Nuffnang

Rabu, 27 November 2013

Nangis teriak melalak

Assalamualaikum...

Nak cerita dan bertanya sikit nih.. Adam Amsyar boleh dikatakan sejak berusia 6 bulan sampai la sekarang, kalau ai n en papa pi keja kompom kena pegi  curik2 dari dia tengok.. kalau dia sedar ja kami tak da kompom melalak sampai ke jalan raya nun dengar.. sekarang plak bila dia tengok ja kami tak da dia akan mengendap di luar tingkap cari kerata plak... jenuh wehhh dekat 3 tahun dah... kesian memang kesin tapi tak kan la sampai  hari2...


Kekadang kalau dia bagun awal bila tido rumah mak tok aku bawa dia pegi beli nasi lemak. kalau dia tido aku keluar terus, pukul 7.15 pun aku keluar walaupun biasanya 7.40 aku keluar.

Balik keja kekadang aku bawa jugak dia pi taman mainan, aku tau dia boring dok kat rumah asyik tengok tv ja... tak pun bawa dia kayuh basikal kat jalan kampung..

Mungkin bila dia menangis dia nak bagi tau kat kami supaya kami tak tinggalkan dia, tapi kerja kan... Tapi sat je, hilang ja kami kat mata, mak tok dia cakap ok dah... tapi samapai hari2... sekarang ni lagi sensitif, skit2 teriak nak tu tak dapat teriak... adakah dimanjakan sangat si Adam Amsyar ni?

Ada teacher persatuan kanak2 instimewa yang aku jumpa ari tu pesan jugak, jangan manjakan diorang sebab nanti kurang displin.. ya betul, autisme ni ke banyak displinkan diri... mungkin Adam Amsyar kecik lagi, tapi awal2 ni pun tak boleh bagi manja sangat kan... macam mana la nak kurangkan dia jadi macam tu?

Selasa, 26 November 2013

Isnin, 25 November 2013

Temple Grandin

Assalamualaikum....
 
Disini ai nak berkongsi sedekit cerita AUTISME yang difilemkan.
 
 
Temple Grandin (lahir 29 Ogos 1947 ) adalah seorang doktor Amerika sains haiwan dan profesor di Colorado State University, laris penulis , aktivis autistik, dan perunding bagi industri ternakan pada tingkah laku haiwan. Beliau juga mencipta "kotak memeluk" , alat untuk menenangkan kanak-kanak autistik . Subjek sebuah filem biografi yang memenangi anugerah , Kuil Grandin , pada tahun 2010 dia telah disenaraikan dalam Masa 100 senarai daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia dalam " Heroes " kategori.

Grandin dilahirkan di Boston , Massachusetts, Richard Grandin dan Eustacia Cutler . Beliau telah disahkan menghidap autisme pada usia 2 tahun 1949. Didiagnosis dan dilabelkan dengan kerosakan otak, pada usia yang awal dia diletakkan di sekolah nurseri berstruktur dengan apa yang dia menganggap telah menjadi guru yang baik . Ibu Grandin itu bercakap dengan seorang doktor yang mencadangkan terapi pertuturan.
Beliau mengupah seorang pengasuh yang menghabiskan masa bermain permainan seterusnya pengambilan dengan Grandin dan kakaknya.

 Grandin mengalami lambat perkembangan pertuturan , kerana dia mula bercakap pada usia empat ( garis panduan pembangunan menjangka perbendaharaan kata lapan hingga sepuluh perkataan dengan lapan belas bulan usia). Beliau menganggap dirinya bertuah kerana mempunyai mentor sokongan dari sekolah rendah dan seterusnya. Walau bagaimanapun, disebabkan kemahiran miskin perbualan beliau, Grandin telah berkata bahawa sekolah menengah dan tinggi adalah masa yang paling tidak menyenangkan dalam hidupnya. Dia adalah "budak nerdy " yang semua orang mencemuh . Pada masa-masa , sementara dia berjalan ke bawah lorong, rakan-rakan pelajar beliau akan mengejeknya dengan mengatakan " perakam pita " kerana dia akan mengulangi dirinya sentiasa. Grandin menyatakan, "Saya boleh ketawa mengenainya sekarang , tetapi ketika itu ia benar-benar menyakitkan . "

Selepas menamatkan pengajian di Hampshire Negara Sekolah, sekolah berasrama penuh untuk kanak-kanak berbakat dalam Rindge , New Hampshire pada 1966, Grandin pergi untuk mendapatkan ijazah sarjana muda beliau dalam bidang psikologi dari Franklin Pierce College pada tahun 1970 , ijazah sarjana dalam sains haiwan dari Arizona State University pada tahun 1975
, dan ijazah kedoktoran dalam bidang sains haiwan dari Universiti Illinois di Urbana- Champaign, pada tahun 1989.

kerjaya

Grandin adalah penyokong terkenal dan meluas dinamakan hak orang autistik dan hak asasi haiwan . Beliau telah bercakap secara meluas tentang pengalaman tangan pertama beliau daripada kebimbangan perasaan diancam oleh segala-galanya dalam persekitaran beliau, dan dibuang kerja dan ditakuti , yang memberi motivasi kerjanya di berperikemanusiaan proses pengendalian ternakan. Laman web perniagaan beliau menggalakkan peningkatan taraf dalam loji penyembelihan dan ladang ternakan.
Pada tahun 2004 beliau memenangi anugerah " Proggy " dalam " berwawasan " kategori , dari Rakyat untuk Rawatan Beretika Haiwan.
 Salah satu esei yang ketara tentang kebajikan haiwan adalah " Haiwan Tidak Adakah Perkara, " di mana dia menegaskan bahawa haiwan teknikal harta dalam masyarakat kita, tetapi undang-undang yang akhirnya memberikan mereka perlindungan etika atau hak . Beliau membandingkan sifat-sifat dan hak untuk memiliki lembu, berbanding memiliki pemutar skru, membutirkan bagaimana kedua-duanya boleh digunakan untuk mencapai matlamat manusia dalam pelbagai cara tetapi apabila ia datang untuk mengenakan kesakitan , terdapat perbezaan penting antara ' harta ' itu: seseorang boleh sisi undang-undang menghancurkan atau mengisar sehingga pemutar skru tetapi tidak boleh sisi undang-undang menyiksa binatang.

