Nuffnang

Khamis, 27 Februari 2014

My Doctor


Masa Adam Amsyar tak sihat hampir 2 minggu dengan selsema batuk makan ubat farmasi, mama papa pun bawa gi jumpa doctor yang lalu jumpa dari kecil. pegi2 doktor ganti plak... tak pa lah.. ubat diberi yang sama juga kan...

Masa doctor periksa dada dia, dia tengok mama tengok papa sambil malu2... hahaha tak pernah tengok dia semalu itu...
 
Bab makan ubat kalau ubat farmasi yang ada gambar lebah tu memang kesukaan dia la.. minta minum sendiri... kali ni ubat dari klinik ni ok jugak, memula kena paksa la, lelama muka redha ja. pas tu minta nak suapkan sendiri tak mau dipaksa2. Untuk bagi senang minum ubat kena pakai cup ubat tu senang. pas makan letak air dalam bekas tu jugak, so baki ubat tadi yang ada dalam cup masuk jugak la ke dalam perut dia...
 
Lepas balik tu pegi rumah mak tok dia ambil wayar usb sambung lepas tu mai kat dada mama.. hohoho Adam Amsyar nak jado doctor ya... so masa pegi econsave ada nampak mainan doctor ni beli terus. alah beri yang murah ke RM5. kalo dah ok, dia mau, boleh beli hok mahal sikit....

pas tu opret buku.. hahaha...

Adam Amsyar dapat KOPIAH.....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah sampai pun hadiah untuk anak mama... hari tu lepas raya mama ada masukkan gambar Adam Amsyar dalam blog 'Pertandingan Gaya Si Comel Berhari Raya 2013'  anjuran BabyIbu Keputusannya Adam Amsyar dapat saguhati... Alhamdulillah....

Dah sampai kopiah ni bulan lepas.. siap ada nama AMSYAR lagi... terima kasih banyak2 kepada penganjur....



 Adam Amsyar suka.... pakai time teman mama papa solat....

Selasa, 18 Februari 2014

Cerita-cerita

Assalamualaikum.... hoho nak update jugak walaupun tak da banyak cerita...

Hari ni cukup 6 hari hantar Adam Amsyar ke PDK Harmoni... Alhamdulillah.. walaupun asyik menagis ja pepagi bila nak masuk pintu PDK akhirnya hari ni dia masuk dengan tenangnya dan dalam masa yang sama melegakan hati mama papa yang risau tengok asyik teriak ja....


Bab makan anak teruna ni susah sikit. memilih, tapi ada time tu dia makan ok ja. macam hari tu cikgu tu kata buat bubur nasi makan 2 kali. Ada time tak mau makan, so mama bekalkan roti sapu jem stbry, sebab tu fevret dia... waktu balik sebelum sampai rumah mak tok belikan air kotak dengan roti.

Sekarang ni kat rumah mak tok ka rumah mama ka, ada ja dia buat gaya tarian senyap.. maklumlah tak dengar suara tapi pergerakkan ja yang banyak. nanti mama tanya cikgu ye Adam menari lagu apa...

Dah masuk 2 minggu selsema + batuk. kahak pekat tak keluar. harap Adam cepat sembuh ya sebab Adam mudah dapat selsema batuk ni... so kena beli susu NAN balik. ari tu saya stop pakai lain, nampak macam tak ngam...

Sabtu lepas ajak en papa gi pasar malam. Lama sungguh tak jejak pasar malam sejak Adam Amsyar nak mau orang pegang time berjalan. so kena la salah sorang pegi. tapi sabtu lepas Adam baik je.. tq sayang mama.

Mama ni bila dok kat pasar malam mula la tamak, tau beli apa? yong tau fu, laksa, bihun goreng, mutabak (Adam+Papa je) sate. jenuh makan. tapi tak abis, simpan dalam peti esok sambung. Tengok2 ada orang jual udang ni. sekilo RM40, so beli setengah kilo, dapat dalam 18 ekor. Petai RM3, memula pelik kenapa murah, rupanya petai hutan sebab pahit, tapi tak pait sangat bila masak.


So berangkut la barang nak masak fi rumah mak. nak masak rumah mak sebab nak resepi sambal petai mak. pakai udang mak, aku buat keja sorang2 kat dapur sebab mak tolong abah buat keja kat stor.. Udang tu buat goreng kunyit.. en papa la orang paling makan lalu.. hehehe...

