin. huhuhu aku tak pandai buat roti, jadi pakai roti gardenia lenyek je.. nak minta mak buat buat kesian kat mak....

memula lenyekkan kepingan roti macam gambar di atas.

sapukan putih telur fungsi untuk gam.

letakkan sardin yang dimasak tadi kat tengah tu. (sambal+bawang)

pas tu kapit....
 
dah siap.... aku tak goreng, sapu keliling karipap dengan mentega masukan dalam oven. masak 10minit siap... masa berbuka makan panas2 memang best...

Makan makan dan makan

Assalamualaikum... dah 6 hari kita berpuasa... dari hari pertama menu berbuka tak sempat nak ambil gambar... so nak nak update gambar makanan sebelum puasa...

makan2 kenuri buah-buahan... memang puas... memang puas sungguh la....

 ni menu wajib... feverettttt... kari ikan semilang... kalo pegi makan wajib ambil kepala 1 isi 1... yang ni lagi 2 hari nak posa pegi mkan dengan bff.. :D

 sapa suka makan rebung macam saya angkat tangan??? ni jiran mak bagi...

ni pula menu potluck jumaat lepas kat opis... makan sampai kenyang....
 
ni menu khamis kot.... huhu tak ingat.. suma seminggu sebelum posa...

pizza puasa pertama kakak buat.. marveles...

kuih raya pertama pasa puasa ke2...en papa feveret....