Grandin menjadi terkenal selepas diterangkan oleh Oliver Sacks dalam naratif tajuk bukunya Satu antropologi di Marikh (1995); tajuk berasal daripada Penerangan Grandin itu bagaimana dia berasa sekitar orang neurotypical . Dia pertama kali bercakap di khalayak ramai mengenai autisme pada pertengahan 1980-an , atas permintaan Rut C. Sullivan, salah seorang pengasas Persatuan Autisme Amerika .
Sullivan menulis:

 
Saya pertama kali bertemu Bait Suci pada pertengahan 1980-an ... [ di ] tahunan [ ASA ] persidangan .... Berdiri di pinggir kumpulan itu seorang wanita muda yang tinggi adalah jelas berminat dalam perbincangan . Beliau seolah-olah malu dan menyenangkan, tetapi kebanyakannya dia hanya mendengar ... Saya belajar namanya adalah Kuil Grandin ... Ia bukan sehingga lewat minggu ini bahawa saya menyedari dia adalah seseorang dengan autisme ... Saya menghampiri beliau dan bertanya jika dia akan bersedia untuk berucap di [ ASA ] persidangan tahun depan. Beliau bersetuju ... Pada tahun berikutnya ... Kuil pertama dialamatkan suatu [ ASA ] penonton ... orang berdiri sekurang-kurangnya tiga dalam ... Penonton tidak boleh mendapatkan cukup daripada mereka. Di sini, untuk kali pertama , adalah seseorang yang boleh memberitahu kita daripada pengalaman beliau sendiri, apa yang ia adalah seperti untuk amat sensitif bunyi ("seperti terikat kepada kereta api dan akan datang kereta api itu ") ... Beliau diminta banyak soalan : "Mengapa anak saya berbuat demikian banyak berputar ?" "Mengapa ia memegang tangannya untuk telinganya ?" Kenapa dia tidak melihat saya? " Dia bercakap dari pengalaman sendiri, dan wawasan beliau adalah mengesankan. Ada air mata dalam lebih daripada satu set mata hari itu ...
Kuil cepat menjadi penceramah lebih dicari dalam komuniti autisme.

Berdasarkan pengalaman peribadi, Grandin menyokong campur tangan awal untuk menangani autisme, dan guru-guru sokongan yang boleh mengarahkan fixations kanak-kanak dengan autisme dalam arah yang berhasil. Beliau telah diterangkan hipersensitiviti dia bunyi dan rangsangan deria yang lain. Dia mendakwa dia adalah seorang ahli fikir terutamanya visual dan telah berkata bahawa kata-kata adalah bahasa kedua. Kuil atribut kejayaan beliau sebagai berperikemanusiaan pereka kemudahan ternakan untuk keupayaannya untuk menarik balik terperinci, yang merupakan ciri memori visual beliau. Grandin membandingkan ingatannya kepada filem penuh panjang di kepala , yang boleh memain semula pada wasiat, yang membolehkan beliau untuk melihat butiran kecil . Beliau juga dapat melihat kenangan beliau menggunakan konteks yang sedikit berbeza dengan mengubah kedudukan lampu dan bayang-bayang. Wawasan beliau ke dalam minda lembu telah mengajar beliau untuk menilai perubahan maklumat yang haiwan amat sensitif , dan menggunakan kemahiran visualisasi beliau untuk mereka bentuk peralatan haiwan pengendalian bertimbang rasa dan berperikemanusiaan.
Dia bernama felo Persatuan Amerika Pertanian dan Jurutera Biologi pada tahun 2009.
 Sebagai penyokong separa neurodiversity , Grandin telah menyatakan bahawa dia tidak akan menyokong penawar daripada keseluruhan spektrum autisme . Pada tahun 2012, apabila industri daging lembu Amerika bergelut dengan persepsi orang ramai terhadap penggunaan dan penjualan lendir merah jambu, Grandin bercakap bagi menyokong produk makanan. Beliau berkata , "Ia hendaklah di atas pasaran. Ia perlu dilabel . Kita tidak perlu membuang bahawa daging lembu banyak. ".
 kehidupan peribadi

Grandin mengatakan bahawa " sebahagian daripada orang-orang lain yang mempunyai hubungan emosi bukan sebahagian dari saya" , dan dia telah tidak berkahwin dan anak-anak mempunyai .
Beyond kerjanya dalam bidang sains haiwan dan kebajikan dan hak-hak autisme , minat beliau termasuk menunggang kuda, fiksyen sains , filem dan biokimia.

Beliau telah dicatatkan dalam karya autobiografi beliau bahawa autisme memberi kesan kepada setiap aspek hidupnya. Beliau mempunyai untuk memakai pakaian yang selesa untuk mengatasi gangguan pemprosesan deria beliau dan telah berstruktur gaya hidup beliau untuk mengelakkan beban deria. Beliau kerap mengambil anti -depressants , tetapi tidak lagi menggunakan memerah keselamatan (mesin pelukan ), alat yang dia dicipta pada usia 18 sebagai satu bentuk terapi melegakan tekanan, menyatakan pada Februari 2010 bahawa: " Saya merasa amat sedih dua tahun lalu
, dan saya tidak pernah mendapat sekitar untuk memperbaikinya. saya ke dalam memeluk orang sekarang. "

Pada 5 Ogos, 2013, ibu Grandin itu , Eustacia Cutler, menerbitkan rencana mengenai The Daily Beast menghubungkan lelaki autistik dengan pornografi kanak-kanak. [15 ] Artikel ini dipenuhi dengan kemarahan dari masyarakat autistik untuk melemahkan sebarang bukti yang menyokong tuntutan Cutler , termasuk sebuah artikel daripada
Emily Willingham di Forbes.com. Grandin mengeluarkan tindak balas kepada artikel dalam satu temu bual di blog Life Tinted Biru.