 
Balik rumah buat udang ni lagi sikit yang ada kat rumah untuk makan malam. Adam pun suka la kalu buat goreng kunyit nih...

Minggu lepas juga dalam jumaat kot, terima barang dari skynet. entah la barang apa, kotak beso tapi ringan...




 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!






Pempers dari DRPERS. ini hasil simpanan bar kod, kumpul pas tu tebus. diorang buat setahun 2 kali kot untuk tebus. sebelum tu kena jadi Family Club Drypers dulu ye... untuk jadi ahli dapat macam2. kalau time besday anak dapat hadiah lagi.... TQVM Drypers...

Sabtu, 15 Februari 2014

Erin (..life after "i do") First Giveaway

Assalamualaikum....
Tadi masuk blog ros ada GIVEWAY!!!!!!
 
TEMA GIVEAWAY


 Daddy and Baby Cool
SYARAT PENYERTAAN

Mode garang is on! keskes

1)  Follow blog ..life after "i do"
2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway
3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu.
4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha)
5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun boleh, tapi jangan la panjang sangat.
6) Jangan lupa paste link entry giveaway korang tu di ruang komen entry ini, kalau lupa tak dapek den nak nolong..gahaha
7) First Giveaway aku ni akan bermula pada 15 Januari 2014 sampai 15 Februari 2014
8) Sila baca syarat penyertaan betul-betul, tak lengkap kalu, reject la jawabnya. Sebarang surat menyurat, whatsapp, sms, kolling-kolling tidak akan dilayan (paling muka ke tepi) kahkah..hoihhh garang sangat ni. Boleh je nak tanya apa-apa, komen je kat sini, nanti aku jawabkan, nak email pun boleh, nak whatsapp pun boleh, saya tak garang, baik je..huhu
9) 3 orang pemenang dengan gambar paling cool dan menarik sahaja akan dapat hadiah ini

Boleh gantung di playroom anak :)
Ok, tu je, join ramai-ramai ye, bye!
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
wow nak join lah... kodek2 gambar Adam Amsyar dengan papa jumpa la yang ni.. cute jugak.... mana nak tau kalau-kalau ada rezeki Adam Amsyar kan....
 
Sedang potong rambut. kalau potong rambut ni 1 taman boleh dengar dia melalak.. masa ni belum tunjuk muka garang yang betul yer....

Khamis, 13 Februari 2014

Autisme

CIRI UTAMA PENYAKIT AUTISME
Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)
Kanak-kanak autisme merupakan kanak-kanak yang kelihatan normal dari fizikalnya, tetapi mereka mempunyai masalah tingkah-laku.

Mereka tidak suka dengan sentuhan, hubungan mata dengan orang lain, tidak suka bercampur dengan orang lain, sering melakukan sesuatu yang pelik dan berbahaya, ketawa dan menangis tanpa sebab, sukar menggunakan kemahiran pergerakan menggunakan jari serta berkelakuan seolah-olah tidak mendengar apabila dipanggil.
 

Sindrom ini merupakan sindrom yang dialami oleh seseorang semenjak lahir sehingga akhir hayat dan sekiranya kita tidak memahami penyakit autisme ini sudah tentu kita menganggap mereka sebagai tidak waras.
 
Antara ciri utama kanak-kanak autisme ialah:

A) TIDAK MAMPU BERSOSIAL
Tidak menghiraukan orang lain.
Kelihatan tidak sensitif pada keperluaan, perasaan dan pemikiran orang lain.
Tidak mahu bertentang mata atau menunjukkan ekspresi muka apabila bercakap.
Tidak suka sentuhan (tidak mahu dipeluk atau dipegang).
Susah bekerjasama, berkongsi atau menunggu giliran.
Lebih suka bermain sendiri.
Tidak berminat dalam permainan yang perlu menggunakan imaginasi.
B) TIDAK BOLEH BERTUTUR DAN BERKOMUNIKASI
Lambat bercakap. (maksudnya macam Adam tak pandai buat ayat)
Mempunyai masalah bercakap dan memahami percakapan orang.
Tidak boleh berkomunikasi dengan baik.
Bercakap dalam nada pelik seperti menyanyi atau bercakap macam robot.
Sukar memulakan percakapan. Jika berbual hanya satu pihak yang bercakap.
Mungkin mengulangi perkataan sama, tetapi tidak faham maksudnya.
C) MEMPUNYAI MASALAH DALAM PEMIKIRAN DAN PERLAKUAN
Suka melakukan perkara sama(berulang) dan tidak mahu menerima perubahan. Mereka mudah tersinggung jika disuruh melakukan perubahan.
Menunjukkan minat pelik, contohnya terhadap peta, peralatan elektronik atau roda kereta mainan berpusing dan memutar objek.
Sangat sensitif terhadap rasa, bau dan bunyi yang menyebabkan mereka menunjukkan perlakuan di luar kawalan.
Mempunyai pergerakan badan yang pelik dan melakukannya berulang-ulang.
Tidak boleh duduk diam.
Menunjukkan keinginannya dengan menarik tangan orang dewasa sehingga hajatnya tercapai.
D) MASALAH TINGKAH LAKU
Suka mengasingkan diri.
Bersikap pasif.
Tidak tahu bersosial.
Aktif tetapi berperangai pelik.
 
Yang diwarnakan hijau adalah tingkah laku Adam Amsyar... yang lain ada jugak sikit2... Tapi anak autisme ni ada yang bijak yer (tidak mempunyai masalah pembelajaran). dan itu yang saya nampak dekan Adam Amsyar. meh cerita sikit tentang sikapnya...

  • Adam Amsyar mudah mengingati apa yang dia belajar secara langsung dan tidak langsung. Pada usianya 2 tahun dia sedah mengenali bentuk dan sebutan A to Z, 1-10 (BM & BI).
  • Pada usia 3 tahun (2013) masuk Taska dia pad pandai tulis, kenal, sebut A to Z, 1-20 (BM & BI), alif sampai ya.
  • Pandai minta susu dengan sebutan "susu". sebelum ni kami penjaga yang kena fikir untuk dia adakah dia mahu susu atau tidak.
  • Pada akhir tahun lepas bila bagi tab samsung yang hidup 50/50 tu dia lukis, kenal, sebut bentuk2 seperti segi 3, segi 4, bulan, bulat, bujur dalam Bahasa Inggeris (BI).mama dia pun tak berapa tau dalam BI bentuk2 ni...hehehe..
  • Masa duduk kat rumah mak tok, kalau dia popo abis ja terus masuk bilik air. (Adam masih pakai pempers lagi)
  • Tahap sekarang ni tak tau nak kata dia hyperaktif ka x, sebab nampak ok, cuma bila di luar contoh macam supemarket, pasar malam dia nak bebas, tak mau pegang2. tambah la pulak kalau dia nampak tangga lif tu.. nak main p balik p balik. tapi kami terutamanya papa dia akan jaga tanpa lekang mata dok dengan dia. so sekarang ni kami kurangkan pegi tempat macam tu.
  • Dari usia dia pandai pakai kasut, dia tak pernah pakai kasut terbalik walaupun sekali. kalau dia salah dia tetap pebetulkan dan tak pernah pakai sebelah lain.
  • Kadang2 dia kurang sabar, so sekarang saya sedang ajar dia main dengan ada giliran, contoh paling ringkat tepuk belon. sekarang nampak ok sikit.
  • suka main belon n tiup belon air. ini salah satu terapi kat mulut.
  • Pandai pujuk kalau mama buat2 menagis dan kiss kat dahi.. wahhh sangat teruja.. tapi bila papa buat2 nagis dia buat dek ja..
Sebagai IBU saya memang nakkan yang terbaik untuk Adam Amsyar.... kekadang... kekadang ye, bila dia dah tido baca doa apa yang patut untuk dia, menitis jua air mata ni bila fikir tentang dia, perangai dia yang aktif pas tu kena marah sampai menagis, kesian sangat kat dia.. bila difikirkan dia tak tau apa macam budak lain. tak tau takut.

Pernah juga si mama ni tempit (marah) dengan nada yang sangat marah, dia mai dekat, tapi buat tak tau ja. terus p kat papa dia, tapi dalam masa yang sama mata sedang tengok kat mama supaya mama pujuk... hai la sayang.... mama sedang mengis ni tegah menaip.... kami sangat menyayangimu....

