Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Oktober, 2013

n3 melekat - Gaya Si Comel Berhari Raya 2013

Jom join
Contest bersama BabyIbu mana nak tak kot ada rezeki Birthday Boy...








Nama : Muhammad Adam Amsyar bin Mohd Kazrul Kamal Umur: 3 Tahun

18 Sept. 2013
Hadiah   Hadiah Utama Cute Drawer tajaanYourBabyWardrobe


Hadiah Tempat Kedua (Dua Pemenang - Kategori Boy dan Kategori Girl) Travel Mat tajaan BabyIbu Shoppe Hadiah Saguhati Kategori Boy (3 Pemenang)

(-_-)

Asslamualaikum...

Saya sedang susah hati... tentang kerja saya... Semoga Allah pemudahkan segalanya... huhuhu rasa macam nak teriak ja....

Raya Korban

Asslamualaikum... Hari ni meh aku cita sikit time raya haji ari tu.. sebetulnya tak pegi mana, hanya di rumah aku aku jer... rumah mertua pun tak pi.. betuah punya menantu kan... pagi2 en papa pegi sembahyang raya, balik siap terus pi masjid gotong-royong buat korban lembu... nasib la sempat dia pegi rumah mertua aku hantar makanan yang aku bagi, pas tu pegi hantar daging... petang baru dia balik, pas tu hujan, lagi tak pegi mana... esok tu dah keja.. khamis ada korban kat pej en papa, dia masukkan nama Adam untuk aqiqah.. alhamdulillah.... selesai 1 bahagian, ada lagi 1 bahagian lah...  hohoho buat pipi kombong macam moksu selalu buat kat dia... pakai songkok arwah paklong yer...  2 beranak jer yang ada.. dengan en papa tak sempat nak begambar. balik dari korban pengsan terus kat rumah... Bawah ni gambar2 lombu yang dikorban 1 bahagian untuk Adam...  de garang of lombu....

Rumahku Syurgaku

Assalamualaikum... Dari sebelum raya haji sampai hari ni mungkin sampai minggu depan kena tido rumah mak.. 1 rumah sedang di'plaster ceiling'. Buat biasa2 je. sebenarnya ceiling sekarang (macam kat gambar2 bawah ni) cepat berhabuk, lagi pun tak elok sebab tido pun sedut habuk tu... pas tu makin lama makin kendur, paham tah korang? bukan boleh nih kalo geng forum masuk kompom tamya apakebenda tu? hahaha.. mcm lentur la macam nak jatuh. jiran depan rumah tukar dalam tahun lepas kot sebab ceilang jatuh... so ada rezeki sikit n papa baru buat... Alhamdulillah...  barang2 yang mampu letak depan rumah dengan hati kering beharap tak da sapa ambil.. hihihi...  ruang tamu  dapur  bilik 1  bilik 2  bilik 3 ni bilik 3 jugak.. hahahaha simpat barang lebut2 disini, kalo kat luar nanti basah la, kucing tido la, panjang cita.. sementara letak sini dulu... insyallah siap nanti update lain yer...

Perkembangan Adam Amsyar

Assalamualaikum.... Hari ni nak cerita tentang Adam Amsyar.. lama rasanya tak update tentang terapi dia... dah 3 tahun pun Adam... dia masih lagi belum boleh bercakap. tapi sekarang bila minta dia sebut 1 benda tu dia dah boleh sebut... Sekarang ni kalau nak minta makan, kalau aku kat dapur dia akan datang dan tarik2 atau sebut na na na (maksunya doa makan tu). so mak ngan aku dah faham.. kalau nak susu dia sebut nak su. tetapi kekadang dengar kat mak su dia pun panggil nak su.. hahaha... Yang bestnya kita bila dengar budak2 mengigau sebut apa yang dia main atau apa2 la kan, tapi Adam ni sebut one two a b c alib ba ta semua keluar.. hahahaha sangat lawak, aku yang tejaga boleh tergelak dengar dia cakap macam tu. Kalau nak sebut teacher aku akan sebut 2x, tea-cher, buat dalam 3x pas tu sebut terus teacher penuh. 2 bunyi dalam 1 patah buat dia susah, kalau 3 lagi la susah nak ikut. so bayak benda aku kena pakai bahasa inggeris...kekadang en papa sebut bahasa melayu, dia macam kedut dahi t…