Dalam budaya popular

Grandin telah muncul di program-program media utama seperti Lisa Davis Ia Kesihatan , ABC waktu penting Live, Hari Show, dan Larry King Live, menunjukkan NPR, Udara Segar dengan Terry kasar , dan ditulis dalam majalah Time , majalah People,
majalah Cari , Forbes dan The New York Times. pada tahun 2012, Grandin telah ditemuramah di Berkembang Maju Radio Anjing untuk membincangkan " Perspektif yang berbeza pada Kelakuan Haiwan. "

Beliau menjadi subjek dokumentari Horizon " Perempuan yang Berfikir Seperti lembu yang ," pertama disiarkan oleh BBC pada 8 Jun , 2006, dan Nick Berita dalam musim bunga tahun 2006 . Beliau juga menjadi subjek dalam siri ini
Orang pertama dengan Errol Morris.

Grandin adalah fokus HBO filem semi- biografi, bertajuk Temple Grandin , dibintangi Claire Danes sebagai Grandin .  Filem ini dikeluarkan pada tahun 2010 , telah dicalonkan untuk 15 Emmys , dan menerima lima anugerah, termasuk cemerlang Dibuat untuk Filem televisyen dan Pelakon Terbaik dalam Drama a. Grandin di atas pentas sebagai anugerah itu diterima, dan bercakap secara ringkas kepada penonton. Kebetulan, 2010 Anugerah Emmy berlaku pada hari lahir Grandin itu.
Pada 2011 Golden Globes , Claire Danes memenangi Golden Globe untuk Persembahan Terbaik oleh Pelakon di dalam Mini -Series atau Motion Picture Made untuk televisyen.

Grandin dipaparkan dalam Minda Cantik : A Voyage Ke Otak, dokumentari yang dihasilkan pada tahun 2006 oleh colourFIELD memberitahu -a- penglihatan, sebuah syarikat Jerman. Beliau muncul dalam dokumentari 2011 pada Sci Channel, " Minda bijak ". Dia bernama salah satu dari 100 orang yang paling berpengaruh tahun 2010 di dunia oleh majalah Time. Beliau juga telah ditemuramah oleh Michael Pollan dalam bukunya yang paling laris , Dilema The Omnivore itu , di mana dia dibincangkan industri ternakan haiwan.

Selasa, 19 November 2013

Hai la dinding....

Ok, proses shiling dah selesai... sekarang nak tunggu abang ipor pasang lampu2 n kipas2... sementara tunggu depa balik mai penang, en papa nak cat rumah dulu. dah alang2 barang beselerak kan...
 
So ruang tamu warna hijau menjadi pilihan... so bermula lah aktiviti mengecat...
 
 
 tera kan.... memang tera la.. kena tara la, tak kan nak suruh bini yang mengecat khen.... hahaha... so hari ke esokkannya balik la tengok hasil cat kemari tu... sekali tengokkkk!!! ayak!!!!
 
 
 bekas contengan Adam Amsyar masih melekat seperti baru diconteng...
 
 
 
macam davinci code dah sayang oooii alib ba ta abc 123 muka orang semua ada... memang tak cat putih dulu sebab ingat tak nampak... hadoiii....
 
so buat 1 line, nak cat putih plak dibahagian bawah, pas tu baru tampal hijau balik... nak tau, cat putih pun dalam 5 kali kami tampal sebab nampak jugak bekas pen yang diconteng... last sekali aku buat sorang2, aku letak tebal sikit cat putih... kemarin aku tengok balik, nah hai!! tak nampak dah... lega mata... lepas ni tak tau la kalau dia conteng balik mau teriak aku.....

Positive Parenting Workshop

Assalamualaikum...
 
Hari tu join parents & teacher 1 workshop di Hospital Bukit Mertajam. program ini menggabungkan beberapa ibu bapa datang dan berkongsi masalah anak masing2 yang menpunyai autisme. teachers pun banyak beri tunjuk ajar apa yang perlu dibuat masa dirumah.. siap bagi jadual apa yang anak kita buat, apa yang dia gemar, apa yang dia tak suka...
 
sangat bagus.. sekurang2nya ibu bapa seperti kami tidak simpan perasaan dalam hati je. kita boleh luarkan.. tapi tak luah la banyak2 sebab kalau luah banyak2 nanti pakat menagis.. huhu...


dapat juga menambah ilmu pengetahuan mendidik anak dirumah.. kekadang kita terlupa anak kita sebenarnya banyak kelebihan, tapi kita asyik nampak keburukkan yang ada...
 

my asben.. ada 2 pasang je, yang lain ibu datang sorang...

jadual kena buat kat rumah... tulis apa benda baik dan buruk anak buat... berkongsi dengan teacher kat terapi...
 
nampak bagus sangat, tapi tak pandai pun...
 
kul 2 ptang habis... sangat suka.. semoga ibu bapa lain berpeluang juga ya...
 
Balik singgah kedai buku hasani cari buku ini untuk rujukan dan doa2 untuk ibu bapa yang anaknya autisme...
 
RM17.00
 
Lepas tu beli kat budak musyuk ni keta mainan upah kena tinggal dengan maktok pada hari mama papa bercuti... sori sayang...
 

Ahad, 17 November 2013

Sony Xperia Z1

N3 melekat!!! Iklan dari NUFFNANG
 
sony-xperia-z1-5.jpg
The Sony Xperia Z1 is powered by a Quad-core 2.2 GHz Krait 400 CPU processor with 2 GB RAM. The device also has 16 GB internal storage + microSD (up to 64 GB) and a 5-inch TFT capacitive touchscreen (1080 x 1920 , 441 ppi) display. It has a 20.7MP rear camera and supports Wifi, NFC, GPS, 3G and 4G LTE. It packs in a Non-removable Li-Ion 3000 mAh battery at 8.5mm device thickness and weight 170g, running on Android OS, v4.2 (Jelly Bean).
             