Kami sekeluarga mengharapkan orang disekeliling dapat memahaminya... Semoga Adam Amsyar terus bersemangat dan berjaya dalam hidup.... Allah kan ada..amin...

Isnin, 10 Februari 2014

Adam Amsyar pic....


Assalamualaikum...
 
Lamanya rasa tak update blog... tuan blog bz + malaz... boleh cen tu???nak update tentang anak sulung sorang ni.. tahun ni masuk 4 tahun la walaupun besday dia bulan 9 nun...
 
Bermula minggu lepas juga Adam kami hantarkan dia di tempat baru di taman seri acheh (PDK Harmoni) untuk kanak-kanak istimewa or OKU.
 
Bila sebut OKU kenapa ek orang rasa lain? macam ni la, bila kita dah anak, adik, kakak, abang atau sedara yang OKU baru kita tau apa rasanya kan.. so pekakkan ja telinga... ada ramai lagi yang memahami kita...
 
Adam Amsyar di sana atas hati yang amat terbuka dari kami sebagai mama papa dia... semua orang nak yang terbaik untuk anak kan... beritu juga kami... walaupun terpaksa korbankan masa Adam kena bagun awal, tinggal dan ambil dia semula jam 12, itu semua demi kebaikan...
 
Cikgu Mahani (owner PDK Harmoni) pernah bagi tau yang ada budak sindromdown dari kecil yang tak boleh berjalan langsung yang hanya meniarap, sekarang sudah mampu berjalan seperti budak normal. dia duduk di PDK dari umur setahun, sekarang tak silap 5 tahun kot.... bangga kan...
 
Ada juga budak2 autisme macam Adam dalam 2 3 orang kat situ. cikgu pun ramai... so kami suami isteri sangat tertarik untuk hantar Adam ke sana... tapi nak hantar kena ada kad OKU. Adam tak da lagi kat OKU tapi sekarang dalam proses permohonan nak jumpa doktor... kad ni kami minta tujuan utama nak bagi dia masuk PDK sebab wajib ada kat OKU... Pas tu PDK tidak kenakan apa2 bayaran untuk ibu bapa sesen pun.... sangat bagus kan...
 
 Adam tulis "HAPY BESDAY PAK SU" kat pak su yang sayang sangat kat dia sampai mai cari kat rumah...
 
lukisan ni ada kat dinding bilik... nampak macam Allah kan...
 
ok, bunga kiri mama lukis, pas tu terus dia lukis yang kanan tu... sangat teruja.. cepat sungguh dia belajar.... 
 
 sekarang kalau hari cuti bawa dia main layang2 kat stadium batu kawan.. angin kuat... best...
 
 Adam ni tak mau makan lauk2 lain. so ari tu teringin nak makan buger kfc, minta papa beli peha ayam kat dia.. memula dia makan yang rangup ja... tapi pas tu, Alhamdulillah dia makan banyak...
 
 sekarang ni Adam masih mengikuti terapi di Hospital Sungai Bakap...
 
 ari tu mama belikan dia mainan masak2 ni.. memang dah lama cari yang ada set macam ni.. nak ajak dia main.. ini sebenarnya terapi juga tau.. ramai sebenarnya yang tak tau...
 
 
 gambar atas ni 1st time bawa dia gi PDK, tengok la keaktifannya.... hai la anak... meh nak cita sikit, hari 1st hantar dia mama menangis sampai sedu2 hokeh.. sebab masa hantar nak pegi dia lari kot tingkat PDK tu... mesti dia rasa macam mama papa nak tinggalkan dia.. tapi tak ye sayang... mama papa love u so much....
 
 bila ambil gambar dengan maksu macam ni la gaya dia...
 
fresh pica.... tadi kat rumah mak tok baru balik dari PDK... alhamdulillah.. cuma bab makan dia boleh tahan perut tak mau makan.. minum air ja cikgi cakap... hai la sayang... nanti ma bagi Adam bekal k...

My Doctor


Masa Adam Amsyar tak sihat hampir 2 minggu dengan selsema batuk makan ubat farmasi, mama papa pun bawa gi jumpa doctor yang lalu jumpa dari kecil. pegi2 doktor ganti plak... tak pa lah.. ubat diberi yang sama juga kan...

Masa doctor periksa dada dia, dia tengok mama tengok papa sambil malu2... hahaha tak pernah tengok dia semalu itu...
 