Memahami anak-anak autistik

ANNIE anak yang cukup comel. Dia jarang menangis dan boleh diletakkan dalam buaian berjam-jam lamanya. Tetapi ketika menjangkau umur tiga tahun, perangainya banyak berubah. Dia kerap menunjukkan tingkah laku mengganggu dan jarang ada pertembungan mata (eye contact) dengan sesiapa. Tingkah lakunya amat agresif dan sukar  dikawal.

Dengan sedikit sahaja gangguan emosi, dia akan menjerit, berguling di lantai dan menghantukkan kepalanya ke dinding. Seisi keluarga cuba bertolak ansur dan memenuhi kemahuannya untuk mengelakkan kecederaan fizikal. Ibunya berasa letih dan tertekan untuk menjaga dan mengajar anaknya. Atas usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi, tidak juga nampak perubahan yang  ketara atas tingkah laku anaknya.

Ibu bapa Annie berasa amat khuatir dan berikhtiar untuk mengubati penyakitnya. Selepas menjalani dianogsis yang rapi daripada pakar, disahkan bahawa anaknya menghidap kecelaruan autistik.

Apabila seseorang bayi dilahirkan, ibu bapa menaruh harapan untuk me…

Birthday Birthday Birthday!!!!

Assalamualaikum.... ok, cita sambutan hari jadi pulak.. mil aku 10/10, aku 11/10, mak aku 14/10. so kami sambut sama la.. 11hb gi sambut dengan mertua kat rumah dia sebab 10hb tu kami ke ikea kan... tak da sambut besar2ran pun... kek ni kek buat, perisa magga dalam ada potongan buah.. sedap... bau wangi mangga, kuning atas tu rasa coklat.. yum yum...  Adam Amsyar, aku n my luv mil... selamat hari jadi mak... semoga sihat selalu (kata-kata yang tak pernag lekang dari mulut aku untuk dia)  kami... budak demokkkk ni suka la ambik gambar laga2 pipi sekarang.. hahaha... lepas raya sambut plak hari jadi dengan my sayang mak.... abah belikan kek, kakak beli makan2.. wahhhh sebenarnya tak tau pun buh nama ai... kujut ols...planing nak sambut mak je n ai ok je... tq ye kak...  kek atas ni my sis buat untuk anak2.. mickey tu aku beli sekali dengan besday adam ari tu... so lekat je kat sini... senang keja, ada jugak kek untuk diorang ber2...  hepi besday mak... weols love u so much..  sayer..... birthd…

going to ikea

Assalamualaikum....

Lamanya tak update blog. tuan blog cuti seminggu dari rabu lminggu lepas... pas tu ekorang kemalasan melanda sebab makan daging manyak... hehehe...

Minggu lepas Khamis sebelum raya, ai n en suami planing pegi barang area mana tah pas tu si binik teringin nak pegi ikea. dah alang2 sampai sana kan.. tak jauh pun jab je dengan pertolongan enchek gps... hahaha... layan cerita begambar yer...

 singgah kat sini mai borong barang... gila + tengok + masuk + beli = habis duit.. hahaha...

 barang2 yang sompat beli... mainan budak punya banuak. kalo aku buka kedai  kompom beli.. hahaha... tamak..

 keluar pasang gps terun menuju ke ikea... sangat mudah bila ada gps ni... alhamdulillah semunya berjalan dengan lancar....
 jam 1 lebis dah sampai... lega...
 tuan blog... sukanya walpaper jam tu...
 xsen dengan bag je, barang beli tak banyak pun... planing nak beli set almari tv, pas tu kiv sat.. hahaha...
 "pa, nak doi nihhhhh" memang nampak best je, tak tak duduk la... putus kar…