Also known as Sony Xperia Z1 Honami, Sony Xperia Z1 C6902/L39h, Sony Xperia Z1 LTE C6903, Sony Xperia Z1 LTE C6906, Sony Xperia Z1 LTE C6943

Sony Xperia Z1 Specification (Xperia Z1 Honami, C6902 / L39h)

General General

  • Available Status: Available. Released 2013, September
  • 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - all versions
  • 3G: HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 - all versions
  • 4G: LTE 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 - C6903
    LTE 700 / 850 / 900/ 1700 / 1900 / 2100 / 2600 - C6906LTE 800 / 850 / 900/ 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 - C6943
  • SIM: Micro-SIM
  • Dimension: 144  x  74  x  8.5 mm
  • Weight: 170 g (6.00 oz)
  • Body Type:
    - IP58 certified - dust proof and water resistant over 1 meter and 30 minutes
  • OS: Android OS, v4.2 (Jelly Bean)
  • CPU: Quad-core 2.2 GHz Krait 400
  • Chipset: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
  • GPU: Adreno 330
  • Internal: 16 GB, 2 GB RAM
  • External Memory: microSD, up to 64 GB
  • Battery: Non-removable Li-Ion 3000 mAh battery
  • Stand By: Up to 880 h (2G) / Up to 850 h (3G)
  • Talk Time: Up to 13 h 50 min (2G) / Up to 15 h (3G)
  • Colors: Black, White, Purple

Connectivity Connectivity

  • GPRS: Up to 107 kbps
  • EDGE: Up to 296 kbps
  • 3G/4G Speed: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: Yes, v4.0 with A2DP
  • NFC: Yes
  • USB: Yes, microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go

Entertainment & Features Entertainment & Features

  • Sensor: Accelerometer, gyro, proximity, compass
  • GPS: Yes, with A-GPS support and GLONASS
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
  • Radio: Stereo FM radio with RDS
  • Browser: HTML5
  • Java: Yes, via Java MIDP emulator
  • - ANT+ support
    - SNS integration
    - TV-out (via MHL A/V link)
    - Active noise cancellation with dedicated mic
    - MP4/H.263/H.264 player
    - MP3/eAAC+/WAV/Flac player
    - Document viewer
    - Photo viewer/editor
    - Voice memo/dial
    - Predictive text input

Camera Camera & Video

  • Primary: 20.7 MP, autofocus, LED flash
  • Secondary: Yes, 2 MP, 1080p@30fps
  • Video: Yes, 1080p@30fps, video stabilization, HDR
  • Feature: 1/2.3'' sensor size, geo-tagging, touch focus, face detection, image stabilization, HDR, panorama

Screen Screen

  • TFT capacitive touchscreen, 16M colors
  • 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
  • Multi Touch: Yes, up to 10 fingers
  • Shatter proof and scratch-resistant glass

Sound Sound & Music

  • Alert Types: Vibration; MP3 ringtones
  • Loud Speaker: Voice 65dB / Noise 62dB / Ring 65dB
  • 3.5mm jack: Yes
  • Radio: Stereo FM radio with RDS

Jumaat, 15 November 2013

Lawatan Ke Pengkalan TLDM

Assalamualaikum...
 
Ceri ta 2 minggu lepas ikut Taska Adam Amsyar ke pengkalan TLDM. rasaya last pijak pengkalan ni masa tu tingkatan berapa tah, pangah aku saya tentera, makngah (adik mak) semua family dok kat kuartest kat Lumut nih...
 
So kali ni p dengan geng Taska Adam anjuran KEMAS.. tqvm kepada semua cikgu yang membenarkan Adam Amsyar naik bersama kami dalam kereta. Sebenarnya minta tolong sangat supaya dilepaskan Adam naik kereta sebab dok nampak dah sat ni tak berapa mau dok dalam bas tu. sat nu ke depan ke belakang benjoi merata.
 
So perjalanan mengambil masa 2 jam sahaja terusa sampai Lumut. sangat laju ok Bas yang bawa geng taska tu. dulu kalau naik keta dengan abah mesti 3-4 jam... masa balik kami bawa 3 jam jugak... k lah, layan verita begambar ya.. :D
 
 atas lebuh raya, depan ni keta asben kak zie n anak sulungnya. kak zie degan lagi 2 orang naik bas..
 
 si kecik ni salin baju atas keta ja...
 
 smile sayang....
 
 ayak, macam mana gambar ni boleh terbalik plak???
 Dalam bas, sampai kat pintu gerbang pengkalan, park keta kat luar n join mereka di dalam bas.. Adam Amsyar hepi je dia. perak tak pernah naik bas la katakan.. memang baik dia. sat je la..
 si manja mama...
 
 jenuh kena sedeh nak bagi dok diam.. hahahaha
 
 Laluan ke kapal...
 
 
 Turun jalan beramai2... panas jugak masa tu..
 
 
 hohoho mama adam yang makin buntal.. pakai baju mak sebab baju suma kat rumah nun.. hahaha tak boleh blah.. janji selesa..
 
 ni salah sorang teacher Adam kat taska..
 
 
 Rayyan dengan kakak dia dok main stereng. kecik ja rayyan nih.. sangat kecik.. comey...
 
 Kak zie dengan anak sulungya dibelakang Adam...
 
 sila dok diam2 sayang....
 
 Teacher Aisyah & Adam Amsyar....
 
 
 
 
 
 huh masa ni dia mengelupur nak pegang semua... almaklumlah dalam keta dia la pilot...
 
 suka tengok Adam dok dengan kawan2... :D
 
 
 
 Begambar last kat atas kapal.. Tqvm untuk semua staff TLDM yang sangat mesra..
 
 masa ni dah macam budak sangat letih.... tak berapa ada mood la.. ni pinjam topeng kawan kat depan..
 
 
 kat geleri...
 
 mama ajak dok kat luar sebab dok dalam asyik nak lari ja... hai la sayang... letih la mama dengan papa...
 
 best tak bang???? best la... en papa ni suka mai tempat2 macam ni, tapi anak plak dok tak diam...
 
 
 ni la kuarters yang makngah dok dulu.. best... dok plak tingkat 10.. hohoho.. dulu tak da bumbung, sekarang dah macam rumah flat plak...
 
lepas betolak dari pengkalan ke jeti marina, lumut beli barang terus ke teluk batik.. tapi kami balik terus sebab mood Adam tak elok... nanti mama papa bawa Adam p mandi k....

Nangis teriak melalak

Assalamualaikum...