Bab makan ubat kalau ubat farmasi yang ada gambar lebah tu memang kesukaan dia la.. minta minum sendiri... kali ni ubat dari klinik ni ok jugak, memula kena paksa la, lelama muka redha ja. pas tu minta nak suapkan sendiri tak mau dipaksa2. Untuk bagi senang minum ubat kena pakai cup ubat tu senang. pas makan letak air dalam bekas tu jugak, so baki ubat tadi yang ada dalam cup masuk jugak la ke dalam perut dia...
 
Lepas balik tu pegi rumah mak tok dia ambil wayar usb sambung lepas tu mai kat dada mama.. hohoho Adam Amsyar nak jado doctor ya... so masa pegi econsave ada nampak mainan doctor ni beli terus. alah beri yang murah ke RM5. kalo dah ok, dia mau, boleh beli hok mahal sikit....

pas tu opret buku.. hahaha...

Adam Amsyar dapat KOPIAH.....

Assalamualaikum...

Alhamdulillah dah sampai pun hadiah untuk anak mama... hari tu lepas raya mama ada masukkan gambar Adam Amsyar dalam blog 'Pertandingan Gaya Si Comel Berhari Raya 2013'  anjuran BabyIbu Keputusannya Adam Amsyar dapat saguhati... Alhamdulillah....

Dah sampai kopiah ni bulan lepas.. siap ada nama AMSYAR lagi... terima kasih banyak2 kepada penganjur....



 Adam Amsyar suka.... pakai time teman mama papa solat....

Cerita-cerita

Assalamualaikum.... hoho nak update jugak walaupun tak da banyak cerita...

Hari ni cukup 6 hari hantar Adam Amsyar ke PDK Harmoni... Alhamdulillah.. walaupun asyik menagis ja pepagi bila nak masuk pintu PDK akhirnya hari ni dia masuk dengan tenangnya dan dalam masa yang sama melegakan hati mama papa yang risau tengok asyik teriak ja....


Bab makan anak teruna ni susah sikit. memilih, tapi ada time tu dia makan ok ja. macam hari tu cikgu tu kata buat bubur nasi makan 2 kali. Ada time tak mau makan, so mama bekalkan roti sapu jem stbry, sebab tu fevret dia... waktu balik sebelum sampai rumah mak tok belikan air kotak dengan roti.

Sekarang ni kat rumah mak tok ka rumah mama ka, ada ja dia buat gaya tarian senyap.. maklumlah tak dengar suara tapi pergerakkan ja yang banyak. nanti mama tanya cikgu ye Adam menari lagu apa...

Dah masuk 2 minggu selsema + batuk. kahak pekat tak keluar. harap Adam cepat sembuh ya sebab Adam mudah dapat selsema batuk ni... so kena beli susu NAN balik. ari tu saya stop pakai lain, nampak macam tak ngam...

Sabtu lepas ajak en papa gi pasar malam. Lama sungguh tak jejak pasar malam sejak Adam Amsyar nak mau orang pegang time berjalan. so kena la salah sorang pegi. tapi sabtu lepas Adam baik je.. tq sayang mama.

Mama ni bila dok kat pasar malam mula la tamak, tau beli apa? yong tau fu, laksa, bihun goreng, mutabak (Adam+Papa je) sate. jenuh makan. tapi tak abis, simpan dalam peti esok sambung. Tengok2 ada orang jual udang ni. sekilo RM40, so beli setengah kilo, dapat dalam 18 ekor. Petai RM3, memula pelik kenapa murah, rupanya petai hutan sebab pahit, tapi tak pait sangat bila masak.


So berangkut la barang nak masak fi rumah mak. nak masak rumah mak sebab nak resepi sambal petai mak. pakai udang mak, aku buat keja sorang2 kat dapur sebab mak tolong abah buat keja kat stor.. Udang tu buat goreng kunyit.. en papa la orang paling makan lalu.. hehehe...

 
Balik rumah buat udang ni lagi sikit yang ada kat rumah untuk makan malam. Adam pun suka la kalu buat goreng kunyit nih...

Minggu lepas juga dalam jumaat kot, terima barang dari skynet. entah la barang apa, kotak beso tapi ringan...




 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!
 
 
 
 
 
 
!






Pempers dari DRPERS. ini hasil simpanan bar kod, kumpul pas tu tebus. diorang buat setahun 2 kali kot untuk tebus. sebelum tu kena jadi Family Club Drypers dulu ye... untuk jadi ahli dapat macam2. kalau time besday anak dapat hadiah lagi.... TQVM Drypers...

Erin (..life after "i do") First Giveaway

Assalamualaikum....
Tadi masuk blog ros ada GIVEWAY!!!!!!
 
TEMA GIVEAWAY


 Daddy and Baby Cool
SYARAT PENYERTAAN

Mode garang is on! keskes

1)  Follow blog ..life after "i do"
2)  Buat satu entry dengan tajuk Erin (..life after "i do") First Giveaway
3)  Copy seluruh entry aku ni termasuk gambar tema dan gambar hadiah dan paste ke dalam entry GA di blog korang (printscreen tak mau aaa) dan jangan lupa letak link blog ni dalam entry korang tu.
4)  Dah paste entry aku kat entry GA korang, bawah sekali baru korang masukkan gambar suami dan anak korang yang korang rasa paling cool dan menarik (suami dan anak sendiri sahaja ye, suami or anak orang lain ku tak terima, mak-mak jangan masuk dalam gambar, aku nak tengok ayah-ayah mithali pulak, asyik muka korangggg je..hahahaha)
5) Bawah gambar tu buat entry ringkas pasal gambar suami dan anak korang tu, mungkin boleh bagitau kenapa gambar tu ko rasa cool dan menarik sangat dimata ko (itu contoh ye). Nak merepek pun boleh, tapi jangan la panjang sangat.
6) Jangan lupa paste link entry giveaway korang tu di ruang komen entry ini, kalau lupa tak dapek den nak nolong..gahaha
7) First Giveaway aku ni akan bermula pada 15 Januari 2014 sampai 15 Februari 2014
8) Sila baca syarat penyertaan betul-betul, tak lengkap kalu, reject la jawabnya. Sebarang surat menyurat, whatsapp, sms, kolling-kolling tidak akan dilayan (paling muka ke tepi) kahkah..hoihhh garang sangat ni. Boleh je nak tanya apa-apa, komen je kat sini, nanti aku jawabkan, nak email pun boleh, nak whatsapp pun boleh, saya tak garang, baik je..huhu
9) 3 orang pemenang dengan gambar paling cool dan menarik sahaja akan dapat hadiah ini

Boleh gantung di playroom anak :)
Ok, tu je, join ramai-ramai ye, bye!
 
.
 
 
.
 
 
.
 
 
wow nak join lah... kodek2 gambar Adam Amsyar dengan papa jumpa la yang ni.. cute jugak.... mana nak tau kalau-kalau ada rezeki Adam Amsyar kan....
 
Sedang potong rambut. kalau potong rambut ni 1 taman boleh dengar dia melalak.. masa ni belum tunjuk muka garang yang betul yer....

Autisme

CIRI UTAMA PENYAKIT AUTISME
Terapi Brainwave Anak Autis (Autisme)
Kanak-kanak autisme merupakan kanak-kanak yang kelihatan normal dari fizikalnya, tetapi mereka mempunyai masalah tingkah-laku.

Mereka tidak suka dengan sentuhan, hubungan mata dengan orang lain, tidak suka bercampur dengan orang lain, sering melakukan sesuatu yang pelik dan berbahaya, ketawa dan menangis tanpa sebab, sukar menggunakan kemahiran pergerakan menggunakan jari serta berkelakuan seolah-olah tidak mendengar apabila dipanggil.
 

Sindrom ini merupakan sindrom yang dialami oleh seseorang semenjak lahir sehingga akhir hayat dan sekiranya kita tidak memahami penyakit autisme ini sudah tentu kita menganggap mereka sebagai tidak waras.
 