Nak cerita dan bertanya sikit nih.. Adam Amsyar boleh dikatakan sejak berusia 6 bulan sampai la sekarang, kalau ai n en papa pi keja kompom kena pegi  curik2 dari dia tengok.. kalau dia sedar ja kami tak da kompom melalak sampai ke jalan raya nun dengar.. sekarang plak bila dia tengok ja kami tak da dia akan mengendap di luar tingkap cari kerata plak... jenuh wehhh dekat 3 tahun dah... kesian memang kesin tapi tak kan la sampai  hari2...


Kekadang kalau dia bagun awal bila tido rumah mak tok aku bawa dia pegi beli nasi lemak. kalau dia tido aku keluar terus, pukul 7.15 pun aku keluar walaupun biasanya 7.40 aku keluar.

Balik keja kekadang aku bawa jugak dia pi taman mainan, aku tau dia boring dok kat rumah asyik tengok tv ja... tak pun bawa dia kayuh basikal kat jalan kampung..

Mungkin bila dia menangis dia nak bagi tau kat kami supaya kami tak tinggalkan dia, tapi kerja kan... Tapi sat je, hilang ja kami kat mata, mak tok dia cakap ok dah... tapi samapai hari2... sekarang ni lagi sensitif, skit2 teriak nak tu tak dapat teriak... adakah dimanjakan sangat si Adam Amsyar ni?

Ada teacher persatuan kanak2 instimewa yang aku jumpa ari tu pesan jugak, jangan manjakan diorang sebab nanti kurang displin.. ya betul, autisme ni ke banyak displinkan diri... mungkin Adam Amsyar kecik lagi, tapi awal2 ni pun tak boleh bagi manja sangat kan... macam mana la nak kurangkan dia jadi macam tu?

...



Temple Grandin

Assalamualaikum....
 
Disini ai nak berkongsi sedekit cerita AUTISME yang difilemkan.
 
 
Temple Grandin (lahir 29 Ogos 1947 ) adalah seorang doktor Amerika sains haiwan dan profesor di Colorado State University, laris penulis , aktivis autistik, dan perunding bagi industri ternakan pada tingkah laku haiwan. Beliau juga mencipta "kotak memeluk" , alat untuk menenangkan kanak-kanak autistik . Subjek sebuah filem biografi yang memenangi anugerah , Kuil Grandin , pada tahun 2010 dia telah disenaraikan dalam Masa 100 senarai daripada 100 orang yang paling berpengaruh di dunia dalam " Heroes " kategori.

Grandin dilahirkan di Boston , Massachusetts, Richard Grandin dan Eustacia Cutler . Beliau telah disahkan menghidap autisme pada usia 2 tahun 1949. Didiagnosis dan dilabelkan dengan kerosakan otak, pada usia yang awal dia diletakkan di sekolah nurseri berstruktur dengan apa yang dia menganggap telah menjadi guru yang baik . Ibu Grandin itu bercakap dengan seorang doktor yang mencadangkan terapi pertuturan.
Beliau mengupah seorang pengasuh yang menghabiskan masa bermain permainan seterusnya pengambilan dengan Grandin dan kakaknya.

 Grandin mengalami lambat perkembangan pertuturan , kerana dia mula bercakap pada usia empat ( garis panduan pembangunan menjangka perbendaharaan kata lapan hingga sepuluh perkataan dengan lapan belas bulan usia). Beliau menganggap dirinya bertuah kerana mempunyai mentor sokongan dari sekolah rendah dan seterusnya. Walau bagaimanapun, disebabkan kemahiran miskin perbualan beliau, Grandin telah berkata bahawa sekolah menengah dan tinggi adalah masa yang paling tidak menyenangkan dalam hidupnya. Dia adalah "budak nerdy " yang semua orang mencemuh . Pada masa-masa , sementara dia berjalan ke bawah lorong, rakan-rakan pelajar beliau akan mengejeknya dengan mengatakan " perakam pita " kerana dia akan mengulangi dirinya sentiasa. Grandin menyatakan, "Saya boleh ketawa mengenainya sekarang , tetapi ketika itu ia benar-benar menyakitkan . "

Selepas menamatkan pengajian di Hampshire Negara Sekolah, sekolah berasrama penuh untuk kanak-kanak berbakat dalam Rindge , New Hampshire pada 1966, Grandin pergi untuk mendapatkan ijazah sarjana muda beliau dalam bidang psikologi dari Franklin Pierce College pada tahun 1970 , ijazah sarjana dalam sains haiwan dari Arizona State University pada tahun 1975
, dan ijazah kedoktoran dalam bidang sains haiwan dari Universiti Illinois di Urbana- Champaign, pada tahun 1989.

kerjaya

Grandin adalah penyokong terkenal dan meluas dinamakan hak orang autistik dan hak asasi haiwan . Beliau telah bercakap secara meluas tentang pengalaman tangan pertama beliau daripada kebimbangan perasaan diancam oleh segala-galanya dalam persekitaran beliau, dan dibuang kerja dan ditakuti , yang memberi motivasi kerjanya di berperikemanusiaan proses pengendalian ternakan. Laman web perniagaan beliau menggalakkan peningkatan taraf dalam loji penyembelihan dan ladang ternakan.
Pada tahun 2004 beliau memenangi anugerah " Proggy " dalam " berwawasan " kategori , dari Rakyat untuk Rawatan Beretika Haiwan.
 Salah satu esei yang ketara tentang kebajikan haiwan adalah " Haiwan Tidak Adakah Perkara, " di mana dia menegaskan bahawa haiwan teknikal harta dalam masyarakat kita, tetapi undang-undang yang akhirnya memberikan mereka perlindungan etika atau hak . Beliau membandingkan sifat-sifat dan hak untuk memiliki lembu, berbanding memiliki pemutar skru, membutirkan bagaimana kedua-duanya boleh digunakan untuk mencapai matlamat manusia dalam pelbagai cara tetapi apabila ia datang untuk mengenakan kesakitan , terdapat perbezaan penting antara ' harta ' itu: seseorang boleh sisi undang-undang menghancurkan atau mengisar sehingga pemutar skru tetapi tidak boleh sisi undang-undang menyiksa binatang.