Antara ciri utama kanak-kanak autisme ialah:

A) TIDAK MAMPU BERSOSIAL
Tidak menghiraukan orang lain.
Kelihatan tidak sensitif pada keperluaan, perasaan dan pemikiran orang lain.
Tidak mahu bertentang mata atau menunjukkan ekspresi muka apabila bercakap.
Tidak suka sentuhan (tidak mahu dipeluk atau dipegang).
Susah bekerjasama, berkongsi atau menunggu giliran.
Lebih suka bermain sendiri.
Tidak berminat dalam permainan yang perlu menggunakan imaginasi.
B) TIDAK BOLEH BERTUTUR DAN BERKOMUNIKASI
Lambat bercakap. (maksudnya macam Adam tak pandai buat ayat)
Mempunyai masalah bercakap dan memahami percakapan orang.
Tidak boleh berkomunikasi dengan baik.
Bercakap dalam nada pelik seperti menyanyi atau bercakap macam robot.
Sukar memulakan percakapan. Jika berbual hanya satu pihak yang bercakap.
Mungkin mengulangi perkataan sama, tetapi tidak faham maksudnya.
C) MEMPUNYAI MASALAH DALAM PEMIKIRAN DAN PERLAKUAN
Suka melakukan perkara sama(berulang) dan tidak mahu menerima perubahan. Mereka mudah tersinggung jika disuruh melakukan perubahan.
Menunjukkan minat pelik, contohnya terhadap peta, peralatan elektronik atau roda kereta mainan berpusing dan memutar objek.
Sangat sensitif terhadap rasa, bau dan bunyi yang menyebabkan mereka menunjukkan perlakuan di luar kawalan.
Mempunyai pergerakan badan yang pelik dan melakukannya berulang-ulang.
Tidak boleh duduk diam.
Menunjukkan keinginannya dengan menarik tangan orang dewasa sehingga hajatnya tercapai.
D) MASALAH TINGKAH LAKU
Suka mengasingkan diri.
Bersikap pasif.
Tidak tahu bersosial.
Aktif tetapi berperangai pelik.
 
Yang diwarnakan hijau adalah tingkah laku Adam Amsyar... yang lain ada jugak sikit2... Tapi anak autisme ni ada yang bijak yer (tidak mempunyai masalah pembelajaran). dan itu yang saya nampak dekan Adam Amsyar. meh cerita sikit tentang sikapnya...

  • Adam Amsyar mudah mengingati apa yang dia belajar secara langsung dan tidak langsung. Pada usianya 2 tahun dia sedah mengenali bentuk dan sebutan A to Z, 1-10 (BM & BI).
  • Pada usia 3 tahun (2013) masuk Taska dia pad pandai tulis, kenal, sebut A to Z, 1-20 (BM & BI), alif sampai ya.
  • Pandai minta susu dengan sebutan "susu". sebelum ni kami penjaga yang kena fikir untuk dia adakah dia mahu susu atau tidak.
  • Pada akhir tahun lepas bila bagi tab samsung yang hidup 50/50 tu dia lukis, kenal, sebut bentuk2 seperti segi 3, segi 4, bulan, bulat, bujur dalam Bahasa Inggeris (BI).mama dia pun tak berapa tau dalam BI bentuk2 ni...hehehe..
  • Masa duduk kat rumah mak tok, kalau dia popo abis ja terus masuk bilik air. (Adam masih pakai pempers lagi)
  • Tahap sekarang ni tak tau nak kata dia hyperaktif ka x, sebab nampak ok, cuma bila di luar contoh macam supemarket, pasar malam dia nak bebas, tak mau pegang2. tambah la pulak kalau dia nampak tangga lif tu.. nak main p balik p balik. tapi kami terutamanya papa dia akan jaga tanpa lekang mata dok dengan dia. so sekarang ni kami kurangkan pegi tempat macam tu.
  • Dari usia dia pandai pakai kasut, dia tak pernah pakai kasut terbalik walaupun sekali. kalau dia salah dia tetap pebetulkan dan tak pernah pakai sebelah lain.
  • Kadang2 dia kurang sabar, so sekarang saya sedang ajar dia main dengan ada giliran, contoh paling ringkat tepuk belon. sekarang nampak ok sikit.
  • suka main belon n tiup belon air. ini salah satu terapi kat mulut.
  • Pandai pujuk kalau mama buat2 menagis dan kiss kat dahi.. wahhh sangat teruja.. tapi bila papa buat2 nagis dia buat dek ja..
Sebagai IBU saya memang nakkan yang terbaik untuk Adam Amsyar.... kekadang... kekadang ye, bila dia dah tido baca doa apa yang patut untuk dia, menitis jua air mata ni bila fikir tentang dia, perangai dia yang aktif pas tu kena marah sampai menagis, kesian sangat kat dia.. bila difikirkan dia tak tau apa macam budak lain. tak tau takut.