Grandin menjadi terkenal selepas diterangkan oleh Oliver Sacks dalam naratif tajuk bukunya Satu antropologi di Marikh (1995); tajuk berasal daripada Penerangan Grandin itu bagaimana dia berasa sekitar orang neurotypical . Dia pertama kali bercakap di khalayak ramai mengenai autisme pada pertengahan 1980-an , atas permintaan Rut C. Sullivan, salah seorang pengasas Persatuan Autisme Amerika .
Sullivan menulis:

 
Saya pertama kali bertemu Bait Suci pada pertengahan 1980-an ... [ di ] tahunan [ ASA ] persidangan .... Berdiri di pinggir kumpulan itu seorang wanita muda yang tinggi adalah jelas berminat dalam perbincangan . Beliau seolah-olah malu dan menyenangkan, tetapi kebanyakannya dia hanya mendengar ... Saya belajar namanya adalah Kuil Grandin ... Ia bukan sehingga lewat minggu ini bahawa saya menyedari dia adalah seseorang dengan autisme ... Saya menghampiri beliau dan bertanya jika dia akan bersedia untuk berucap di [ ASA ] persidangan tahun depan. Beliau bersetuju ... Pada tahun berikutnya ... Kuil pertama dialamatkan suatu [ ASA ] penonton ... orang berdiri sekurang-kurangnya tiga dalam ... Penonton tidak boleh mendapatkan cukup daripada mereka. Di sini, untuk kali pertama , adalah seseorang yang boleh memberitahu kita daripada pengalaman beliau sendiri, apa yang ia adalah seperti untuk amat sensitif bunyi ("seperti terikat kepada kereta api dan akan datang kereta api itu ") ... Beliau diminta banyak soalan : "Mengapa anak saya berbuat demikian banyak berputar ?" "Mengapa ia memegang tangannya untuk telinganya ?" Kenapa dia tidak melihat saya? " Dia bercakap dari pengalaman sendiri, dan wawasan beliau adalah mengesankan. Ada air mata dalam lebih daripada satu set mata hari itu ...
Kuil cepat menjadi penceramah lebih dicari dalam komuniti autisme.

Berdasarkan pengalaman peribadi, Grandin menyokong campur tangan awal untuk menangani autisme, dan guru-guru sokongan yang boleh mengarahkan fixations kanak-kanak dengan autisme dalam arah yang berhasil. Beliau telah diterangkan hipersensitiviti dia bunyi dan rangsangan deria yang lain. Dia mendakwa dia adalah seorang ahli fikir terutamanya visual dan telah berkata bahawa kata-kata adalah bahasa kedua. Kuil atribut kejayaan beliau sebagai berperikemanusiaan pereka kemudahan ternakan untuk keupayaannya untuk menarik balik terperinci, yang merupakan ciri memori visual beliau. Grandin membandingkan ingatannya kepada filem penuh panjang di kepala , yang boleh memain semula pada wasiat, yang membolehkan beliau untuk melihat butiran kecil . Beliau juga dapat melihat kenangan beliau menggunakan konteks yang sedikit berbeza dengan mengubah kedudukan lampu dan bayang-bayang. Wawasan beliau ke dalam minda lembu telah mengajar beliau untuk menilai perubahan maklumat yang haiwan amat sensitif , dan menggunakan kemahiran visualisasi beliau untuk mereka bentuk peralatan haiwan pengendalian bertimbang rasa dan berperikemanusiaan.
Dia bernama felo Persatuan Amerika Pertanian dan Jurutera Biologi pada tahun 2009.
 Sebagai penyokong separa neurodiversity , Grandin telah menyatakan bahawa dia tidak akan menyokong penawar daripada keseluruhan spektrum autisme . Pada tahun 2012, apabila industri daging lembu Amerika bergelut dengan persepsi orang ramai terhadap penggunaan dan penjualan lendir merah jambu, Grandin bercakap bagi menyokong produk makanan. Beliau berkata , "Ia hendaklah di atas pasaran. Ia perlu dilabel . Kita tidak perlu membuang bahawa daging lembu banyak. ".
 kehidupan peribadi

Grandin mengatakan bahawa " sebahagian daripada orang-orang lain yang mempunyai hubungan emosi bukan sebahagian dari saya" , dan dia telah tidak berkahwin dan anak-anak mempunyai .
Beyond kerjanya dalam bidang sains haiwan dan kebajikan dan hak-hak autisme , minat beliau termasuk menunggang kuda, fiksyen sains , filem dan biokimia.

Beliau telah dicatatkan dalam karya autobiografi beliau bahawa autisme memberi kesan kepada setiap aspek hidupnya. Beliau mempunyai untuk memakai pakaian yang selesa untuk mengatasi gangguan pemprosesan deria beliau dan telah berstruktur gaya hidup beliau untuk mengelakkan beban deria. Beliau kerap mengambil anti -depressants , tetapi tidak lagi menggunakan memerah keselamatan (mesin pelukan ), alat yang dia dicipta pada usia 18 sebagai satu bentuk terapi melegakan tekanan, menyatakan pada Februari 2010 bahawa: " Saya merasa amat sedih dua tahun lalu
, dan saya tidak pernah mendapat sekitar untuk memperbaikinya. saya ke dalam memeluk orang sekarang. "

Pada 5 Ogos, 2013, ibu Grandin itu , Eustacia Cutler, menerbitkan rencana mengenai The Daily Beast menghubungkan lelaki autistik dengan pornografi kanak-kanak. [15 ] Artikel ini dipenuhi dengan kemarahan dari masyarakat autistik untuk melemahkan sebarang bukti yang menyokong tuntutan Cutler , termasuk sebuah artikel daripada
Emily Willingham di Forbes.com. Grandin mengeluarkan tindak balas kepada artikel dalam satu temu bual di blog Life Tinted Biru.