Pernah juga si mama ni tempit (marah) dengan nada yang sangat marah, dia mai dekat, tapi buat tak tau ja. terus p kat papa dia, tapi dalam masa yang sama mata sedang tengok kat mama supaya mama pujuk... hai la sayang.... mama sedang mengis ni tegah menaip.... kami sangat menyayangimu....

Kami sekeluarga mengharapkan orang disekeliling dapat memahaminya... Semoga Adam Amsyar terus bersemangat dan berjaya dalam hidup.... Allah kan ada..amin...

Adam Amsyar pic....


Assalamualaikum...
 
Lamanya rasa tak update blog... tuan blog bz + malaz... boleh cen tu???nak update tentang anak sulung sorang ni.. tahun ni masuk 4 tahun la walaupun besday dia bulan 9 nun...
 
Bermula minggu lepas juga Adam kami hantarkan dia di tempat baru di taman seri acheh (PDK Harmoni) untuk kanak-kanak istimewa or OKU.
 
Bila sebut OKU kenapa ek orang rasa lain? macam ni la, bila kita dah anak, adik, kakak, abang atau sedara yang OKU baru kita tau apa rasanya kan.. so pekakkan ja telinga... ada ramai lagi yang memahami kita...
 
Adam Amsyar di sana atas hati yang amat terbuka dari kami sebagai mama papa dia... semua orang nak yang terbaik untuk anak kan... beritu juga kami... walaupun terpaksa korbankan masa Adam kena bagun awal, tinggal dan ambil dia semula jam 12, itu semua demi kebaikan...
 
Cikgu Mahani (owner PDK Harmoni) pernah bagi tau yang ada budak sindromdown dari kecil yang tak boleh berjalan langsung yang hanya meniarap, sekarang sudah mampu berjalan seperti budak normal. dia duduk di PDK dari umur setahun, sekarang tak silap 5 tahun kot.... bangga kan...
 
Ada juga budak2 autisme macam Adam dalam 2 3 orang kat situ. cikgu pun ramai... so kami suami isteri sangat tertarik untuk hantar Adam ke sana... tapi nak hantar kena ada kad OKU. Adam tak da lagi kat OKU tapi sekarang dalam proses permohonan nak jumpa doktor... kad ni kami minta tujuan utama nak bagi dia masuk PDK sebab wajib ada kat OKU... Pas tu PDK tidak kenakan apa2 bayaran untuk ibu bapa sesen pun.... sangat bagus kan...
 
 Adam tulis "HAPY BESDAY PAK SU" kat pak su yang sayang sangat kat dia sampai mai cari kat rumah...
 
lukisan ni ada kat dinding bilik... nampak macam Allah kan...
 
ok, bunga kiri mama lukis, pas tu terus dia lukis yang kanan tu... sangat teruja.. cepat sungguh dia belajar.... 
 
 sekarang kalau hari cuti bawa dia main layang2 kat stadium batu kawan.. angin kuat... best...
 
 Adam ni tak mau makan lauk2 lain. so ari tu teringin nak makan buger kfc, minta papa beli peha ayam kat dia.. memula dia makan yang rangup ja... tapi pas tu, Alhamdulillah dia makan banyak...
 
 sekarang ni Adam masih mengikuti terapi di Hospital Sungai Bakap...
 
 ari tu mama belikan dia mainan masak2 ni.. memang dah lama cari yang ada set macam ni.. nak ajak dia main.. ini sebenarnya terapi juga tau.. ramai sebenarnya yang tak tau...
 
 
 gambar atas ni 1st time bawa dia gi PDK, tengok la keaktifannya.... hai la anak... meh nak cita sikit, hari 1st hantar dia mama menangis sampai sedu2 hokeh.. sebab masa hantar nak pegi dia lari kot tingkat PDK tu... mesti dia rasa macam mama papa nak tinggalkan dia.. tapi tak ye sayang... mama papa love u so much....
 
 bila ambil gambar dengan maksu macam ni la gaya dia...
 
fresh pica.... tadi kat rumah mak tok baru balik dari PDK... alhamdulillah.. cuma bab makan dia boleh tahan perut tak mau makan.. minum air ja cikgi cakap... hai la sayang... nanti ma bagi Adam bekal k...