Dalam budaya popular

Grandin telah muncul di program-program media utama seperti Lisa Davis Ia Kesihatan , ABC waktu penting Live, Hari Show, dan Larry King Live, menunjukkan NPR, Udara Segar dengan Terry kasar , dan ditulis dalam majalah Time , majalah People,
majalah Cari , Forbes dan The New York Times. pada tahun 2012, Grandin telah ditemuramah di Berkembang Maju Radio Anjing untuk membincangkan " Perspektif yang berbeza pada Kelakuan Haiwan. "

Beliau menjadi subjek dokumentari Horizon " Perempuan yang Berfikir Seperti lembu yang ," pertama disiarkan oleh BBC pada 8 Jun , 2006, dan Nick Berita dalam musim bunga tahun 2006 . Beliau juga menjadi subjek dalam siri ini
Orang pertama dengan Errol Morris.

Grandin adalah fokus HBO filem semi- biografi, bertajuk Temple Grandin , dibintangi Claire Danes sebagai Grandin .  Filem ini dikeluarkan pada tahun 2010 , telah dicalonkan untuk 15 Emmys , dan menerima lima anugerah, termasuk cemerlang Dibuat untuk Filem televisyen dan Pelakon Terbaik dalam Drama a. Grandin di atas pentas sebagai anugerah itu diterima, dan bercakap secara ringkas kepada penonton. Kebetulan, 2010 Anugerah Emmy berlaku pada hari lahir Grandin itu.
Pada 2011 Golden Globes , Claire Danes memenangi Golden Globe untuk Persembahan Terbaik oleh Pelakon di dalam Mini -Series atau Motion Picture Made untuk televisyen.

Grandin dipaparkan dalam Minda Cantik : A Voyage Ke Otak, dokumentari yang dihasilkan pada tahun 2006 oleh colourFIELD memberitahu -a- penglihatan, sebuah syarikat Jerman. Beliau muncul dalam dokumentari 2011 pada Sci Channel, " Minda bijak ". Dia bernama salah satu dari 100 orang yang paling berpengaruh tahun 2010 di dunia oleh majalah Time. Beliau juga telah ditemuramah oleh Michael Pollan dalam bukunya yang paling laris , Dilema The Omnivore itu , di mana dia dibincangkan industri ternakan haiwan.

Hai la dinding....

Ok, proses shiling dah selesai... sekarang nak tunggu abang ipor pasang lampu2 n kipas2... sementara tunggu depa balik mai penang, en papa nak cat rumah dulu. dah alang2 barang beselerak kan...
 
So ruang tamu warna hijau menjadi pilihan... so bermula lah aktiviti mengecat...
 
 
 tera kan.... memang tera la.. kena tara la, tak kan nak suruh bini yang mengecat khen.... hahaha... so hari ke esokkannya balik la tengok hasil cat kemari tu... sekali tengokkkk!!! ayak!!!!
 
 
 bekas contengan Adam Amsyar masih melekat seperti baru diconteng...
 
 
 
macam davinci code dah sayang oooii alib ba ta abc 123 muka orang semua ada... memang tak cat putih dulu sebab ingat tak nampak... hadoiii....
 
so buat 1 line, nak cat putih plak dibahagian bawah, pas tu baru tampal hijau balik... nak tau, cat putih pun dalam 5 kali kami tampal sebab nampak jugak bekas pen yang diconteng... last sekali aku buat sorang2, aku letak tebal sikit cat putih... kemarin aku tengok balik, nah hai!! tak nampak dah... lega mata... lepas ni tak tau la kalau dia conteng balik mau teriak aku.....

Positive Parenting Workshop

Assalamualaikum...
 
Hari tu join parents & teacher 1 workshop di Hospital Bukit Mertajam. program ini menggabungkan beberapa ibu bapa datang dan berkongsi masalah anak masing2 yang menpunyai autisme. teachers pun banyak beri tunjuk ajar apa yang perlu dibuat masa dirumah.. siap bagi jadual apa yang anak kita buat, apa yang dia gemar, apa yang dia tak suka...
 
sangat bagus.. sekurang2nya ibu bapa seperti kami tidak simpan perasaan dalam hati je. kita boleh luarkan.. tapi tak luah la banyak2 sebab kalau luah banyak2 nanti pakat menagis.. huhu...


dapat juga menambah ilmu pengetahuan mendidik anak dirumah.. kekadang kita terlupa anak kita sebenarnya banyak kelebihan, tapi kita asyik nampak keburukkan yang ada...
 

my asben.. ada 2 pasang je, yang lain ibu datang sorang...

jadual kena buat kat rumah... tulis apa benda baik dan buruk anak buat... berkongsi dengan teacher kat terapi...
 
nampak bagus sangat, tapi tak pandai pun...
 
kul 2 ptang habis... sangat suka.. semoga ibu bapa lain berpeluang juga ya...
 
Balik singgah kedai buku hasani cari buku ini untuk rujukan dan doa2 untuk ibu bapa yang anaknya autisme...
 
RM17.00
 
Lepas tu beli kat budak musyuk ni keta mainan upah kena tinggal dengan maktok pada hari mama papa bercuti... sori sayang...
 

Sony Xperia Z1

N3 melekat!!! Iklan dari NUFFNANG
 
sony-xperia-z1-5.jpg
The Sony Xperia Z1 is powered by a Quad-core 2.2 GHz Krait 400 CPU processor with 2 GB RAM. The device also has 16 GB internal storage + microSD (up to 64 GB) and a 5-inch TFT capacitive touchscreen (1080 x 1920 , 441 ppi) display. It has a 20.7MP rear camera and supports Wifi, NFC, GPS, 3G and 4G LTE. It packs in a Non-removable Li-Ion 3000 mAh battery at 8.5mm device thickness and weight 170g, running on Android OS, v4.2 (Jelly Bean).
             
Also known as Sony Xperia Z1 Honami, Sony Xperia Z1 C6902/L39h, Sony Xperia Z1 LTE C6903, Sony Xperia Z1 LTE C6906, Sony Xperia Z1 LTE C6943

Sony Xperia Z1 Specification (Xperia Z1 Honami, C6902 / L39h)

General General

  • Available Status: Available. Released 2013, September
  • 2G: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 - all versions
  • 3G: HSDPA 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 - all versions
  • 4G: LTE 800 / 850 / 900 / 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 - C6903
    LTE 700 / 850 / 900/ 1700 / 1900 / 2100 / 2600 - C6906LTE 800 / 850 / 900/ 1700 / 1800 / 1900 / 2100 / 2600 - C6943
  • SIM: Micro-SIM
  • Dimension: 144  x  74  x  8.5 mm
  • Weight: 170 g (6.00 oz)
  • Body Type:
    - IP58 certified - dust proof and water resistant over 1 meter and 30 minutes
  • OS: Android OS, v4.2 (Jelly Bean)
  • CPU: Quad-core 2.2 GHz Krait 400
  • Chipset: Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800
  • GPU: Adreno 330
  • Internal: 16 GB, 2 GB RAM
  • External Memory: microSD, up to 64 GB
  • Battery: Non-removable Li-Ion 3000 mAh battery
  • Stand By: Up to 880 h (2G) / Up to 850 h (3G)
  • Talk Time: Up to 13 h 50 min (2G) / Up to 15 h (3G)
  • Colors: Black, White, Purple

Connectivity Connectivity

  • GPRS: Up to 107 kbps
  • EDGE: Up to 296 kbps
  • 3G/4G Speed: HSDPA, 42 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps; LTE, Cat4, 50 Mbps UL, 150 Mbps DL
  • Wi-Fi: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Bluetooth: Yes, v4.0 with A2DP
  • NFC: Yes
  • USB: Yes, microUSB v2.0 (MHL), USB On-the-go

Entertainment & Features Entertainment & Features

  • Sensor: Accelerometer, gyro, proximity, compass
  • GPS: Yes, with A-GPS support and GLONASS
  • Messaging: SMS (threaded view), MMS, Email, IM, Push Email
  • Radio: Stereo FM radio with RDS
  • Browser: HTML5
  • Java: Yes, via Java MIDP emulator
  • - ANT+ support
    - SNS integration
    - TV-out (via MHL A/V link)
    - Active noise cancellation with dedicated mic
    - MP4/H.263/H.264 player
    - MP3/eAAC+/WAV/Flac player
    - Document viewer
    - Photo viewer/editor
    - Voice memo/dial
    - Predictive text input

Camera Camera & Video

  • Primary: 20.7 MP, autofocus, LED flash
  • Secondary: Yes, 2 MP, 1080p@30fps
  • Video: Yes, 1080p@30fps, video stabilization, HDR
  • Feature: 1/2.3'' sensor size, geo-tagging, touch focus, face detection, image stabilization, HDR, panorama

Screen Screen

  • TFT capacitive touchscreen, 16M colors
  • 1080 x 1920 pixels, 5.0 inches (~441 ppi pixel density)
  • Multi Touch: Yes, up to 10 fingers
  • Shatter proof and scratch-resistant glass

Sound Sound & Music

  • Alert Types: Vibration; MP3 ringtones
  • Loud Speaker: Voice 65dB / Noise 62dB / Ring 65dB
  • 3.5mm jack: Yes
  • Radio: Stereo FM radio with RDS

Lawatan Ke Pengkalan TLDM

Assalamualaikum...
 
Ceri ta 2 minggu lepas ikut Taska Adam Amsyar ke pengkalan TLDM. rasaya last pijak pengkalan ni masa tu tingkatan berapa tah, pangah aku saya tentera, makngah (adik mak) semua family dok kat kuartest kat Lumut nih...
 
So kali ni p dengan geng Taska Adam anjuran KEMAS.. tqvm kepada semua cikgu yang membenarkan Adam Amsyar naik bersama kami dalam kereta. Sebenarnya minta tolong sangat supaya dilepaskan Adam naik kereta sebab dok nampak dah sat ni tak berapa mau dok dalam bas tu. sat nu ke depan ke belakang benjoi merata.
 
So perjalanan mengambil masa 2 jam sahaja terusa sampai Lumut. sangat laju ok Bas yang bawa geng taska tu. dulu kalau naik keta dengan abah mesti 3-4 jam... masa balik kami bawa 3 jam jugak... k lah, layan verita begambar ya.. :D
 
 atas lebuh raya, depan ni keta asben kak zie n anak sulungnya. kak zie degan lagi 2 orang naik bas..
 
 si kecik ni salin baju atas keta ja...
 
 smile sayang....
 
 ayak, macam mana gambar ni boleh terbalik plak???
 Dalam bas, sampai kat pintu gerbang pengkalan, park keta kat luar n join mereka di dalam bas.. Adam Amsyar hepi je dia. perak tak pernah naik bas la katakan.. memang baik dia. sat je la..
 si manja mama...
 
 jenuh kena sedeh nak bagi dok diam.. hahahaha
 
 Laluan ke kapal...
 
 
 Turun jalan beramai2... panas jugak masa tu..
 
 
 hohoho mama adam yang makin buntal.. pakai baju mak sebab baju suma kat rumah nun.. hahaha tak boleh blah.. janji selesa..
 
 ni salah sorang teacher Adam kat taska..
 
 
 Rayyan dengan kakak dia dok main stereng. kecik ja rayyan nih.. sangat kecik.. comey...
 
 Kak zie dengan anak sulungya dibelakang Adam...
 
 sila dok diam2 sayang....
 
 Teacher Aisyah & Adam Amsyar....
 
 
 
 
 
 huh masa ni dia mengelupur nak pegang semua... almaklumlah dalam keta dia la pilot...
 
 suka tengok Adam dok dengan kawan2... :D
 
 
 
 Begambar last kat atas kapal.. Tqvm untuk semua staff TLDM yang sangat mesra..
 
 masa ni dah macam budak sangat letih.... tak berapa ada mood la.. ni pinjam topeng kawan kat depan..
 
 
 kat geleri...
 
 mama ajak dok kat luar sebab dok dalam asyik nak lari ja... hai la sayang... letih la mama dengan papa...
 
 best tak bang???? best la... en papa ni suka mai tempat2 macam ni, tapi anak plak dok tak diam...
 
 
 ni la kuarters yang makngah dok dulu.. best... dok plak tingkat 10.. hohoho.. dulu tak da bumbung, sekarang dah macam rumah flat plak...
 
lepas betolak dari pengkalan ke jeti marina, lumut beli barang terus ke teluk batik.. tapi kami balik terus sebab mood Adam tak elok... nanti mama papa bawa Adam p mandi k....